ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:506/932)

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z ananasem 107

kilometr, zmotoryzowany nie jestem... O nieeee! Na pewno nie! Zostaję w domu. Ale co zrobić jak ta mi na kanapie marudzi? No coś innego zrobić :) Z czego można zrobić ciasto jakieś? Nie mam pojęcia, może pszenna pełnoziarnista się nada? Akurat miałem taką z naturo.pl . No to szybkie myślenie, opracowanie receptury i ogień! 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła(...)mleko i miarę możliwości znów na jednolitą masę rozcieramy. Jajka (białka razem z żółtkami) ubijamy mikserem na puszystą masę, tak z 5-7 minut nam to zajmie. Potem jajka przelewamy do reszty składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Jak dokładnie wymieszamy to przelewamy do foremki na ciasto, na górę kładziemy ananasa (lub inne owoce, które lubimy) i pieczemy

Marder&Marder Manufacture
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 76043

boków.  Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną  pianę.  Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze(...)nożem brzegi biszkoptu od tortownicy. BEZA: Piekarnik nagrzej do temperatury  160 stopni C . Dno tortownicy (bez obręczy) wyłóż papierem pergaminowym, tak, żeby wystawał poza jej brzegi. Białka wlej do wysokiej miski i spień na niskich obrotach (uważaj, aby nie było w nich ani odrobiny żółtka, bo piana się nie ubije!). Następnie zwiększ obroty i ubijaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką 178

masła Sposób wykonania : Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ubijania.  Gdy piana będzie gotowa dodać do niej resztę składników i dokładnie wymieszać. Tortownicę ( najlepiej z kominem)  wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.  Wlać do przygotowanej tortownicy gotowe ciasto. Wyjąc pestki

Na słodko lub wytrawnie
BABECZKI KAKAOWE Z SEREM I POLEWĄ KARMELOWĄ. 175

babeczki to pyszne połączenie ciasta kakaowego i sera . składniki suche : 2 filiżanki mąki 1/3 filiżanki kakao 1 łyżeczka proszku szczypta sody 1 filiżanka cukru 1 cukier waniliowy składniki mokre : 4 łyżki masła 2 jajka 1/2 filiżanki mleka wykonanie: Masa serkowa ; 225 g serka waniliowego z czekoladą 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko Białko ubić , serek wymieszać z mąką , dodać(...)misce mikserem na niskich obrotach wymieszaj , jajka, masło i cukier ,na biały krem .dodaj mleko. Następnie małymi partiami dodawaj składniki suche nadal mieszając. Do malutkich papilotek nakładaj po łyżce ciasta na wierzch po łyżeczce serka. Piec w temp 180 st do suchego patyczka. Wierzch posmarować karmelem i udekorować według uznania

Sama słodycz i szczypta chili
Piernik czekoladowy najlepszy 926

opakowanie przyprawy do piernika garść orzechów włoskich 2 łyżeczki sody Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować.  Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą.  Suchą mieszankę wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Dodać mleko i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy ciasto przyjmie płyn wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej i mieszać

Chocolate Muffin Blog
Ciasto Kokosowo – Orzechowe 266

ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. Wkładamy na około 30 minut do lodówki.Jabłka smażone:1 kg jabłek, najlepiej renety 120 g cukru kryształu 3 łyżki zimnej wodyJabłka obieramy, kroimy w plasterki. Smażymy razem z cukrem i wodą, gdzieniegdzie mogą być większe kawałki jabłek. Usmażone odstawiamy do ostygnięcia.Kokos:6 białek 150 g cukru kryształu(...)mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.Wykonanie:Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi lub rozwałkowując nakładamy jedną cześć ciasta kruchego. Na to wykładamy ostudzone smażone jabłka. Na jabłka wylewamy kokos. Na kokos wylewamy orzechy. Wszystko przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy

Made By Mom And Son
Łaciatek z brzoskwiniami 163

Pyszne, wilgotne i proste ciasto – idealne do popołudniowej kawy. Przygotować je możemy z ulubionymi owocami. Ja polecam również wersję ze śliwkami :) Składniki   (foremka 40x28): 390 g mąki tortowej, 300 g cukru, 4 jajka, ¾ szklanki kwaśnej śmietany, ¾ szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżki soku z cytryny, puszka brzoskwiń, cukier puder, szczypta(...)sokiem z cytryny i wlać cienkim strumieniem do białek stale mieszając mikserem na średnich obrotach. Do masy wlewać porcjami olej, następnie śmietanę i dalej ubijać na średnich obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy – miksować na małych obrotach do czasu połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki

Nie tylko w kuchni
Ale chała... 141

miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtko, zagnieść. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, skleić ze sobą po jednym końcu każdego wałeczka, zapleść(...)wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Masło na kruszonkę rozterzeć palcami z cukrem i mąkę. Kruszonka powinna mieć grudkowatą konsystencję. Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką. Piec 30 minut w 190 st. C. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście nie obyło się bez przygód - kiedy miałam już wszystko przygotowane do pieczenia, okazało się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Popękane ciasteczka 173

mąki pszennej - cukier puder Przygotowanie: Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz żółtka i ekstrakt. Miksujemy z masą czekoladową, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego

Zainspirowana w kuchni
Bezglutenowe racuchy z jabłkami 193

grubości 0,5 cm. Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Plastry jabłek obtaczaj w cieście drożdżowym i kładź na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane miodem. Smacznego :)   1 porcja zawiera średnio: energia: 348 kcal białko: 12 g węglowodany: 66 g błonnik: 5 g tłuszcze: 6 g cholesterol

Kuchnia bezglutenowa
PLACUSZKI SEROWE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I MIGDAŁAMI 166

cukrze skórkę pomarańczową. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką lub łyżką, do połączenia składników w gęstą masę. Na patelni podgrzewamy klarowane masło lub olej. Łyżką (zamoczoną w gorącym oleju) nabieramy porcje ciasta i  przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika, przez

cool and minty
rolada kawowa z rodzynkami w rumie 193

orzechów opakowanie śnieżki 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 100 g czekolady 2 łyżki mleka posypka czekoladowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej macie do rolad .Wstawić do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki czekoladowe z malinowym kremem. 152

wodnej, Wystudzić, dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać czekoladę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia,. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec

zadanie-gotowanie
Kokosanki! 145

Składniki: -200 g. wiórków kokosowych -4 białka -200 g. cukru Sposób przygotowania: Białka, cukier i wiórki kokosowe wymieszać w garnku. Cały czas mieszając podgrzać masę, aż cukier całkowicie się roztopi a masa lekko zgęstnieje. Łyżką wykładać porcje ciasta na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni i na koniec 5 minut piec

Magia jedzenia.
Pijak 234

budyniowy przełamane kwaskowatym dżemem i zwieńczone biszkoptami oblanymi czekoladą. Po prostu pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy.   Biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 4 łyżki oleju 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia

Cynamonowe szczęście
Serowe ciasteczka usteczka z jabłkiem 152

obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki przypominające cząstki pomarańczy. Na każdym krążku ciasta układać plasterek jabłka, szerszą częścią w kierunku brzegu. Złożyć na pół i delikatnie skleić.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem.  Piec około 20 minut w temp. 180st. Źródło:  Zjem

Z miłości do słodkości
Czerwony Kapturek - wersja dla dorosłych ;) 241

lkowski Ponadto: delicje wiśniowe 2 galaretki wiśniowe 50 ml likieru śmietankow ego Dalkowski do nasączania ciasta i biszkoptów 1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać

Kto ugości moich gości?
Kokosowe ciasteczka z konfiturą. Kruche ciasteczka z kokosową bezą 241

mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomocą okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Kokosowa beza 2 białka szczypta soli 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Konfitura z czerwonych borówek Białka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Proteinowa Kinder Kanapka - Zdrowe Słodycze 231

Jogurtu Naturalnego ✔   2 łyżeczki Żelatyny ✔  Słodzik - SKŁADNIK CIASTA - ✔  Puszka Białej Fasoli ✔   1 Średni Banan ✔   8 g Kakao ✔   2 Jajka L ✔  Słodzik ✔   80 g Odżywki Białkowej - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie  1209   Węglowodany   97  g     Białko               142 g   Tłuszcze

Sylwetka Od Kuchni
sernik z kawałkami czekolady (bez spodu) 190

następnie dodać żółtka. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, kaszę mannę i proszek budyniowy. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Przed krojeniem dokładnie wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Omlet cesarski 194

cukru do karmelizowania opcjonalnie: 2 łyżki płatków migdałowych, garść rodzynek Białka oddzielić od żółtek, białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie wymieszać wsypując jednocześnie mąkę (nie miksując!), Na małym ogniu rozgrzać masło i oliwę, wlać ciasto i smażyć na średnim ogniu. Kiedy spód jest już upieczony, kroimy omlet szpatułką na małe kawałeczki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Biszkopt podstawowy 214

szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąki i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut

Motylkowa Kuchnia
Mięciutkie pierniczki 194

wyrobić ciasto.  Owinąć  je folią aluminiową i włożyć na ok. godzinkę do lodówki. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wykrawać z niego ciasteczka. Piec ok 7-9 minut w temperaturze ok. 180*C. Pierniczki można udekorować lukrem. Lukier: Składniki: 1 białko z małego jajka 1 szklanka cukru pudru 2 krople olejku migdałowego lub kilka kropel cytryny Wykonanie: Jajko

The Sweet Damsel
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką (wersja tradycyjna i bezlaktozowa) 138

najmniej 15 minut (przykryć ściereczką, a miskę postawić w ciepłym miejscu - np. przy piecu). Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować w kształt koła. Pociąć na części (jak pizzę). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę, posmarować rozmąconym białkiem i zawinąć w rogalik. Rogaliki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem

Mania Wypiekania
Pychotka - budyń, dżem wiśniowy, beza i orzechy 141

łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia.  Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na dżem. Całość posypać orzechami. Piec

Chocolate Muffin Blog
Ciastka serowe (z twarogu sernikowego) 226

szkl twarogu sernikowego (z wiaderka)   szczypta soli jajko do posmarowania ciastek (może być samo białko)   cukier kryształ do posypania ulubiona konfitura (u mnie jagodowa) ewentualnie 1 banan 1. Masło posiekać z mąką, cukrem i solą. Dodać twaróg i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce ok 1 godziny. Ciasto rozwałkować na ok 4 mm.  2. Rurki z konfiturą

Kto ugości moich gości?
Beza konwaliowa 219

Prawda, że wygląda bardzo apetycznie? lekkie, słodkie, prawdziwa beza, pokazowe ciasto, gdyż można dodać koloru w postaci kolorowego kisielu zamiast białej mąki ziemniaczanej i jeszcze bardziej go urozmaicić! rzecz gustu i chęci oczywiście... Składniki: 8 białek 300 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa śmietanowa 400 ml śmietanki

kgwjanczewo
Rożki łakomczucha 187

szklanka cukru 2 łyżki miodu 1/2 litra śmietany kremowej 36% 2 opakowania cukru waniliowego Wykonanie: Białka miksuję z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dosypuję mąkę, a na końcu wlewam miód. Blachę wykładam  papierem do pieczenia i wlewam po łyżce ciasta, wypukłą stroną formując krążki. Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasta, aż się ładnie zrumienią

Ciasteczkowy Potwór
Tęczowe muffinki 191

mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki oleju Barwniki spożywcze   Przygotowanie: Białka ubić mikserem na sztywną pianę . Dodać cukier i miksować dalej, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać kolejno: żółtka , mąkę , olej i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną pozostawić białą a do drugiej dodać wybrany barwnik – (bądź podzielić

Za drzwiami kuchni
122. Wermiszel z bakaliami 166

szklanki rodzynek Makaron ugotować na pół twardo, następnie przepłukać zimną wodą i odstawić na sicie. Białka ubić na sztywno z cukrami, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać makaron, orzechy i rodzynki (wcześniej namoczone w gorącej wodzie) i delikatnie wymieszać. Ciasto można nałożyć do foremek mufinkowych lub do naczynia żaroodpornego i piec przez 15 minut w 170 stopniach

Jadło i czytadło
Keks z bakaliami 207

dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę i dalej miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy

Aga w kuchni
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 211

cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą. - Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku. - Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki - Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i piec 15 minut w 160 st. z termoobiegiem, góra, dół. ZDROWIE W NADZIENIU(...)stosowania cynamonu. Sprawdza się również przy leczeniu cukrzycy.  Genialnej jakości cynamon (laski i cynamon sproszkowany) kupisz tutaj: SKWORCU . KARDAMON: działa leczniczo. Jest skuteczny na wyostrzenie apetytu, wspomaga trawienie białka i reguluje pracę układu trawiennego a przy tym ma właściwości antyseptyczne. Ale to nie wszystko - kardamon też odświeżą skutecznie oddech i jest niezawodnym afrodyzjakiem. Przyniesie też ulgę

Wypisz Wymaluj
Truskawkowiec 214

Pyszny delikatny kakaowy biszkopt, śmietana i truskawki :) Ciasto: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę,  powstałą masę wlewamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia