łatwe w przygotowaniu. No i pięknie się prezentuje, aż ślinka cieknie. Składniki: Ciasto: 250 g masła 0,5 szklanki * wody 250 g cukru 5 łyżek kakao 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masa śmietanowo-truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 duże śmietany kremówki(...)szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. 2. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie. Połowę masy wyłożyć na dolny blat ciasta. Powtykać umyte i odszypułkowane truskawki (jak na zdjęciu obok, można gęściej) i przykryć pozostałą masą. Na koniec całość przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić na parę
Domowa Cookierenka AgiNajsmaczniejsze ciasta i wypieki, które możesz przygotować latem: 1. JAGODZIANKI MAŚLANE WYPEŁNIONE PO BRZEGI JAGODAMI! 2. KRUCHA TARTA Z OWOCAMI BEZĄ I KRUSZONKĄ! 5 ZASAD IDEALNIE KRUCHEGO CIASTA. 3. SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI TYLKO 5 SKŁADNIKÓW! 4. DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEREŚNIAMI I RABARBAREM! 5. RUSTYKALNA TARTA - CROSTATA 6. TARTA Z KREMEM
SMYKWKUCHNIjabłka. Na wierzch jabłek wylać wcześniej przygotowane ciasto. Piec w tem, 180 C przez ok. 20 minut. Wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę. Masa: 1/2 litra mleka 2 żółtka 5 łyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 35 dag masła 30 dag galaretek w cukrze lub jedna galaretka malinowa zrobiona(...)pokrojona na cząstki gdy stężeje Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego i obu mąk ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną galaretkę. Podzielić masę na pół. Przełożenie ciasta: Biszkopt orzechowy - 1/2 masy - rozłożyć pokrojoną w plastry roladę - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - polewa lub cukier puder Źródło: ciasta ,,siostry Anastazji
Apetyczna babeczkasamo dno. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy, następnie przenieść ciasto do formy i dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C ( na czas nagrzewania piekarnika formę z kruchym ciastem dobrze jest włożyć do lodówki ). Przed samym pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Piec przez około 12-15 minut, do ładnego zrumienienia i wypieczenia ciasta. Wyjąć z piekarnika, odłożyć(...)nasączyć drugą połową ponczu. Wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Do wystudzonej galaretki dodać zamrożone wiśnie, wymieszać. UWAGA : Dodanie zamrożonych owoców sprawi, że galaretka zacznie szybko się ścinać. Należy tego pilnować, aby nie stężała zbyt mocno - jeżeli tylko zacznie gęstnieć natychmiast wyłożyć ją na wierzch ciasta. Tort wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie uwolnić z obręczy
Opowieści z piekarnikaopakowania budyniu śmietankowego 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny Dodatki: 3 opakowania galaretki żółtej 4-5 łyżek marmolady 1 słoik powideł 1 puszka brzoskwiń Rolada biszkoptowa: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję(...)delikatnie zdejmując papier, smaruję marmoladą, ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam kawałki brzoskwiń. Wszystkie galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku i tężejącą polewam wierzch ciasta. Całość odstawiam do całkowitego stężenia
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 600 g jeżyn 1 cukier waniliowy 4 łyżki żelatyny 2 szklanki płatków owsianych 2 banany 2 łyżki miodu 800 g jogurtu naturalnego (2 duże kubeczki
czarrna od kuchnizimno z kaszy manny i musu truskawkowego . Ciasto szybko znika z talerza , można go przygotować z dowolnymi owocami :) Składniki 1 l mleka 1/2 szkl kaszy manny błyskawicznej 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka masła 1 żelatyna 50 g Mus truskawkowy 0,5 l wymieszanego z 3 łyżkami cukru 1 truskawkowa galaretka Winiary 3 łyżeczki żelatyny Gellwe 3 galaretki(...)wymieszać . Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejący mus wylać na kaszę . 5. Galaretki porzeczkowe rozpuścić w 1 l przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. 6. Tężejącą galaretkę wylać na mus truskawkowy . Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki. Udekorować według własnego pomysłu . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPrzy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto kakaowe z kisielem wiśniowym i masa śmietanowo-galaretkową. Proste w wykonaniu, smakuje wybornie i szybko znika z talerzyków. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy : 3/4 szklanki mąki tortowej typ 450 Młynomag 3/4 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki oleju 1łyżka przegotowanej(...)Wykonanie masy śmietanowej: Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na sztywno i dodajemy galaretkę, chwilkę mieszamy do połączenia składników. Warstwy ciasta: Biszkopt przecinamy na pół i spodnia część przekładamy do blaszki wyłożonej folią, biszkopt delikatnie nasączam kompotem wiśniowym. Na ciasto wykładamy około 2 chochelek masy śmietanowej, następnie
Sama słodycz i szczypta chilimasa jest z mleka lub ptasie mleczko, gdyż ciasto jest bardzo leciutkie. Masę do śmietanowca robiłam trochę inaczej. A tam, podam Wam innym razem:) Jeśli jeszcze kiedyś zrobię, bo ta masa o wiele bardziej przypadła mi do gustu. Składniki: 2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 1 szklanka cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka zielona 1 galaretka żółta Spód biszkoptowy(...)wszystkie kryształki i wykładam na zimny spód biszkoptowy. Całość zalewam tężejącą galaretką żółtą i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Muszę dodać, że moja żółta galaretka po prostu nie zmieściła się już na cieście. Musiałabym porobić zakładki do blaszki
Ciasteczkowy Potwórprezentuje. To wypiek, który szczególnie polecam osobom lubiących ciasta z masą śmietanową. Ciasto: 110 g masła 90 g drobnego cukru 2 łyżki kakao 50 ml mleka 75 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Mus bananowy: 4 banany 250 ml śmietanki 30 lub 36% 1 op. cytrynowej galaretki szczypta kwasku cytrynowego Pianka kakaowa: 400 ml śmietanki(...)około 25-30 minut. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Studzimy do temperatury pokojowej. Obrane banany rozgniatamy za pomocą widelca na mus. Oprószamy je 2-3 szczyptami kwasku cytrynowego. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mus bananowy oraz przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę. Miksujemy do połączenia. Powstałą masę wykładamy na przestudzone ciasto. Na masie bananowej rozkładamy herbatniki
Smaki Na TalerzuSzarlotka królewska czyli szarlotka z bitą śmietaną to jedno z lepszych ciast z jabłkami jakie miałam okazję zrobić. Puszysty biszkopt, solidna warstwa jabłek oraz bita śmietana to połączenie, które smakuje każdemu. Szarlotka królewska to przepyszne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Smaki są idealnie zrównoważone – lekko kwaśne jabłka przełamuje słodycz bitej śmietany. Szarlotka z bitą śmietaną pięknie się(...)przez sitko mąkę. Wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 23×33, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia. 2. Jabłka obrać ze skórki, pokroić
Gotuj z Prezesemubitych jajek ,delikatnie mieszamy szpatułką. Dno okrągłej foremki o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 20 minut.Studzimy, następnie nasączamy wywarem kawowym. Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia,następnie zalewamy maliny,całość mieszamy i gdy zacznie tężeć wylewamy na upieczone(...)nasączone ciasto. I teraz czas na śmietanę ubijamy z cukrem pudrem,pod koniec ubijania wsypujemy śmietanfiks dalej ubijamy na sztywny krem,wykładamy na galaretkę z malinami i wkładamy do lodówki na min 1 godzinę. Przed podaniem można posypać kakao
Andzia Pichcipieczenia - 2 łyżki oleju - kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast Masa I: - Duża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (kiwi jabłko banan) - 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa II: - 400 mln śmietanki deserowej 30% - 1 galaretka agrestowa lub kiwi - 2 opakowania okrągłych biszkoptów lub Delicji - 2 galaretki(...)ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Przed wylaniem galaretki, można na górę ułożyć połówki zielonych winogron bez pestek. Ciasto wstawić do lodówki, aby wszystko zastygło. Przepis na dużą prostokątną formę. Składamy: biszkopt, masa I, Delicje, masa II, winogrona, galaretka
Kuchcik gotujedokładnie dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki, na ok.30-60 minut. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec ok.15-20 minut, na termoobiegu, do lekkiego zezłocenia. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Galaretka z wiśniami: - 600g wydrążonych wiśni mrożonych lub świeżych (dałam 450g wiśni i 150g jeżyn, z braku tych(...)wiśni. Tężejącą masę owocową wylewamy na schłodzony kruchy spód, równo rozprowadzamy, wygładzamy i odstawiamy do lodówki. Osobiście uważam, że super sprawdzają się w tym cieście owoce mrożone, zdecydowanie łatwiej uchwycić dobry moment wylewania galaretek (gdy masa będzie zbyt płynna, wypłynie nam pod kruchy spód, dlatego tak ważne jest, by uchwycić ten właściwy moment). Masa śmietanowa: - 500g mascarpone - 250ml kremówki
Smaczne Zdrowe