ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru niepełna szklanka mleka 50 g masła nadzienie (na 800 g masy makowej) 200 g suchego maku wrząca woda lub mleko 250-300 g bakalii (różnorodne orzechy; suszone daktyle/śliwki) 50 g rodzynek 150 g miodu 2 białka(...)połączyć. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie połączyć je z masą makową. Do miski dodać mąkę i suszone drożdże. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą. Następnie wbić 2 jajka, dodać roztopione (letnie!) masło i wsypać cukier. Ponownie za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowane ciasto przełożyć na blat
Ugotowaćsoli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia
Kocham Czekoladęopisie, kolorowa posypka - ile potrzeba dobrze ubić pianę z białek i cukru, dodać żółtka, olej, jogurt i krótko zmiksować wsypać przesianą mąkę z proszkiem i i zmiksować krótko do połączenia składników forma silikonowa 24cm z kominkiem - na dnie położyć kawałeczki pomarańczy, jabłek dać na to trochę ciasta, znowu kawałki owoców, dać część ciasta, znowu owoce i resztę ciasta
W Mojej Kuchni LubięNiedziela nie może się obyć bez ciasta, oczywiście bardziej wykwintnego niż w tygodniu. Dziś więc do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek. *tortownica 21 cm Składniki(...)musem czekoladowym dodatkowo: 4 łyżki bitej śmietany łyżka gorzkiego kakao wisienki koktajlowe Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z cappuccino i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia u piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepis z gazety na pyszne ciasto z dużą dawką alkoholu :) trzeba zaznaczyć ,że masa kokosowo- alkoholowa wymaga na noc pozostawienia w lodówce! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej Masa kokosowo - alkoholowa 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wódki 0,5 szklanki mleka(...)należy wrzucić do masy masło i utrzeć mikserem na jedną masę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Blachę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w temp. 165*C na 50 minut. Gotowy i ostudzony
W Moim Magicznym Domusmakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki(...)placki. Na placek biały ubijam białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszam razem i delikatnie przesiewam do białek. Na końcu wlewam ocet, mieszam i piekę 60 min w temp. 110'C. Wyjmuję i studzę. Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuszczam
Ciasteczkowy Potwórniecodzienna wersja makowca, może nie tyle ciasta, co wersja przygotowania maku do upieczenia tego ciasta jest nie banalna, aczkolwiek bardzo prosta, wygodna i dlatego godna polecenia!, i znajduje się w naszej ofercie... Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa makowa(...)czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier dalej ubijając. Żółtka mieszamy z wodą, dodajemy do ubitej piany, delikatnie łączymy ze sobą oraz wsypujemy wymieszaną mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
kgwjanczewoCiasto o bardzo wyrazistym smaku, raczej dla dorosłych Na pewno zapada w pamięć. Ciasto czekoladowo – rodzynkowe Drukuj przepis Składniki6 jajek2 szkl cukru1 szkl mąki pszennej0,5 szkl mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao1 łyżka octu40 dag rodzynek1 szkl wódki2 budynie kakaowe2,5 szkl mleka1 kostka margaryny1 słoik dżemu z czarnej porzeczki1 gorzka czekolada1 mleczna czekolada Sposób przygotowania(...)stopniowo budyń. Krok 3Z jajek oddzielić białka i ubić odrobiną soli i szklanką cukru na pianę. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i ocet. Dokładnie wymieszać. Krok 4Piec ok 30 minut w 160*C. Krok 5Ciasto przekroić na pół. Posmarować dżemem, a potem połową masy budyniowej. Nałożyć drugi płat ciasta. Wyłożyć resztę masy. Krok 6Resztę margaryny rozpuścić
CoolinarniePLłyżeczki proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny a piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao (przesiane przez sito), delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym
In my kitchensokiem z cytryny na gładką masę [ u mnie ciut za słabo zmiksowane]. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i ubijać przez kolejne 5 minut. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę, masę fasolową oraz proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać ciasto do formy lub małych foremek i pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym
Moje domowe kucharzeniealkoholu i kremem z Nutelli. Myślałam że nie dodam wpisu na to ciasto b o szybko znikało :) ale jakoś udało mi się ukroić jeszcze kilka kawałków.Powiem szczerze że ciasto jest dość słodkie ale komuś kto uwielbia nutellę na pewno będzie smakowało :) Zapraszam :) Składniki na biszkopt kakaowy : 5 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao gorzkiego(...)śliwki. Odstawić na noc aby dobrze przeszły likierem. Na drugi dzień odcedzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, cukrem im cukrem waniliowy. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem, kakao i olej.Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Miękkie masło utrzeć mikserem
Sama słodycz i szczypta chilimasła 50 g cukru pudru Dodatkowo: 3-4 łyżeczki cappuccino do ozdobienia ciasta słodkie kakao, kawałki czekolady WYKONANIE Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem(...)tylko zrobi się puszysta. Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć cappuccino. Na dolny oblat nałożyć równomiernie krem budyniowy. Nałożyć górny oblat i posmarować go kremem kajmakowym. Ciasto można ozdobić potartą czekoladą, lub posypać słodkim kakao. Ewentualnie można posypać je płatkami migdałowymi. Pozostawiam to Waszej wyobraźni ;-) Ciasto jest przepyszne i mimo puszystego biszkoptu, który syci, każdy
Passions hobbies lifeOczywiście była niedziela, było więc ciasto : ) Kawa+ciasto= idealne popołudnie :) Smacznego! Biszkopt z kremem waniliowym Biszkopt Składniki : 5 jajek 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy(...)mleka do 3/4 litra) Dobrze studzimy. Kostkę masła ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce budyniu. Dokładnie mieszamy. Dodatkowo Galaretka brzoskwiniowa Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Wykończenie ciasta: Na ostudzony biszkopt nakładamy krem oraz lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smaki Nataliiposzukiwaniu inspiracji i czegoś pysznego na deser trafiłam na takie pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie, z pewnością przez wielu z Was znaną, a w szczególności przez dzieci. Delikatny, ciemny biszkopt, słodki śmietankowy krem przełożony warstwą czekolady. Całość pokryta pyszną czekoladową polewą... Nie za słodkie, palce lizać! foremka 24 x 24cm Biszkopt: 5 jajek, 3/4 szklanki mąki(...)łyżki mleka, 2 łyżki oleju rzepakowego. Białka oddzielić od żółtej i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie, ubijając na wolnych obrotach, dodawać kolejno żółtka na przemian z przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, olej i mleko, krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy o wym. 24x24 cm wyłożonej
Z miłości do słodkościKawał pysznego tortowego ciasta który zadowoli nie jedno wybredne podniebienie. Przepis pochodzi z domowych zapisków. Serdecznie polecam;) Składniki: krok pierwszy 3/4 szklanki oleju słonecznikowego (szklanka 250 ml) pół szklanki wody szklanka cukru łyżek kakao Wykonanie: Wszystkie składniki razem połączyć i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Pozostawić do ostygnięcia. krok drugi: 5 jajek pół szklanki cukru pudru 1.5 szklanki mąki(...)pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier a następnie żółtka. Ubić na kremową piankę. Następnie dodajemy wystudzoną masę z kroku pierwszego i mieszamy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (samo
Krakowskie smaki Ani