ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:78/932)

Maślana tarta z owocami z kompotu 259

dobrego masła ( 82% tłuszczu) + 1 łyżka smalcu* - 0,5 szklanki cukru - 4 żółtka - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - szczypta soli - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatam szybko składniki ciasta. Wylepiam nim formę, którą następnie wkładam do lodówki na 30 minut ( lub na balkon zimową porą :) - 2 litrowe słoiki owoców w kompocie ( u mnie truskawki i wiśnie)/ lub 2 opakowania(...)sypkich grudek. - dodatkowo ubijam białka (od żółtek ze spodu ciasta) z 1 łyżką cukru. - 2 łyżki kakao Piekarnik nagrzewam do 180'C. Podpiekam ciasto ok 20 minut aż delikatnie nabierze złotawego koloru. W tym momencie wyciągam je z piekarnika. Spód obsypuję kakaem, na nie wykładam białka i owoce. Gęsto zasypuję kruszonką. Ciasto dopiekam ok. 30 minut

kawawszklance
Kruche ciasto z truskawkami 181

truskawki idealny, dlatego  dziś smaczne, kruche  ciasto z truskawkami. Polecam! SKŁADNIKI: Kruche ciasto  1/2 kilograma mąki 1 margaryna 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 5 zółtek łyżka smalcu ok 1 kg. truskawek Piana z białek Białka z pięciu jaj ok. szklanka cukru  kryształ -ubić. WYKONANIE: Mąką połączyć z proszkiem(...)smalcem (posiekać). Dodać zółtka i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blszkę, pozostałą część schłodzić w zamrażarce. Na ciasto wyłożyć truskawki, polać ubitą pianą z białek. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. Piec w temperaturze  180 stopni ok 60 min. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Idealne ciasto kruche 107

Dzisiaj polecam jak przygotować idealne ciasto kruche wraz z krótkim filmem Z ciasta kruche go możemy przygotować: tarty słodkie lub słone   szarlotki ciasteczka talaretki Aby było idealnie kruche: cukier puder jest lepszy, bo zwykły nie zdąży się rozpuścić, zbyt krótki czas pieczenia ciasta, gruby cukier szybko się skarmelizuje, pozostawiając w cieście bardzo widoczne brązowe kropki, nie wygląda to ładnie(...)też w temperaturze pokojowej, a dopiero potem schłodzić, ciasto tez się uda, będzie jednak znacząco różniło się strukturą , od  klasycznego ciasta kruchego z zimnego masła dodatek smalcu zamiast części masła(1/5 lub 1-2 łyżki ), poprawi bardzo kruchość ciasta można dodać całe jajka, lub same żółtka, lub żółtka nadmiar białek powoduje twardnienie ciasta , więc należy używać

Pomysłowa kuchnia
cynamonowe żytnie leniwe z jabłkami i cynamonem 151

żytniej 100g twarogu białko jajka 2 łyżki ksylitolu jabłko 2 łyżeczki cynamonu laska cynamonu garść orzechów włoskich WYKONANIE: twaróg ugniatamy widelcem, dodajemy ksylitol, cynamon, mąkę i białko- dokładnie mieszamy ciasto przekładamy na deskę (delikatnie podsypujemy mąką), ugniatamy w wałeczek- kroimy w romby  gotujemy w garnku wodę z dodatkiem laski cynamonowej, do gotującej się wody wrzucamy kluseczki- czekamy

healthy dreams
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną 217

żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane piersi. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Szarlotka oraz "Woda różana i chleb na sodzie" 236

masłem dodać żółtka i cukier puder. Zagnieść jednolite ciasto. Jeśli składniki nie będą się chciały połączyć, dolać olej. Ciasto włożyć do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka wymieszać z cynamonem. Ja dodaję go 2-3 łyżeczki. Z białek i soli ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać do piany cukier, wciąż ubijając(...)Pianę ubić ponownie na sztywno, ale może się ona lekko przesuwać po ściankach miski. 2/3 ciasta zużyć do wyłożenia formy. Polecam zrobić niewielki rant wokół, by sok nie wylewał się z szarlotki na zewnątrz. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Równo rozprowadzić. Wierzch posypać resztą ciasta startego na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Półkruche ciasto ze śliwkami i bezą. 172

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Na blaszkę o wielkości 23x32 cm wyłożyć rozwałkowane ciasto. Na cieście poukładać połówki śliwek, skórą  do dołu lekko je wciskając. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach C aż ciasto zrobi się rumiane. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie dodać mąkę(...)zmiksować. Na upieczone ciasto wyłożyć bezę i piec około 10-12 minut. półkruche ciasto ze śliwkami i bezą

O kuchni z uczuciem
Słodka tarta z rabarbarem 187

Nieskomplikowany przepis z wykorzystaniem słodkiego kruchego ciasta. Wypełniamy je po prostu osłodzoną pianą z białek jaj, na której układamy pocięty rabarbar. Pomysł prosty, ale bardzo smaczny, a jak pamiętam, gdziekolwiek nie pojawiła się taka tarta, zawsze bardzo szybko znikała Wbrew pozorom nie jest to też przepis wyłącznie sezonowy, gdyż można go z powodzeniem wykonać z użyciem rabarbaru(...)żółtek. Następnie przygotowujemy kruche ciasto wg uniwersalnego przepisu używając 4 żółtek. Zagniecione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki, po czym smarujemy jego powierzchnię roztrzepanym ostatnim żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (termoobieg) na 10 minut. W międzyczasie kroimy rabarbar na mniejsze kawałki oraz przygotowujemy pianę – z 5 białek i 2 łyżeczek cukru, które

Kulinarna Pokusa
Odchudzona szarlotka 232

pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg obranych, słodkich jabłek 3 łyżki wody 2 łyżki cynamonu Pianka: 3 białka 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Jabłka pokroić,  wrzucić do garnka,  podlać(...)wodą i gotować  na małym ogniu,  do momentu, gdy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odlać sok, dodać cynamon, wymieszać i odstawić. Ubić pianę z białek i cukru waniliowego. Schłodzone ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę (25 x 25 cm),  podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
CIASTO Z RABARBAREM 191

przygotowaniu ciasto z rabarbarem 5 łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 10 dag masła 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem.   Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka ubić(...)składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu układać rabarbar. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C. po upieczeniu posypać cukrem pudrem

RAROSSA
Szarlotka z bezą 254

Mamy jabłka, więc pieczemy szarlotkę. Potrzebne nam będzie: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę -6 łyżek cukru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -2 słoiki jabłek     Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamy kruche(...)temperaturą 180 st. C  z termoobiegiem na: -szarotka-30 minut -miniszarlotki-15 minut    Gotowe ciasto przekładamy na inną blaszkę z otwartym brzegiem, ponieważ będziemy nakładać bezę.    Ubijamy na sztywno pianę z 4 białek, wsypujemy 6 łyżek cukru (kryształ) ciągle ubijając. Piana powinna być sztywna.    Bezę można ułożyć w dowolny kształt

Maminek kulinarny
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI 247

Ciasto ucierane z truskawkami lub śliwkami czy rabarbarem spełnia wszystkie te warunki. Jest znakomite! SKŁADNIKI: (forma 22x 22 cm) 25  sztuk truskawek 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki śmietany 18% 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną(...)dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C na funkcji góra-dół  przez około 50-55 minut

RAROSSA
Drożdżówki z rabarbarem 275

składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia - masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia - żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn, wymieszać składniki i zacząć wyrabiać ciasto - dodać masło, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne(...)wyrośnięcia na 30 minut - na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką) - rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście - bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką - piec przez 30-35 minut w 175 stopniach  Drożdżówki

Smakołyki Bereniki
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem 183

Piękna złota jesień w pełni. Kosze pełne późnych owoców i warzyw i do tego królują pachnące śliwki. Kruche delikatne ciasto ze sło dką pianka z białek komponują się i dealnie z kwaskowatym smakiem śliwek i aromatem cynamonu. Skła dniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany   3 żółtka  1 i 1/2 łyżeczki(...)miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiewamy). Siekamy margarynę i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi. Do przygotowanej blachy wykładamy na spód 2/3 ciasta, nakłuwając je widelcem. 1/3 ciasta wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.  Formę z ciastem wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.   Śliwki drelujemy. Białka ubijamy. Kiedy są już sztywne dosypujemy

ChilliJemy
Kruche ciasto z rabarbarem i kiesielową pianką 230

ciasto z pianką. Podobne ciasto piekłam już z truskawkami tylko wtedy do pianki dodałam budyń. składniki: kruche ciasto 250 g masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek kisielowa pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 duży kisiel w proszku, dałam malinowy (na 3/4 l wody(...)odstawić. Rabarbar oczyścić i pokroić na małe kawałki, oprószyć cukrem. Na dno przygotowanej blaszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzoną większą część ciasta. Na startym cieście rozłożyć rabarbar. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać aż się całkowicie rozpuści i usztywni pianę. Cały czas ubijać i dodać kisiel w proszku a na koniec powoli

Monia miesza i gotuje