ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:83/932)

Róże Karnawałowe – Piękne i Pyszne 219

ciasto: mąkę, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i całość dokładnie mieszam łyżką. Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i zagniatam przez chwilę dłonią – gdyby zdarzyło się że ciasto jest zbyt suche to dodajemy odrobinę śmietany, chociaż nie powinno być za suche. Ciasto zagniatam do momentu połączenia się składników następnie zbijam je wałkiem z każdej strony w sumie około(...)filmiku. Jeżeli podczas zbijania ciasto kleiło by się do blatu to blat podsypujemy delikatnie mąką i nadal zbijamy. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam w zimne miejsce na około 30 minut. Po 30 minutach wałkowanie ciasta na róże karnawałowe i wykrawanie: Ciasto dzielę na pół aby łatwiej było mi je wałkować (pozostałe ciasto wkładam do woreczka żeby

Uwaga Babcia Gotuje
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BEZĄ, KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI 222

mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia, ksylitol (lub cukier) oraz żółtka i zagnieść energicznie kruche ciasto. Ja posłużyłam się tradycyjnie hakiem miksera. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić dokładnie spód blaszki. Drugą część rozkruszyć do miski i umieścić w lodówce. Masa serowa: - 125g masła w temp.pokojowej - 600g dobrego twarogu do serników(...)cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Na masie serowej układamy umyte, odszypułkowane, przekrojone na połowy kawałki truskawek. Masa bezowa: - 5 białek (pozostawionych od kruchego ciasta) - 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego lub zwykłego Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna. Gotową masę

Smaczne Zdrowe
Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną 183

masła 300 ml mleka 20 dag masła białko do smarowania ciasta mąka do podsypywania Nadzienie. 30 dag sera białego 8 dag cukru 1 łyżka miodu 1 jajko wanilia skórka pomarańczowa 3 łyżki żurawiny suszonej Wykonanie. Ser utrzeć z jajkiem i cukrem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto półfrancuskie, drożdżowe. Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag mąki, drożdży(...)Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych. Ostatni raz wywałkować ciasto w prostokąt, na grubość 4-5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować nadzienie i zwinąć w rulon zaczynając od strony nadzienia.. Ułożyć w foremce i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podrośnie posmarować białkiem

Kulinarny karnet Christophera
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 201

drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem, słonym śledziem i kawiorem. Do przygotowania blinów i domowego majonezu wykorzystałam olej(...)drugiej misce łączymy zakwas, mąkę, miód, żółtka i tarte na małych oczkach buraki. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodajemy powoli olej rzepakowy i wyrabiamy jeszcze minutę. Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
prowansalski tort 219

cotygodniowej akcji "Ciasto na niedzielę" mamy aktualnie temat Wypieki z białek . Ponieważ u mnie w lodówce ciągle zalegają jakieś białka, chętnie biorę udział w akcji, mam nadzieję, że pojawi się wiele fajnych pomysłów na wypieki z ich udziałem. Jeśli i Wy poszukujecie podobnych, zapraszam do: Dagmary , Doroty , Magdaleny , Joanny S., Joanny D., Doroty(...)Babci książeczki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" autorstwa Jana Czernikowskiego, z 1987r. Nie spodziewałam się, że znajdę tu aż tyle fajnych "białkowych' przepisów! Do jednego z ciast potrzeba aż 38(!!!) białek - może kiedyś się skuszę i taki upiekę...Z pewnością zaś jeszcze nie raz tu zerknę:) Trudny miałam wybór, ale zdecydowałam się ta ten; prowansalski tort. Bezowo-migdałowe

6niebo
Ciasto kruche z jabłkami i śliwkami! 360

rozpuści! ) - 3 łyżki jogurtu - plus mąka do podsypywania - 5 jabłek - 500 g śliwek Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. dodatkowo: -3 białka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubij na sztywną pianę, dodaj mąkę ziemniaczaną(...)łyżkę cukru. Schłodzonym ciastem wylep dno i brzegi , ułóż pokrojone w plasterki jabłka, na to ćwiartki śliwki, posyp 2 łyżkami cukru i cynamonem, wyłóż pianę z białek, ułóż na wierzchu pozostałe ciasto np. w formie długich paseczków. Pieczemy: 55-60 minut w nagrzanym piecu. Smacznego! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI

SMYKWKUCHNI
Delicja siostry Anastazji 589

szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ok. 40 min. w temp. 180 C Ciasto jasne z dziurkami: Ubić(...)pianę z białek. Dodawać kolejno cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 180 C ( najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia). Po upieczeniu kieliszkiem albo szklanką wykrajamy dziurki w biszkopcie. Masa: Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki do której wsypujemy oba budynie a resztę mleka zagotować z cukrem . Budyń wystudzić

Słodkości i nie tylko
Ciasto z płatków ryżowych i owsianych z morwą i bananem 179

czarnej 1 duży banan 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 białka Płatki ryżowe, owsiane, mąkę, jogurt, żółtka i 40g morwy mieszamy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami łączymy z ciastem. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i dekorujemy pozostałą morwą i pociętym bananem. Ciasto pieczemy

Gotowanie i blogowanie
Jabłecznik z bezą 163

cukru   Wykonanie ciasta kruchego : Do misy wsypujemy składniki suche, mąka tortowa , maka kukurydziana , cukier , proszek do pieczenia i mieszamy . Wbijamy żółtka i dodajemy pokrojoną drobno margarynę . Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia ciasta. Blaszkę 20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia , wykładamy na niego ciasto kruche i oblepiamy dno i boki. Nakłuwamy widelcem ciasto.  Wykonanie farszu: Jabłka obieramy(...)ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i przesmażamy je z cukrem ( 20 minut) . Przekładamy ciepłe jabłuszka na ciasto i rozprowadzamy po całości. Wykonanie bezy: Ubijamy białka ze szczypta soli w trakcie ubijania dodajemy cukier. Beza ma być błyszcząca i sztywna . Wykładamy ubitą beze na jabłka ( robimy widelcem esy floresy). Pieczemy w 170 stopniach koło godziny

Różowa kuchnia
Kruszon z papają 130

masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć do lodówki. Z białek ubić pianę (dodać szczyptę soli), dodając stopniowo(...)cukier. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć część białego ciasta, potem czekoladowego. Następnie kłaść kulki papai (odsączone z syropu), ubite białka i na wierzch ponownien zetrzeć białe ciasto. Piec ok 45 minut w 160 stopniach

Szybko Tanio Smacznie
Jak zrobić tort - przepis na prawdziwy biszkopt 236

soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste. Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna(...)przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko. Piekarnik już nastawiam na 180 stopni. Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikatnie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już

prawdziwe jedzenie
Prawdziwy biszkopt - bez proszku 179

soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste. Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna(...)przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko. Piekarnik już nastawiam na 180 stopni. Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikanie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już

prawdziwe jedzenie
Racuszki z jabłkami 117

było grudek (ja robię to mikserem). Jabłka obrać, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do ciasta. Na koniec dodać  śmietanę i pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie powinno się zbijać. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, należy rozrzedzić je mlekiem. Racuchy smażyć na złoto, na średnim ogniu

W SMAK
Tarta ze schabem i warzywami 188

ciasta) - pieprz, sól Składniki na panierkę: - 1 jajko - mąka - bułka tarta Dodatkowo olej do smażenia. Forma do tarty 20 cm.   Najpierw wyrabiamy ciasto na tarte. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto wyciągamy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Teraz zabieramy się za nadzienie. Jajko z białkiem mieszamy razem ze śmietanką, doprawiamy pieprzem i solą i dorzucamy warzywa. Myśmy wcześniej warzywa dali do miski i położyli na gorącym garnku z wodą aby mieszanka się lekko odmroziła i odcisnęliśmy nadmiar wody. Masę przekładamy na podpieczone ciasto i układamy na wierchu kawałki pieczonego schabu. Całość wkładamy

Kuchenne Wariacje