ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:514/932)

Proste ciasto ze śliwkami i borówkami 169

składniki* 5 dużych jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* kilka kropli aromatu śmietankowego* 2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* śliwki

Mix smaku
Zebra... 176

przewijało się w moim domu i w domach moich znajomych. I wyrazy uznania dla kogoś, kto przepis stworzył i wzór pasków w cieście stworzył:) Ciasto jest proste, jak wiele ciast z tamtych czasów. Proste, łatwe w przygotowaniu i smaczne, bez dzisiejszych kombinacji i bez kremów:) Piekąc zebrę uatrakcyjniłam ją trochę, by była miła dla oka i by nie była taka(...)łyżki kakao; kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego; Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, olej, wodę lub oranżadę. Lekko wymieszać. 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito do ciasta i ponownie lekko i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części

In my kitchen
Sernik truskawkowy inaczej (z biszkoptem i dżemem malinowym) 257

naprawdę nie jest trudne, jednak wymaga czasu (przygotowanie biszkoptu, stężenie sernika). Spokojnie możecie przygotować je kilka godzin przed podaniem (masa szybko tężeje). Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na ciasta z truskawkami (np. sernik dwukolorowy lub biszkopt z truskawkami ).  Składniki: biszkopt 3 duże jajka niepełna 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią(...)uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Następnie do ubitych białek dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nie przygotowane ciasto. Piec około 15-17 minut w 180ºC (do zrumienienia biszkoptu

Ugotować
Tarta malinowo-borówkowa 128

gram malin 200 gram borówek listki mięty Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.20-30 min.  Galaretkę cytrynową

Bajeczna Kuchnia
Tort czekoladowo-żurawinowy z bezą 133

wiem jak Wam, ale mnie większość tortów kojarzy się ze słodkim okazjonalnym ciastem, niekoniecznie smacznym, ale wymaganym w pewnych okolicznościach. Najgorsza opcja to gotowy z hipermarketu, gdzie każdy smakuje plastikiem. Osobiście wychodzę z założenia, że tort ma być w pierwszej kolejności smaczny, a w drugiej ładny. Smaczny oznacza dla mnie(...)octu 10% Wykonanie: Biszkopt: • Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać dalej, dodawać po jednym żółtku i na koniec kakao. • Wsypywać mąkę na przemian z mlekiem i olejem, delikatnie ubić na gładką masę dodając resztę składników. • Piekarnik nagrzać do 160 st.C. Ciasto wylać

To co kocham
sernik Śpiącej Królewny (gotowany, na biszkopcie) 307

małej księżniczki. I tak oto powstał sernik inspirowany różową sukienką Śpiącej Królewny. Mój niezawodny sernik gotowany osadziłam na biszkopcie (oczywiście różowym) i zalałam galaretką, w której zatopiłam delicje. Takie ciasto przyciąga oko a na dziecięcym przyjęciu nie postoi długo na stole. Zachwyt małych księżniczek murowany! *foremka 23*28 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru(...)malinowym nadzieniem  bita śmietana do dekoracji Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier następnie dodawać po żółtku. Dodać odrobinę barwnika, żeby kolor nie był zbyt mocny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowy tort z ciasteczkami 161

Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowego ciasta, stąd upiekłam tort. Osobiście nie jestem czekoladoholikiem, ale jako że nie piekłam dla siebie, to kierowałam się dwoma wskazówkami: czekoladowo i słodko. W związku z tym, że smak tortu został mi narzucony, pokombinowałam jedynie z jego wykonaniem i dekoracją, do której użyłam ciasteczek Rido z Biedronki. Składniki: biszkopt: 6 jajek   3/4 szklanki cukru(...)oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie po 1 żółtku. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i mąką ziemniaczaną. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy silikonowej i piec około 20 - 25 minut

Fabryka pomysłów
Rolada serowa z bananami i mascarpone 445

cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo wody i wszystko razem mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy obie masy ale już za pomocą łyżki i dodajemy przesianą mąkę i łyżkę mąki ziemniaczanej. Ja wszystko wymieszałam mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy

Piekielna Kuchnia Pati
176. Rolada z pieczonymi jabłkami 143

spróbowałam tej rolady u mojej cioci, nie mogłam się nadziwić, że takie niby zwyczajne ciasto, a tak pyszne. Jego sekret tkwi w jabłkach, które pieczone są razem z puszystym biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem jabłek. No ale któż chciałby tak długo czekać... ok. 6-7 jabłek cynamon 4 jajka 1 szklanka cukru(...)natłuścić, na to wyłożyć jabłka i posypać cynamonem.  Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać do jego  rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wylać na jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika

Jadło i czytadło
biszkopciki z patelni 207

Ciasto biszkoptowe usmażone na patelni to świetny pomysł na placuszki. Często robię takie na podwieczorek dla mojej córci, która je uwielbia. Omleciki są lekkie, puszyste i pysznie smakują z dodatkiem domowej konfitury lub serka homogenizowanego. Składniki na 8 placuszków: 3 jajka 3 duże łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia olej(...)smażenia konfitura cukier puder do posypania Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywno a następnie dodać cukier. Kiedy piana będzie ubita dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać mleko i delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i powoli smażyć z obu stron na złoto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kolorek 212

małe kawałeczki świetnie sprawdzi się np. na dziecięcych przyjęciach.  Uwaga: ciasto trzeba przygotować szybko, za jednym razem, bo masy dość szybko tężeją. Ja posłużyłam się zamrażalnikiem, wkładając ciasto na kilka minut po wylaniu każdej kolejnej warstwy.  *foremka 23*28 cm Składniki: na masę bazową do ptasiego mleczka: 5 jajek 500 ml mleka 4 łyżki żelatyny 200 g masła(...)dalej masa po chwili odzyska konsystencję), na końcu dodać część piany z białek. Całość przelać do foremki, odstawić do stężenia. Następnie zalać różową galaretką. Na końcu wyłożyć masę żółtą, przygotowując ją tak jak poprzednią zieloną. Górę wyrównać przyrządem z ząbkami lub wygładzić łopatką. Całkowicie zastygnięte ciasto po pokrojeniu można udekorować bitą śmietaną i cukierkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 119

Szybkie ciasta zawsze się sprawdzają kiedy to goście mają na zaskoczyć lub nie mamy nic do kawki. Ciasto z rabarbarem to klasyk pysznych, babcinych ciast. Polecam(...)Kroimy na kawałki. Białka ubijamy mikserem na sztywno, wlewamy żółtka i dalej ubijając wsypujemy cukier, następnie wlewamy olej, dodajemy śmietanę i na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojoną zimną margarynę. Palcami rozcieramy margarynę z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka.  Kruszonkę wysypujemy równomiernie na ciasto. Blaszkę wykładamy papierem

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka jogurtowe z jagodami 146

od żółtek. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukry. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Połączyć razem z żółtkami. Obie mąki i proszek wymieszać, przesiać przez sito i delikatnie połączyć z ubitymi jajkami. Na dużej blasze wyłożonej pergaminem rozsmarować cienką warstwę ciasta i upiec w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia.  Ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogale drożdżowe 204

naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza. 5. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części: pierwszą rozwałkować na placek grubości ok. 1,5-2 cm, pozostałe przykryć ściereczką. Wykrawać szklanką lub filiżanką krążki (u mnie filiżanka o średnicy 9,5 cm) . Następnie każdy krążek(...)pozostawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Następnie posmarować rogaliki roztrzepanym białkiem. 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 ° C przez ok. 20-25 min. (u mnie 25 min.) Ja piekłam w czterech partiach. 9. Po wystudzeniu rogaliki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Źródło/ Inspiracja: przepis na ciasto drożdżowe z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezgluteno 269

czekoladę na długi czas. Ciasto w konsystencji jest mięsiste i wilgotne, zamiast mąki wykorzystałam zmielone migdały, dzięki temu mogą skusić się na nie osoby na diecie bezglutenowej. Polecam!! Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezglutenowe Składniki: 6 jajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów 700 ml kompotu z wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa(...)masy jajecznej wlewamy czekoladę, miksujemy do połączenia się składników.   Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę na zmianę z migdałami dodajemy partiami do masy czekoladowej, mieszamy delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy. Następnie wykładamy na wierzch wiśnie. Pieczemy przez około

Mania Gotowania