jedną część ciasta -posypać bułką tartą,równomiernie wyłożyć starte jabłka - wierzch przykryć pozostałym ciastem.Upiec w 180 st c przez ok 30-35min. Masa truskawkowa: 1 1/2 - 2 l musu truskawkowego galaretki truskawkowe Zmiksować truskawki,wymieszać z suchymi galaretkami.Mieszając,podgrzać (nie zagotować) do czasu rozpuszczenia się galaretki. Beza: 5 białek(...)soku z cytryny 5 dag płatków migdałowych Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kakao oraz sok z cytryny.Delikatnie wymieszać. Białka rozłożyć na blaszce,posypać płatkami migdałowymi i upiec w temp.ok. 170 st.C przez 15-20 min. Masa śmietankowa: 1 l śmietany 36% 6 łyżeczek żelatyny ( ja dałam
Niespełnione zdolności kulinarnegranic, umiaru, mogę jeść, jeść, jeść... chwila przerwy i znów jeść, jeść... tak jeśli chodzi o truskawki jestem obżartuchem ! Lubię jeść je kilogramami, same, z jogurtem, zapiekane, w cieście, jako koktajl, krojone, rozduszone, zmiksowane... tym razem pokusiłam się o szybki sycący deser, który idealnie sprawdzi się na śniadanie. Wykorzystałam do niego jeden z produktów które dostałam ostatnio do testowania(...)Wartość odżywcza (średnio) w 100g: Wartość energetyczna 375 kcal / 1570 kJ białko 37,5g węglowodany 37,5g tłuszcze (kwasy tłuszczowe) 7,5g Moja opinia: Len wykorzystuję jako dodatek do jogurtu na drugie śniadanie oraz jako zagęstnik do większości placków mojej produkcji dzięki któremu uzyskuję idealną konsystencję ciasta. Smak jak najbardziej przyjemny dla mojego podniebienia ;) a co najważniejsze jest zdrowy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczki przyprawy do piernika Lukier: Białko 1 i 1/4 szklanki cukru pudru pół łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: Delecta Decorada kolorowe piegi landrynki Miód, cukier i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż cukier ładnie się rozpuści. Studzimy. Resztę składników mieszamy razem, dodajemy roztopione masło z cukrem i miodem. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny(...)pokruszonego landrynka. Za pomocą słomki wycinamy też dziurki na nitkę, w końcu nasze pierniczki mają zawisnąć na drzewku! :) Pieczemy w 180 stopniach ok 10-12 minut. Studzimy. Lukier Białko miksujemy z cukrem na gładki krem. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy. Lukier przekładamy do woreczka śniadaniowego lub strunowego. Ucinamy róg. Dekorujemy według upodobania. Na choinki układamy mini piegi
Czerwona Porzeczkałyżki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, ubić. Mąki obie wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie łyżką wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 30 minut
Kuchnia Danusisię delikatnie pienić. Chłodne masło mieszamy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 6 części, z każdej przygotowujemy wałeczek o długości około 40cm. Rozkładamy je na blacie, sklejając wszystkie razem(...)spód. Ja zwinęłam dość mocno, tak, że końcówki spotkały mi się w połowie bułki. Ale można podwinąć delikatnie same końcówki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Gotowe! :) Przepis pochodzi ze strony http://ilovebake.pl
Czerwona Porzeczkaod żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie partiami dosypujemy cukier (my rozkładamy dodawanie na 3 porcje) i nadal ubijamy. Do tego dokładamy żółtka, nie przestając ubijać. Na koniec, do powstałej masy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i startą czekolade. Delikatnie mieszamy dużą łyżką lub łopatką. Nie używamy miksera, by ciasto zachowało swoją puszystość. Mase
Kolizje SmakówCiasto : 3/4 szklanki mąki 1 opakowanie budyniu o smaku toffi bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki kakao szczypta soli Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: pół puszki masy kajmakowej orzechy ziemne prażone (bez soli) Wykonanie: Biszkopt: Białka(...)razem. Do białek dodajemy żółtka i mieszaninę z mąki, budyniu i kakao. Wszystko razem mieszamy łyżką, do powstania gładkiej masy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Studzimy. Masa: Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy. Zimną żelatynę dolewamy do ubitej śmietany i chwilę miksujemy. Ciasto kroimy na pół
Czerwona Porzeczkazimno, które powstało na bazie kaszy jaglanej. Do ciasta użyłam kaszy jaglanej firmy Sante . Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Jest bogata w witaminy grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego, zawiera lecytynę, wapń, potas, fosfor i żelazo. Dostarcza pełnowartościowe białko i aminokwasy. Zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na stawy, na wygląd(...)ciasteczek właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Jagielnik rabarbarowy Czas przygotowania: 5-6 godzin Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej Sante 1,5 szklanki mleka 1 szklanka naturalnego jogurtu 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki
Kulinarne przygody Gatitybezę: 4 białka 1/2 szklanki cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajko, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Gotowym ciastem wyklejamy spód foremki o średnicy(...)około 5 minut, aż składniki bardzo dokładnie się połączą. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 50-60 minut. 3. Gdy nasz sernik powoli kończy się piec, przygotowujemy bezę: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy około 5-7 minut, aż masa będzie gęsta i jednolita. Białka wykładamy na upieczony sernik i ponownie wkładamy
My Culinary ArtPołączenie biszkoptu piernikowego z kremem z dyni oraz polewą czekoladową stanowią idealną całości. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale także zachwyca swoim wyglądem. SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt : 4 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 30 g pestek z dyni drobno posiekanych Krem dyniowy(...)ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki kakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Do piany dodać przesiane sypkie składniki oraz pestki z dyni, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić . bez . papieru
RAROSSAniż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania. *źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka 24*24 cm: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 250 g maku 3 białka 1 jajko 1/2 kostki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g bakalii(...)chwilę. Ciepłą masę makową wyłożyć na biszkopt, rozsmarować i odstawić do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną i wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki. Orzechy zalać mlekiem i zagotować. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać żółtka, orzechy i spirytus. Masę orzechową delikatnie rozsmarować na bitej śmietanie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŻółtka energicznie roztrzepać z 2 łyżkami oliwy oraz z łyżkami gorącej wody. Mikserem ubić białka z cukrem do puszystości dodać przygotowane wcześniej żółtka. Do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz wiórki kokosowe. Teraz już masę wymieszać ręcznie, łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem (tylko dno) blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka
W garach u Gosimielonych orzechów włoskich 6 białek skórka otarta z jednej cytryny 2 garście borówek Orzechy mielimy lub rozdrabniamy blenderem. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę, cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy mielone orzechy, otartą skórkę z cytryny. i mieszamy. W innej misce ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników i mieszamy łyżką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek
WYSPA SZCZĘSLIWAinne okazje . Biszkopt z dodatkiem kakao , wypełniony bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone i całość oblana gorzką czekoladą z dodatkiem posiekanych orzechów . To ciasto jest bez wątpienia spełnieniem marzeń każdego miłośnika czekolady. Pyszne i delikatne ciasto . Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga(...)gorzkiej czekolady – 2 łyżki mleka owsianego – garść posiekanych orzechów Białka ubija na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z erytrytolem i wlej gorącą wodę. Ucieraj przez kolejne 3 minuty. Mąkę i kakao przesiej przez sitko i dodaj do białek. Wymieszaj i dodaj utarte żółtka. Wymieszaj dokładnie. Blachę o wymiarach
Zdrowy Styl Joannyskładniki* 5 dużych jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* kilka kropli aromatu śmietankowego* 2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* śliwki
Mix smaku