szklanki mąki pszennej 3 duże jajka1 szklanka cukru pudru200 ml śmietany 18%1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka cukru waniliowego 3 duże jabłka½ szklanki rodzynek1/2 szklanki świeżej żurawiny1/2 szklanki orzechów włoskich grubo posiekanychSposób przygotowania:Na sam początek masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną(...)Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch dekorujemy obranymi jabłkami w kształcie półksiężyców, posypujemy wszystko resztą orzechów i kilkoma przekrojonymi żurawinami.Pieczemy około
Słodkie Przyjemnościmasła lub margaryny 10 dag cukru pudru 4 żółtka Masa 1: 1 kg jabłek 1 szklanka cukru 2 galaretki owocowe Masa 2: 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto, dobrze schłodzić, co najmniej 2 godz, podzielić na 2 części i piec każdą(...)cukrem do białości. Przelać do garnuszka, dodać śmietanę i orzechy i całość zagotować. Wystudzić i dodać do utartego masła. Na pierwszy upieczony placek wyłożyć smażone jabłka, wstawić do lodówki, aż masa zastygnie. Wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim plackiem i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Gotowe ciasto można polać polewą. Publikuję także na portalu Przepis na Kobietę
Ciasteczkowy Potwórznika ze sklepów, więc trzeba ją wykorzystać, póki jeszcze czas. Ostatnio były muffinki, zupy, dania obiadowe z jej użyciem, więc czas na ciasto! Przed Wami placek dyniowy z jabłkami, pyszny, zdrowy, wilgotny wypiek z nutą orzechów włoskich, na bazie mąki owsianej bez dodatku tłuszczu. Czy może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska do szkoły i pracy
Be Fit Be Strongcynamonu mielonego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 10 dkg orzechów włoskich 7,5 dkg gorzkiej czekolady 12 dkg masła bez soli 20 dkg brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczyta soli cukier puder do posypania ciasta Jak przygotować wilgotne ciasto jabłkowe . Do miski włożyć miękkie masło, dodać brązowy cukier i utrzeć na puszystą masę(...)grubo krojone orzechy włoskie oraz posiekaną na kawałki czekoladę. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić i kiedy chłodne posypać cukrem pudrem. Świąteczne ciasto jabłkowe Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując świąteczne ciasto jabłkowe. Świąteczne ciasto jabłkowe Użyłam smażonych jabłek, które miałam
mecooksŁatwe… prawda? Bez wysiłku i jakichkolwiek umiejętności kulinarnych można stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Nadzienie: 2 duże jabłka 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki płynnego miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu Składniki: Do miski przesiewamy(...)pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście (na zakładkę) zostawiając około 3,5 cm brzegu. Posypujemy cynamonem, żurawiną, drobno posiekanymi orzechami włoskimi i polewamy miodem. Brzegi ciasta zawijamy na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez
Oryginalny smakgalaretki pomarańczowe1 łyżka masłaMasa orzechowa:1 kostka masła20 dag orzechów mielonych1 szklanka mleka3 łyżki cukru pudruDodatkowo:polewa kakaowaduża paczka herbatnikówSposób przygotowania:1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.2. Robimy masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy(...)jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5. Można też pominąć warstwę herbatników i bezpośrednio na masę orzechową wylać polewę
Kuchnia domowa AniPuszyste, pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki są idealną propozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka(...)otartą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie połączyłam (najlepiej ręką) W razie potrzeby gdyby ciasto było za gęste,można dodać więcej mleka. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut. W czasie gdy ciasto rosło-obrałam jabłka ze skórki i pokroiłam w kostkę. Skropiłam je sokiem z połowy cytryny. Następnie pokroiłam na mniejsze kawałki śliwki
potrawyregionalnecukru pudru+do posypania ciasta łyżeczka cynamonu łyżka cukru 2 łyżki orzechów włoskich Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać kakao. Każdą cześć osobno zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesypać cukrem i cynamonem, dusić przez chwilę(...)papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jedną cześć jasnego ciasta i docisnąć. Wyłożyć jabłka i wyrównać. Zetrzeć ciemne ciasto. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kisiel i zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 50 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakomponuje i ta wersja zasmakuje bardziej wielbicielom czekoladowych a niżeli orzechowych smaków. Duży plus, że w obu pastach nie ma tej nuty surowego ciasta jaką wyczułyśmy w wersji z orzechów włoskich i konopi. Aha i bardzo przypomina nam smak cukierków karmelowo-kakaowych, które od dzieciństwa kupuje nam babcia w wiejskim sklepiku :D Pasta z migdałów: Musimy przyznać, że od samego(...)takie urozmaicenie i przerywnik od klasycznych maseł orzechowych. Pycha! Aczkolwiek my osobiście popracowałybyśmy jeszcze nad składami past za co będą miały odjęte punkciki ;) Jabłka w cieście białkowo-owsianym z pastą z orzechów laskowych Amandin Pasta z migdałów Ocena: 6 pand Pasta z orzechów laskowych/ z laskowych i kakao Ocena: 5 pand Zobacz również: Pasta z orzechów włoskich oraz
Candy Pandasprzyjazny klimat w domu. Oprócz ulubionych świeczek, grubego koca i ciepłej herbaty, dobrym pomysłem na ogrzanie atmosfery jest....włączenie piekarnika z ciastem marchewkowo-jabłkowym. Te pyszne i mięciutkie babeczki, które Ci dzisiaj proponuję zawierają jabłko, marchewkę, rodzynki, orzechy, cynamon, a nawet płatki kokosowe! Wspaniały sposób na rozpoczęcie dnia. Muffinki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Taka słodka przekąska(...)szklanki musu jabłkowego (wycisnęłam jabłka "deserowe" w wyciskarce - wyszedł gęsty sok i później dolałam odrobinę wody, bo ciasto wydawało mi się za gęste) 1/2 szklanki oleju kokosowego (płynny) 1 jabłko (starte na grubych oczkach) 2 garście marchewki (starte na grubych oczkach) coś do osłodzenia (ja dałam 2 łyżki cukru nierafinowanego) opcjonalnie: rodzynki orzechy płatki kokosowe 1/2 łyżeczki zmielonego
lady-och-mistrzyni.blogspot.comprzygotowania blachy ciasta potrzebujemy: – 4 jaja – 1 szklankę cukru – 2 szklanki mąki tortowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody – 1 łyżeczka cynamonu – 2/3 szklanki oleju (np. z pestek winogron) – 10 dkg orzechów włoskich – 10 dkg rodzynek lub żurawiny – Ok. 70 dkg jabłek Jajka i cukier ubić mikserem(...)Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę (po 1-2 łyżki), proszek, sodę, cynamon a w końcowym etapie olej, rodzynki i pokrojone orzechy włoskie (wymieszać łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia /ew. posmarować tłuszczem i posypać kaszką manną). Wlać ciasto. Obrać jabłka ze skórki, wykroić gniazdka nasienne, pokroić na spore kawałki i ułożyć na cieście (lekko wgnieść). Piec w temperaturze
Szybko Tanio Smacznierodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody(...)Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie nadzienie jeszcze raz wymieszać, przełożyć do wysterylizowanych słoików, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 4 tygodnie. Przed użyciem nadzienie jeszcze raz wymieszać. Przygotować ciasto
Mama GotujeBardzo proste i szybkie ciasto z jabłkami. Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi. Polecam :). Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców, (ja użyłam wiśni i rodzynek) 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka(...)kakao. 5. Do zmiksowanych jajek dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać. 7. Ciasto przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek. 8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec ok. 50 min. 9. Ciasto
Apetyczna babeczkabeza: 3 białka (z dużych jajek) 100g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego garść orzechów włoskich Ciasto: masło posiekać z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, podlać ok 1/3 szklanki wody i dusić, aż zmiękną(...)wyłożyć nim dno i boki tortownicy (24cm). Na ciasto wyłożyć jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 170stC. Białka ubić na sztywną pianę, w kilku turach wsypywać cukier, ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować krótko. Bezę wyłożyć na jabłka, posypać orzechami i piec jeszcze 25 minut w temp. 160stC. Po upieczeniu studzić przez
Obiad gotowyObrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka dusimy na 1 łyżce masła ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podduszone jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Okrągłą forme o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy(...)sodą, cynamonem, przyprawą do pierników i solą. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, wbijamy jajko i kontynuujemy miksowanie. Stopniowo dodajemy jabłka, następnie mąkę z dodatkami. Na sam koniec dodajemy orzechy oraz rodzynki. Ciasto mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do formy. Piernik pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka ( w środek
La grande e la piccola cuoca