smażoną , pieczoną , duszoną i gotowaną . Przyrządza z niej zupy , surówki , kotlety , racuchy , a nawet ciasta! Ma bardzo mało kalorii ( ok.15kcal w 100g ) , dlatego świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Ja jak co roku korzystam z jej dobrodziejstw. Nie wyobrażam sobie lata bez racuszków! SKŁADNIKI:* cukinia – 1 szt* mąka pszenna – 3 łyżki* jajko
Ostra na Słodkopotraw, bo nie dość, że zaostrza smak to nadaje lekkiego, orzeźwiającego tonu potrawom. Bez imbiru nie wyobrażam sobie już mojej kuchni :)Przygotowanie kandyzowanego jest proste i dość szybkie. Przy okazji otrzymujemy wspaniały syrop, który można dodać do herbaty (działa rozgrzewająco) czy do ciast i deserów. Jeśli lubicie imbir, to musicie spróbować
Codzienna kuchnia niecodziennakrążki. PONCZ Składniki ponczu połączyć i wymieszać. Ponczem nasączyć każdy krążek ciasta. KREM Większą połowę śmietany zmiksować z 2 śmietan fix i dwoma łyżkami cukru na sztywno. Do ubitej śmietany dodać orzechy mielone, wymieszać. Tak postąpić z resztą śmietany, tylko bez dodatku orzechów. PRZEŁOŻENIE TORTU biszkopt krem śmietanowo-orzechowy biszkopt reszta kremu
Kuchnia Danusigęsta; w razie potrzeby można więc zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej. Na ostudzone ciasto wylewamy masę budyniową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Wiem, ze kusi, żeby od razu spróbować, ale serniki serio są lepsze jak odleżą swoje ;) Życie bez Bon Joviego nie byłoby takie samo
sama złodyczsoli, dokładnie wymieszałam ciasto zagniatałam ok. 5 min, pod koniec dodałam masło gotowe ciasto podzieliłam na 13 równych części z każdej uformowałam kulkę i dodałam: otręby (2), posiekane czarne oliwki (2), granulowaną prażoną cebulkę (2) i granulowany czosnek (2); 5 bułek pozostawiłam bez dodatków tak przygotowane bułki ułożyłam na blasze, uprzednio delikatnie skrapiając każdą wodą, i piekłam
bastalenamnie to niesamowity klimat, tworzony przez różne zapachy - choinki, suszonych grzybów, przypraw korzennych czy pieczonego ciasta; małe i większe rytuały i tradycje, takie jak przystrajanie drzewka, wspólne chwile spędzone na przygotowaniach, słuchanie kolęd, oczekiwanie na ten jedyny w roku wyjątkowy wieczór. To czas, który bez względu na to, czy przeżywamy go w aspekcie religijnym, czy nie, jest dla nas czasem
Smakołyki Berenikiwyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy: 1 saszetka budyniu waniliowego
Fabryka pomysłówrozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Na mus: 1,5 szklanki jagód
Fabryka pomysłówcurry 200g startego sera 200g Pomidory koktajlowe Przygotowanie Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Formę wykładamy ciastem i wkładamy do lodówki, cykorie gotujemy 3 minuty i dokładnie odsączamy . Jajka wraz z przyprawami i śmietaną mieszamy, dokładamy do tego połowę sera. Na formie układamy przekrojone cykorie bez twardego środka. Polewamy masą układamy połówki pomidorów i posypujemy serem. Pieczemy 40 min . Smacznego
cookplUff, najgorszy dzień, a nawet tydzień za mną. Czekałam na tę chwilę. Nawet nie wiecie jaką ulgę czuję w tym momencie. Siedzenie od 8 do 19
Be Fit Be Strongbudyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Letni Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem, jutro zabieram(...)mleczna z mlekiem Bielmar 1 budyń waniliowy bez cukru Winiary 450 ml mleka 70 dag rabarbar 2 jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki cukru - 3-4 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli * konfitura: - 0,5 kg pomarańczy - 200ml wody - 1-1,5 szklanki cukru - 100g chałwy waniliowej Ciasto: Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Gotować na średnim ogniu przez ok 10 minut. Odlać 3/4 szklanki i resztę przestudzić. Dodać żółtka, mąkę i proszek. Zmiksować na gładką masę. Białka(...)skórkę) i pokroić na kawałki. Skórkę bez albedo, drobno pokroić w paseczki. Razem z pomarańczą umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować ok 20 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszać. Dosłodzić cukrem do smaku. Odstawić do wystudzenia (najlepiej na całą noc). Następnie ponownie doprowadzić do wrzenia i wystudzić. Ciasto wystudzić. Przekroić wzdłuż i przełożyć konfitura
CookYourselfjeszcze jeden, kolejny. Niepohamowana rozpusta. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki biszkopt: /blaszka 28x24 cm / 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao masa: 4 szklanki mleka 4 opakowania "śnieżki" 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek (z syropu najlepiej) śmietana: 1/2 startej tabliczki(...)ubiłam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawałam partiami cukier,ciągle ubijając. Kolejno dodawałam po jednym żółtku, nadal ubijając. Do masy przesiałam suche składniki. Delikatnie wmieszałam je do ciasta, by składniki się połączyły. Prostokątną blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony i gorący
W kuchni Karmel-itkiostatnio. Oczywiście nie jest to non stop, na okrągło, codziennie, bez końca… a szkoda ale zdarza mi się raz na jakiś czas być super świetnie zorganizowaną i to bez organizera w ręku. I choć przy dwójce małych dzieci, przy prowadzeniu bloga, spotkaniach ze znajomymi, znalezieniu czasu na wspólne chwile z mężem doba to zdecydowanie za krótko, tak okres mojego(...)takiego obrotu spraw jest zadowolony mój mąż, a i dzieci nie narzekają kiedy mama szczęśliwa i zorganizowana. W ten oto sposób, mojego w pełni zorganizowania powstają te oto ciasta. I choć jedne są mniej absorbujące inne bardziej tak wszystkie swoje ostatnie wypieki zaliczam do tych ‚top’owych’, smacznych i co najważniejsze powstających w przeciągu ‚chwili’, pod wpływem impulsu
Made By Mom And Sonserca, tak jak zaprezentowała go na swoim blogu Dorota . Ja dodałam do przepisu swoją wariację, jak zwykle z resztą, w postaci biszkoptów, bo nie wyobrażam sobie sernika na zimno bez biszkoptowego spodu. Sernik na zimno 350 g twarogu trzykrotnie zmielonego półtłustego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g) 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka(...)bezach. Wciąż miksując, ale na mniejszych obrotach, dodać oranżadę i olej, a następnie dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę bądź dużą keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą, na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp
Przepysznik - BLW i nie tylko