ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:95/932)

Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką 225

szklanki ajerkoniaku 4 łyżki cukru pudru 0,5 szklanki mleka Polewa czekoladowa: 3 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru 90 g masła 3 łyżki wody Przygotowanie: Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić

Oryginalny smak
Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb. 183

ciasta - ja z lubością stosuję metodę wbijania pięści:). Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o wymiarze 27 x 8,5 cm. Po włożeniu ciasta do formy odstawiam go do drugiego rośnięcia na  ok. 30 minut (czasami już w połowie wyrastania wstawiam do piekarnika i ciasto pięknie podrasta w trakcie gdy piekarnik osiąga wymaganą temperaturę). Wyrośnięte ciasto(...)smaruję chleb białkiem i piekę ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze  190 stopni.  * przepis cytuję za Kasiaac z moimi drobnymi zmianami.U Kasi występuję on jako chleb tostowy, jednak nam najbardziej smakuje świeży i nigdy nie doczekał momentu wsadzenia go do tostera:) * Informacje na temat historii chleba znalazłam na tej stronie (klik

KUCHARNIA
Ciasto bezowe z orzechami i czekoladą 239

Ciasto upieczone z okazji Walentynek (każda jest dobra, żeby coś słodkiego zjeść;) Przepis z bloga Dorotus76 , lekko przeze mnie zmodyfikowany. Ciasto bezowe: * 6 białek - robiłam z mrożonych, bo dopiero niedawno się dowiedziałam, że białka można mrozić i jest to genialne dla mnie odkrycie:) * 130 g fruktozy * 130 g (szklanka) zmielonych orzechów włoskich i laskowych(...)czekolady - w oryginale pół na pół gorzka i mleczna   Przed przystąpieniem do pieczenia włączyłam piekarnik na 170*C. Dno tortownicy o śr. 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania fruktozę. Do piany wsypałam zmielone orzechy, zmielone drobno morele, a na koniec wlałam roztopioną i przestudzoną czekoladę. W oryginale

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto Kilimandżaro 577

jabłkowa:prażone jabłka (1,2 litra)2 galaretki cytrynoweMasa budyniowa:1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru2 żółtka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 kostka masłaSposób wykonania:1. Przygotować ciasto biszkoptowe: ubić białka, dodać cukier, potem żółtka, a na końcu stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę (24x36cm) i upiec. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty.2(...)dokładnie wymieszać. Ostudzić.3. Większą część mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę pozostałego mleka z mąkami i żółtkami, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń.4. Przełożyć ciasto (od dołu):biszkopt - masa jabłkowa - krem budyniowy - biszkopt5. Na wierzch wyłożyć polewę, ozdobić wedle uznania.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Łyżkowa szarlotka 183

Składniki: Ciasto: jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek otrąb pszennych 2 łyżki mąki ziemniaczanej (dodałam jej bo ciasto było strasznie klejące) 2 łyżki masła 3  łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia pół opakowania cukru waniliowego (łyżka) Beza: 3 białka 5 łyżek cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej mój mus (a żeby i tu trzymać się reguły łyżkowej(...)Białka ubić na sztywno, dodać powoli porcjami cukier i wolno ubijać, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej, Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować, rozprowadzić na dnie formy. Ciasto jest bardzo delikatne. Na to nałożyć mus, a potem ubite białka. Piec 50-60 minut. Ostudzić i wyjąć z foremki. *ciasto z dużą ilością otrąb jest trochę klejące

Moje pyszne gotowanie
Sernik kokosowy z waniliową nutą 167

pieczenia 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Gotowe wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.  2. Gdy mamy już przygotowaną masę serową spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą dłoni rozpłaszczamy ciasto na całej powierzchni. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175 C na ok. 15 minut. Masa serowo - kokosowa(...)dużej misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek, miksujemy mikserem przez ok. 5 minut, aż masa stanie się gładka i jednolita.  2. Białka które pozostały z ciasta i masy serowej, łącznie 7 sztuk ubijamy na sztywno. Łączymy z masą serową i delikatnie mieszamy silikonową łyżką. Wyjmujemy lekko podpieczone ciemne ciasto, wylewamy na nie masę serową

Apetyczna babeczka
Kruche ciasto czekoladowo - kokosowe z jabłkami 204

pieczemy 15 minut. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. W czasie gdy kakaowe ciasto się piecze przygotowujemy ciasto kokosowe. Składniki na ciasto kokosowe: 5 białek 1 szklanka cukru 1,5 op. budyniu śmietankowego 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 op. cukru wanilinowego 150 g wiórków kokosowych Białka(...)piekarnika na kolejne 10 minut. Dodatkowo: ok kg jabłek Cynamon Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i krótko podgrzewamy na małym ogniu (ok 5 minut). Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy cynamonem, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki zmrożone ciasto kakaowe. Ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 40-50 minut. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Sernik wiedeński II 366

lodówki. Żółtka , cukier, masło I mąkę ziemniaczaną - ubijamy na puszysta masę Do masy żółtkowej dodajemy powoli ser, caly czas ubijajac . Łączymy masę z serem. Białka dodajemy do ciasta, mieszamy powoli drewnianą łyzka, aż do połączenia skladników. Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy maslem. Nalewamy ciasto do formy, pieczemy

Smaki Edyty
Rolada z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami 161

cytryny żeby nie ściemniały. 2. Na dużej blaszce od piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, a na nim rozkładamy nasze jabłka. Obsypujemy cynamonem i zajmujemy się przygotowaniem ciasta. 3. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę utrwalając ją cukrem waniliowym i cukrem. Dodajemy powoli po jednym żółtku i wszystko jeszcze krótka chwile miksujemy. 4. Odkładamy mikser(...)pieczenia. 5. Gotową masa biszkoptową zalewamy nasze jabłka na blaszce. Wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 20 min w 180 stopniach.  6. Po wyjęciu z piekarnika upieczone ciasto, przekładam na deskę i ściereczkę (tym razem na papier do pieczenia) oproszoną cukrem pudrem tak aby jabłka znalazły się na górze, ściągam papier i przy pomocy ściereczki (pap. do pieczenia ) zawijam

Gotowanie...to proste !
Pleśniak 168

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Środek: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe (proszek) barwnik spożywczy(...)można pominąć) owoce ( drylowane wiśnie, agrest itp.) Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 wyłożyć na przygotowaną blachę, 1/3 zamrozić na kruszonkę. 2. Na ciasto wyłożyć owoce. 3. Ubić białka, dodać cukier, budyń oraz barwnik spożywczy. Wylać na owoce. 4. Na tarce zetrzeć zamrożoną część ciasta. 5. Piec w temp

A Ty Smakuj Mnie
Harataniec z chałwą 242

ciasto, następnie podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części wyrobić z kakao. Ciasto mocno schłodzić. Przygotować masę serową. Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Dodać ser i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać do połączenia składników. Większą cześć jasnego ciasta zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę serową, zetrzeć ciemne ciasto. Ubić(...)pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać proszek budyniowy. Pianę wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Zagotować margarynę, cukier i mleko. Zdjąć z ognia i dodać pokruszoną chałwę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia chałwy. Lekko ostudzić, oblać ostudzone

Praktyczna pl
Ciasto Ferrero Rocher 810

łokie d zieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której wierzch zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym ciastem. Mmm... Ciasto Ferrero Rocher - Składniki: Ciasto: 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200 ml mleka 170 ml oleju szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 200 g mąki 40 g kakao 1/2 łyżeczki sody łyżeczka proszku(...)fixy do ubijania śmietany Polewa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka wódki ok. 100 g orzechów laskowych Ciasto Ferrero Rocher - Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom

Słodka Strona
Ciasto orzechowe z czekoladą, masą kajmakową na cieście francuskim 218

szklanki cukru 1 mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę ciasta, by udekorować wierzch) nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni.  Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi(...)wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta. Pieczemy w temp. 190 stopni około 20 minut (do czasu ścięcia białka

Zofiana
Ciasteczka kukurydziane 166

skutecznie poprawiają mi humor. W pięknym kolorze, kruchutkie, delikatne. Z kubkiem kakao - idealne! Kochani, teraz małe ogłoszenie!   Ponieważ staram się ograniczać słodycze, na blogu będzie pojawiało się mniej ciast i deserów, a więcej wytrawnych dań typu obiadowego, przekąsek, pewnie z czasem będę wrzucać jakieś lekkie dania. Broniłam się rękami i nogami przez mianą profilu bloga, jednak uznałam, że czas(...)brązowego cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Masło wysiekać z mąką (lub mąkami), proszkiem do pieczenia i cukrem. Dosypać kaszkę, dodać żółtka, białko, ekstrakt, zagnieść ciasto - jeśli będzie robione na samej mące kukurydzianej, będzie dość klejące, należy mocno podsypywać je w trakcie wyrabiania. Ciasto schłodzić w lodówce około 30 minut, następnie odrywać po kawałku

Cakes By Kejt
Tarta z botwiną 147

rozwałkować. Przenieść ( najlepiej na wałku ) do formy na tatrę, moja ma 26 cm średnicy. Spód nakłuć widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na niego np suszoną fasolę, aby ciasto miało obciążenie. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200*C i piec ok 15 min. Wszystko zależy od naszego piekarnika. W tym czasie można zająć się farszem: 2 pęczki botwiny(...)Botwinę i szczypior dokładnie umyć i drobno pokroić. Poddusić do miękkości na maśle. Doprawić. Sos: 1 kostka twarogu półtłustego 1 mała śmietana 18% 1 jajko  2 białka ( pozostałe po cieście) 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki mleka sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku Wszystkie składniki ( poza natką) dokładnie zblendować. Na sam koniec dodać posiekana natkę pietruszki. Zamieszać

Jemy Pijemy

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję