podwieczorek. Możesz podać je posypane cukrem pudrem, z dodatkiem konfitury owocowej lub ulubionym miodem. Smakują także na zimno. Przygotujesz je także z innymi owocami, jak np. z gruszkami, morelami, brzoskwiniami (nawet z puszki) oraz owocami sezonowymi – truskawkami, malinami, jagodami. Zapraszam po ekspresowy przepis na placki z jabłkami. SKŁADNIKI: 500 ml mleka 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru(...)smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski wsyp suche składniki, dodaj mokre, wymieszaj do połączenia. Jabłko i banany obierz. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach, banany rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki. Łyżką nakładaj porcję ciasta i smaż na rozgrzanym oleju na złoto, z obu stron. Odsączaj na papierowym ręczniku. Podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnidoczekać się chwili gdy będę leżała na leżaczku pod parasolem, popijając mrożoną kawę, słuchać szumu fal, chłonąć słońce, żeby starczyło na resztę, raczej pochmurnego roku w Polsce. Smak soczystych brzoskwiń, dojrzałych pomidorów i słodkich arbuzów.... ach, gdyby to ode mnie zależało już bym się pakowała ;) Ale wracajmy na ziemię! Za oknem u mnie dzisiaj jest słonecznie, choć chmury niebezpiecznie krążą(...)kotlety pieczone na ogniu, podane z surówką w picie. Taki przedsmak "souvlaki me pita". Przepis na te bułeczki dostałam wiele lat temu od pani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto jest elastyczne, plastyczne, fajnie się z nim pracuje, ale przede wszystkim jest pyszne, mięciutkie, idealnie komponuje się ze smakiem mięsa i warzyw. Polecam!!! Składniki na chlebek pita: na 6 sztuk
Rozpustne gotowanieNiezależnie, jakich dodatków użyjecie do muffinek, z tym ciastem zawsze urosną, będą delikatne, wilgotne, a z wierzchu zrumienione. Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej formie będziecie je piec. Niezależnie od formy, czas pieczenia jest podobny, to około 30 minut, aż ciasto popęka i będzie rumiane. Jeśli lubicie wszystko co słodkie, posypcie(...)wytnijcie kwadraty z papieru do pieczenia i umieśćcie we wgłębieniach w foremce. Możecie je rozciąć na rogach, aby lepiej się ułożyły lub formować na szklance. Zobacz też: Muffinki z brzoskwiniami z puszki Muffinki czekoladowe Cytrynowe babeczki z malinami Przepis na muffinki z czekoladą w środku Drukuj przepis Porcji: 6 lub 12 Czas gotowania: 40 minut Składniki 200 g jogurtu naturalnego
Kuchnia Bazyliitrwał, trwał... Czas o smaku lata. Zatrzymany w potrawach, wspomnieniach, słowach i zdjęciach. I pomyśleć, że jeszcze trzy miesiące temu .... A oto menu warsztatów Smak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym(...)SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze z morelami i borówkami oraz pistacjowo-cytrynowym twarożkiem
KUCHARNIACrumble to najprostszy, najszybszy do wykonania i najpyszniejszy deser świata 😊 Jest to deser brytyjskiego pochodzenia, a w tłumaczeniu na język polski oznacza owoce pod
Walijskie PichcenieJestem osobą, która nigdy nie je regularnie posiłków. Jak jestem głodna to potrafię zjeść obiad już o 12, a są dni kiedy robię to dopiero o
Emskie SmakiSkładniki : 2 jajka + żółtko 3/4 szklanki drobnego cukru 125 g masła 3/4 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki, u mnie tortowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Proste Potrawyminut, w temperaturze 190-200 stopni, do momentu aż staną się złociste. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka. Smalec potrzebny do przygotowania ciasta można zastąpić masłem, ale w trakcie smażenia pierożki szybciej się przypiekają, trzeba zatem smażyć tylko kilka naraz, by nadążyć z ich odwracaniem i zdejmowaniem z patelni. W wersji z masłem zdecydowanie(...)kiedy robiłam poprzednie wersje nie prowadziłam jeszcze bloga, a idea fotografowania dań w coraz gęstszej atmosferze zniecierpliwienia zgłodniałych domowników była mi zupełnie obca:) Zapraszam! EMPANADILLAS Z KURCZAKIEM I BRZOSKWINIAMI / MORELAMI 2 łyżki oleju 1 drobno posiekana cebula 50 dag pokrojonej drobniutko piersi z kurczaka 10 dag brzoskwiń z zalewy, drobno posiekanych (można zastąpić suszonymi morelami, wcześniej namoczonymi) kumin
KUCHARNIAszklanki śmietanki kremówki 6 żółtek 40 dkg cukru pudru 2 łyżki żelatyny 30 dkg bakalii ( rodzynki,figi,morele,skórka pomarańczowa,płatki migdałowe ) 1 cukier waniliowy Do dekoracji : winogrona brzoskwinie mandarynki posiekane orzechy laskowe płatki migdałowe Sposób wykonania : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i odstawić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ( 1/4 szklanki ). Masło utrzeć do białości,stopniowo(...)rozpuszczoną żelatyną. Następnie przełożyć masę szybko do tortownicy,wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki ,aby stężała. po zastygnięciu obkroić brzegi tortownicy i zdjąć bok tortownicy oraz spód.Wierzch ciasta udekorować owocami oraz posypać pokrojonymi orzechami laskowymi. Owoce można po żelować spożywczym żelem naturalnym ( np. Claro ). Można go kupić w sklepie lub zamówić na Allegro. Będą się nam wtedy lepiej
Przepisy i porady kulinarneJak przystało na osobę, która promuje zdrowe odżywianie jestem zmuszona przedstawić Wam pomysł mało popularny. Mianowicie, przetwory z owoców bez cukru. Kto będzie chciał
IzaGotujeBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki
Aga w kuchnimiksuję, piana powinna być sztywna i lśniąca dodaję kolejno żółtka, dosypuję partiami mąkę i mieszam wszystko delikatnie łyżką przelewam ciasto do formy i piekę 30-40 minut gdy ciasto się upiecze upuszczam je na podłogę z wysokości ok. pół metra (zapobiega to opadaniu biszkoptu) studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach kiedy ostygnie przekrawam na trzy części pierwszy blat(...)lodówki. Przygotowuję krem. SKŁADNIKI NA KREM: 1 litr bardzo zimnej śmietany kremówki 4 śmietan-fix 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże wafle Princessa starta skórka z pomarańczy brzoskwinie ok 10 połówek PRZYGOTOWANIE KREMU : ubijam śmietanę na puszystą pianę, pod koniec dodając cukier puder wsypuję śmietan-fix, skórkę z pomarańczy i chwilę miksuję dodaję pokruszone wafelki i mieszam wszystko
Upiecz sobie babeczkękoniec dodaję po 2 łyżki cukru i nadal miksuję, piana powinna być sztywna i lśniąca dodaję kolejno żółtka, dosypuję partiami mąkę i mieszam wszystko delikatnie łyżką przelewam ciasto do formy i piekę 30-40 minut studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach Proporcje kremu podaję w ilości potrzebnej do przełożenia i pokrycia małego torciku (tego na górze, dolny tort(...)szklanki cukru trzcinowego zblendowanego na puder( w zależności od smaku jogurtu) skórka starta z pomarańczy sok z 1 pomarańczy pół szklanki wiórków kokosowych owoce ja dodałam brzoskwinie z puszki (ok. 10 połówek) PRZYGOTOWANIE: dzień wcześniej przekładam jogurt na sito wyłożone ręcznikiem papierowym, wkładam sito na miskę i zostawiam na noc w lodówce wiórki blenduję na masło, zajmuje
Upiecz sobie babeczkębardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto. Idealny deser na upalne dni w sezonie obfitującym w świeże truskawki. Sernik jest niezbyt słodki, kremowy, delikatny i bardzo smaczny. Takie ciasto bez pieczenia przygotuje nawet osoba bez dużego doświadczenia, jeśli chodzi o wypieki. Minimalna ilość potrzebnych składników i prostota wykonania powinna zachęcić Was do zrobienia tego pysznego deseru. Do tego sernika użyłam(...)można użyć innych niezbyt kwaśnych owoców. U mnie ten sernik został tak szybko zjedzony, że ledwie udało mi się zrobić kilka zdjęć. Polecam również: Sernik na zimno z brzoskwiniami. Składniki: (foremka o średnicy 28 cm) 1 kg białego sera twarogowego (może być gęsty z wiaderka) 2 galaretki truskawkowe lub inne owocowe (u mnie z owoców leśnych) 500 ml śmietany
Kuchcik gotujeKupiłam morele w puszcze. Tak z ciekawości. Nie jestem zwolenniczką puszkowanych produktów. Ale morele mnie zaskoczyły. Jędrene i nie tak słodkie jak np. brzoskwinie. Kupię parę puszek, żeby mieć pod ręką. morele z puszki 1sztuka cukier brązowy lub ksylitol 3/4 szklanki jaja 3 sztuki proszek do pieczenia 1 łyżeczka mąka ryżowa lub orkiszowa 1,5 szklanki cukier waniliowy 1 łyżeczka(...)pieczenia, cukrem waniliowym. Jaja ubijamy z curem, wlewamy olej, dokładnie mieszamy, wsypujemy sypkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Kawałki moreli układamy na cieście. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku
AZgotuj!