Polecam dzisiaj pyszne ciasto Delicja . Ciasto to jest eleganckim dodatkiem zarówno na uroczystość , jak i do popołudniowej kawy Bardzo dobrze smakuje schłodzone , prosto z lodówki, na pewno zachwyci zarówno domowników jak i gości . Składniki biszkoptu ( który upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm ) : 5 jaj , ( temp. pokojowa), 3/4 szklanki cukru kryształu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki tortowej Basia(...)Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 st. C. i pieczemy ok. 20 minut ( do suchego patyczka ) 7. Po upieczeniu ciasto zrzucamy na blat kuchenny , żeby nie upadło ciasto. Następnie przygotowujemy warstwę brzoskwiniową. 8. Gotujemy galaretki wg. przepisu. i studzimy aż do lekkiego stężenia . 9. W tym czasie odsączone brzoskwinie kroimy na kawałki. 10. Schłodzony biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń. Wkładamy kawałki
Pysznosci Babci Basidelikatne, rozpływające się w ustach proste ciasto do kawy. Lepiej od razu zrobić dużą blachę! Smak zapamiętacie na długo. Składniki 6 świeżych jaj 6 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej półtora kg jabłek 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej bądź cytrynowej 600 g śmietany 36% + fix do śmietany(...)minut. W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku obrać jabłka do momentu, aż się rozpadną, wyłączyć gaz i dodać galaretkę.Jeśli jabłka z galaretką będą zbyt blade dodajcie szczyptę...kurkumy. Dokładnie wymieszać.Wystudzić. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty- jeden cienki i jeden grubszy. Budyń ugotować i wystudzić przykrywając folią spożywczą,aby nie wytworzył się kożuch. Ubić śmietanę
Z Kuchni Do Kuchnicharakteru ciastom i deserom, a że sezon na nie w pełni to dziś mam dla Was kolejną porzeczkową propozycję. To blaty kruchego ciasta, przełożone budyniem porzeczkowym i cytrynową pianką, a na wierzchu cytrynowa kruszonka. Te wszystkie smakowite warstwy pięknie się prezentują, a smak ciasta też zachwyca, dlatego bez zbędnego rozpisywania się zapraszam Was na przepis. Ciasto kruche(...)gotujące się porzeczki i gotujemy do zgęstnienia. Pianka śmietankowa: 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wody, 500 ml śmietany 30% lub 36%, Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej ostudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia. Złożenie ciasta: Na jednym z blatów rozprowadzamy 1/2 budyniu porzeczkowego i wyrównujemy. Na budyń
Cynamonowe szczęścieCiasto Kubuś Przepyszne ciasto, które zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Nie za słodkie, idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kubusiową: 1,2-1,3 l soku Kubuś marchewkowego(...)budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę brzoskwiniową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia
My sweet a lifeW takie upały to nic tylko zimne, orzeźwiające desery...i taki właśnie jest ten serniczek... Serki Danio delikatnie słodkie połączone z kwaskowatymi owocami....rewelacja... Składniki
Wypieki Reneprawdziwą wanilią (używam budyniu Amylon) 250 ml mleka łyżka miodu szklanka owoców (np. maliny i truskawki) opcjonalnie eko galaretka pomarańczowa Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i siekamy z masłem. Dodajemy żółtko, śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Wysmarowaną tłuszczem formę wykładamy rozwałkowanym ciastem (część zostawiam na ozdobienie ciasta). Z reszty ciasta(...)minut w 180 stopniach po czym wyjmujemy i odstawiamydo ostudzenia. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja słodzę go miodem). Wystudzony wykładamy na ciasto i dekorujemy owocami. Opcjonalnie owoce możemy posmarować tężejącą galaretką. Smacznego :) Artykuł Krucha tarta z budyniem i owocami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPrzepis został zaczerpnięty ze starych, rodzinnych zapisków i do dziś odnawiam go z wielką chęcią! Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty. Polecam! 1 litr soku z czarnej porzeczki 60 dag cukru Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka. Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody(...)przetrzeć i odcedzić sok. Otrzymany przecier zważyć/zmierzyć i podgotować 5-8 minut. Dodać odpowiednią ilość cukru i gotować przez kolejne kilka minut - aż masa odrobinę zgęstnieje. Gorącą galaretkę natychmiast przelać do słoików i dokładnie uszczelnić
Di gotujeSłodka, ale z nutką kwaskowości. Idealna do deserów, bułeczek, budyniu, pyszne złamanie smaku ciasta…wymieniać można długo. Nawet jeśli nie przepadasz za czarną porzeczką, to na pewno i tak polubisz tą galaretkę. Jest po prostu boska! Jej smak jest ciężki od smaku owoców porzeczki. Jakby to nie brzmiało, jeśli masz 1 kg czarnej porzeczki i chcesz zrobić 1 rzecz(...)cukrem i ewentualnie dodatkami. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/galaretka-z-porzeczek/ BosowKuchni Artykuł Galaretka z czarnej porzeczki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuMamy piękny jesienny weekend zachwycający paletą barw, u mnie oczywiście nie może obyć się bez ciasta… Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem mleka w proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami. Do dekoracji(...)mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja
Wanilia i Kardamonłyżka soku z cytryny - 3 szklanki* umytych, odsączonych jagód Dodatkowo: - 250g jagód (zmiksowanych) - 1 galaretka (na 500ml wody), rozpuszczona w 250ml wrzątku (u mnie z owoców leśnych bez dodatku cukru, dodałam ksylitol) *szklanka 250ml Ciastka rozkruszyłam w miarę drobno, dodałam stopione masło klarowane i zagniotłam ciasto. Gotową masą(...)wykleiłam dokładnie dno tortownicy (masy jest bardzo mało, ale wystarcza na cieniutki spod). Boki tortownicy przesmarowałam wcześniej masłem, a dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiłam do lodówki, by się schłodziła. Galaretkę dokładnie rozpuściłam w 250ml wrzątku, odstawiłam do przestudzenia. Umyte, odsączone jagody (3 szklanki) przełożyłam do miski, dodałam ksylitol, sok z cytryny i rozdrobniłam to ręcznym blenderem
Smaczne Zdroweokazji chciałabym życzyć wszystkim mamom samych radosnych chwil. Częstuję też pysznym ciastem kokosowo-truskawkowo-makowym. Dosłownie niebo w gębie, a że pojawiły się truskawki na straganach nic tylko korzystać. Ciasto z bloga ala-piecze.blogspot.com Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)rozpadną" (Jeśli są to truskawki mrożone to nie podlewać wodą). W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa (poczekać aż stanie w lodówce i dalej wykładać)-reszta kremu-blat kokosowy. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz
Cukiernia Pychotkipuder do smakuaromat cytrynowy Warstwa pomarańczowa:1/2 litra soku typu Kubuś1 budyń śmietankowy1 galaretka pomarańczowaSposób wykonania:1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm i pieczemy ok 40 minut(...)szklanki soku, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Na gotujący się sok wlewamy budyń, gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy galaretkę, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści. Studzimy. Wykładamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.4. Ciasto przechowujemy w lodówce.Smacznego!!!Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
Kuchnia domowa Anipołówki cytryny 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 1 galaretka cytrynowa Masa jabłkowa: 65 dag winnych jabłek 4-5 łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania 1. Ciasto: Białka jaj ubić na puszystą lśniącą pianę pod koniec ubijania dodając cukier,dodać żółtka i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych,cały czas mieszając(...)ponczu połączyć ze sobą, wymieszać. 3. Masa serowa: Na mleku z cukrem ugotować budyń,do gorącego wsypać cytrynową galaretkę wymieszać-gotować chwilę na wolnym ogniu,zestawić z palnika.Masę serową utrzeć z cynamonem i cukrem waniliowym,połączyć z ciepłą masą budyniową ,ciasto nasączyć ponczem i wylać masę serową, wygładzić łyżką, zostawić do całkowitego wystygnięcia. 4. Masa jabłkowa: Jabłka obrać
Wanilia i KardamonSprawdzony przepis na pyszny, kolorowy deser. Deser z mnóstwem różnokolorowych galaretek. Idealny na przyjęcie dla dzieci, pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śmietanowiec
To co lubię - gotuję i polecamminut. Placek miodowy: 30 dag mąki 15 dag margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany 10 dag cukru 1 jajo Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w tem.160-180 C, przez 40 minut. Krem budyniowy: 15 dag cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier(...)drugiej - żółtą galaretę. Przełożenie placka: Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwoną galaretką - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy. Źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczka