ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:503/932)

Murzynek z jabłkami 427

Ciasto dla wielbicieli " mokrych ciast", a ponadto kakaowy smak w połączeniu z jabłkami i cynamonem, to po prostu walory warte wypróbowania, tym bardziej, że nie jest pracochłonne... Składniki: 3 szklanki mąki 1,5  szklanki oleju 1 ,5 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3 łyżki kakao 5 jabłek ew. rodzynki, orzechy, żurawina(...)obieramy ze skórki usuwamy nasiona kroimy w grubszą krostę. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy żółtka, cukier, cienkim strumieniem wlewamy olej oraz stopniowo dodajemy przesianą, wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz cynamonem. Na końcu wsypujemy jabłka, mieszamy delikatnie  ciasto łyżką drewnianą. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C pieczemy

kgwjanczewo
Muffinki z czereśniami i migdałami. 120

kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika. Czereśnie świeże czereśnie to ulubiona letnia uczta, niezależnie od tego czy uwielbiamy je w świeżo upieczonym cieście z czereśniami czy jako energetyzująca przekąska. Czereśnie są również niewiarygodnie dobre dla nas – i oferują szeroką

Zdrowy Styl Joanny
Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami 224

jemy jajka oraz rozpuszczo ny miód z masłem i wszystko zagniatamy do otrzymania jednolitej mas y. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 dni. Ciasto wyciągamy z lodówki ok. 30 minut przed przygotowywaniem. Rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę(...)lekkiego zrumienienia brzegów. Upieczone pierniczki całkowicie studzimy.  Lukier: Cuki er puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder (nie musimy użyć całości - jego ilość zależy od wielkości białka) i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty

Słodka Strona
Świąteczne gwiazdki cynamonowe 366

łyżka cynamonu 5 białek 1 łyżka nalewki pomarańczowej  Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać tak aby powstała masa lukrowa. Odstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę. Dobrze wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 1h.  Stolnicę lekko oprószyć cukrem

Niezły Młynek
Ciasto kawowe 232

Ciasto kawowe, jak sam nazwa wskazuje idealne do porannej lub popołudniowej kawki. Druga sprawa to dodatki, z których składa się ciasto, a więc kawa również w środku ciasta i masy. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: Na biszkopt 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru. 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki(...)łyżeczki żelatyny Dodatkowo pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki. WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek,  ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier ,cały czas ucierając. Na koniec dodajemy kawę połączoną z  przesianą mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Sernik wg Agnieszki . 370

masy, wymieszać. Stopniowo dodawać twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę ,24 cm,lekko wysmarować i posypać połową płatków migdałowych. Wyłożyć masę serową. Wierzch posypać resztą migdałów. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160stop.. 60 minut. Pozostawić w piekarniku przy

Kulinarny karnet Christophera
Rzeszowiak, czyli ciasto makowo- serowo- orzechowe 1188

pieczenia, 4 łyżki śmietany 12%.  Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto.  Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Masa makowa:  250g maku mielonego (użyłam BackMit),  2 żółtka,  1/2 szklanki mleka,  1/2 szklanki cukru, łyżka margaryny(...)mąkę. Dokładnie zmiksować.  Dodatkowo: 10 białek,  szczypta soli. Białka, wraz ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę.  1/4 piany dodać do masy makowej, 1/4 do masy orzechowej a resztę do masy serowej. Każdą masę dokładnie wymieszać.  Na cieście, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć pasek masy makowej, następnie pas masy orzechowej, ponownie makowej

Z miłości do słodkości
najprostsze ciasto z rabarbarem i truskawkami 276

Wiosna już jest! A ja poczułam nieposkromioną chęć na ciasto z owocami. Delikatne, biszkoptowe. W smaku klasyczne, w przygotowaniu najłatwiejsze, bez obaw, że wyjdzie zakalec. Idealne nawet dla początkujących SKŁADNIKI 6 jajek 3/4 szkl. cukru 150 ml oleju 1,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g cukru waniliowego(...)Przełożyć do miseczki, posypać 2 łyżkami cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, a następnie żółtka i cukier waniliowy. Mąki przesiać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką. Dodać olej, wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach ok. 25 cm x 20 cm wyłożoną papierem

zabawa smakiem
Pełnoziarniste bułeczki z dżemem (bezmleczne) 238

misy miksera, dodać rozczyn i resztę składników. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, mięciutkie. Ciasto będzie się kleić do rąk, nie należy się tym jednak przejmować, ani podsypywać mąki. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia(...)temperaturę tj. 30 st. po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Przygotować dwie blaszki od piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, teraz już krótko, ciasto uformować w kulkę. Stolnicę mocno wysypać mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt, o długości około 50 cm i szerokości 30 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie grubą warstwę dżemu

moj przepis na
Tort oreo z borówkami wg Aleex 108

dumna. Wyobraźcie sobie puszysty, mocno czekoladowy biszkopt nasączony ponczem z odrobiną rumu, delikatną masę śmietanową z mascarpone, w której ukryły się pyszne ciasteczka oreo i kwaskowe borówki, przełamujące słodycz ciasta. Brzmi nieźle, prawda? Uwierzcie, jeszcze lepiej smakuje. A zresztą nie musicie wierzyć mi na słowo. Po prostu go zróbcie. Podczas każdej uroczystości, wśród bliskich, będziecie zachwycać się jego smakiem(...)Oddzielić żółtka od białek. Oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia (opcjonalnie) oraz kakao przesiać i odłożyć. 3. Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać na sztywną pianę. 4. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. 5. Do ubitych białek dodać żółtka, powoli wmieszać je do białek

W mojej kuchni
Tort tiramisu 330

białek ubijamy sztywną pianę, uważając by ich nie "przebić'. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po dodaniu każdej łyżki cukru. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką, by składniki połączyły się. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie przelewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy(...)ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 40-50 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, studzimy w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy. Kroimy 3-4 blaty. Krem:  Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy mleko i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, od czasu do czasu mieszamy. Jajka zanurzamy we wrzątku na kilka sekund i oddzielamy białka

Smakowity Blog Kulinarny
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 197

dodajemy po łyżce serka mascarpone dalej ucierając. Gdy masa będzie gładka ostrożnie łączymy ją z białkami. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, a na niego kolejną warstwę biszkoptów i resztę

Cynamonowe szczęście
Ciasto Usta Adama 995

sama nie wiem, może od Adama od Ewy?! Krem powstał na bazie budyniu śmietankowego połączonego z masłem i choć za takim kremem nie przepadam, wolę lżejsze śmietankowe, tak tego ciasta bez tego kremu sobie nie wyobrażam. Jest pysznie. Aaaa i nietypowa polewa… Mniam. Bardzo Wam polecam. Składniki: 250 g margaryny 220 g cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek wody(...)jajo. Wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciemnej masy i delikatnie wymieszać. Biszkopty smarujemy konfiturą i sklejamy do siebie. Układamy je na formę (36 x 25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i zalać ciemnym ciastem. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopniu piekarniku około 35 minut, sprawdzając patyczkiem

Made By Mom And Son
Piernikowa rolada z pomarańczą 226

Polewa: 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem

Na Ciasteczkowych Papierach
Tarta rabarbarowa 194

soli, dodać żółtka, posiekane nożem zimne masło i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć je w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę tortową o średnicy 26 cm, podwijając boki do góry. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 13 minut. Nadzienie: Rabarbar umyć(...)pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wlać śmietanę, dodać budyń i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać, żeby nie było grudek. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier puder. Obie masy delikatnie połączyć i wsypać rabarbar (trochę rabarbaru zostawić na wierzch tarty), wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód tarty

Passions hobbies life
Bananowa rozkosz 504

liczycie kalorie, ciasto możecie posypać kakao i też będzie świetnie smakowało. Składniki na blaszkę 28 na 18 cm: Biszkopt: 6 dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 st. Białka oddzielić(...)dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie sztywno, partiami dodawać cukier, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Wymieszane ciasto przelać do formy*, wyrównać. Wstawić do nagrzanego

moj przepis na