Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Czas pomyśleć o sałatce jarzynowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj zaprezentujemy sałatkę warzywną Mamy Agnieszki. 1
Ania i Marcin gotująDo mnie Słonko w końcu zawitało, a że do lodziarni mam za daleko więc pora na domowe lody Pyszne o smaku kawy, które wszystkim, nie tylko
Domowy Smak Jedzeniajuż pisałam, serniki to nasze ulubione ciasta. Piekę je z rozmaitymi dodatkami i z różnych przepisów. Tym razem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie, z zatopionymi w serze piernikami. Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku(...)mieszać często aby się nie przypaliło, od zagotowania z dwie minuty. Masę serową studzimy, następnie przelewamy na pierwszą część biszkopta, do masy "wciskamy" pierniki ( najlepsze różne kształty, wtedy ciasto ładnie wygląda w przekroju) , dociskamy tak aby wypłynął spomiędzy nich ser i by były nim przykryte. Dociskamy drugą częścią biszkopta, Na wierzch robimy polewę, lub tak jak w moim
Takie tam pichceniedaje całości lekko orzeźwiający posmak. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może(...)wlewamy rozmieszany budyń z galaretką. Mieszamy i dodajemy tłuszcz pokrojony na małe kawałki (może być starty) oraz białą czekoladę. Mieszamy ok 10 minut- aż zacznie gęstnieć. Studzimy. 3. Schłodzone ciasto wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej, wałkujemy na grubość ok 0,5cm. Z dużego kawałka wycinamy za pomocą tortownicy 3 krążki. (Wycięłam dwa, po czym ponownie zagniotłam i rozwałkowałam
Kuchnia w czekoladzieSezamowy quiche z papryką i chorizo... Kruchy, sezamowy spód. Podsmażona, kolorowa papryka. Słupki paprykowego chorizo. A całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie. Pychota! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 4 łyżki sezamu; 150 g zimnej margaryny; 1 łyżeczka soli; 1/3 szklanki zimnej wody. Nadzienie: 1 duża, czerwona papryka; 1 duża, żółta papryka; 100 g kiełbasy chorizo; 200 g kwaśnej(...)Sezam uprażyć na złoto na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski. Chorizo pokroić w cienkie słupki o długości około 3 - 4 cm. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Z mąki, uprażonego sezamu, zimnej, posiekanej nożem margaryny, soli i zimnej wody zagnieść szybko ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy
Gospodyni Miejskaminut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier. Gdy biszkopt całkiem wystygnie, przekrawamy go na pół. Masa truskawkowa: Umyte truskawki wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę (bez grudek). Truskawki ponownie zagotowujemy(...)galaretki. Dokładnie całość mieszamy, aby galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wyraźnie nam zgęstnieje rozprowadzamy ją na jednej połowie biszkoptu a na wierzch kładziemy drugą połowę ciasta. Odstawiamy do lodówki. Pianka truskawkowa: Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, z tym że, przygotowujemy je w 2,5 szklance wody. Mleko wlewamy do miski. Wsypujemy 2 śnieżki i ubijamy
My simple kitchenmąkę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g puree z dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki na 750 ml mleka) bez cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki(...)olej, budyń, pozostałą szklankę mleka i jajka miksujemy na gładką puszystą masę. Po około 4-5 minutach dodajemy mleko ze skórką i jeszcze chwilę miksujemy. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim spód i brzegi (na wysokość 4-5 cm) tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 7 minut, czyli do chwili aż delikatnie zmieni kolor
Rozpustne gotowaniesmaku użyłam domowej roboty dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała Cukierenkasmaku użyłam domowej roboty dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała Cukierenkaśniadaniowym, lekkim i wakacyjnym. Pieczony naleśnik, tak nietuzinkowo, bo zwykle naleśniki się smaży na patelni i tyle, ten natomiast jest naprawdę niezwykły. W smaku przypomina nieco połączenie gofrów i ciasta karpatkowego, z wyglądu idealnie udaje to drugie, można więc zachwycić swoją połówkę albo potomka, serwując takie cudo na śniadanie. Ja piekłam je swego czasu dość często, jako lżejszą alternatywę (używałam(...)łyżki) 0,5 szkl. mleka łyżka masła/masła klarowanego świeże owoce bądź dżemy bez cukru jogurt naturalny Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Jajka wybijamy do miski, wsypujemy mąkę i mieszamy miotełką bądź mikserem, na koniec dodajemy mleko i mieszamy aż wszystko się ładnie połączy. Ciasto będzie rzadziutkie, jak na tradycyjne naleśniki, przelewamy je do formy żaroodpornej, najlepiej ceramicznej
Przepysznik - BLW i nie tylkoSernik to krol wszystkich wypiekow w naszym domu.Niezalezmie od pory roku ,serniki pieke namietnie.Zmieniaja sie tylko dodatki.Ani Boze Narodzenie ani Wielkanoc bez sernika nie moga sie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chmurka, idealnie komponuje się z kremową masą serową. Całość upiekłam na spodzie z ciasteczek oreo, a wierzch udekorowałam prostym, ale efektownym wzorkiem i kandyzowanymi kasztanami. Te możecie pominąć bez większej szkody dla smaku; są elementem ozdobno-szpanerskim ; ciekawostką, którą być może ciężko kupić, a jestem też pewna, że nie wszystkich zauroczą. Co innego sernik. To sernikowe spełnienie najskrytszych marzeń(...)cukierniczego, odciąć końcówkę, tworząc mały otwór. Wycisnąć w równych odległościach równoległe paski na cieście. Następnie w poprzek przeciągać wykałaczką, raz w jedną, a raz w drugą stronę. Schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem udekorować kandyzowanymi kasztanami. Smacznego! Pieję nad nim z zachwytu, ale nie bez powodu. Już nic więcej nie napiszę; idę spałaszować kolejny kawałek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczymś związany, po części zależny od tego. Niemniej jednak, nie walczę z tym, co przyjemne, z miejscem gdzie czuję się dobrze. A jak jeszcze mam możliwość coś zjeść bez wahania "czy tym razem będzie także smacznie?", to już totalnie poddaję się temu miejscu! Tak też właśnie jest w Aventino w Lublinie gdzie z krwi i kości rzymianin serwuje najlepszą pizzę(...)stopni Celsjusza - w takiej temperaturze pieką swoje placki. Ale co z tego jeśli kucharz użyje kiepskich składników, ma lichą wiedzę na temat przygotowania tego, co najważniejsze w pizzy - ciasta. Właściciel Aventino, Patrizio Bolognesi, przyznał, że to na jakim sprzęcie robimy pizzę nie jest aż tak istotne. On sam swoją pizzę wypieka w piecu elektrycznym w temperaturze 280 - 300 stopni Celsjusza
Right Behind The Kitchenprzestygniętej masy dodajemy pojedynczo jajka (za każdym razem miksując). Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozprowadzamy na blasze kwadratowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przez pierwsze 20 minut pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Kolejne dziesięć minut dopiekamy w temperaturze 155 stopni by wysuszyć blaty. Pieczemy bez termoobiegu. Ok 500 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie(...)naszych gór nie połamać. Schładzamy w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Generalnie Mniam! Następnym razem pokuszę się o przygotowanie innego kremu. Samo ciasto idealne. Wyrasta na piękne góry. Przepis na nie jest kompilacją propozycji z kilku blogów oraz mojego cukierniczego doświadczenia. Niestety przepisu szukałam dość dawno i udało mi się dotrzeć jedynie do jednego
Kuchnia po mojemuurośnie. Blachę wstawiamy na środkowy poziom do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy tak długo, aż ptysie będą widocznie złote, wyrośnięte i sztywne (suche). Przy średnich ptysiach (na zdjęciach wyciśnięte ciasto ma wielkość okrągłego kosmetycznego wacika) pieczemy ptysie ok. 30-35 minut. Piekarnika przez pierwsze 20 minut pieczenia BEZWZGLĘDNIE NIE WOLNO OTWIERAĆ! Wypuścicie całe powietrze które zgromadziło się pod ptysiowymi skorupkami(...)Ptysie bez nadzienia, zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, bez problemu można zamrozić. Odmrażamy je w lodówce, a potem dodatkowo na 8-10 minut wkładamy do piekarnika ustawionego na 180⁰C żeby odparować z nich resztę wody pozostałą po mrożeniu. Smakują tak samo dobrze jak świeże. CHURROS Możecie z tego ciasta usmażyć też churros, czyli hiszpańskie pączki. W szerokim garnku
Karo in the Kitchen