Ciasto ze śliwkami i budyniem Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem to łatwy przepis na pyszny, jesienny wypiek. Ciasto śliwkowe na kruchym cieście zawsze się udaje, to najlepszy deser bez miksera w sezonie na śliwki. Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruchy spód można przygotować dzień(...)wcześniej - długo chłodzone ciasto ma najlepszą strukturę i smakuje najlepiej. Możecie przygotować je też z dużym wyprzedzeniem i zamrozić. Jeśli bardzo Wam się spieszy, warto włożyć nasze półkruche ciasto do zamrażarki na 5-10 minut - to duża oszczędność czasu:) Najszybciej przygotować takie ciasto w robocie kuchennym. Zobaczcie, jak łatwo przygotować ciasto ze śliwkami i budyniem na poniższym filmie : Kliknij
Lekcje w kuchniDzisiaj szybkie ciasto z kandyzowanymi owocami i budyniem - na szybko i tanio, bo z tego co akurat było pod ręką i w lodówce. Przygotowując to ciasto improwizowałam od początku do końca i kiedy je kroiłam, to byłam niesamowicie ciekawa, co wyszło z tych improwizacji ;) No i muszę Wam się przyznać, że byłam zadowolona(...)zetrzeć kruche ciasto na grubość około półtora centymetra. Zapiec lekko w temperaturze około 180 stopni.Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i kawy, ugotować budyń.Na podpieczone ciasto wyłożyć owoce. Na owoce wylać gorący jeszcze budyń. Na budyń zetrzeć drobno kruche ciasto - można posypać je brązowym cukrem., wtedy po zapieczeniu utworzy chrupiącą warstwę
Codzienna kuchnia niecodziennaWcale się nie dziwię, bo po prostu upadły mi na blat kuchenny, tego dnia wszystko leciało mi z rąk. Tak bywa, ale nie powstrzymało mnie to przed skończeniem z ciastem. Budyń skleił wszystko tak sprytnie, że nawet tego nie było widać. Ważne jest wałkowanie, należy tak rozwałkować ciasto, aby nie doklejać kawałków ciasta , bo podczas pieczenia te doklejone kawałki mogą(...)ciastem i bardzo delikatnie, lekko dociśnij. Budyń, który troszkę wylał się poza ciasto ja po prostu wyrównuję szpatułką w taki sposób aby "wcisnąć go z powrotem". Przełożone gorącym budyniem ciasto należy zostawić w spokoju na blacie, musi całkowicie wystygnąć. Wystudzone wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy blaty zdążą lekko zmięknąć. Na drugi dzień wystarczy cukrem pudrem posypać
Blondynka GotujeNa zdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt
Kuchnia domowa AniSzarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną to wzbogacona wersja tradycyjnego, klasycznego ciasta. Budyń idealnie komponuje się z jabłkami, a bita śmietana nadaje szarlotce lekkości. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne w smaku, a przy tym nie jest skomplikowane w przygotowaniu a wygląda bardzo atrakcyjnie ;) Szarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną - Składniki: N adzienie jabłkowe: ok. 1,5 kg jabłek(...)śmietana troszkę "ześlizguje się" z budyniu, dlatego ciasto lepiej podzielić na dwie części i tą drugą umieścić na górze ciasta podczas pieczenia, czyli wymieniając warstwy od dołu: ciasto, jabłka, budyń, CIASTO i dopiero bita śmietana). Po tym czasie blaszkę ok. 20 x 3o cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy jedną z porcji ciasta, a następnie wykładamy jabłka. W międzyczasie
Słodka StronaWitam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto z jabłkami i budyniem . Jabłka w tej szarlotce nie są prażone tylko pokrojone na mniejsze kawałki i ułożone na cieście i polane budyniem. Będziemy potrzebować : 500 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone) 3 żółtka 3 łyżki śmietany 12% lub 18% (około 90 g) 2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki cynamonu 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 3 łyżki cukru kryształ Użyłam foremki o wymiarach 25 cm x 25 cm Link do filmu z przygotowania : Ciasto jabłecznik z budyniem https://www.youtube.com/watch?v=ieOUAsOBPIQ Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciasto : Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder , proszek do pieczenia ,cukier waniliowy , masło lub margarynę , szczyptę soli i pocierając dłońmi łączę składniki ( można
Uwaga Babcia Gotujegotującego się mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Drożdże pokruszyć do dużego kubka, dodać 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto – Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek i wlać do niego wyrośnięte drożdże, rozmącone jajka , cukier(...)dłońmi, aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie. Włożyć do miski i przykryć folią aluminiową. Odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie rozwałkować formując prostokątne ciasto. Posmarować cały płat ciasta budyniem i zwinąć ze strony gdzie jest krótszy bok , tworząc roladę. Pociąć na plastry o szerokości 2 cm. Położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i położyć drożdżówki, zostawić
Kuchnia PokoleńCiasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem świetnie smakuje z filiżanką kawy lub herbaty. To świetne ciasto na imieniny, urodziny, Nowy Rok i inne okazje. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta warstwowe:) Ciasto Ofelia z wiśniami z kompotu i budyniem, składniki: na blaszkę o wymiarach 36x25 cm: na biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, szklanka mąki(...)cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodawać budyń ugotowany na 3 szklankach mleka (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2-3 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być), cały czas ucierając. Krem wyłożyć na kisiel (uwaga: krem dość trudno rozprowadza się na kremie, należy najpierw nałożyć małe kopczyki ciasta, a potem delikatnie rozsmarować łyżką lub łyżeczką; najlepiej sprawdzi
Lekcje w kuchnibudyniem (kruche) . Ciasto jest proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, a nawet na przyjęcie. Kusi nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Osobiście uwielbiam połączenie kruche ciasta, budyniu i owoców. Polecam Wam gorąco ten pyszny przepis na ciasto z truskawkami i budyniem (kruche). Do przygotowanie ciasta wykorzystałam produkty firmy Emix , które od jakiegoś czasu goszczą w mojej kuchni(...)wykładamy łyżką na podpieczony spód. Następnie na warstwie budyniu układamy pocięte połówki truskawek. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, odrywamy kawałki i tworząc a la łatki układamy na warstwie budyniu z truskawkami (jeśli wasze ciasto mocniej się zmrozi możecie je zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na środkowym poziomie na złoty
Słodkie okruszkiCIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI Bardzo proste szybkie oraz uniwersalne ciasto kruche. -Proste ponieważ wszystkie składniki mieszamy razem w jednym naczyniu. -Szybkie wystarczy ciasto wyrobić dłońmi nie używamy miksera, nie chłodzimy ciast w lodówce przed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. -Uniwersalne ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek(...)orginalnym przepisie użyte są jabłka, ja już robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest smaczne, a budyń w tym cieście smakuje jak krem SKŁADNIKI:50 dkg mąki25 dkg masła1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka śmietany2 żółtkaDowolne owoceBudyń:1 litr mleka4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukremPRZYGOTOWANIE:Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier
RAROSSAszczycie sezonu rabarbarowego, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką. Delikatne, słodkie, z kwaskowatym rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 80 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru 35 g zimnego masła(...)Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach. Podczas pieczenia sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przebijamy je raz widelcem. Drugi raz się nie uniesie. Podczas podpiekania ciasta przygotowujemy budyń: 2 budynie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Zmniejszamy jedynie ilość mleka z 1 litra do 700 ml (łącznie dla 2 opakowań budyniu). Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Na podpieczonym
Smak mojego domuKruche ciasto z budyniem, śliwkami i bezą Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto, które zawsze się udaje. Kruche ciasto, kremowy budyń, soczyste owoce i chrupiąca beza to połączenie wprost idealne. Po prostu niebo w ustach! Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka zimnego masła (200gram) 4 żółtka (białka użyjemy do bezy) Budyń(...)litra mleka według instrukcji na opakowaniu, dodajemy 2 łyżki cukru *** *** Śliwki myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki *** *** Pokrojone owoce obtaczamy w mące ziemniaczanej *** *** Na podpieczone ciasto wykładamy budyń, a następnie owoce *** *** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i całość miksujemy przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i błyszcząca piana
Blog z Apetytemłyżeczki cynamonu * masa jabłkowa: - 10 średniej wielkości jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: - 2 budynie waniliowe - 750 ml mleka - cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu) Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę(...)Jabłka wyłożyć na czekoladowy spód. Masa budyniowa: Budynie ugotować w mleku. Wyłożyć na jabłka. Drugą część czekoladowego ciasta, wyjąć z zamrażalki i równomiernie zetrzeć na grubych oczkach na budyń. Ciasto piec przez 45-50 minut w 180C. Smacznego
CookYourselfCiasto gazetkowe. I muszę przyznać ,że nie znam bardziej ekonomicznego ciasta. Szybkie, tanie i na dużą blachę :) Jeżeli ktoś z was jest zwolennikiem budyniu to polecam :) ja według przepisu dałam budyń czekoladowy, ale myślę ,że w tej kwestii to akurat forma upodobań Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 1 szklanka(...)dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na prostokątną dużą blachę. Gotujemy gęsty budyń i ciepły wykładamy na pierwszą część ciasta, następnie wałkujemy drugą część i nakładamy na budyń. Ciasto pieczemy w temperaturze 175*C przez 40 minut. Niestety nie udało mi się przejść dalej w konkursie blog roku... dziękuje za 3 głosy jakie zostały oddane na mój blog
W Moim Magicznym DomuDziś zapraszam na kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami. Kiedyś robiłam to ciasto z jabłkami, ale nieco inaczej. Było ciasto na to jabłka, budyń i na wierzch utarte ciasto. Tym razem wykorzystałam również białka. Ubiłam je z nie wielką ilością cukru pudru i wyłożyłam na owoce, a dopiero na białka utarłam ciasto. Zmieniłam też kolejność. Budyń wyłożyłam na ciasto(...)dodać budynie, cukier i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać budyń z cukrem, gotować na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając. Na wystudzone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyń wyłożyć brzoskwinie i lekko docisnąć. Pianę z białek ubić na sztywno dodając cukier puder. Wyłożyć na owoce i delikatnie rozsmarować. Na pianę utrzeć mniejszą część ciasta
Agusiowe smakołyki