śliwkami które w tym roku obrodziły niesamowicie. A do tego wyjątkowo nie są robaczywe. Na ciasto potrzebujemy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce sezonowe Ubić pianę z białek razem z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać(...)jajek. Na koniec wlać roztopioną i przestudzoną margarynę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę i ułożyć na nim owoce. Ciasto można przez ułożeniem owoców oprószyć delikatnie mąką. Wtedy mamy niemal pewność, ze owoce nie opadną na dno. Piec około 40 minut w 170 stopniach. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone
Codzienna kuchnia niecodziennaNastępnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć szybko ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min. Składniki na masę serową: 2 duże jogurty greckie ( po 400g) 2 budynie śmietankowe bez cukru 5 jajek 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g skórki pomarańczowej Wykonanie: Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij(...)jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawaj budyń oraz proszek do pieczenia i aromat. Z białek i cukru ubij sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z pozostałą masą. Na koniec dodać skórkę pomarańczową. Tortownicę wyklej schłodzonym ciastem (spód i brzegi). Do środka wylej masę jogurtową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st i piecz ok 1h. Wystudź
Walijskie PichcenieMała francuska kuchnia . Ciasto na ptysie: 125 ml wody 125 ml mleka 100 g masła szczypta soli 1 łyżeczka cukru 170 g mąki tortowej 4 średnie jajka Nadzienie: 150 g sera brie pokrojonego na plastry 2 małe poszatkowane jabłka 100 g liści szpinaku Mus musztardowy: 50 g śmietany łyżka musztardy z ziarnami gorczycy 1 białko Wodę z mlekiem wlewamy(...)sól i cukier. Stawiamy na dużym ogniu i czekamy aż masło się roztopi. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i będzie lekko odchodziło od brzegów rondla. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszamy aż ciasto wystygnie. Nie przerywając mieszania wbijamy po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka i lśniąca przekładamy ją do worka cukierniczego
Marder&Marder Manufactureserka waniliowego 8 g żelatyny 200 g kremówki 20 g cukru pudru jagody, porzeczki lub inne owoce do dekoracji Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po żółtku, ciągle miksując. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec ok 15 minut. Ostudzić. Każdą galaretkę rozpuścic w 300 ml wody, jak stężeją pokroić na kosteczkę
Z Majeczką w kuchnijuż dzisiaj zostały po nim wspomnienia. Jutro znów goście, więc żeby się nie bawić zbytnio znalazłam przepis na wspaniały przepis na keks piegus w jednym z numerów „Przyjaciółki” Ciasto wyszło przepyszne, niesamowicie wciągające. Nie można się od niego oderwać. Przepis na dużą keksówkę: Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mieszanki bakalii 100 g suszonej żurawiny 50 g kandyzowanych(...)tłuszcz i sok z pomarańczy. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mak i odsączone bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni
Na słodko lub wytrawnienaszła mnie ochota na ananasa. Ciasto wyszło lekkie, nie za słodkie, delikatne, idealnie zrównoważone. Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa ananasowa: puszka ananasa opakowanie budyniu śmietankowego łyżka cukru 4 żółtka 1 łyżeczka mąki pszennej kostka masła beza kokosowa: 4 białka 200 g wiórków kokosowych(...)Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Blaszkę (u mnie 36x25) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blaszkę i włożyć do piekarnika nagrzanego
na moim stole...Ucieram masło z cukrem. Dodaję żółtka, budyń, kilka kropli aromatu waniliowego i ser. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli, delikatnie łączę z masą twarogową. Wykładam na podpieczony spód i piekę ok. 70 minut w temp. 170 'C. Gotowe ciasto nie wyciągam od razu z piekarnika, tylko trzymam jeszcze ok. 20 minut przy uchylonych drzwiczkach
Wielopokoleniowotakim deserze, to i sił witalnych Wam przybędzie.... i poziom twórczej kreatywności poszybuje w górę! Nie pozostaje Wam nic innego, jak po prostu ten niebiańsko pyszny deser zrobić! Ciasto czekoladowe (chocolate cake) kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 150 gram masła 150 g połamanej gorzkiej czekolady 5 dużych jajek 1 łyżka kakao 175 gram cukru Mus 100 gram masła 100 gram czekolady 3 duże(...)piec ok. 30 min. Po upieczeniu - wyłożyć i zostawić ciasto do ostudzenia. Uwaga: Ciasto może delikatnie opaść, ale nie denerwujcie się: kiedy wylejecie na nie masę, doskonale wypełni się ona po brzegi :) Mus: Tu podobnie jak powyżej: Masło rozpuszczamy w rondelku z czekoladą - pozostawiamy do ostudzenia. Żółtka ubijamy z kakao. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier
Kuchnia smakówByły już bezy z wody po ciecierzycy , przyszedł czas na biszkopt... ;) Gdy przy robieniu bez zauważyłam, że ubita woda zachowuje się identycznie jak ubite białka musiałam spróbować zrobić biszkopt na bazie tej piany. Brzmi łatwo i przyjemnie, prawda? Jednak...robiłam ten biszkopt 3 razy...i "udał się" dopiero za czwartym. "Udał się", bo we wcześniejszych piana opadała(...)cytryny i ubijamy przez około 7 minut, piana ma przypominać pianę z białek. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy cukier, gdy dodamy już całość miksujemy jeszcze ok. 30s. Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo mąkę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem i posypujemy mąką, przekładamy ciasto do formy, wkładamy do piernika rozgrzanego do 100*C i pieczemy
chili & sugarNastępnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy z pianą. Ciasto serowo - makowe: Na wystudzone ciasto wykładamy wałeczki z masy makowej robiąc przerwy ( 3 pasy wałeczków ) Wylewamy część masy
Słodkości i nie tylkołyżeczki mielonego kardamonu Masę z masłem studzimy, dodajemy do niej żółtka, mąkę z proszkiem. Na koniec łączymy z pianą z białek. Pieczemy w podłużnej formie w temperaturze 180 C przez około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy, smarujemy odrobiną rozpuszczonej białej czekolady i posypujemy słupkami z migdałów
Humanistka w kuchniPozostałe masło ucieramy z cukrem, kiedy masa będzie puszysta kolejno wbijamy żółtka. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Białka ubijamy z łyżką cukru i szczyptą soli na pianę po czym delikatnie dodajemy do ciasta Gruszki obieramy kroimy na ćwiarteczki Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i oprószamy mąką do tak przygotowanej formy wylewamy połowę ciasta
Luźna KuchniaCiasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek). – inspiracja ze strony „ doprawione fantazją ” Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz Basics Round . Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka(...)lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała CukierenkaCiasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek). – inspiracja ze strony „ doprawione fantazją ” Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz Basics Round . Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka(...)lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała Cukierenkalodówki na minimum godzinę lub jak się zmieści to do zamrażali (razem z formą oczywiście) – Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się. Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 25 min. Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Warstwa(...)kratkę lub ściereczkę lub patelnię grillową (u mnie tak było) odsączyć z soku. Ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Składniki na placek bezowy 3 białka 150 gr cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Blaszkę 38 na 25 cm ustawić do góry dnem, posmarować masłem (to konieczne, bo inaczej papier może się zsunąć
moj przepis na