ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:442/901)

Ciasteczka owsiane 356

Jedni płatki owsiane lubią, inni nie ;) Zdrowo jest je jeść co jakiś czas (codziennie?) na śniadanie bo oczyszczają nam jelita  i dają dłuższe uczucie sytości

W kuchni bez szafek
Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez 145

jajka, dodajemy pieprz, łyżeczkę soli, posiekaną drobno cebulę i mąkę. Całość dobrze mieszamy na jednolitą masę. Zrobione ciasto na placuszki można podzielić na kilka części i do każdej dodać wybrane składniki. Ja podzieliłam na trzy części. Pierwszą pozostawiłam w wersji podstawowej, czyli bez ziołowych dodatków, do drugiej dodałam natkę pietruszki i szczypiorek, do trzeciej zaś natkę pietruszki, szczypiorek i zioła

Smakowy Raj
Pizza ze szpinakiem 368

wakacje obrodził nam na działce szpinak, który po prostu uwielbiam i postanowiłam zrobić z nim pizzę, taką bez dodatków mięsnych, ot po prostu dużo szpinaku i sera. Moja szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją zrobię :) Ciasto na pizzę: 3 szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 1 łyżeczka soli 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru

Smakowy Raj
Weekendowe śniadanie - placki z ricottą i chia 205

ubite białka i  delikatnie wymieszać ruchami od dołu.   Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, smażyć placuszki na średnim ogniu rumieniąc na złoto z obydwu stron.   W między czasie przygotować sos. Maliny zalać wodą i  Malibu , dodać przyprawy, gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu,  aż maliny zaczną się rozpadać. Gorące maliny  przetrzeć

SzczyptaSmaQ
Dietetyczne pierogi 349

250g mąki pełnoziarnistej pszennej + do podsypywania - 250ml wody - Sól Farsz: - udziec z rosołu - 150g warzyw z rosołu, bez marchewki - pieprz ziołowy, ostra papryka Wykonanie: Mąkę sypiemy do miski, solimy, mieszamy i dolewamy do niej powoli ciepłą wodę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso i warzywa

dom-agi.pl
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 194

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta to szybkie i łatwe do zrobienia danie, z którym każdy sobie bez trudu poradzi. Przepis dedykuję mojej siostrze Natalce :). A jakie powinny być idealne naleśniki? - Cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Bardzo ważna jest konsystencja ciasta. Ciasto powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni. Zanim przystąpimy do smażenia

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 340

lodówki. W tym czasie nastawić piekarnik na 180 st. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę 180 stopni, ciasto wyjąć z lodówki i wstawić prosto do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 min. z obciążeniem (ryż, fasola, groch) i przez kolejne 12-13 min bez obciążenia.Wyjąć z piekarnika, poniższe nadzienie wyłożyć na l ekko przestudzony spód. 2. Nadzienie szpinakowe. Cebulkę drobno posiekać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Smażone ciasteczka 124

pieczenia, włożyć miękkie masło i posiekać nożem, aby połączyło się z mąką.Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder i utrzeć przy pomocy robota.Nie przerywając ucierania, dodać śmietanę, a następnie mąkę z masłem.Kiedy ciasto zrobi się gęste wyjąć na stolnicę i dokładnie zagnieść (dodając resztę mąki jeżeli wszystka nie została dodana przy ucieraniu

Mix smaku
Drożdżowe pierogi z kaczką 152

zaległych przepisów :-P Zdecydowanie więcej gotuję niż spisuję receptury :) Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-PSkładniki na ciasto180 ml mleka(...)przykryciem ze ściereczki na 15 minut do wyrośnięcia. Mlekiem zalewamy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem. Następnie dodajemy resztę składników, czyli: żółtka, roztopione masło, oraz zaczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.Farsz: ugotowane albo upieczone mięso z kaczki mielimy, dodajemy podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy suszonym majerankiem

Bon Appetit Małgorzaty
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 148

naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :)Składniki na około 100 pierniczków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mazurek z daktylami 182

niej spód, wykładając na dno blachy. Z mniejszej formujemy warkocz lub wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę. Masa daktylowa: 1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę sok z połówki cytryny 125 ml wody Wszystkie składniki umieścić

Food Square
Sernik z owocami 177

sernik ma kilka wersji. Można go zrobić z owocami lub bez owoców. Można wykorzystać owoce sezonowe lub owoce z puszki, np. brzoskwinie. My dodaliśmy jabłka i banany oraz dżemik z pigwy. Potrzebne produkty:        na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy

Maminek kulinarny
Piróg biłgorajski 125

dodać ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno

Anioły w kuchni
Pavlova z figami 173

pokrojone w ćwiartki - można je zastąpić także innymi świeżymi owocami, frużeliną lub wiórkami czekolady.      Bezę najlepiej podawać na świeżo, kolejnego dnia nie jest już tak smaczna - to dobre usprawiedliwienie dla tych wszystkich, którzy mają permanentną ochotę na kolejny kawałek ciasta, i kolejny, i kolejny... :)      Los Colorados to odkrycie ostatnich dni. Słuchaliście kiedyś Kings

sama złodycz
BUŁKI ORKISZOWO - JOGURTOWE 182

troszkę zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową (dodałam też żytnią), pominęłam miód (jest zbędny, drożdże wyrastają bez niego), zmniejszyłam także ilość drożdży. Początkowo zaczynałam od 400g mąki orkiszowej i 100g żytniej, jednak stopniowo musiałam jeszcze dosypać 40g mąki orkiszowej, tak by ciasto się nie kleiło. Ilość mąki zależy m.in.od rodzaju użytej mąki, jej wilgotności, itp. I piekłam je troszkę

Smaczne Zdrowe