ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:79/932)

Kruchy placek gryczany 135

około 1/2 wysokości. Tak przygotowane ciasto zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem cukru pudru. Wyjmujemy blachę z piekarnika i na zapieczone ciasto wykładamy konfiturę truskawkową. (Jeśli dysponujemy dżemem(...)możemy go użyć zagęszczając mąką ziemniaczaną aby nie był zbyt płynny.) Na warstwie konfitury układamy jeżyny, a na nie rozsypujemy płatki migdałowe. Teraz wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Pozostałą 1/3 ciasta ścieramy równomiernie na warstwę piany. Pieczemy przez kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień

peggiwkuchni
Makowiec z roladkami w kruchym cieście 153

masła • 4 białka • 1 szklanka cukru • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa • 1 czekolada mleczna • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki Wykonanie: Ciasto kruche • Zagnieść wszystkie składniki ciasta. • Ciasto podzielić na 6 części. • 2 części rozwałkować na wielkość blaszki (u mnie 25×35 cm) i upiec każdy osobno w temp. 180 st.C(...)zwinąć 4 rolady. • Ułożyć je w blaszce obok siebie i piec razem w temp. 180 st.C przez 40 minut. Mają się połączyć tworząc jedno ciasto. Masa kremowa • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. • W połowie szklanki mleka roztrzepać obie mąki i dodać do piany delikatnie mieszając

To co kocham
Strucla z makiem 144

mieszam silikonową szpatułką w misce do ciasta drożdżowego tupperware). Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę, do całkowitego jej wchłonięcia.   Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć ściereczką  i wstawić do piekarnika  nagrzanego do temperatury 50 stopni).   Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść (można dodać niewielką ilość mąki). Podzielić(...)szoną mąką stolnicę (ja używam silikonowej, można też wyłożyć na posypany maką papier do pieczenia). Delikatnie posypać mąką i rozwałkować (długość ma odpowiadać długości blaszki). Ciasto posmarować ubitym białkiem i rozłożyć połowę masy makowej zostawiając około 2 cm marginesu z każdej strony. Struclę zwinąć w rulon i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Strucle odstawić do ponownego

cucinare
Ciasto z dyni 197

dyni. Jest mokre i smaczne, a czekoladowy topping idealnie się komponuje z masą. PRZEPISY NA FIT CIASTA i DESERY znajdziecie w kategorii FIT DESERY - KLIK SKŁADNIKI CIASTO dynia - 500 g 2 białka jaj 100g mąki z cieciorki TOPPING 2 żółtka 1-2 łyżeczki czekoladowego dipu Waldenfarms KROK PO KROKU CIASTO Dynię pokrój i zblenduj z mąką. Białka(...)delikatnie wymieszaj. Przelej do silikonowej formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. TOPPING Wymieszaj żółtka z dipem. Po 40 minutach wyjmij na chwilę ciasto z piekarnika. Rozlej na ciasto topping i wstaw do piekarnika na 10 minut. WARTOŚCI ODŻYWCZE bez polewy 547kcal - 35,5B\8,5T\93,2 W SMACZNEGO!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu

Tetiisheri
Ciasto z wiśniami 219

przełożyć do blaszanej formy ( tortownica o średnicy 30 cm  ) wyłożonej pergaminem.  Z pozostałych 2 białek ubić pianę na sztywno.  Na wierzch ciasta wylać ubite na sztywno białko, posypać cukrem pudrem a następnie ułożyć wydrylowane wiśnie. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku  przez około 50 - 60 minut.  Na koniec sprawdzić drewnianym(...)patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku. Wyłączyć piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5 minut. Wyjęte ciasto ostudzić i posypać jego wierzch cukrem pudrem. SMACZNEGO

zielonacukinka
Kołacz ze śliwkami i kokosem 145

mąkę, wyrabiamy a na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wiórki, mieszamy, dodajemy pianę z białka i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy połówki śliwek. Przykrywamy masą wiórkową. Po ok. 10 minutach wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Maślana tarta z owocami z kompotu 251

dobrego masła ( 82% tłuszczu) + 1 łyżka smalcu* - 0,5 szklanki cukru - 4 żółtka - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - szczypta soli - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatam szybko składniki ciasta. Wylepiam nim formę, którą następnie wkładam do lodówki na 30 minut ( lub na balkon zimową porą :) - 2 litrowe słoiki owoców w kompocie ( u mnie truskawki i wiśnie)/ lub 2 opakowania(...)sypkich grudek. - dodatkowo ubijam białka (od żółtek ze spodu ciasta) z 1 łyżką cukru. - 2 łyżki kakao Piekarnik nagrzewam do 180'C. Podpiekam ciasto ok 20 minut aż delikatnie nabierze złotawego koloru. W tym momencie wyciągam je z piekarnika. Spód obsypuję kakaem, na nie wykładam białka i owoce. Gęsto zasypuję kruszonką. Ciasto dopiekam ok. 30 minut

kawawszklance
Kruche ciasto z truskawkami 173

truskawki idealny, dlatego  dziś smaczne, kruche  ciasto z truskawkami. Polecam! SKŁADNIKI: Kruche ciasto  1/2 kilograma mąki 1 margaryna 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 5 zółtek łyżka smalcu ok 1 kg. truskawek Piana z białek Białka z pięciu jaj ok. szklanka cukru  kryształ -ubić. WYKONANIE: Mąką połączyć z proszkiem(...)smalcem (posiekać). Dodać zółtka i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blszkę, pozostałą część schłodzić w zamrażarce. Na ciasto wyłożyć truskawki, polać ubitą pianą z białek. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. Piec w temperaturze  180 stopni ok 60 min. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Idealne ciasto kruche 97

Dzisiaj polecam jak przygotować idealne ciasto kruche wraz z krótkim filmem Z ciasta kruche go możemy przygotować: tarty słodkie lub słone   szarlotki ciasteczka talaretki Aby było idealnie kruche: cukier puder jest lepszy, bo zwykły nie zdąży się rozpuścić, zbyt krótki czas pieczenia ciasta, gruby cukier szybko się skarmelizuje, pozostawiając w cieście bardzo widoczne brązowe kropki, nie wygląda to ładnie(...)też w temperaturze pokojowej, a dopiero potem schłodzić, ciasto tez się uda, będzie jednak znacząco różniło się strukturą , od  klasycznego ciasta kruchego z zimnego masła dodatek smalcu zamiast części masła(1/5 lub 1-2 łyżki ), poprawi bardzo kruchość ciasta można dodać całe jajka, lub same żółtka, lub żółtka nadmiar białek powoduje twardnienie ciasta , więc należy używać

Pomysłowa kuchnia
cynamonowe żytnie leniwe z jabłkami i cynamonem 143

żytniej 100g twarogu białko jajka 2 łyżki ksylitolu jabłko 2 łyżeczki cynamonu laska cynamonu garść orzechów włoskich WYKONANIE: twaróg ugniatamy widelcem, dodajemy ksylitol, cynamon, mąkę i białko- dokładnie mieszamy ciasto przekładamy na deskę (delikatnie podsypujemy mąką), ugniatamy w wałeczek- kroimy w romby  gotujemy w garnku wodę z dodatkiem laski cynamonowej, do gotującej się wody wrzucamy kluseczki- czekamy

healthy dreams
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną 211

żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane piersi. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Szarlotka oraz "Woda różana i chleb na sodzie" 224

masłem dodać żółtka i cukier puder. Zagnieść jednolite ciasto. Jeśli składniki nie będą się chciały połączyć, dolać olej. Ciasto włożyć do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka wymieszać z cynamonem. Ja dodaję go 2-3 łyżeczki. Z białek i soli ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać do piany cukier, wciąż ubijając(...)Pianę ubić ponownie na sztywno, ale może się ona lekko przesuwać po ściankach miski. 2/3 ciasta zużyć do wyłożenia formy. Polecam zrobić niewielki rant wokół, by sok nie wylewał się z szarlotki na zewnątrz. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Równo rozprowadzić. Wierzch posypać resztą ciasta startego na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Półkruche ciasto ze śliwkami i bezą. 165

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Na blaszkę o wielkości 23x32 cm wyłożyć rozwałkowane ciasto. Na cieście poukładać połówki śliwek, skórą  do dołu lekko je wciskając. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach C aż ciasto zrobi się rumiane. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie dodać mąkę(...)zmiksować. Na upieczone ciasto wyłożyć bezę i piec około 10-12 minut. półkruche ciasto ze śliwkami i bezą

O kuchni z uczuciem
Słodka tarta z rabarbarem 171

Nieskomplikowany przepis z wykorzystaniem słodkiego kruchego ciasta. Wypełniamy je po prostu osłodzoną pianą z białek jaj, na której układamy pocięty rabarbar. Pomysł prosty, ale bardzo smaczny, a jak pamiętam, gdziekolwiek nie pojawiła się taka tarta, zawsze bardzo szybko znikała Wbrew pozorom nie jest to też przepis wyłącznie sezonowy, gdyż można go z powodzeniem wykonać z użyciem rabarbaru(...)żółtek. Następnie przygotowujemy kruche ciasto wg uniwersalnego przepisu używając 4 żółtek. Zagniecione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki, po czym smarujemy jego powierzchnię roztrzepanym ostatnim żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (termoobieg) na 10 minut. W międzyczasie kroimy rabarbar na mniejsze kawałki oraz przygotowujemy pianę – z 5 białek i 2 łyżeczek cukru, które

Kulinarna Pokusa
Odchudzona szarlotka 225

pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg obranych, słodkich jabłek 3 łyżki wody 2 łyżki cynamonu Pianka: 3 białka 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Jabłka pokroić,  wrzucić do garnka,  podlać(...)wodą i gotować  na małym ogniu,  do momentu, gdy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odlać sok, dodać cynamon, wymieszać i odstawić. Ubić pianę z białek i cukru waniliowego. Schłodzone ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę (25 x 25 cm),  podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała