mega truskawkowe ciasto dla wszystkich, którzy kochają wyjątkowy smak tych orzeźwiających owoców, uważanych za jedne z afrodyzjaków. Składniki: Spód: 200g ciastek herbatników „czarnych” 80g masła extra Masa serowa: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 100g masła extra 600g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki żelatyny 12 łyżek mleka 200ml śmietany 30% Mus truskawkowy: 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/4 szklanki wody
Szalona Kuchnia Ewelinymasy układam paski galaretki. Na wierzch wykładam masę białą i składam ,,chatkę". Herbatniki leżące po bokach, podnoszę do góry i łączę na wierzchołku w kształt trójkąta. Zaczynam od najbardziej oddalonych ciastek, stopniowo przesuwając się do początku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce. Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam
Ciasteczkowy PotwórAmaretto Krem śmietankowy: 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 500 g truskawek ok. 100 g płatków migdałowych galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 150 ml wody) - opcjonalnie Wykonanie: Biszkopt migdałowy: Do miski wbijamy jajka, dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach kilka minut do momentu uzyskania jasnej(...)połączenia składników. Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 21-24 cm (moja miała 24 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Powierzchnię wyrównujemy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-17 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być ładnie zarumieniony i sprężysty przy dotyku. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy
MyCookBook.plWykorzystując narastającą tęsknotę za wiosną, ciepłymi dniami i straganami pełnymi owoców - postanowiłam stworzyć jakiś tymczasowy substytut. Przypomnialam sobie, że bardzo dawno nie robiłam pralinek. Małej, przyjemnej
Świat Ciastapołowę. Następnie upieczcie kolejny raz i po przekrojeniu będziecie mieć cztery blaty czekoladowego ciasta Przepis na jedną porcję do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku(...)misie miksera zmiksować śmietanę z mascarpone. Jak masa zacznie gęstnieć, dolewać cieniutkim strumieniem białą czekoladę. Zmiksować na stabilny krem (można dosłodzić do saku) Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa 300 g śmietany kremówki 150 g borówek Galaretkę rozpuścić w 100 g gorącej wody, dokładnie wymieszać i przestudzić (powinna być nadal płynna) Śmietanę kremówkę ubić. Jak zacznie gęstnieć, dolewać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdrip cake wyjątkowo dobrze mi się pracuje. Tym razem przygotowałam tort , który w środku miał jedno przełożenie z kremu brzoskwiniowego, a drugi to krem jogurtowy z kawałkami galaretek. Lubię takie proste połączenia smakowe i dekoracje owocowe. Składniki na tort brzoskwiniowo- jogurtowy w stylu drip cake : Biszkopt: * 8 jajek w temperaturze pokojowej * 160 g mąki pszennej tortowej(...)końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. Biszkopt najlepiej
Zrób to smacznieSłoik winogronowej galaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub
KorniszonkiSkładniki na 5 niedużych słoiczków: 1 kg truskawek 1 kubek wody 0,5 kg op żelfix 2:1 kilka gałązek świeżej bazylii laska wanilii świeżo mielony
Luźna Kuchniadodatkiem masy brzoskwiniowej, to ciacho, które zauroczyło swym smakiem wszystkich imprezowych gości. Było tak pyszne (cudnie chrupiący słonecznik), że postanowiłam je przygotować również w swojej wersji. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mną Babcia Lala, to już kolejna inspiracja od niej. Podaję dwie wersje biszkoptu, pierwszy w wersji pszennej (taki jak otrzymałam od Lali) i drugi w wersji orkiszowej(...)dół, bez termoobiegu, lub na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy) . Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Masa brzoskwiniowa: - 600g śmietany kremówki 30% - 2 galaretki brzoskwiniowe - 1 puszka lub słoik brzoskwiń Obydwie galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Masa słonecznikowa: - 300g ziaren slonecznika - 100g masła - 1 cukier waniliowy
Smaczne ZdroweSernik zebra na zimno to pyszny deser z masy serowej , który z wyglądu przypomina paski zebry. Bardzo prosty w wykonaniu, prezentuje się bardzo elegancko. Moja córka
Zrób to smacznieDeser ten jest kojarzony raczej z latem i najczęściej jedzony w tym czasie (włączając w to Boże Narodzenie). Najwcześniejsze wspominki podobnego ciasta można znaleźć w Australii w 1906 roku: 'Pavlova' nie jest wymieniona, ale jest przepis na 'ciasto z kremem' ( cream cake ), o podobnej technice wykonania. Pierwszy przepis, który bardzo przypomina współczesny deser to ' Meringue with Fruit Filling ' z książki(...)roku ' Australian home cookery ' Emily Futter. Pierwszy znany przepis z imieniem 'Pavlova' pochodzi z Australii, z 1926 roku, z firmy Davis Gelatine z Sydnej, ale składa się z warstw galaretki, a nie z bezy i śmietany. Istnieje również teoria, że deser skomponował po raz pierwszy Bert Sachse w Hotelu Espanade w Perth, w zachodniej Australii, w 1935 roku. Przepis
Lejdi of the houseKruchutkie po upieczeniu, delikatnie miękną po przełożeniu wkładką konfiturową. Udane połączenie smaków słodkich wiśni i maślano - orzechowego ciasta z dodatkiem cynamonu. Ciasto nie kruszy się, nie lepi, jest bardzo wygodne w obróbce. Jako, że efekt atrakcyjny dla oczu i podniebienia, mogą posłużyć jako słodki poczęstunek do herbatki, ale również jako podarunek zapakowany w przeźroczystą folię, zdradzającą(...)Gładkie ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy na blacie oprószonym mąką i wycinamy ciasteczka. Ja wycinałam okrągłe, w połowie wycięłam dziurki małym kieliszkiem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach, około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Studzimy na kratce. Swoje ciasteczka sklejałam konfiturą wiśniową podgrzaną wcześniej z łyżką wiśniowej galaretki. Zapakowałam
Kronika Piekarnikaowoce z galaretką całkowicie stężały. Do osobnej miski wlać zimną śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubić na sztywno. Trifle wyjąć z lodówki, pokryć bitą śmietaną i posypać prażonymi migdałami. Deser schłodzić w lodówce. Trifle z owocami leśnymi Warto wiedzieć robiąc trifle owocowe. W trifle wykorzystać można zarówno biszkopt jak i dowolne ciastka biszkoptowe . Jeśli sięgamy po ciasto biszkoptowe to powinno
MeCooks(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chyba nie muszę Was przekonywać do tego, że samodzielnie przygotowana konserwa smakuje najlepiej! Wprawdzie nie wygląda ona tak idealnie jak w sklepie, ale
Przepiski.plKto w upalne dni nie lubi sernika na zimno? A może lepiej smakuje w zimowe popołudnie? Tak czy siak sernik na zimno pasuje do każdej pory
Słodki Zakątek