ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:354/932)

Jagodzianki z kruszonką 151

ciasta i dalej wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do misy wsypać jagody dodać mąkę i cukier i wymieszać. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte uformować bułeczki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 20 min do uzyskania rumianego koloru. Smacznego

Biały fartuszek
Sernik z rosą 179

Przepis dla tych, którzy lubią serniki delikatne i rozpływające się w ustach. Ciasto jest na kruchym spodzie, a na wierzchu słodka i mięciutka pianka z białek. Dość popularny placek, ale jeśli nie macie dobrego przepisu polecam ten. I najważniejsze, życzę wszystkim zdrowych, wesołych Świąt Wielkiej Nocy! Czytaj więcej

Biały fartuszek
Puszyste racuszki na śmietance 477

szczypta soli cukier puder Wykonanie: Mąkę wymieszać dokładnie z cukrem, żółtkami, mlekiem i solą do smaku. Następnie dodać do masy sztywno ubite białka oraz ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać. Wylewać na rozgrzaną patelnię po 3 łyżki ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron na maśle na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub dowolną konfiturą

Tradycyjna Kuchnia
Gofry kokosowe z twarożkiem czekoladowym i malinami 176

nutą cynamonową lub waniliową. Składniki: 3 białka  2 żółtka 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów pszennych Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka i zmiksować. Łyżką wmieszać mąkę i otręby. Ciasto nałożyć łyżką i piec 5 minut.  Podawać z twarożkiem wymieszanym z kakao i cynamonem lub wanilią. Wartości odżywcze: 243 kcal

Chocolate Muffin Blog
Chrupiące pełnoziarniste gofry 250

miksujemy żółtka, dodajemy do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko oraz wodę i cukier. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka i całość mieszamy (najlepiej szpatułką), tak aby masa stała się puszysta. Porcje ciasta nakładamy na mocno rozgrzaną płytę gofrownicy i pieczemy do momentu aż ciasto będzie zarumienione

Emcia Pichci
Placuszki na zsiadłym mleku z malinami 279

mleko ( i ewentualnie cukier) i zmiksować. Następnie dodać mąkę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Potem dodać ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać maliny i delikatnie wmieszać w ciasto. Rozgrzać patelnie z olejem, oleju musi byc troszke więcej.  Na rozgrzaną patelnię nakładać czubatą łyżkę ciasta i lekko spłaszczyć formując placuszki

Monia miesza i gotuje
Placki białkowe 237

podania: - syrop klonowy (10ml), - truskawki (45g). Przygotowanie:  Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Smażyć na patelni bez tłuszczu (ja daję około 2 łyżki ciasta na 1 placuszka). Podawać z syropem klonowym i truskawkami. Makra:  Kcal: 363 Białko: 43g Węgle: 29g Tłuszcz

Zgrabne Gotowanie
Bułeczki domowe - grahamki 167

czuć to ciasto. Kiedy odstaje już od ręki wlewamy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. Z ciasta wyrabiamy ręką małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem , posypujemy słonecznikiem, lub dowolnym ziarnem. Bułki zostawimy na blaszce, aż chwilę podrosną. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 min SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Jagodowy mug cake 137

płatków owsianych białko jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 garści jagód WYKONANIE: płatki owsiane blendujemy razem z jagodami i łyżką jogurtu białko ubijmy razem z łyżką jogurtu, po czym dodajemy do zblendowanych składników gotowe ciasto przekładamy do porcelanowego naczynia- miseczki, dużego kubka i umieszczamy w mikrofalówce na 4 min gotowe ciastko posypujemy jagodami i polewamy jogurtem (opcjonalnie) PRZYPOMINAM

healthy dreams
Orzechowe bezy na kruchym ciasteczku 235

Sposób wykonania: W misce zagniatamy masło z mąką, cukrem, żółtkiem i wodą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przez około 10 minut ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni

Kuchnia Pani Wiosny
Rolada z kremem waniliowym i bananami 929

szkl cukru pudru 0,5 szkl likieru Vanilla Dalkovski 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: 3 banany czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach

Ala piecze i gotuje
bezowy jagodowy przekładaniec 152

bezowy przekładaniec z jagodami Kruche, lekkie, bezowe ciasto, wypełnione aromatem leśnych jagód. Czego można więcej oczekiwać od deseru. Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych)  wsypujemy szczyptę soli i ubijamy

Miód i pieprz
Torcik kakaowy z masą śmietanową i owocami 194

utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na końcu dodać śmietany

Sama słodycz i szczypta chili
.791. nowości...canihua 168

zagęszczacz do zup lub dodawać do sałatek. Zmielone ziarna mogą służyć do wypieku chleba, jako panierka, a także jako dodatek do ciast, mleka, jogurtu. Canihua , podobnie jak komosa ryżowa, odznacza się  niezwykle wysoką zawartością białka bezglutenowego . W 100 g produktu znajduje się go ponad 15% . Ponadto, obydwie rośliny obfitują w błonnik, przeciwutleniacze, kwas foliowy

breakfast of dreams
Dietetyczne ciasto / "Cielak" otrębowy 193

kakao, 20 tabletek STEWII i miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do masy otrębowej białka do miski z jednym żółtkiem dodajemy 10 tabletek STEWII, ser Emilka oraz budyń waniliowy ciasto otrębowe wylewamy do niewielkiej blachy pokrytej papierem do pieczenia następnie robimy na cieście "łatki" przy użyciu masy serowej , około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 161

firmy Oleofarm 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 7 truskawek średniej wielkości porcja = 1 kluska Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem, dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę) z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Fit pizza proteinowa! 307

Dziękuje, bylo pysznie <3 Polecam każdemu! Składniki: Ciasto: 30g dowolnej pełnoziarnistej lub bezglutenowej mąki (u mnie gryczana) 2 jajka + 1 białko Bazylia Oregano Papryka słodka Papryka ostra Soł morska Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 25g ketchupu Przyprawy Dodatki: 50g mozzarelli Pieczarki Papryka Cebula Oliwki Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Łączymy z żółtkami, mąką

Czarnawisienka
Słodkie Środy - Waniliowy sernik z nutą migdałową 203

stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, aromat migdałowy i zagniatamy szybko ciasto. Ciastem wykładamy tortownice (27 cm) wkładamy do lodówki.  Masa serowa.  Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jaglane serniczki . 277

żółtek (dokładnie mieszamy), Następnie: przyprawę do piernika, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy  partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy masę. Sernik rozkładamy równomiernie do foremek (zostawiając margines bo ciasto urośnie).  Pieczemy 30minut w 180 stopniach, w dużej formie do 5- 7minut dłużej.  Gotowe :)  Oczywiście jeśli ktoś nie przepada

Farmażony
Piegowata babka 156

ubijam na sztywną pianę.  Do masy maślanej dodaję mąkę z proszkiem, wymieszam, wsypuję mak i ponownie mieszam. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką bardzo delikatnie. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i przekładam ciasto.  Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na około 45 min, do suchego patyczka. Upieczoną wyjmuję, odstawiam do wystygnięcia, następnie

Ciasteczkowy Potwór
Weekendowe śniadanie - placki z ricottą i chia 233

trzeba sprawdzić gę stość masy i  ewentualnie dodać  mleka  lub wody .     Do masy dodać ubite białka i  delikatnie wymieszać ruchami od dołu.   Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, smażyć placuszki na średnim ogniu rumieniąc na złoto z obydwu stron.   W między czasie przygotować sos. Maliny zalać wodą

SzczyptaSmaQ
Tort z musem czekoladowym i gruszkami 327

łyżeczki żelatyny (w oryginale 1,5 łyżeczki) 60 ml ciepłej wody gruszki w syropie Krokus kakao do oprószenia czekoladowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać

Ala piecze i gotuje
Ciasto francuskie faszerowane. 192

kawałka ciasta wykrawamy liście i kwiatki dla ozdobienia potrawy,  posypujemy żółtym startym na dużych oczkach serem (lub pokrojonym w paski), paski ciasta składamy przemiennie raz z jednej raz z drugiej strony , ozdabiamy, smarujemy wierzch białkiem i do pieca, 180 stopni na 20-30min. do zrumienienia

Kuchnia Beaty
Kruche rogaliki z marmoladą 184

część trójkąta kładziemy marmoladę lub czekoladę i zwijamy w rulonik. Końce rogalika zwijamy do siebie aby powstał rogalik. Robimy tak z pozostałym ciastem. Rogaliki kładziemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy białkiem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach

Amatorka kuchenna
Ciasteczka góralskie 213

zagnieść. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto na około 3-5 mm (zależy jakie lubimy ciasteczka) i wykrajać kieliszkiem kółka. Ja tym razem ciasto pokroiłam radełkiem w kwadraty :) Piec około 15 min w 160 C. Pozostałe białka wykorzystuje do ciasteczek tak: ubijam białka i każde ciasteczko jeszcze przed pieczeniem maczam w pianie z białek. Obsypuję

Amatorka kuchenna
Wuzetka z twarogiem 1325

Dekoracja 150 ml zimnej kremówki 30% 0,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: Podane składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty. Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać

Ala piecze i gotuje
Maślane bułeczki 152

około 37 stopni. Odlać trochę masła z mlekiem i rozpuścić w tym drożdże. Następnie wymieszać je z mąką, solą, cukrem i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Uformować bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem.  Podane składniki na około 13 bułeczek Przepis pochodzi ze stronki tutaj

Krakowskie smaki Ani
ROGALIKI BUDYNIOWE 209

cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym

Walijskie Pichcenie
Gofry najlepsze i najprostsze 161

sztywną pianę razem z solą. W oddzielnej misce mieszamy razem dokładnie pozostałe składniki a następnie dodajemy do nich ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Łyżką wazową nalewamy porcje ciasta i pieczemy około 5 minut. Można podawać z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub innymi dodatkami. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Najlepsze domowe gofry z balsamicznymi truskawkami 230

posiekanej bazyliiszczypta pieprzuPRZYGOTOWANIEGofrySuche składniki wkładam do miski dokładnie mieszam.Dodaję żółtka, olej, mleko i wodę mineralną - całość miksuję mikserem na gładką masę.Białka ubijam na sztywną pianę, która dodaję do masy i delikatnie mieszam. Odstawiam ciasto aby odpoczęło na około 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę i nakładam ciasto, piekę około 4 minut (czas jest zależny od gofrownicy, jeżeli otworzymy

Magiczna kuchnia Darii
Kukurydziane placuszki z jabłkiem 154

oddzielnej misce mieszamy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do szklanki wlewamy ekstrakt waniliowy i mleko, mieszamy, a następnie przelewamy do białek i mieszamy.Jedno jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do ciasta, dosypujemy mąkę i mieszamy.Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym około 1,5-2 minut z każdej strony.Podajemy na pokrojonych cienkich plasterkach drugiego jabłka.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Gofry 196

następnie dodać wodę mineralną, mleko, olej i zmiksować, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, również zmiksować, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Rozgrzać gofrownicę, przed pierwszym pieczeniem posmarować olejem, nałożyć porcję ciasta i piec (czas uzależniony indywidualnie od posiadanej gofrownicy) na złoty kolor.Podawać z dowolnymi dodatkami.Gofry z tego przepisu są delikatne i chrupiące

Mix smaku
Puchaty sernik Helenki 558

mikserem około 15 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 *C Dużą foremkę o wymiarach  36x25 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ją cienko rozwałkowanym ciastem (boki też ), wylewamy masę serową i pieczemy około 1 godz. Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy pianę, wykładamy ją na podpieczony sernik, posypujemy wiórkami Dopiekamy około 15 min., wiórki muszą przybrać złoty kolor

Proste Potrawy
PIERNIKOWY ŚWIECZNIK ADWENTOWY 266

małe gwiazdki i 4 duże gwiazdki.  Najlepiej   wycinać kształty bezpośrednio na papierze do pieczenia, ułatwi to przenoszenie ciasta na blachę. piec w 8-10 minut w temperaturze 180 C. Lukier Białko ubić na sztywną  pianę dodać  cukier puder i dokładnie  zmiksować aż lukier stanie się lśniący. Spód gwiazdek pokrywamy lukrem i przyklejamy

RAROSSA
Puszyste ciastka 167

utrzyj na kogel-mogel ze słodzikiem.  Dodaj otręby, skrobię, proszek do pieczenia, 2 krople aromatu i jogurt. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Kładź na niego łyżką ciasto i wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika (180 st.) na 15 minut. Zdejmuj, gdy całkiem ostygną. Maczałam je w kefirze z sokiem malinowym

charlotte gotuje
B... Bułeczki 227

wyrabiamy znowu 5 minut, aż będzie sprężyste. Przykrywamy i odstawiamy. Musi wyrastać przez ok. 1h lub aż do podwojenia swojej objętości. Ciasto dzielimy na równe kulki, lekko spłaszczamy, kładziemy na blachę do pieczenia, smarujemy białkiem, nacinamy, przykrywamy i odstawiamy na maksymalnie 40 minut do podrośnięcia. Pieczemy w 200'C przez 20 minut (aż do zarumienienia). Nie dodawałam do nich

Kitchens Alphabet
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami 276

masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie  spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać

Ala piecze i gotuje
KANDYZOWANE PŁATKI RÓŻY 255

przygotowałam kandyzowane płatki róży, pięknie wyglądają na ciastach, tortach, deserach. Łatwe w przygotowaniu, a nadaje niepowtarzalny urok. Garści płatków 1 białko Cukier Białko ubić na delikatną pianę, płatki oczyści (można zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, początkowo mogą stracić barwę, ale kolor powróci, osuszyć). Przygotowane płatki maczać w białku układać na talerzu i posypać cukrem. Odstawić

RAROSSA
Żurawinowo. Leniwie. I jeszcze raz kalafiorowo 232

pieprz Kalafiora podzieliłam na różyczki i uparowałam. Wystudziłam. Podziabałam widelcem i dodałam mąkę, pokruszoną fetę, żółtko, zioła i pieprz (sól pominęłam zupełnie). Białko ubiłam, dodałam na samym końcu. Wymieszałam składniki. Na podsypanym mąką blacie wyrobiłam ciasto. Gotowe pokroiłam na kluski. Wrzucałam je na osolony wrzątek i gotowałam do wypłynięcia. Przepis na kluchy podpatrzony  tutaj . Nowy, interesujący blog obczaiłam

bastalena
Pełnoziarnista pizza w wersji XS 431

smaczny, a na dodatek bardzo syty. Wakacje się zaczęły, a ja mam nowe wyzwanie zero fast foodów, więcej warzyw, owoców  i białka. Mam nadzieję, że będę się tego trzymała nie tylko w wakacje. Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 15 g drożdży 4 łyżki mleka 4 łyżki wody  1,5 łyżki oliwy z oliwek

Truskawkowa Fiesta
KLUSKI LENIWE - KLUSECZKI SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 262

ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (można pominąć) - 1/4 łyżeczki soli Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do niego jajka (białka można ubić na pianę i dodać osobno), ksylitol, sól, oraz mąki. Wyrobić ciasto. Będzie dość lepkie. Gdyby nie dało się uformować wałeczków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale niezbyt dużo, bowiem kluski staną się twarde

Smaczne Zdrowe
Placki jogurtowe z brzoskwiniową salsą 213

smażenia olej rzepakowy Rapso Przygotowanie: Żółtka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt waniliowy i całość zmiksować. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć na niewielkiej ilość oleju rzepakowego z dwóch stron. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Placki rozłożyć na talerz

Ala piecze i gotuje
Tort schwarcwaldzki 315

łyżek cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny wiśniówka do nasączenia biszkoptów wiśnie kandyzowane Gold Pack płatki czekolady do obsypania Przygotowanie:  Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie  spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej

Ala piecze i gotuje
Slodka pokusa - czekolada 199

Juz nie raz pisalam, ze czekolada to moja slabosc. Nie ma nic lepszego co wprawiloby mnie w dobry nastrioj jak kostka czekolady. Choc przyznam, ze czesto

Przysmaki Karolki
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 164

gałki muszkatołowej - szczypta soli - 5 goździków - 4 żółtka - 2 białka na polewę - tabliczka gorzkiej czekolady - 80g słodkiej śmietanki Pierwszą czynnością jest wysmarowanie masłem tortownicy, moja ma 28cm.  Siekam mąkę z zimnym masłem, wodą i solą. Kiedy wygląda jak drobna kruszonka, zagniatam szybko rękami, by uzyskać jednolite ciasto.  Rozwałkowuję dość cienko i wykładam nim tortownicę. Wkładam(...)masę odpowiedzialną za pyszny smak torcika. Orzechy mielę, łączę z rodzynkami, maleńką szczyptą soli i mąką oraz przyprawami, goździki należy zmiażdżyć lub zmielić. Wszystkie jajka rozbijam i  oddzielam białka od żółtek. Dwa białka można wykorzystać do innych celów, dwa ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier, wciąż ubijając. Cztery żółtka rozbijam widelcem i łączę z ubitą

I tu będę miała takie te
TORCIK - SERCE (Walentynki) 199

proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach!  Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Ja piekłam biszkopt w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam kształt

Bon Appetit Małgorzaty
Wielkanocny keks z Hortexu 254

Całkiem niedawno wpadł mi w ręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z Wami bo pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g  miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki(...)dodawanymi stopniowo żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowa rozkosz 203

nazwa idealnie odzwierciedla smak ciasta. Jest ono niesamowicie delikatne, miękkie i lekko wilgotne.  Jednym słowem - rewelacja! (Tortownica o średnicy 18 cm) 100g czekolady (w oryginale gorzkiej; użyłam mlecznej) 5 jajek 50g masła 200g cukru pudru 25g cukru + laska wanilii (*) 25g mąki 20g skrobi kukurydziane  1 łyżka kakao 1 szczypta soli (do białek) Przygotować cukier waniliowy(...)ubić na puszystą masę. Ubijając - dodać masło i czekoladę. Przesiać kakao, mąkę ze skrobią kukurydzianą i całość dokładnie wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę, połączyć z resztą cukru pudru i delikatnie wmieszać w masę czekoladową. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką). Piec (w rozgrzanym piekarniku) 40 minut

Di gotuje
Rogaliki drożdżowe 162

części (trójkątów). Na każdy trójkąt kładziemy odrobinę dżemu zwijamy od strony szerszej do węższej. Na wierzchu smarujemy białkiem (u nas ten etap pominięty) lub wodą. Układamy rogaliki na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem, posypką czekoladową lub smarujemy lukrem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
,,Topniejące bałwanki migdałowe” 149

łyżki mąki migdałowej 60 g cukru pudru 60 g masła 100 g miodu 3 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko Dekoracja: lukier królewski 2 białka 2 szklanki cukru pudru czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak pianki Marshmallow Dodatkowo do wykonania użyłam: miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej(...)wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej za pomocą radełka. Pieczemy około 9 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Robimy lukier królewski. Białko mieszamy z cukrem pudrem.Za pomocą łyżeczki wylewamy lukier na ciastko, mocujemy piankę. Gdy lukier zaschnie zdobimy bałwanki według

Podróż w kulinaria
Kruche kawowe ciasto ze śmietanową pianką i jabłkami 166

mnie były to gotowe prażone jabłka, których jednak nie polecam,bo ciasto zrobiło się przez nie zbyt wilgotne i chociaż w smaku były bardzo dobre to w trakcie krojenia rozpadało się). Owoce obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajmy połowę cukru i jeszcze przez(...)masy, stopniowo dodajemy olej, esencję oraz budyń cały czas miksując, następnie śmietanę, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.  Blaszkę (22 x 23 cm)  wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce połowę zamrożonego ciasta, lekko przyciskamy do blaszki. Następnie wykładamy owoce, a na nie masę śmietanową, na wierzch resztę startego ciasta

Słodka Kraina Wypieków
KEY LIME PIE – THE SIMS 3 – tarta limonkowa z bezą 272

mleko skondensowane/zagęszczone kupicie w tubkach lub puszkach – znajdują się w sklepach w dziale z mlekiem/nabiałem Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 448 kcal | 9 g białka | 56 g węglowodanów | 21 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTECZKOWY SPÓD (5 min) Herbatniki miksujemy na drobny piasek (jeśli nie macie(...)białka jajek umieszczamy w wysokiej misce, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno mikserem. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz kilka kropel soku limonkowego i ubijamy chwilę do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. 9. NAKŁADANIE + PIECZENIE BEZY (7 min) Po 10-minutowej wizycie w piekarniku wyciągamy tartę i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Na wierzch ciasta nakładamy

Nerds Kitchen
Ciasto "Rafaello" - Najlepsze 1569

płatków migdałów ok. 75 g wiórków kokosowych (na wierzch) odrobina malibu/ wódki rozcieńczonej w mleku (opcjonalnie) Ciasto "Rafaello" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (średnica 20x28 cm). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej(...)części (biszkopt możemy nasączyć alkoholem). Dolny blat przekładamy na dno formy (tej w której piekliśmy biszkopt) i wykładamy masę z kokosem. Przykrywamy górną częścią ciasta, wykładamy masę z migdałami i wyrównujemy krem. Umieszczamy w lodówce na minimum godzinę.   Po tym czasie czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i miksujemy

Słodka Strona
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 215

białko + szczypta soli ok. 10 łyżek cukru trzcinowego *lub zwykłego 1 opakowanie szafranu (0,12g) Polewa czekoladowa:  3-4 paski tabliczki gorzkiej czekolady 1 lub 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju  szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę(...)Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wyścielonej wartswą mąki do grubości ok. 2-2,5cm. Tak rozwałkowanym ciastem wylepiamy dno i ściany kokilek do ok 3/4 wysokości. Kokilki z ciastem wstawiamy do lodówki na ok. 20minut. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. W czasie chłodzenia spodów zabieramy się do przygotowania masy serowej. Do miski wykładamy serki śmietankowe, dodajemy jajko, cukier oraz szafran. Białko

Symfonia Smaków
Cynamonowe ciasteczka 200

łyżeczki cynamonu 150 g cukru 1 jajko 225 g mąki 1-2 łyżki wody Przygotowanie: Oddzielamy żółtko od białka. Na stolnicy wysypujemy mąkę, 100 g cukru,sól, żółtko i 1 łyżkę ciepłej wody. Ciasto zagniatamy jak jest potrzeba dodajemy jeszcze odrobinę wody. Ciasto owinąć folią i włożyć na 1h do lodówki

Niezły Młynek
Jagodzianki 317

przepisach z ciastem drożdżowym w roli głównej najlepsza nie jestem, chociaż ostatnio o dziwo nie mam z nim kłopotu a wszystkie wypieki są udane. Oby tak dalej! Składniki (8 dużych jagodzianek): 250 gram mąki pszennej + do podsypania 1/3 szklanki ciepłej wody 2 białka+ 3 żółtka 2 łyżki cukru 25 gram świeżych drożdży 75 gram rozpuszczonego masła(...)minut. Po tym czasie dodaję resztę składników i dokładnie wyrabiam ciasto, tak długo aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest taka konieczność to dodaję więcej mąki. Najważniejsza jest cierpliwość na tym etapie. Ciasto powinno być błyszczące i mieć jednolitą barwę. Odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie dzielę ciasto na 8 części i każdą delikatnie rozpłaszczam w dłoniach

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania