ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:438/901)

Bułeczkowe miseczki 140

rozmyslania o wyjadaniu rozmoczonego miąższu z jadalnej miseczki, o odrywaniu po kawałku brzegu chlebka aby później zamoczyć go w sosie lub zupie i smacznie zjeść. I to wszystko prawie bez zmywania naczyń Kiedyś na weselu przyjaciółki jadłam cudowny gulasz który właśnie był nalany do chlebowych miseczek i od tamtej pory zaczęła się moja mania miseczkowa - jednak brak odwagi powstrzymywał mnie(...)szczyptą cukru i soli - konsystencją ma przypominać śmietanę - odstawiamy aby wyrosło - taka mieszanka powinna bardzo szybko urosnąć. Mieszamy wyrośnięte drożdże z resztą mąki, wodą, solą, oliwą - dokładnie zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 h aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część delikatnie

sierotka maRysia w kuchni
Piernik z kremem czekoladowym 243

samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary) 1 łyżeczka(...)jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane suche składniki, wszystko razem mieszamy. Keksówkę o wym. 25×15 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 60 minut, albo do tzw. suchego patyczka. Studzimy, ciasto kroimy wzdłuż na ok. 1/3 wysokości. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 157

Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżka zimnej maślanki lub wody, szczypta soli. Krem budyniowym: 200 ml mleka z nerkowców , 100 g masła, 2 zółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru, 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku

SzczyptaSmaQ
Sylwestrone przystawki z ciasta francuskiego w 2 wariantach! 1086

dzieje się bez przyczyny! Poprzez niektóre rzeczy wydoroślałam, zmieniłam się, ale niczego nie żałuję. I też niczego nie rozpamiętuję, bo wychodzę z założenia, że co nas nie zabije, to nas wzmocni!Dlatego ten rok chciałabym pożegnać naprawdę dobrze. Odpowiedzialna za wieczorne przystawki mam dla Was kilka pysznych i prostych (!) propozycji!Słone ciasteczka z ciasta francuskiegoSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 słoiczek

Kitchens Alphabet
"Piernik" z cukinii. 146

CUKINII.           Składniki: Ciasto: 8 - 9 łyżek oleju 250 g cukru 2 duże jajka 1 łyżka amaretto 250 g mąki pszennej tortowej 85 g posiekanych orzechów nerkowca 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki sody  1 łyżka przyprawy do piernika 250 g startej na dużych oczkach cukinii (bez skórki) 6 - 8 sztuk posiekanych suszonych śliwek Polewa(...)łyżek), jajka i amaretto. Wymieszać razem mąkę pszenną tortową, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Małymi porcjami przesiewać do oleju z jajkami i cukrem, cały czas ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące (jeśli będzie bardzo gęste można dodać jeszcze łyżkę oleju) dodać cukinię, orzechy i suszone śliwki, delikatnie wymieszać (po dodaniu cukinii ciasto będzie bardziej rzadkie, więc proszę się

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tiramisu na biszkopcie 159

ciasto jest pyszne, chyba nie trzeba nikogo o tym przekonywać, choć wizualnie na to nie wygląda. Biszkopt, masa z serka mascarpone, czy może być lepsze połączenie? Jak dla mojej familii to nie!!! Uwielbiają wszyscy bez wyjątku, dlatego i ja Wam polecam ten niezwykle smaczny deser :) Składniki: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki maki pszennej Masa: 500 g serka mascarpone(...)żółtku i po dwie łyżki cukru. Make przesiewam i dodaję do masy jajecznej zmniejszając obroty miksera na drugi stopień. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto biszkoptowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 30-35 min.  Upieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy blaty. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem

Ciasteczkowy Potwór
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 182

wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 48-50 sztuk. Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 400 g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej jak na tatara) 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów(...)godziny, aż sos bardzo zgęstnieje. Musi się prawie cały zredukować, aby można bez problemu nadziewać pierogi. Do gotowego mięsa dołożyć pokrojone w małą kosteczkę suszone pomidory i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać drobniutko pokrojony ser pleśniowy i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką

Oryginalny smak
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 152

ponad miesięcznym leżakowaniu będzie się jeszcze do czegoś nadawało. Czegokolwiek . Na szczęście ciasto wyszło. A ten smak... Moi drodzy, tego nie da się opisać! Piernik jest idealnie mięciutki, obłędnie aromatyczny, a powidła śliwkowe pasują tutaj wyśmienicie. Jestem pewna, że kolejne Święta, nawet w Danii, bez tego cuda się nie obejdą.  Bardzo chciałam też upiec makowiec, ale już niestety(...)masa serowa w kontraście z kwaśną żurawiną i chrupiącą, pierniczkową kruszonką nie pozwoliła zbyt szybko oderwać się od talerzyków... W pewnym momencie nawet zaczęłam żałować, że nie przygotowałam tego ciasta w większej formie! Bo co to te osiemnaście centymetrów dla całej bandy łakomczuchów...? Sernik z tonką, żurawiną i pierniczkową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto miodowe z czereśniami 201

wszystkim przepyszne :) Jedną z zalet tego ciasta jest także to, że wykonanie jego to około 10 min. Polecam I zapraszam do skorzystania z przepisu . Zaczynamy:  Składniki: 300 gr self raising mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 125 gr drobnego cukru 250 gr masła 125 ml miodu 300 gr czereśni-bez pestek *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku

Smaki Edyty
Ucierane ciasto z rabarbarem truskawkami i marcepanową nutą. 178

głęboko sięgając w zakamarki mojej szarej istoty, wygrzebałem przepis mej babci na ucierane ciasto. Sami sobie odpowiedzcie na pytanie, czy zmodyfikowałem... Czego potrzebujemy? -200 gram masła -150 gram cukru pudru -5 jajek -230 gram mąki TYP450 -1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -150 gram marcepanu -truskawki bez szypułek na połówki przekrojone -obrany rabarbar pokrojony w kostkę -kruszonka Kruszonka -85 gram(...)gramów cukru pudru -łyżeczki gorącej wody -łyżeczki whisky, koniaku, lub kilku kropel olejku migdałowego Wszystkie składniki zagniatamy do jednej masy, zamykamy szczelnie w foli spożywczej i przechowujemy w lodówce. Ciasto. Masło ubijamy na najwyższych obrotach około 7 minut, dodajemy cukier puder i dalej ubijamy około 5 minut do białej, puszystej masy, Dodajemy dwa jajka, miksujemy 2-3 minuty, znów dodajemy

BaRepas
Ciasto Marcinek 37584

cukier waniliowy - do masy dodać sok z cytryny, wymieszać delikatnie łyżką - najlepiej jest spróbować masę i w razie, gdyby smak nie był wyrazisty, dodać więcej soku z cytryny CIASTO MARCINEK - na dużym talerzu lub paterze ułożyć jeden z upieczonych placków, na wierzch nałożyć taką ilość masy, by można ją było rozsmarować cienką warstwą na całym placku (ja nakładałam około(...)wierzch posypać pokruszonym plackiem, należy jeden zostawić) - boki Marcinka można pozostawić bez niczego, jeśli natomiast chcemy, aby pełnił funkcję tortu, można je tak jak ja posmarować masą, ale proponuję zrobić to dopiero na krótko przed podaniem (czyli przygotować dodatkową ilość masy śmietankowej po 1-2 dniach leżakowania ciasta), aby śmietana wyglądała świeżo (ja zrobiłam to od razu, ale oprószone czekoladą

Smakołyki Bereniki
Trochę zdrowsze brownie 182

Eksperymentując z lekko zdrowszymi zamiennikami tradycyjnych ciast i ciasteczek dochodzę do wniosku, że mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru(...)jednak mielimy w blenderze i dodajemy do czekoladowej masy. Dorzucamy jaja, cukier oraz wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :)      Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy jeszcze ciepłe

sama złodycz
Pâte fermentée razowe 141

fermentée razowe, nie z mąki białej, podnosi walory smakowe pieczywa. Może być to pozostawiony kawałek ciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn na nowy wypiek. Pâte fermentée razowe można zastosować zamiennie do wszystkich przepisów na pieczywo z pâte z białej mąki, bez koniecznosci stosowania jakiś większych zmian w recepturze. Charakterystyczną cechą pâte fermentée jest to, że zawiera(...)godzinach w temperaturze pokojowej nadaje się do użycia. Dojrzałość pâte poznasz po powstałej kopułce i delikatnym wklęśnięciu na jej środku. Pâte możesz przechowywać w lodówce do 48 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 1 godzinę przed kontynuacją robienia chleba, aby temperatura ciasta zrównała się z pokojową. Pâte uformowane w kulę, i włożone do szczelnego woreczka lub plastikowego pojemnika

Grahamka, weka i kajzerka
Powidła truskawkowe i "Szukaj mnie wśród lawendy 1" 106

Przetwory z truskawek należą do jednych z moich ulubionych. Zimą lubię je wyciągać, by wykorzystać w ciastach lub naleśnikach. W tym roku zamiast dżemu truskawkowego postanowiłam zrobić powidła, w których widoczne by były całe owoce. Jak zwykle uzbroiłam się w cierpliwość potrzebną do smażenia. I było warto :) Składniki (na ok. 1,7 l powideł): 1,5 + 1,5 kg wyszypułkowanych(...)przez 20 minut. Pamiętać o mieszaniu, ale niezbyt często - by owoce się nie rozpadły. Czwartego dnia umyć i wyparzyć słoiki i pokrywki. Odstawić je na suszarkę, by same obeschły (bez wycierania ściereczką). Ciągle trzymając garnek na włączonym palniku, dodać do masy truskawkowej cukier. Pogotować do rozpuszczenia cukru i zawrzenia zawartości garnka. Piątego dnia doprowadzić masę do zagotowania i trzymać

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Zebra 154

tylko najdzie nas ochota możemy je przygotować bez wcześniejszych przygotowań. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, mąkę, oranżadę, proszek do pieczenia, całość zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać kakao

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania