ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:439/901)

Placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami 103

oliwie mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka kaparów Przygotowanie : Do miski wsypać, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - dokładnie wymieszać. Wbić jajko, wlać mleko i jogurt - wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Pomidory dokładnie zmiksować, kapary drobno posiekać, a oliwki pokroić w plasterki, dodać wszystkie te składniki do ciasta i delikatnie wymieszać. Niewielkie porcje ciasta nakładać

Codzienne Gotowanie
PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I... 132

Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) Nareszcie aparat spisał się na tyle, aby pokazać Wam co oznacza w naszym domu cieniuteńkie, idealne ciasto przypominające pergamin. Przed Wami pieróg idealny - Pan Napakowany i Pikantny. Taki co na hasło "pokaż kotku co masz w środku" może się spokojnie rozkleić i zaprezentować wnętrze(...)prędko nie powiemy, bo lista jest długa, bardzo ciekawa, jeszcze bardziej smaczna), więc... bez zbędnych ceregieli zapraszamy Państwa do naszego stołu częściej. Jeśli chcecie być na bieżąco z przepisami, to zaobserwujecie nas: tutaj i polubicie na facebooku tutaj :) Przypominamy, że wszystkie wskazówki dotyczące wyrobu ciasta (bezglutenowego i zwykłego) oraz podgrzewania tak cieniutkich a napakowanych pierogów: tutaj . Reszta naszych przepisów czeka

Wypisz Wymaluj
Wyborny biszkopt. 293

bardzo ważne. Dziś przygotowuję " Krajankę". Ciasto "z dzieciństwa" moich dzieci... SKŁADNIKI: 7 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową! Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu. Do  miski przesiewamy mąkę

Kuchnia Beaty
Sernik z malinami. 141

blaszkę o wym. 25x40 cm Ciasto kruche na spód :                              2 szklanki mąki 20 dkg masła 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg twarogu(...)budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru szczypta soli Przygotuj także : około 60 dkg malin  2 galaretki malinowe Sposób wykonania :  C iasto kruche na spód - Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, cukier oraz żółtka, wszystko razem posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Drożdżówki z dżemem 149

rogaliki i były także takie oto bułeczki z tego samego ciasta..Zapomniałam opublikować wcześniej.. 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szkl. "utłuczonych" ugotowanych ziemniaków ( bez dodatków) 3/4 szkl. cukru pudru szczypta soli cukier waniliowy + 1 jajko(...)Drożdże rozpuścić w mleku ( mleko nie może być gorące!) i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać dobrze rozgniecione ziemniaki i masło. Ważne, aby ziemniaki dobrze "rozgnieść" tak, aby w cieście nie było żadnych grudek. Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Przygotować blaszkę na muffinki, smarując masłem

Moje domowe kucharzenie
Sernik z wiśniami bez pieczenia 156

podczas malowania najdzie ochota na coś słodkiego, nie ma przeproś. Sięgamy wtedy po nasze ukochane serniki bez pieczenia. Receptura wykonania jest ekspresowa, bo zajmuje nam 15-20 minut. Zaś kiedy serniczek spokojnie się chłodzi w lodówce, my kończymy nasze prace. Nie ma to jak upiec 2 dzieła na jednym ruszcie. Do dzieła Kochani: Składniki: ( tortownice(...)łyżki cukru. Gotuj aż syrop odrobinę zgęstnieje, może to potrwać 15-25 min. Bądź cierpliwa :) Zdejmij wiśnie w syropie z ognia poczekaj aż się ochłodzą i polej nimi wierzch ciasta. Dekoruj gałązką świeżej mięty. Smacznego

KreatywnePiny
Mona de Pascua 179

Mona de Pascua to chyba jeden z najbardziej tradycyjnych hiszpańskich przysmaków wielkanocnych. Ciasto jest przyrządzane przede wszystkim w Murcji, gdzie można zjeść je przez cały rok jak i w Walencji, Katalonii, Aragonii i Kastylii. Jest ona tym dla Hiszpanów, czym dla nas jest mazurek; bez niej Świąt po prostu nie ma. Mona ma rodowód arabski. Sam termin wywodzi się(...)ojciec chrzestny wręcza swojemu chrześniakowi Monę w Niedzielę Wielkanocną, a następnie jest ona spożywane przez całą rodzinę w Wielkanocny Poniedziałek, nazywanym przez to el día de mona (dzień małpy). Ciasto to ma tyle wariantów ile jest regionów. To co jest dla nich spójne, to użyte składniki: mąka, cukier, sól, drożdże i jajka oraz sposób przygotowywania - ciasto smaruje się przed upieczeniem

Food Square
Torcik "Pokusa" 90

bez 500 ml śmietany 36 % Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek.Białka ubijamy na puszystą masę,stopniowo dodając cukier i żółtka. Następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.Stopniowo dosypujemy do masy i łączymy za pomocą łyżki (uważając,aby piana nie opadła). Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka(...)minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już gotowe studzimy je i przekrawamy na dwa blaty. Następnie smarujemy jeden placek masą kajmakową. Schładzaną przez 12 godzin śmietanę ubijamy na sztywno dodając śmietan Fixy,cukier puder i esencję waniliową.Wykładamy ją na kajmak (zostawiając 4 łyżki na dekorację góry).Posypujemy pokruszonymi bezami.   Przykrywamy drugim blatem.Dekorujemy śmietaną ,bezami i posypkami

Wielki apetyt
Tradycja w formie pleśniaka 159

Skończył się wrzesień- dziwny i prowizoryczny w tym roku, totalnie bez ładu i składu. Nawet jeśli próbowałam coś planować to nie wychodziło, albo wychodziło z zupełnie innej strony. Od kilku dobrych tygodni mam wrażenie, że zupełnie nie panuję nad swoim życiem. Człapię, truchtam ale nie mogę go dogonić. Na dodatek wczoraj umieściłam ogłoszenie- krok ku pożegnaniu się z Kaśką(...)też się go kroi. Kiedy odczekałam swoje, z kawą i wielkim kawałem ciasta usiadłam na schodku przy tarasie i wystawiłam twarz do słońca. Na trawniku baraszkował Teodor na zmianę z Sonią, bokiem przebiegał szpiegowsko Boguś.  Za płotem stała Kaśka- wysprzątana w środku, pozbawiona moich gadżetów- bez Małego Głoda na lusterku, bez kawowego aromatu i wzorzystej parasolki na tylnym siedzeniu

les mirabelles
Różowy tort z truskawkami 116

cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować. Mąki przesiać z barwnikiem spożywczym, dokładnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 części. Masa śmietanowa: 1 l śmietany 36% 150 g cukru pudru 400 g truskawek zagęszczacz(...)kremu z owocami. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch i boki tortu masą bez truskawek. Wiórki kokosowe wymieszać ze szczyptą różowego barwnika i kilkoma kroplami wody. Obłożyć nimi boki tortu. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odłożyć. Truskawki pokroić w plastry, udekorować nimi wierzch ciasta, posmarować galaretką. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Sernik z krówką 319

jajek - 1 kilo twarogu 3 razy mielonego, dobrze sprawdzają się te w wiaderkach 1 kg - 1 budyń śmietankowy bez cukru - 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego - 3 czubate łyżki mąki pszennej - szklanka cukru pudru - cukier waniliowy - 400 g krówki z puszki Przygotowanie jest bardzo szybkie, także naszykuj wszystko wcześniej. Włącz piekarnik na 180 °.Wyjmij masę krówkową z puszki, przełóż do szklanej(...)minut w 160°. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl i zostaw sernik do wystygnięcia. Po jakiś 2 godzinach wyjmij, delikatnie oddziel brzegi sernika od formy np. nożem. Pokryj wierzch ciasta masą krówkową i pozostaw najlepiej do jutra. SMACZNEGO> CMOK

Pasje Jolki
Pora na pizzę razową 108

gotowe, gdy nie będzie się kleić do rąk.  W kolejnym kroku ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ze względu na fakt, iż ciasto robimy z mąki razowej nie będzie ono takie puszyste jak w przypadku klasycznej pizzy z mąki pszennej i na pewno nie wyrośnie nam tak bardzo. Farsz: Oliwę wlewamy na patelnię(...)pieprzymy do smaku. Całość należy zredukować, tak aby powstał gęsty farsz, bez soku, który mógłby wylewać się z pizzy. Na koniec dodajemy przyprawy i ewentualnie jeszcze solimy. Dla osób, które lubią piknatne smaki można dodać kilka kropel tabasco, smabal oelek lub papryczkę chilli. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na blachę i nakładamy farsz oraz pozostałe składniki. posypujemy serem

Pełna Lodówka
Sezamowiec z masą chałwową 231

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche)  Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm). Masa sezamowa: 1 szklanka sezamu (z czubem) 1/4 szklanki cukru 1/2 masła (100 g) 2 łyżki(...)przez 15-20 minut. Masa chałwowa: 1/4 szklanki cukru 250 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej 100 g miękkiego masła Wszystkie składniki rozpuszczamy mieszając, a następnie studzimy. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na przestudzony placek z sezamem i przykrywamy plackiem z masą kokosową. Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie składniki się "przegryzą

Cynamonowe szczęście
Tarta cebulowa z ziołami i mięsem. 124

końcu zrobić kilka spodów i je zamrozić, wtedy wszystko pójdzie bardzo sprawnie :)  W tym przepisie postawiłam na cebulę - wszyscy zachwalają tarty cebulowe, a ja cebulę uważam za składnik, bez którego moja kuchnia nie może funkcjonować. Choć wiem, że są ludzie, którzy cebuli szczerze nie lubią (na przykład moja mama - na sam zapach dostaje mdłości i wcale nie udaje(...)naczynia, zagnieść sprawnie. Formę posmarować masłem, wyłożyć na nią ciasto aż po same brzegi. Włożyć do lodówki przykryte folią, by się schłodziło (około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy. Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady). Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi

Poezja Smaków - blog kulinarny
Popapraniec 10530

wyborny, powiedziałabym nawet nieziemski, na pewno zaskoczy Was swoim smakiem. Składniki: na ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka kakao 1 szklanka maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 3/4 litra mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny dodatkowo: słoiczek dżemu(...)mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i stopniowo dolewamy olej, dalej miksujemy. Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak.  Prostokątną formę (36 x 24) wykładamy pergaminem. Na dno formy wlewamy ciasto

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania