Ciasto: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką. 2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedna może być ciut większa od drugiej. 3. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć(...)przygotowanej blaszki, ciasto ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. Drugi kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. 4. Schłodzone ciasto w blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. 5. Jabłka obrać, usunąć
Mała Cukierenkawaniliowego, 1 łyżeczka cynamonu. Przygotowanie: Z mąki, cukru, żółtek i miękkiej margaryny zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Pozostałym ciasto wykładamy na blachę i równo rozkładamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem. Przekładamy jabłka na ciasto. Zamrożone ciasto(...)wałkujemy i wycinamy serduszka, układamy je na jabłkach. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Podane z herbatkę mint&honey Teekanne
Aga w kuchniinspiracji wrzuciłam ich kilka na wierzch ciasta, już po upieczeniu. Zaskakująco wpasowują się w smak, więc jeśli macie je pod ręką, nie wahajcie się ich wykorzystać. PROSTE CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄSkładniki:5 średnich jabłek, ekologicznych1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonejNA KRUSZONKĘ: 1/4 mąki z pełnego przemiału. 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego cynamonu(...)palcach tak, by trochę soku wytrysnęło na jabłka. Ułóż następną warstwę jabłek, wysyp kolejną część żurawiny. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania owoców. Zalej jabłka ciastem.Górę ciasta posyp cynamonową kruszonką, delikatnie przyklej ją do masy.Piecz ciasto przez około 1 godzinę i 15 minut. Smacznego!PaulinaA już w przygotowaniu
Gotowanie to kochanieNajprostsze na świecie ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Idealne do kubka gorącego mleka. Jestem pewna, że posmakuje każdemu, kto lubi jabłeczniki/szarlotki. Ciasto bardzo smaczne, puszyste i lekko wilgotne :) Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem jabłek to zachęcam do przygotowania tarty w sosie śmietanowym lub babki . Składniki na blachę(...)pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Składniki połączyć ze sobą na najniższych obrotach miksera (aby ciasto zbyt mocno nie opadło!). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Na sam koniec wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć równomiernie kawałki jabłek. Ciasto piec około 1 godzinę w 180°C (aż do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Ugotowaćdołączona do piekarnika wyłożyć papierem. Nastepnie natłuścić i poukładać plasterki jabłka obok plasterka. (cała powierzchnia ma być pokryta jabłkami) Po wierzchu posypać brązowym cukrem i cynamonem. Ciasto rozsmarować na jabłkach. Włożyc do piekarnika (nagrzanego do 190C(...)piec około 30-35 min.(do zrumienienia) Należy jednak co chwile sprawdzać czy jabłka nam się nie przypalają. Ciasto wyjmujemy, lekko studzimy, odrywamy papier. Sciereczkę w która zawiniemy rolade lekko opruszamy cukrem pudrem. Na niej układamy ciasto - jabłkami do góry i delikatnie pomagając sobie sciereczką zawijamy ciasto w rulon. Sciereczkę zaciskamy i zostawiamy na jakiś czas
Radość kipiąca uśmiechem.mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka(...)waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe. Nadzienie: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać odrobinę wody
My simple kitchencukier i kisiel wiśniowy. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na dno tak przygotowanej blachy wyłożyć 2/3 ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) lub pokruszyć w palcach. Na cieście rozsmarować masę jabłeczną. Na jabłka wyłożyć warstwę ubitej, różowej piany. A na piankę pozostałe, starte ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego(...)rodzynki. Ciasto trochę się kruszy przy wałkowaniu. Można część ciasta, która ma pójść na dno szarlotki, także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie, przed położeniem jabłek, ugnieść ręką. Aby ciasto lepiej się tarło, można tę część, która ma być na kruszonkę, wstawić, zamiast do lodówki, do zamrażalnika. Aby jabłka nie przywierały do patelni, można je delikatnie
Gospodyni Miejskaminuty- gorącą polewę wylać na ciasto i rozsmarować, pokrywając równo masę jabłkową (brzeg ciasta pozostanie trochę wyższy i nie pokrywamy go polewą)- tak przygotowane ciasto piec w 180-190 stopniach przez 35-45 minut- po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy Miodowy jabłecznik to lekko karmelowe ciasto, kwaskowate jabłka i słodka miodowa polewa - te trzy składniki poprzez różnorodność(...)smaków, równoważą ogólną słodycz ciasta, więc po zjedzeniu jednego kawałka, chętnie sięgamy po kolejny.Jest to ciasto, które polecam głównie miłośnikom jabłek, gdyż bezsprzecznie królują w tym jabłeczniku. Ciasto kruche stanowi tylko oprawę, choć jego karmelowy smak i piękny brązowy kolor wzbogacają ten wypiek
Smakołyki Berenikijajka z cukrem.Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkęi proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto.Jabłka kroimy w plasterki.Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy 1/3 ciasta. Układamy dwie warstwy jabłek,posypując je cynamonem.Zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 55 minut z termoobiegiem.Posypujemy cukrem pudrem
Moje Kuchenne RewelacjeJeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :)Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem i posypałam bułką tartą, dzięki temu babeczki po upieczeniu pięknie wyskakiwały z formy do moich dłoni. Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowymSkładniki:1,5 szklanki mąki100g margaryny2 żółtka 5 łyżek cukruszczypta soli1 łyżeczka cynamonu12(...)muffiny) - foremki wysmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą wyłożyć krążkami tak, aby wypełniły dno i boki- ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek- z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył- piec w temperaturze około 200 stopni przez
Smakołyki BerenikiLubicie ciasta z orzechami i jabłkami? A jeszcze z ananasem? Ciasto meduza to dla mnie ulepszona wersja popularnego ciasta Wiewiórka, które przełożono masą ananasową, a ananasy zalano galaretką. Pyszne ciasto, idealne na mniejsze i większe okazje. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 6 dużych jabłek 4 jajka 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów łyżeczka(...)proszku do pieczenia łyżeczka sody Krem: 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe puszka ananasa w plastrach Sposób przygotowania: Ciasto: jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1 szklanką cukru. Białka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy żółtka, jabłka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy. Ciasto przekładamy
Cukiernia PychotkiRolada jest pyszna , ja nie mogłam wytrzymać i ukroiłam sobie jeszcze lekko ciepłej . Opłacało się wykorzystać na nią te 4 jabłka , które obrałam i pokroiłam bez pomysłu co z nim zrobię ...)Ciasto:3 jajka3/4 szkl mąki1/2 szkl cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowegoDodatkowo:4 - 5 jabłkałyżeczka cynamonuWykonanie:Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem(...)niej ściśle jabłka , posypać je cynamonem. Na wierzch jabłek wyłożyć ciasto biszkoptowe i równomiernie rozprowadzić je po wierzchu. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok 20 min. Po upieczeniu od razu wyłożyć ciasto na ściereczkę, oderwać papier i zwinąć ściśle roladę jabłkami do środka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaciasta PRZYGOTOWANIE: Ciasto - do miski wsypać mąkę krupczatkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy lub wanilinowy i wymieszać. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do sypkich składników. Dodać żółtka i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części - 2/3 i 1/3. Blaszkę do pieczenia ( 26*40 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta włożyć(...)przygotowane ciasto w blaszce włożyć na około godzinę do lodówki. Z pozostałej części ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 15 minut na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu blaszkę z ciastem wyjąć i posypać tartą bułką. Warstwa jabłkowa - jabłka
WSZYSTKO SMACZNEbiałka + 1 łyżka cukru na bezę Jajka ubić z cukrem i dodawać po trochu miękkiego masła, wanilię. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do ciasta. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę, wrzucić na dno blaszki, posypać obficie cynamonem i rodzynkami, zalać ciastem. Można troszkę jabłek wrzucić na wierzch ciasta. Pieczemy ciasto
harrisamałe kawałki zimne masło. Lekko zagnieść ciasto, dodać żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i odstawić do lodówki na 30 minut. Dno prostokątnej formy o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek, rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej foremki. Pozostałe ciasto schować do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)Podpiec spód przez około 15 minut, aż do zarumienienia się ciasta. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić po garnka z grubszym dnem bądź teflonowego i poddusić. Jeśli zajdzie potrzeba, można podlać niewielką ilością wody.W trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się ładnie rozklejać, dodać cynamon, cukier do smaku, wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne
maniapieczenia