ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:361/901)

Szarlotka - Najlepszy Przepis 196

jabłkowe nadzienie z domieszką aromatycznego cynamonu i delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotka, to powiew dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie genialne ciasto, którego nie sposób sobie odmówić... Mmm...Szarlotka - Najlepsza - Składniki:200 g mąki pszennej100 g masła (schłodzonego)1/3 szklanki cukru2 żółtkałyżeczka śmietanypół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowynadzienie:ok. 2 kg jabłek(...)cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga

Słodka Strona
Chrupiące ślimaki z ciasta filo z tofu i zielenizną 155

wygotowała, jeśli nie to ją odlewamy). Tofu rozgniatamy widelcem lub kruszymy w ręku i dodajemy je do liści (już bez wody), dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, chwilę razem podsmażamy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i gałką muszkatołową (solimy mniej bo ciasto jest lekko słone). Tak jak pisałam wcześniej o cieście filo, musimy po wyjęciu z paczki dbać o nie żeby

Co na wege obiad?
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 146

miseczkę :) Ciasto zniknęło równie szybko. Zuzia też bardzo chętnie je jadła. Nie tylko ona. :) Nie dawałam zbyt wiele cukru, można dać go więcej i do biszkoptu, i do musu, według upodobania. Tym razem nie dodam zdjęć przygotowania, bo wyszły okropnie niedoświetlone. Ot, urok jesiennych wieczorów. Ale przepis jest bardzo prosty. Jeśli robiła/eś już zwykły biszkopt czekoladowy, bez problemu(...)Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodawaj bez pośpiechu po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż całkowicie się rozpuści.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając.  Do ciasta wsyp suche składniki i delikatnie trzepaczką miksera lub szpatułką, ale  ręcznie

Anioszek w kuchni
Brownie z batata razy dwa czyli Slodki Czwartek odc.80 194

wątpienia chętni :) Brownie z batata, bez mąki, mleka i cukru, ze śliwką ( przepis pochodzi z bloga Kornik w kuchni ) 700 g batatów 300 g śliwek kalifornijskich 150 g daktyli bez pestek 7 łyżek niesłodzonego kakao (+ dodatkowo do posypania) 2 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Bataty myjemy, zawijamy w folie aluminiowa i pieczemy ok godziny by były miękkie(...)znowu mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 20 na 30 cm, wyrównujemy wierzch wilgotną łyżką. Ciasto pieczemy 40 minut w 175 st.C. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy kroimy. Posypujemy wierzch pozostałym kakao. i drugi batatowy wynalazek... Brownie bez mleka, mąki i cukru oraz jaj (przepis pochodzi z bloga WhitePlate) 600 g batatów 80 g mielonych migdałów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jeszcze trochę rabarbaru... 132

się te pyszne, duńskie, naprawdę smakujące truskawkami, wyjadam bez dodatków prosto z miski w ilościach dowolnych. Rabarbaru saute nie jadam - chyba już z tego wyrosłam... Kwaśne łodygi maczane w cukrze jakoś mi w tym sezonie nie podchodzą, choć dwa lata temu wcinałam, aż mi się uszy trzęsły... Na szczęście w ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają. Tę tartę miałam(...)marcepanem kusiło mnie ogromnie, pewnie dlatego, że było mi całkowicie obce. Kwaśne łodygi to moi zdecydowani faworyci, marcepan lubię. C. odwrotnie - szaleje za marcepanem, rabarbar jada z przyjemnością, ale bez euforii. Stwierdziłam więc, że będzie to połączenie idealne - każdy znajdzie coś dla siebie. Nie myliłam się! Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który nie nasiąka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kluchy z soczewicą 150

łyżką, tak by mąka z mlekiem się połączyła i przekładamy gorące ciasto do foliowego woreczka. Zamykamy i odstawiamy. Ciasto musi się zaparzyć, najlepiej zostawić je na około godzinę. Farsz: Soczewicę moczymy kilka godzin i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut (bez moczenia czas gotowania będzie dłuższy). Na oleju podsmażamy cebulkę (1) pokrojoną w kostkę- z drugą cebulkę będziemy później

Aga w kuchni
Entliczek pentliczek i oto serniczek 128

sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie i zaprezentowałam gościom, ( mam nadzieje) smaczne ciasto. Tak swoją drogą zastanawiam się  ile jeszcze mi starczy cierpliwości w stosunku do mojej rodziny. Za każdym razem gdy rozmawiam z kimś kogo nie widziałam dłuższy czas jednym z pierwszych(...)myślę i odwieczne pytanie jednak ma rację bytu? Wracając jednak do przepisu, sernik może nie wygląda rewelacyjnie, raczej tradycyjnie bez specjalnych dekoracji czy dodatków ale jest, a w zasadzie to już był.  na prawdę bardzo bardzo pyszny.  Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ekspresowe francuskie cebularze 115

Sposób przygotowania: Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy cebulkę. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwijamy i wykładamy równa warstwę podsmażonej cebulki (zostawiając krótszy bok na szerokość około 5cm bez nadzienia. Na cebulce równa warstwą wysypujemy start ser. Całość solimy i pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy

Pyry na Gaz
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 182

pieczenia, wykładamy na niego ziemniaki i rękoma lub wałkiem formujemy prostokąt o grubości ok 0,5 cm (mój był miejscami grubszy ;) Ciasto musi być zwarte i tworzyć jedną całość. Układamy na nim szpinak (pozostawiając dłuższe brzegi bez farszu). Pomagając sobie papierem rolujemy delikatnie masę wzdłuż dłuższego boku, dokładnie sklejając miejsce łączenia i wygładzając ją. kroimy ją ostrym nożem na kawałki

Co na wege obiad?
PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 147

oprószonej mąką stolnicy na grubość palca i wycinać placki. Na środek każdego placka nakładać po łyżeczce marmolady i formować pączki, łączeniem ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni bez wiatraka góra dół. Pieczone polukrować. WERSJA BEZGLUTENOWA Robi się ją w identyczny sposób, z tym, że mąkę pszenną zamieniamy na 1,5 szklanki

Wypisz Wymaluj
Pierogi z soczewicą 157

sobie tę podobną magię. Tak więc wraz z mężem nalewamy sobie po lampce wina, włączamy ulubioną muzykę i na spokojnie, bez pośpiechu lepimy pierogi – również większą ilość na kilka dni.  Składniki na około 80 sztuk: Ciasto: 600 g zwykłej pszennej mąki ½ łyżeczki soli 2 szklanki (400 ml) bardzo gorącej wody ¼ szklanki oleju słonecznikowego Farsz: 3 duże cebule 2 ząbki

Roślinna - blog wegański
Makowiec japoński 212

dzisiaj pyszne ciacho :) Makowiec inny niż wszystkie, bez grama mąki, z jabłkami, pyszny! Wilgotny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Bez spodu, praktycznie sama masa makowa ;) Udekorowany suszonymi kawałkami jabłek. Zasmakuje i Wam, chociaż pewnie już od dawna znacie to ciasto, bo jest bardzo popularne :) Polecam! Składniki: 300 g masy makowej 2 jabłka 2 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Domowa cukiernia Ewy
Krem cappuccino 155

Krem cappuccino Gęsty, pyszny krem- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki, białej czekolady i serka mascarpone. Możecie użyć go do ciast, tortów, bądź lodów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami- zamieni się w pyszny deser cappuccino. Wyjątkowy smak dla wielbicieli kawy, dla wielbicieli cappuccino i dla wszystkich wielbicieli pyszności Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: [na 4 pucharki

Domowe Torty
Zupa buraczana 117

Zimą hołdujemy tradycji i rozgrzewamy się jedząc zupy. Choć zimy za oknem nie widać, to jednak warto być czujnym i mieć w zanadrzu co nieco. Zapraszamy

Ania i Marcin gotują
KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM 107

wszystkiego mi nie wykupią... Mogła bym tak jeszcze długo wyliczać, ale po co i tak się mój misterny plan posypał ;) Dlatego dzisiaj bez planowania, bardzo smaczne kruche babeczki, a później kino też z całkiem fajną babeczką :) SKŁADNIKI: ciasto 300 g mąki 50 g cukru pudru 3 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli budyń

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania