ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:363/780)

Tort czekoladowy - amaretto 122

proszkiem do pieczenia, sodą i kakao oraz mleko. Kiedy ciasto jest już gładkie ubijamy białka i i mieszamy delikatnie. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy w temp 180 st  ok godzinę. Masa czekoladowa i amaretto 3 budynie waniliowe 2 kostki masła 1,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 2-3 łyżki syropu amaretto sok z połowy cytryny Budyń(...)wystudzenia. Ucieramy masło z cukrem i po łyżce dodajemy wystudzony budyń. dajemy sok z cytryny i rozdzielamy masę 3/5 do jednej miski i 2/5 do drugiej. Do większej ilości dodajemy kakao i łyżkę syropu amaretto ucieramy ponownie. Do mniejszej dodajemy tylko syrop amaretto i również ucieramy. Ciasto przekrawamy na 4 placki .. (zdarza się ze ten rodzaj ciasta wyrośnie

Gotowanie jest łatwe
METROWIEC 11668

upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Następnie oba ciasta pokrój w kromki grubości 1,5 - 2 cm . KREM BUDYNIOWY: 3/4 l mleka zagotuj. Pozostałą część rozmieszaj rózgą kuchenną wraz z cukrem, mąka ziemniaczaną i żółtkami. Na wrzące mleko wlej pozostałą mieszankę i ugotuj gęsty budyń, ciągle mieszając całość, aż mocno zgęstnieje. Budyń pozostaw(...)całkowitego ostudzenia (nie chowaj go do lodówki) . Miękkie masło utrzyj na jasny, puszysty krem, a następnie dodaj je po łyżce do budyniu, cały czas ucierając. POLEWA: Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. SKŁADANIE: Każdą kromkę ciasta smaruj grubą warstwą kremu i ustawiaj je naprzemiennie - raz ciemna, raz jasna, dociskając kromki lekko do siebie. Możesz ciasto ustawić

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik z brzoskwiniami 184

ostatnią chwilę, będzie za bardzo kremowy. Przepisy na serniki: Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki Składniki na najlepszy sernik z brzoskwiniami, forma 24 x 35 cm: na ciasto kruche: 3 żółtka 125 g margaryny lub masła 1 szklanka mąki pszennej (poj. 250 ml) 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa białkowa: 9 białek(...)serowa: Mieszamy mikserem twaróg sernikowy, dodajemy 6 żółtek, 2 cukry wanilinowe, 2 budynie, oraz na końcu wlewamy powoli olej z mlekiem i dokładnie miksujemy składniki. Na samym końcu dodajemy ostrożnie ubitą pianę z białek, którą łączymy z masą serową silikonową łyżką. Przekładamy masę serową do formy wyłożonej ciastem oraz brzoskwiniami, blachę wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy sernik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 145

się. Wystarczy trzymać się proporcji i dopilnować go podczas podgrzewania, a wszystko powinno pójść bezproblemowo. Jeśli krem okaże się zbyt rzadki po wystygnięciu zawsze możecie uratować go dodając odrobinę budyniu do masy po czym podgrzać ją ponownie. Tarta to klasyka kuchni francuskiej, krem  patissière  należy zdecydowanie do najbardziej popularny z kremów cukierniczych. Poniższy przepis na krem wzorowany jest(...)zacznie delikatnie się zagotuje. Przestajemy gotować i mieszać kiedy osiągniemy pożądaną konsystencję (krem powinien być tak gęsty jak budyń zaraz po ugotowaniu). Masę przykrywamy folią, by nie zrobił się na niej kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.Na wierzch ciasta wykładamy równomiernie przestudzony krem.Na samym końcu na ciasto wykładamy ulubione sezonowe owoce.Tartę odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by się

Mania Gotowania
Sernik z kokosem wg Siostry Anastazji 183

żółtka ser 1 kg sera 1 szklanka cukru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy piana 3/4 szklanki cukru 6 białek 20 dag wiórek kokosowych Wykonanie: Z składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, następnie wyłożyć je na brytfankę (w czasie gdy robię ser zazwyczaj podpiekam delikatnie ciasto). Składniki na ser zmiksować

Pychotkaaa
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami 116

bardzo przyjemny. Zrobiłam z 2 kg twarogu. Składniki: na ciasto kruche: masło 250 g cukier  150 g żółtka 6 szt mąką pszenna 400 g śmietana 12% 5 łyżek proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki Masa serowa: jaja 8 szt cukier 1.1/2 szklanki masło 250 g mleko 1 szklanka budyń śmietankowy 3 szt twaróg półtłusty 2 kg Dodatkowo: brzoskwinie(...)pieczenia i wyjmujemy ciasto  z lodówki i do formy.Palcami rozprowadzamy na dnie tylko boki omijamy. Ciasto podpiekamy w piekarniku 20 minut w 170 stopniach. Twaróg mielimy dwukrotnie dodajemy do niego ubite jaja z cukrem,rozpuszczone masło. Mieszamy, w mleku rozpuszczamy budyń i dodajemy do sera. Przekładamy na podpieczony spód. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy je w półksiężyce

Różowa kuchnia
Muffinki Jogurtowe z płynną czekoladą 656

wodnej, odstawiamy do ostygnięcia składniki mokre, czyli jogurt oraz jajka mieszamy, dolewamy masło, dodajemy cukier i dosypujemy po łyże mąki wymieszanej z budyniem oraz proszkiem do pieczenia nakładamy do foremek, na dno po dużeeeej łyżce Nutelli, przykrywamy ciastem do 2/3 wysokości foremki Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 20 minut Podajemy oprószone pudrem, SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Truskawkowa tarta z mąki konopnej 122

Ciąg dalszy siedzenia w domu, zamówiłam zdrową mąkę konopną...to będzie pierwsze z niej ciasto.   Jako jedyna mąka jest zdrowa, co prawda nie ma właściwości rosnących ani wiążących ale dodając odrobinę innej mąki mamy zdrowe ciasto. Tarta jest na kruchym spodzie a więc nie musi rosnąć ;) Składniki na foremkę 24cm: Spód: -150g mąki konopnej -  50g mąki orkiszowej(...)spodu) -2 jajka -wanilia do smaku -pół szklanki cukru pudru -500g mrożonych truskawek -1 budyń waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na spód wyrabiamy, zawijamy w woreczek i na pół godziny dajemy do lodówki. Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wałkujemy schłodzone ciasto i układamy do foremki.  Pieczemy w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Wyciągamy

Wypieki Rene
Czekoladowiec z masa cytrynową 118

miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą tak, żeby uzyskać 2,5 szklanki płynu. Zagotowujemy w garnku z cukrami. w 1/2 szklanki wody roztrzepujemy budyń, żółtka(...)mąki. Łączymy z wodą cytrynową i gotujemy budyń. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Przestudzony budyń łączymy z tłuszczem. Smarujemy biszkopt.  Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy galaretką. źródło: przepis własny

Pobite gary Barbary
Karpatka 210

masa karpatkowa :  1 i ½ szklanki mleka 2 i ½ łyżki cukru 1 mały cukier waniliowy ½ budyniu waniliowego 1 łyżeczka mąki kartoflanej (czubata) 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 żółto Składniki posypka :   cukier puder   Przygotowanie:          Przygotowanie ciasta : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)czasu do czasu zamoczyć w wodzie ułatwi to rozprowadzanie ciasta. Ciasto pieczemy w temp 180-200 o C na złoty kolor 50/60min ( parametry dobieramy w zależności od piekarnika). Ciasto musi być dobrze wypieczone!.  Przygotowanie masy karpatkowej : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Sprawdzone przepisy kulinarne
Biszkopt z jabłkami i pianką 233

Ciasto podałam na talerzu z kolekcji Scania - Porcelana Bogucice Przepis od znajomej  Biszkopt z jabłkami i pianką SKŁADNIKI:  Biszkopt   jajka -5 szt  proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki  mąka ziemniaczana -0,5 szkl  mąka pszenna -0,5 szkl  cukier -1 szkl  Masa jabłkowa  budynie waniliowe -2 opak  woda(...)pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40).  Piec w 175 stop.przez ok.30 minut.  Masa jabłkowa Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować.  Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące

Kuchnia Danusi
Torcik chałwowy z kremem śmietanowo-budyniowym 111

mieszając, na samym końcu olej. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Wystudzony biszkopt lekko zwilżamy wodą.   Chałwę rozdrabniamy dodajemy serek i ubijamy do czasu połączenia się składników. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzącej wody. Ubijamy i masę wylewamy na biszkopt.   Ugotowany budyń ubijamy mikserem, aby się "rozbił". Żelatynę(...)budyniu dodajemy jeszcze ciepłą żelatynę i ubijamy, następnie budyń dodajemy porcjami do kremówki i też ubijamy. Czynność tą musimy przeprowadzić dosyć sprawnie, tak aby masa nam nie zaczęła tężeć a śmietana nie upadła. Tak więc masę tą wylewamy na masę chałwową i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Ciasto posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi i polewamy rozpuszczoną

Jadło i czytadło
Rafaello z kremem budyniowym na herbatnikach 246

nazwie. Poza nazwą, smak kremu jest bardzo podobny do tego we wnętrzu pralinek. Ciasto polecam zwłaszcza tym, którzy lubią ciasta bez pieczenia, no i oczywiście wszystkim fanom Rafaello. By ciasto było bardziej autentyczne, udekorowałam je migdałami bez skórki i płatkami migdałowymi :) Składniki: 400g herbatników (np. 8 opakowań po 50g, w każdym 10 herbatników, czyli 80 sztuk herbatników) 200g kokosu 300g(...)najlepiej przelać go do innego naczynia, by szybciej przestygł. Miękkie masło miksujemy z cukrem waniliowym na puszystą masę, stale miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Gdy masa będzie jednolita i bez grudek, dodajemy kokos i dobrze mieszamy. Ciasto można zrobić w blaszce lub na dużej desce. Plusem dla blaszki jest to, że nie trzeba się bawić w wyrównanie brzegów. Średnią blaszkę

Smakowy Raj
,, PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM’’ 249

jogurtu greckiego 100 g masła opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli Krem budyniowy: 1 laska wanilii 1 szklanka mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 125g serka mascarpone Dodatkowo: 2 łyżeczki dżemu ananas z marakują Stovit polewa mleczna Helio Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę(...)zagotowujemy. W 1/4 mleka rozpuszczamy proszek budyniowy z cukrem i dodajemy do gotującego się mleka z wanilią. Gotujemy budyń mieszając od czasu do czasu. Po ostudzeniu się kremu miksujemy go z serkiem mascarpone i dżemem. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość

Podróż w kulinaria
Seromakowiec 200

kostki masła (150 g) 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka  1 budyń o smaku śmietankowym do dekoracji cukrowe gwiazdki Na samym początku przygotować spód : mąkę posiekać z masłem. Następnie wbić jajko, dodać żółtko, śmietanę, wsypać proszek do pieczenia i cukier. Szybko wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie przełożyć rozwałkowane ciasto. Całość nakłuć widelcem i piec(...)niego żółtka i masę twarogową.   Gdy składniki połączą się ze sobą to wsypać budyń. Ponownie całość zmiksować. Na sam koniec dodać ubite białka. Całość delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na mak. Całość piec około 1 godzinę w 160ºC. (aż do zarumienienia wierzchu ciasta). Studzić w otwartym piekarniku. Przepis STĄD

Ugotować