prosty w wykonaniu strudel z ciasta filo, z jabłkami, rodzynkami, syropem różanym, żurawiną, posiekanymi migdałami, kardamonem, cynamonem i miodem! Cóż tu dużej gadać!Pychota!SKŁADNIKI:- 3 arkusze ciasta filo- 4 jabłka - kardamon, cynamon- 2 łyżki miodu- żurawina suszona- syrop różany około 1,5 łyżki- rodzynki - migdały posiekane - 3 łyżki- 2 jajkaJabłka obieramy, kroimy w kosteczkę(...)mieszamy z pozostałymi składnikami. Arkusz ciasta filo smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy nadzienie. Rolujemy z strudel. Układamy na blaszce. Wierzch smarujemy jajkiem. Formujemy trzy sztuki. Pieczemy 35 minut!.Smacznego!Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIWśród wiosennych wypieków nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem :) Rabarbar pamiętam z dzieciństwa, najczęściej w kompocie lub w drożdżówce, a dziś proponuję w połączeniu z jabłkami... Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej,1/2 łyżeczka proszku do pieczenie, 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej,1 łyżka śmietany,130 g masła,5 łyżek cukru,3 żółtka,Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli(...)ciasto będzie się kruszyło, dodajemy jeszcze śmietany. Tak przygotowanym ciastem, wykładamy dno tortownicy oraz boki (do połowy tortownicy). Na ciasto układamy masę z rabarbaru i jabłek. Na wierzch delikatnie wykładamy piankę z białek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na180°C przez 30 minut (góra i dół), następnie ustawiamy tylko pieczenie dolne na kolejne 30 minut. Wtedy pianka bezowa będzie
Delicious Titbitsnajlepszy) i aż rabarbar puści soki. Zostawiamy, by dalej lekko się grzało.Obieramy jabłka. Wykrawamy gniazdka. Jedno z nich kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy trochę soku z cytryny i zostawiamy do grzania razem z rabarbarem. Opcjonalnie można dodać cynamon.UWAGA! Jeżeli do ciasta drożdżowego używasz aromatu - to upewnij się, że nie będzie(...)kolidował z zapachem cynamonu.Pozostałe dwa jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.Pieczenie:Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy przygotowane ciasto. Rozkładamy starte jabłka a następnie mieszankę rabarbarowo-jabłkową na wierzchu. Całość możemy posypać brązowym cukrem dla uzyskania ładniejszych kolorów i zapachu naszego wypieku.Całość wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika
Eat Shrimpsprzekroczyłam próg mieszkania i zerknęłam na stolik w salonie nagle mnie natchnęło. Zielona miska pełna jabłek okazała się znakomitym rozwiązaniem. Czekolada, orzechy, jabłka zamiast śliwek...? Dlaczego nie? Będą przecież pasować idealnie.I nie pomyliłam się. Ciasto wyszło cudowne - soczyste i wilgotne dzięki owocom, dość ciężkie, intensywnie kakaowe (od siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem. Ilość cukru(...)bardziej ucieszyła mnie ta możliwość. Uwielbiam ten rytuał - kiedy wszystkie pichcimy w swoich kuchniach to samo ciasto - lub jedynie zainspirowane jakimś przepisem czy składnikiem - myśląc o pozostałych, zastanawiając się, co też reszta wyjmie ze swoich piekarników. Niech żyje wspólne pieczenie!Orzechowe ciasto z jabłkami i czekoladąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)175 g miękkiego masła150 g jasnego brązowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiałam upiec ciasto, to tak wyszło... i miało być z kruszonką, ale strasznie się spieszyłam, więc zostało z cukrem pudrem. Nawet lepiej ;)Jogurtowe ciasta są super bazą pod różne owoce, śliwki, jabłka czy właśnie np. rabarbar, który owocem podobno nie jest ;) W każdym razie ciasto idealnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem.Skończyły mi się drewniane patyczki, postanowiłam więc sprawdzić(...)składników na najmniejszych obrotach.3. Stopniowo dodajemy do masy mąkę, cały czas miksując, ale również tylko aż składniki się połączą.4. Przekładamy ciasto (jest dosyć gęste) do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch układamy jabłka i rabarbar. Uwaga! Rabarbar puści sok, dodajemy same kawałki rabarbaru, bez soku!5. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika
Kraina Tysiąca Smakówmodyfikacja popularnego na moim blogu "pysznego ciasta z dynią" Składniki : szklanka startej dyni szklanka jabłek pokrojonych w kostkę - u mnie wystarczyło jedno jabłko 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki 1 niepełna szklanka oleju 1 i 1/2 łyżeczki sodki i tyle proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao i tyle cynamonu garść rodzynek i 2 garści(...)masy dodałam dynię i pokrojone jabłko - utarłam ponownie Wlałam olej, dodałam czekoladę, kakao, cynamon, rodzynki - dobrze utarłam Już na koniec dosypałam sodkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie utarłam Przelałam masę do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem foremki o średnicy 25 cm, piekłam przez 45 min w temp. 180 stopni C, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło
Proste Potrawyidealnie, zwłaszcza teraz, kiedy mamy wysyp jabłek. Jeśli nie lubicie cynamonu, to możecie śmiało zastąpić go cukrem pudrem, jednak oprószając nim wtedy ciasto dopiero po upieczeniu. Jeśli szukacie również innych inspiracji na ciasta z jabłkami to polecam poniższe przepisy: Piernik z jabłkami i orzechami Szarlotka na kruchym cieście Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach @media (min-width:800px(...)push({}); Jeśli szukacie również innych inspiracji na ciasta z jabłkami to polecam poniższe przepisy: Piernik z jabłkami i orzechami Szarlotka na kruchym cieście Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach The post Proste ciasto z jabłkami i migdałami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeTruskawkowej Ani, z jej książki. Ciasto jest niezwykle puchate i niech nie korci Was, aby dodawać więcej mąki. Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant ok 250 ml mleka 0,5 szklanki cukru 100 g masła szczypta soli 2 jajka 1 żółtko śliwki, jabłka kruszonka: 60 g mąki 40 g masła(...)zalać odrobiną letniego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać zagarniając odrobinę mąki. Odczekać kwadrans. Masło roztopić. Do miski dodać rozbełtane jajka, cukier i sól. Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko. Na koniec dodać ciepłe masło i nadal wyrabiać. Ciasto będzie dość mokre, ale elastyczne. Odstawić miskę pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi
Sto kolorów kuchniSkładniki: ciasto filo 1 opakowanie, woda 1/2 szklanki, mleko 3,2% 2 łyżki, truskawki 30 dag, jabłka prażone(...)ml/słoik, cukier puder - ile potrzeba płat ciasta filo posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie z mlekiem i na ten posmarowany układać nowy płat i posmarować - i tak wszystkie płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, najlepiej kłaść na czystym ręczniku kuchennym, będzie łatwiej się zwijać w roladę na wierzchu ciasta rozsmarować prażone jabłka i poukładać truskawki zwinąć dość ciasno ciasto
W Mojej Kuchni LubięCiasto makowe z kremem Ciasto ShrekCiasto tortoweCiasto truskawkowo-kawoweCiasto ZebraCiasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonkąCiasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto z jabłkami Ciasto z jabłkami i budyniemCiasto z jabłkami i kokosem(...)Ciasto z jagodamiCiasto z jagodami (ucierane) Ciasto z morelami I Ciasto z morelami IICiasto z morelami i kruszonką Ciasto z truskawkami Ciasto z truskawkami i jogurtową piankCiasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem II Ciasto z rabarbarem i budyniemCiasto z rabarbarem i budyniową piankąCiasto z truskawkami i pianką Drożdżowy mazurek królewskiFale Dunaju z galaretką Fale Dunaju z jabłkami
Kuchnia domowa Aniposypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Odłożyć bardzo mały kawałek ciasta na liski (jeśli odłożymy za duży kawałek, nie starczy nam ciasta na pokrycie szóstego jabłka), pozostałe ciasto(...)całkowicie obłożyć ciastem jabłko, rozciągając je rękoma ( patrz FILM ). 5. Białko lekko ubić i każde jabłko w cieście posmarować dokładnie białkiem, poukładać je na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 6. Z odłożonego ciasta powycinać listki i poukładać je na wierzchu jabłek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC przez około 20-25 minut. Piekłam
Mała Cukierenkaposypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Odłożyć bardzo mały kawałek ciasta na liski (jeśli odłożymy za duży kawałek, nie starczy nam ciasta na pokrycie szóstego jabłka), pozostałe ciasto(...)całkowicie obłożyć ciastem jabłko, rozciągając je rękoma ( patrz FILM ). 5. Białko lekko ubić i każde jabłko w cieście posmarować dokładnie białkiem, poukładać je na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 6. Z odłożonego ciasta powycinać listki i poukładać je na wierzchu jabłek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC przez około 20-25 minut. Piekłam
Mała Cukierenkajabłek ciasta) Wykonanie: - masło i serek powinny być schłodzone - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać - dodać kawałki zimnego masła, waniliowy serek homogenizowany oraz domowy cukier waniliowy, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto - ciasto można schłodzić lub od razu przygotować szarlotkę - ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na placek wielości dna formy - jeśli ciasto się klei, można(...)połówki średniej wielkości jabłek - na jabłkach ułożyć drugą część ciasta (najłatwiej zrobić to, jeśli wałkowaliśmy ciasto na papierze: przełożyć ciasto arkuszem do góry i dopiero wtedy zdjąć papier), docisnąć ciasto przy brzegach formy, żeby skleiło się z dolną warstwą ciasta oraz delikatnie pomiędzy jabłkami - ciasto nakłuć delikatnie widelcem - piec w 180-190 stopniach przez 50-60 minut
Smakołyki Berenikimasła, jajka, mąkę i cukier. Aby przygotować składniki i upiec szarlotkę potrzebuję tylko 1 godziny, więc niespodziewani goście też się na nią załapią. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Polecam też inne przepisy na ciasta z jabłkami. oraz inne przepisy z jabłkami: Kruche babeczki z jabłkami ciasto orkiszowe z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki(...)jabłka w cieście francuskim ciasto łaciate ekspresowe całuski Ciasto jest na formę ok. 24 x 36 cm , jeśli chcemy by szarlotka była wyższa wykorzystujemy kwadratową blaszkę 24 x 24 cm lub tortownicę. Składniki: 3 szkl. mąki pszennej (poj. 250 ml) 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szkl. cukru 2 jajka 200 g masła lub margaryny 3 jabłka 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto z kaszy jaglanej i jabłek; jogurt naturalny Zdrowszego "ciasta" jeszcze chyba nie widziałam.Proste w swojej prostocie. Zagryzione jogurtem. Popite kawą. I doprawione czekoladą.I można zacząć kolejny tydzień
More food, love and dreams