ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:296/672)

Rolada z galaretką 121

mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa (może być inny smak) masło do wysmarowania formy cukier puder (lub waniliowy) do oprószenia ściereczki Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż zaleca instrukcja na opakowaniu (zamiast 500 użyć 400 ml). Ostudzić i wstawić do lodówki, aby stężała. (Nie powinna stężeć całkowicie, ale nie może być(...)ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia. (Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.) Po tym czasie ciasto odwinąć ze ściereczki. Wyłożyć na nie warstwę galaretki i zwinąć z taki sam sposób jak była zwinięta z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku. Zwiniętą roladę schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny. (Do biszkoptu

Di gotuje
Delicja ciasto na wyjątkowe okazje 1094

być coś lepszego niż dwa placki orzechowe skrywające pomiędzy sobą masę chałwową i pijane biszkopty z nutką kawy, a do tego tą słodką całość wieńczy pomarańczowa galaretka, to taki akcent orzeźwiający przełamujący słodycz? Ciasto: 8 białek 3 żółtka 1 szklanka cukru 200 g (ok 1,75 szklanki) drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka wiórków kokosowych 2 pełne łyżki mąki(...)proszek, mieszamy delikatnie.  Połowę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x37 cm) i pieczemy przez ok 30 minut w 170 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Masa chałwowa: 300 g miękkiego masła 250 g chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam orzechową z kawałkami orzechów) 5 żółtek 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżki

Cynamonowe szczęście
Pudding ryżowo-truskawkowy 61

Kiedy stragany i sklepy opanowują truskawki, trzeba koniecznie korzystać z tych pysznych owoców, które szybko się kończą, za szybko… Pudding ryżowo-truskawkowy to świetna opcja dla

Słodki sentyment
Pudding ryżowo-truskawkowy 72

Kiedy stragany i sklepy opanowują truskawki, trzeba koniecznie korzystać z tych pysznych owoców, które szybko się kończą, za szybko… Pudding ryżowo-truskawkowy to świetna opcja dla

Słodki sentyment
Kruche ciasto z jabłkami i karmelem z orzechami 256

łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli  Masa jabłkowa: 2 kg jabłek  2 galaretki cytrynowe  Masa orzechowa: 200 gram orzechów włoskich, posiekanych drobno 3 łyżki miodu  4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mleka 4 łyżki masła  Z podanych składników ciasta kruchego zagnieć jednolitą masę. Ciasto podziel na 3 równe części. Jeżeli nie wiesz jak podzielić(...)zarumienienia na złoto.  Jabłka należy obrać, zetrzeć na tarce i dusić kilka minut w dużym garnku. Do gorących jabłek należy dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wystudzoną masą należy przekładać upieczone kruche blaty ciasta kruchego. Ciasto należy schłodzić w lodówce.  W rondelku należy podgrzać miód, cukier, mleko i masło do połączenia. Następnie należy wsypać orzechy, dokładnie wymieszać. Gotową

Mango Papaja
Truskawkowa kostka. Ciasto z musem truskawkowym. 393

wymieszać. Na koniec dodawać stopniowo mąkę i miksować do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 22cm x 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec biszkopt przez ok. 10-12 minut w 200C (do tzw. suchego patyczka). Każdą galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić(...)sztywno, dodać galaretkę, zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę wylać na ostudzony biszkopt. Włożyć do lodówki, by masa stężała. Truskawki zblendować, dodać galaretkę, zmiksować (mogą zostać pojedyncze kawałki niezmiksowanych truskawek). Wylać mus truskawkowy na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin w celu całkowitego stężenia. Smacznego! The post Truskawkowa kostka. Ciasto z musem truskawkowym. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
CIASTO W 20 MINUT Z DYNIĄ 77

Szybkie i proste ale efektowne ciasto. Nikt Wam nie uwierzy że zrobiliście je w 20 minut.    Ciasto :mąka pszenna 215 g cukier 100 g mleko 130-150 ml olej 65 ml 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku Warstwa dyniowa : puree dyni 500 g 1 galaretka pomarańczowa wrzątek 250 ml cukier puder 100 g sok z cytryny(...)łyżeczki cukier waniliowy 1,5 łyżeczki    Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto. Wszystkie składniki mieszamy max 5 minut w robocie kuchennym. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 C około 30 minut. Studzimy. Warstwa dyniowa. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy. Schłodzone mieszamy z musem dyniowym, cukrem i sokiem cytrynowym

Smaczne moje
Tort czekoladowo- brzoskwiniowy 197

Torcik ten był drugim z kolei na urodziny naszego Olusia. O ile smak biszkoptu pozostawiłam ten sam- z kakaem, tak krem nie był już intensywnie fioletowy

Kuchnia w czekoladzie
Mandarynkowe babeczki 108

muffinkowe babeczki  o mocnym mandarynkowym akcencie . Sezon mandarynkowy w pełni . Słodkie, soczyste i pachnące.  Wykorzystałam je więc maksymalnie  zarówno do ciasta  jak i dekoracji.   Cienka  warstwa mandarynkowej galaretki i świeże owoce to nie tylko   fajna dekoracja  babeczek , to również  nadanie im  przyjemnego, orzeźwiającego smaku. Składniki: 200 g mąki pszennej(...)ciastem napełnić  do połowy papierowe foremki umieszczone w formie muffinkowej. Piec 20 - 25 minut  w temp.170-180 st.C. -Babeczki wystudzić. -Sok z mandarynek  przecedzić przez sito. -Podgrzać doprowadzając do wrzenia,  zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do chwili,  aż żelatyna  całkowicie się rozpuści .  -Odstawić do przestygnięcia . -Lekko tężejącą  galaretką / odlać

Zakamarki mojej kuchni
Torcik cappuccino 115

Ciasto: · jajka 7 szt · mąka pszenna 1 szkl · mąka ziemniaczana 1 szkl · proszek do pieczenia 2 łyżeczki · kawa cappuccino 1 szkl · cukier 1,5 szkl · woda 8 łyżek Masa: · śmietanka 36% 700 ml · zagęstnik do śmietan 2 op · galaretka cytrynowa 1 op · cukier puder 2 lyżki Poncz: · capuccino 100 ml Dodatkowo: · wiórki czekoladowe · kakao  Białka ubić z cukrem(...)upieczeniu i wystudzeniu ciasta podzielic na pół. Galaretke rozpuścić w pół szklanki wody i wystudzić. Śmietane ubić z cukrem, zagęstnikami i tężęjącą galaretką. Do ubitej masy dodać 4 łyżki kawy cappucino i delikatnie wymieszać. Blaty ciasta nasączyć roztworem kawy cappucino i ew dodatkiem spirytusu wg uznania. 3/4 kremu przełożyć placki, reszta posmarować górę i boki. Udekorowac wg uznania

Camilla w kuchni
puchowe ciasto z agrestem 254

słoiczek agrestu (około 300 ml) galaretka agrestowa łyzka cukru pudru na warstwę śmietanową: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec(...)rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Kremówkę przeznaczoną do masy agrestowej ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na jeden biszkopt, przykryć drugim blatem ciasta. Kremówkę ubić z cukrem pudrem a następnie wymieszać z mascarpone. Podzielić na połowę. Jedną część wyłożyć na ciasto. Do drugiej części wmieszać pokruszony biszkopt

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z masą kisielową i owocami 152

żółtka, 20g drożdży, 1,5 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa kisielowa: 500 ml wody, 2 opakowania kisielu cytrynowego, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 300g owoców sezonowych PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Mąkę łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.  2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik na zimno stracciatella z mango 80

Dzisiaj kilka słów o moim bardzo udanym eksperymencie. Wyszedł z niego pyszny, lekki i niesamowity w smaku sernik na zimno stracciatella z mango w postaci galaretki. Chyba jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się upiec ciasta zgodnie z raz zapisanym przepisem. Zawsze coś zmieniam i dodaję. Czasami wynika to z wewnętrznej potrzeby wymyślenia “czegoś nowego”. Czasami z tego(...)galaretką mango. Jego przygotowanie zajmuje tylko 15 minut, później trzeba go tylko 1,5 do 2 godzin schłodzić w lodówce i gotowe. Z proporcji, które podaję robię sernik, w małej tortownicy o średnicy 20 cm z której otrzymuję 4 bardzo duże porcje. Jeżeli chcesz robić w większej tortownicy podwój ilość składników- w kalkulatorze zamiast 1 porcji wybierz 2. Ciasto

Gotujemywdomu.pl
Sernik na zimno jagodowo-malinowy 147

herbatników i łączymy za pomocą szpatułki, by mikser zbyt nie rozdrobnił ciastek. Spód tortownicy wykładamy pozostałymi 100g herbatników, wlewamy masę serową i wstawiamy do lodówki. Wierzch ciasta zdobimy jagodami i malinami, zalewamy tężejącą galaretką

Gotowanie i blogowanie
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 188

gwiazdki. Zbliża się czas ciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się o jabłkowy. Dodatek tymianku(...)waniliowych i można kwiczeć ze szczęścia. Jakoś tak jednak wyszło, że jabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania