zmieniać coś, co jest już dobre? Pani Kasia napisała kiedyś, że zawsze umieszcza na blogu najlepsze możliwe wersje swoich ciast… i ja jej wierzę:) Uwierzcie i Wy, bo ciasto faktycznie jest fantastyczne. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju Masa cappuccino: 2 śmietany Śnieżki(...)zimnego mleka 500 g waniliowego serka homogenizowanego 10 łyżek cappuccino orzechowego 100 ml wrzątku 3 pełne łyżeczki żelatyny Mus gruszkowy: ok 1 kg gruszek 150 ml wrzątku 1 galaretka cytrynowa 1 płaska łyżeczka żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 200 ml mocnej, słodkiej kawy
Smaki Na Talerzuwersję z truskawkami, a samo ciasto upiekłam w prostokątnej blaszce, żeby było bardziej podzielne. Wyszło bardzo smaczne i efektowne. Polecam! Polecam również inne wersje szpinakowego ciasta: Sernik na zimno z borówkami na szpinakowym cieście Tort ze szpinakiem "Leśny mech" Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami Szpinakowe ciasto z truskawkami Składniki: ciasto 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)odłożyć. Do pozostałej dodać zmiksowane i pokrojone truskawki, wymieszać. Jeden blat ciasta umieścić w blaszce. Masę z truskawkami wyłożyć na ciasto, przykryć drugim blatem, wyłożyć białą masę śmietankową, wyrównać wierzch. Na masie ułożyć połówki truskawek, delikatnie zatapiając je w masie. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa stężała. Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, gdy wystygnie zalać truskawki. Wstawić do lodówki
Obiad gotowyposmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 25 minut.Wyjąć z piekarnika i przełożyć spodem do góry na deskę. Pozostawić do ostygnięcia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie w połowie z przepisu z opakowania(...)również wstawić do lodówki Biszkopt przekroić za pomocą dużego ostrego noża na pół i przełożyć połową masy. Położyć na wierzch drugą część ciasta i rozsmarować na nim resztę masy. Na wierzchu masy ułożyć owoce. Wszystko zalać galaretką i odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny. Kroic i podawać...Smacznego
Gosia gotujeOstatni weekend kalendarzowego lata zasługuje na małą celebrację :) Udało mi się dostać jeszcze trochę malin, które są dla mnie kwintesencją lata i wykorzystałam je do tego
DefinicjaSmakuwygląd wielkiej lśniącej półkuli otrzymujemy poprzez przygotowanie go w salaterce, a dzięki temu efekt końcowy jest niesamowity :D Gwarantuję, że zrobi furorę nie tylko wyglądem, ale i smakiem :) Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli(...)truskawkowe Przygotowanie: Galaretki rozpuść w jednej szklance wody, ostudź. Ser przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj na najwyższych obrotach. Cały czas miksując wlewaj lekko tężejącą galaretkę. Zmiksuj do połączenia składników. Wykonanie: Ciasto czekoladowe upiec i ostudzić. Dużą salaterkę wyłóż folią spożywczą. Wlej do niej tężejący mus truskawkowy i schłodzić w lodówce. Następnie przygotuj masę serową i wylej
Kulinarna (nie)codziennośćUpieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. Ja podzieliłam składniki na dwie równe części i upiekłam osobno dwa ciasta (piekłam po ok. 25 min.) składniki na krem: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe (po 40g) 80 g cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy(...)dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa 3-4 połówki brzoskwiń z zalewy 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę. wykonanie ciasta: Jeden blat ciasta umieszczamy w formie. Smarujemy ok. 2/3 cz. kremu. Układ drugi blat ciasta, który smarujemy pozostałym kremem. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie
Domowy Smak Jedzeniacytryny na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek sok z cytryny 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 opakowania galaretki cytrynowej dodatkowo: lody śmietankowe lub waniliowe bita śmietana Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną połowę ciasta rozłożyć na dnie blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i podpiec(...)lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Obrać je ze skórek i zetrzeć na plasterki. Przesypać cynamonem, cukrem i galaretką. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i zetrzeć na nie drugą część ciasta. Piec w 200*C przez kolejny kwadrans. Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażelatyną wspaniale opisała autorka bloga „Moje Wypieki” (klik) Na biszkopcikowe dno wykładamy całą masę serową. Na wierzch ciasta (delikatnie wciskając) wykładamy pokrojone w kostkę (lub dowolnie) obrane nektarynki. Sernik wkładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy galaretki – ja rozpuszczam najpierw jedną, a dopiero później drugą. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody (mniej o 50 niż(...)przepisie na opakowaniu). Wystudzoną już lekko tężejącą galaretkę ostrożnie wykładamy na wierzch sernika (najlepiej łyżką). Wkładamy do lodówki, przygotowujemy w tym czasie drugą galaretkę i postępujemy z nią tak samo. Sernik zostawiamy na noc w lodówce. Ciasto podałam na przepięknym talerzyku od Galeria Cuda Świata – antyki&design Smacznego
Słodkie okruszkilubię: kruchy ale nie twardy. Dodatkowo smak wzbogaciłam bananami, które nadały zupełnie nowego charakteru. *foremka 25*34 cm lub mniejsza Składniki: na ciasto: na nadzienie: 1,5 kg jabłek 3 banany łyżka cukru opakowanie galaretki(...)cytrynowej szczypta cynamonu garść rodzynek Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem, dodać rodzynki i poddusić. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i rozmieszać. Na końcu dodać banany pokrojone w plasterki. Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ćwiartkę ciasta owinąć folią i wstawić do zamrażalnika a resztę rozwałkować na dnie blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNakład pracy...20 minut. Czas oczekiwania troszkę dłuższy, bo pieczenie i galaretka musi się ściąć. Ale to pestka z satysfakcją konsumowania. No i niedrogo. Ciasto: - 1 niepełna szklanka cukru pudru - szklanka mąki - 5 jaj - łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Włącz piekarnik na 180° góra-dół. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z cukrem i solą na sztywną pianę(...)przez 20 minut. Po upieczeniu przykryj ciasto wilgotną ściereczką i obróć blachę do góry dnem, aby ciasto znalazło się na ściereczce i zwiń w roladę. Ja dla ułatwienia wkładam wałek do wałkowania i razem z nim zwijam. Nadzienie: - 1 opakowanie galaretki truskawkowej 75 g - 1 kg jabłek - cukier puder do posypania - sok z połowy cytryny Galaretkę rozpuść w pół szklanki
Pasje Jolkiprzygotuję ciasto czekoladowe z musem malinowo – jeżynowym . Mrożę sporo owoców m in. maliny, jeżyny, truskawki, borówki. Zimą wystarczy je rozmrozić i już mam bazę do ciast i deserów. Ciasto czekoladowe jest miękkie i delikatne a mus sztywny i intensywnie owocowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowe z musem malinowo – jeżynowym – Składniki Składniki na ciasto czekoladowe(...)momentu, aż po sprawdzeniu patyczkiem ciasto będzie suche. Wyciągnij od razu z piekarnika, pozostaw do wystudzenia. Mus dodawaj, gdy ciasto będzie już całkowicie zimne, może być nawet lekko wychłodzone. Jeśli ciasto czekoladowe wyrośnie nierówne, będzie miało górki, po upieczeniu i wystygnięciu wyrównaj je, odetnij wystające fragmenty. Przepis na mus malinowo – jeżynowy Dwie galaretki malinowe rozpuść w 300 ml wody
To Musisz Wiedziećcukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier(...)pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone
mojewypiekiinietylkoAtrakcyjne, lekkie ciasto, tortowe z sezonowymi owocami, owoce z galaretką więc orzeźwiające doskonałe na każdą okoliczność, a dodatkowym atutem jest prostota i szybkość wykonania Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 120 g mąki pszennej (niepełna szklanka) kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku cytrynowego Masa : 2 duże kubki śmietany 18% 2 cukry waniliowe ponadto(...)galaretki - w zależności od użytych owoców - tutaj owoce leśne owoce sezonowe; tutaj jeżyny Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka. Mąkę łączymy z kisielem i proszkiem do pieczenia . Małymi porcjami dodajemy przesiewając przez sitko do masy jajecznej i stale, delikatnie mieszamy
kgwjanczewopieczenia i kakao, ponownie miksujemy i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia 30 minut. Wystudzony blat czekoladowy przekrawamy na połowę. Poncz: - 1/2 szklanki zimnej wody - sok z połowy cyrtyny - kieliszek likieru - 1 łyżka cukru Dodatkowo: - 8 bananów - sok z 1 cytryny - 3 żółte galaretki oraz 1 litr wody - 4 łyżki(...)nawilżamy sokiem wyciśniętym z całej cytryny aby nam nie ściemniały. Na banany przekładamy tężejącą galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce do zupełnego zastygnięcia. 3. Na galaretce delikatnie rozprowadzamy masę śmietankową, którą przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch blatu czekoladowego nasączamy resztą ponczu, a następnie wierzch smarujemy masą mascaropne i ścieramy drugą połowę czekolady. Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu
Apetyczna babeczka