śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone kilka kropli aromatu migdałowego cukier puder do smaku Dodatkowo: migdały w słupkach migdały w całości nie blanszowane Sposób przygotowania: Ciasto migdałowe: Migdały mielimy w blenderze. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z datkiem szczypty soli. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, zmielone migdały, mąkę, proszek(...)połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe. Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kolejno cukier, żółtka, kakao oraz maki przesiane
Pyry na Gazoczyścić,lekko oprószyć solą i pieprzem. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko utrzeć z mąką białym winem, solą, pieprzem i gałką na gładką masę. Ciasto odstawić na 30 minut. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Olej rozgrzać na głębokiej patelni. Krewetki zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na grubym ręczniku papierowym
Pełny talerzpołówek znowu na pół. Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystkie kulki ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180st. C. Na prostokątnej blaszce wykładamy papier do pieczenia. Białka ubijamy w osobnej misce z cukrem na białą, sztywną pianę(...)około 20-30 minutach wyciągamy dużą kulkę ciasta i wykładamy nią równomiernie spód blachy. Następnie smarujemy to ciasto powidłami. Na powidła kruszymy w ręku ciemne ciasto. Następną warstwą jest ubita piana z białek, a na samą górę kruszymy małą kulkę białego ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Ja ustawiam go na funkcję
Anielska Kuchnia Aniumieszczamy w misce i ubijamy na sztywno. Żółtka, mąkę, 2 łyżki erytrotolu i łyżkę mleka umieszczamy w drugiej misce i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy łyżką. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 10 min w 180*C. W tym czasie szybko przygotowujemy
Moja MichaPostanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć w rumie - będzie jeszcze pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich oderwać. Można finansjerki przygotować w zwykłej formie na muffiny, powinno wtedy wyjść 10-12 sztuk(...)dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Rodzynki odcisnąć, razem z jabłkami dodać do ciasta, delikatnie połączyć. Formę na 6 finansjerek wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie, a następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Finansjerki przygotowujemy na samych białkach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeotrzymałam, dałam tylko mniej cukru i zamieniłam dżem z czarnej porzeczki na konfiturę wieloowocową (z braku dżemu). Wyszło cudne! :-) Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki ciasta: - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 3/4 szklanki cukru (dałam 2/3 szklanki) - 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki oleju - 1/2 szklanki maku (suchy, cały(...)krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera) - ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu) W misie miksera ubić białka jaj, dodać stopniowo cukier i cały czas ubijać (piana ma być sztywna), następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Wsypać partiami
Smaczne Zdroweciastem miałam trochę "przebojów". Ostatnio działam w kuchni jak zakochana, zapominam o pewnych czynnościach, tak się zdarzyło w przypadku ciasta kawowego. W założeniu ciasto miało być przygotowane z całymi jajkami, ale oddzieliłam białka od żółtek, zmiksowałam razem pozostałe składniki i o białkach stojących wciąż na blacie kuchennym przypomniałam sobie, gdy ciasto od 10 minut przebywało(...)mniej puszyste, lecz takie jak najbardziej mi odpowiada, gdyż chciałam, by było wilgotne i dość ciężkie. Przepis podaję z żółtkami, jeśli jednak lubicie ciasta przygotowane z całych jaj, możecie skusić się na dodanie białek. Podobny przepis bazowy wykorzystuję w przepisie na jogurtowy murzynek , tam w przepisie są właśnie całe jaja. Ciasto kawowe z polewą śmietanową Składniki: 3 żółtka
Smakołyki Berenikiprezentować na świątecznym stole i wybornie smakować. Wymaga ono trochę pracy, ale naprawdę warto. Jeśli chcecie zachwycić swoich najbliższych, gwarantuję że z tym ciachem się to uda. Ciasto białe: 6 białek 1 i 1/2 szkl.cukru 1 szkl.mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szkl.oleju Białka ubijamy, dodajemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej lśniącej piany(...)Następnie delikatnie (łyżką lub łopatką) mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szkl.oleju Żółtka, jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, proszek, kakao, wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Oba ciasta wykładamy naprzemiennie na blaszkę o wymiarach
Cynamonowe szczęściePiernik z powidłami i masą kokosową Makowo kokosowe z żurawiną Brazylianka Keks na białkach Kubanka Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto cygan Brzoskwiniowe wydmy Ciasto z prince polo Ciasto cytrynowe Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto
Ala piecze i gotujenajczęściej to właśnie kokos jest u mnie dodatkiem do ciast. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną , a zarazem niesamowicie łatwą babkę . Wykorzystałam do niej białka , które zostały mi z kruchego ciasta …. dużą ilość kokosu … odrobinę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała aż im się uszy trzęsły! Polecam! Taka(...)masę. Dodajemy mleko , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu i maku. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę! Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Pieczemy
Ostra na Słodkosiekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną części dzielimy jeszcze dodatkowo na dwie części, do jednej dodajemy kakao, wtłaczamy w ciasto to uzyskania równomiernego koloru. Wszystkie trzy części ciasta schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. 1/2 ciasta jasnego(...)duża część) wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy na rumiano. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka. Na jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach jasne ciasto. Na ciasto wykładamy ubite na sztywno białka z pozostałym cukrem. Na wierzch ścieramy ciemne ciasto. Całość pieczemy w 160 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniawykładamy papierem pergaminowym i nagrzewamy piekarnik na 180 C ciasto W mikserze ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i ubite białka na sztywną pianę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy spód naszych blach. masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem - odstawiamy na 15 minut, odcedzamy wodę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia(...)oczkach. Do maku dodajemy, żółtka i cukier, wszystko ze sobą dobrze łączymy po czym dodajemy ubite białka na sztywną pianę i również dobrze mieszamy. Masę makową dzielimy na 2 części o wykładamy równo do blach na wcześniej położone ciasto. masa serowa W mikserze łączymy wszystkie składniki, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części
Niezły Młynekdrobne okruszki Jabłka obrać, zetrzeć na tarce dodać cynamon i przesmażyć, jeśli słodkie - nie słodzić Ciasto wyłożyć do dużej , natłuszczonej blaszki- zostawić niecałą szklankę kruszonki Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka Białka ubijamy na pianę z cukrem -3/4 szkl Gdy białka już ubite, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy Wykładamy je na jabłka, posypujemy pozostawionym ciastem
Proste Potrawydomowe paszteciki przystało. Składniki: świeże ciasto francuskie (50x25 cm) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz mielony, kolendra mielona mleko skondensowane lub białko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Cebulę drobno pokroić i dodać do pieczarek. Całość posolić i smażyć na średnim ogniu. Posolone pieczarki puszczą
Codziennik Kuchennyżółtka (bez białka) i zagnieść ciasto. Początkowo może się wydawać, że ciasto robi się wodniste i za miękkie, ale podczas wyrabiania zrobi się zwarte. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Przed wałkowaniem warto podzielić je na mniejsze porcje (w zależności od tego, ile mamy miejsca na stolnicy), ponieważ ciasto możemy rozwałkować dość cienko, ponieważ wyrośnie podczas pieczenia(...)Jabłka pokroić na kawałki (np. połowy ćwiartek) i obsypać cynamonem . Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty, mniej więcej 7x7cm. Kawałek jabłka położyć na środku, rogi skleić jak kopertę . Taki pakuneczek należy zamoczyć w pozostałym białku a następnie w brązowym cukrze (może być też biały, aczkolwiek brązowy wg mnie decydowanie ładniej wygląda). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków.* Dobrze jest
Za drzwiami kuchni