Składniki na kruche ciasto:450 g mąki pszennej230 g masła1 szklanka cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru750 ml mlekacukier puder - do posypania kilka łyżek bułki tartejŚmiało można powiedzieć, że w tym roku ze względu(...)uśmiechnęły się do mnie ze stoisk targowych, czerwone truskawki, piękne łodygi rabarbaru, granatowe buźki borówek - i od razu zrobiło mi się lepiej :)Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu, pełnym pomysłów stylowi.pl.Najpierw zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść tak, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto
Świat Ciastapoczątku do końca z myślą o dzieciach. Bez proszku do pieczenia, barwników, alkoholu. Jedynie lentilek do wykończenia sama nie robiłam. Ale zachwyt był,a to najważniejsze. Przygotowanie tortu nie jest takie długie i męczące jak jego opis :) Biszkopt można przygotować dzień wcześniej i zostawić zawinięty (nieprzekrojony). Ja potrzebowałam dwójki, dlatego ciasto piekłam w prostokątnej formie, ale oczywiście można też upiec
Pełny talerzmieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Krem: 400 g śmietany(...)owocowego (u mnie malinowy) Syrop wlewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia przez ok 15-20 minut, aż zmniejszy swoją objętość o połowę i zrobi się gęsty. Jeszcze ciepłym, ale nie gorącym skrapiamy obficie babeczki udekorowne kremem i "szkłem". Przepis na babeczkowe ciasto znaleziony wieki temu u Cukrowej Wróżki . Inspiracje: Moje Wypieki , Kraina Sosny
Zawsze głodna!Sernik to przepyszne ciasto, do którego ja raczej nie mam, tzw. ręki. Przyznam jednak, że ten był pyszny, ale za ciężki. Być może sprawił to dodatek masła. Możecie, ewentualnie, je pominąć i wypróbować bez tłuszczu, gdyż twaróg jest tłusty, kremówka także, więc jeśli nie dodacie masła, na pewno nic się nie stanie, a sernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy(...)Zmniejszam temperaturę do 150'C i piekę jeszcze przez 40-45 minut. Upieczony sernik zostawiam by wystygł. Rada: sernik najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie, wtedy brzegi ciasta będą równiusieńkie
Ciasteczkowy Potwórpowideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wlewamy powoli olej cały cza miksując, dodajemy startą marchew, posiekane orzechy włoskie i rodzynki, ciasto mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwierzch masę orzechową. Piec nieco dłużej, około 20 minut. Masa orzechowa: Cukier masło i miód rozpuścić w garnuszku. Dosypać orzechy. Całość zagotować. Gorącą masę wylać na drugą część ciasta. Krem waniliowy: Mleko wlać do garnka. Odlać 1/2 szklanki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy z 4 łyżkami(...)stopniowo zimny budyń. Ucierać aż krem będzie jednolity i bez grudek. Polewa czekoladowa : w rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać. Na samym końcu dolać 2 łyżki zimnej wody. Na placku z orzechami rozprowadzić krem waniliowy i przykryć go "gołym" plackiem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać orzechami. Pozostawić w chłodnym
My simple kitchenSkładniki: Ciasto 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 40 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mleka 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek oleju Polewa 100 g masła 150 g płatków migdałowych 4 łyżki miodu Krem 750 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 200 g masła 4 łyżki cukru pudru Wykonanie Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć(...)odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Na stolnicę przesiać mąkę z cynamonem, wlać wyrośnięte drożdże, olej i miód. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Zrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia. Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Polewa W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać. Posmarować ciasto polewą
O kuchni z uczuciemoddałam ...ale mam nadzieję, że jutro je spróbuję..Ciasto "jedzie" na wesele..więc zdjęcia z przekroju brak...no , chyba że na weselu pstryknę jakąś fotkę haha.. Składniki masy: Puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej) 1/2 l mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy + 3 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru) 250 g masła (w temperaturze pokojowej(...)kuchennym blacie, aby był w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Gotowa masa będzie dość płynna (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto). Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Składniki ciasta: 600 g mąki pszennej 120 g masła 250 g cukru pudru 3 łyżki miodu
Moje domowe kucharzeniesię błyskawicznie i smak jest naprawdę niezapomniany! ;) Ja podaję tartę na kilka sposobów, żonglując dodatkami :) Oto jedna z moich propozycji. Składniki na tartę (na 6 porcji): jedna rolka ciasta francuskiego light (ja używam z firmy Henglein) 250g sera mozzarella light (polecam Mlekovita lub Zott) 250g sera camembert (polecam President Light 12% lub Turek Figura 28%) 4 duże pomidory(...)gęste, ziarniste pesto. W tym wypadku raczej nie obędzie się bez jednego z tych urządzeń, więc jeśli jesteście biednymi studencinami z nie-wyposażonej stancji - zajrzyjcie do sąsiadów i poproście o wsparcie :) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, po czym rozwijamy na niej ciasto. Jeżeli macie mrożone ciasto francuskie w rulonie - poczekajcie chwilę, aż się
Spektrum Smakuzagniatał, zagniatał i nic...Spora ilość ciasta do wyrzucenia, błędem było to, że dałyśmy młode ziemniaki (wiem hahaha) i chyba nawet nie czekałyśmy aż wystygną :). Wiem, że mój tata bardzo lubi kopytka i to właśnie on zwrócił mi uwagę ile mąki dodać by kopytka były sprężyste i dało się je później podsmażyć, bez rozwalania się. Podaję często z sosem pieczarkowym
NA MOIM TALERZUBardzo lubię pączki hiszpańskie, u mnie znane bardziej jako gniazdka. Pyszne parzone ciasto z tonami lukru, palce lizać. Zbliżający się Tłusty Czwartek zmotywował mnie do zrobienia
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: (na jedną małą porcję) owoce 100g (1/4 obranego jabłka i 1 obrana, bez pestki nektaryna), 20g cukru, ok.12g mąki ziemniaczanej, 150ml wody. Przygotowanie:
W kuchni u MonikiPiątek, a więc pieczywko. Mniam. I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWedług ocen moich dzieci to najsmaczniejsza wersja bułeczek :) Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka
głodny alergikPrzepis znalazłam tutaj Składniki na kruche ciasto: - 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie typ700) - pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200g masła - 3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru
Smaczne Zdrowe