ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:355/901)

Na Dzień Pizzy: pizza wiosenna 189

przygotowanie pizzy w domu.  Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży. Wierzch to mozaika Waszych smaków, zawartości lodówki i kuchennych szafek; na pizzę można położyć niemal wszystko i prawie zawsze będzie(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dolać letniej wody, zagnieść. Dodać sól i oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Szparagi blanszować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Serek wymieszać z kremówką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rumieńce we mgle. Późne śniadanie z jabłkami, imbirem i rozmarynem. 192

Wczesny poranek. W kolorze mleka. Rozlało się wszędzie, za oknem.  Świat zniknął bez uprzedzenia.  Ukrył we mgle, jak kotara zakryła wszystko.  Wpatruję się, by go odnaleźć.  Zza ściany bieli wyłaniają się niespodziewanie oczy.  Patrzą na mnie duże, żółte i zagubione, jakby pytały o drogę, która też zniknęła.  Oczy błądzących samochodów rozglądają się powoli(...)Obok stawiam ulubioną filiżankę. Lubię ten widok. Najbardziej wtedy, gdy mogę wtopić się w tło i stać się jego częścią. Fotel. Kominek. Stolik z tacą. Dzbanek z herbatą. I ciasto. Tu nic nie znika we mgle, choć lubię, gdy wieczorem kolory zmienia i podkreśla jedynie światło świec.  Łyk herbaty ogrzewa. Czuję jak ciepło rozchodzi się powoli po ciele. Aromat

KUCHARNIA
Pierogi z grochem 285

danie. Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić bez gotowania. Najpierw farsz: - szklanki grochu całego - majeranek - sól - przyprawy  - 30 dkg boczku wędzonego - 1-2 ziemniaki Groch namocz(...)koniec gotowania,dodaj majeranek, ok.2 łyżek.Pogotuj jeszcze aż ziemniaki zmiękną.Odcedź i usuń liście laurowe.Jak ostygnie, pokrój boczek w kawałki i wszystko zmiksuj. Nadmiar wody usuń.  Ciasto: - 500 g mąki pszennej - 1 małe jajko - pół kostki masła - pół litra mleka - sól Mleko z masłem zagotuj, zalej mąkę. Poczekaj aż przestygnie, na tyle aby móc wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania

Pasje Jolki
Słodkie środy - Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi 211

będziemy mogli poczęstować niespodziewanych gości, chociaż przyznam, że u nas takie słodkie ślimaczki goszczą bardzo często bez okazji. Są idealne do kawusi, a w dodatku bardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :) Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki dżemu truskawkowego 8-10 truskawek kandyzowanych  1 łyżka posypki dekoracyjnej czarno- białej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto bananowe 639

Wystarczy mieszać mokre i suche składniki, przelać do foremki i gotowe :) Dzieciom tak smakowało, że następnego dnia piekłam kolejne. Ciasto wygląda jakby miało w środku kawałki czekolady :) Przepis podpatrzyłam od Letycji , ale zmieniłam nieco proporcje. Składniki: 350 g banana bez skórki (ok.3 dojrzałe banany) 1 jajko 100 ml oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku(...)wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką. Pięć razy w lewo i pięć w prawo :) Wymieszać do jednolitej masy. Nie musicie się trudzić by miksera brudzić :) Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i piec przez 50 minut

Delicious Titbits
Tarta z budyniem i jabłkami 185

tarta na cieście kruchych z budyniem waniliowym i różyczkami z jabłek. Poniższą tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby kruche ciasto lekko namiękło. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z wykorzystaniem jabłek to zachęcam do przygotowania francuskich różyczek lub jabłecznika z bezą .  Składniki na formę o średnicy 26 cm: spód 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 duże(...)duże opakowanie) 3 szklanki zimnego mleka 2 łyżki cukru 4-5 dużych jabłek cynamon dodatkowo kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cukier puder Na samym początku przygotować spód do ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą

Ugotować
Domowy marcepan 327

przede wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie lepiej. Robi się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan(...)krople aromatu migdałowego, jednak zdecydowanie polecam amaretto) 1 szklanka cukru pudru (140 g) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); * Do przygotowania marcepanu używamy zmielonych migdałów bez skórki. Takie już zmielone migdały można kupić. Można także zmielić samemu płatki migdałowe lub migdały bez skórek. Aby zdjąć skórki z migdałów należy je sparzyć wrzątkiem, zostawić

Poezja smaku
Muffinki jabłkowo-pomarańczowe 153

wypieku są muffinki. Przede wszystkim dla tego, że zapakowane w papilotki dość długo zachowują świeżość i można je bez problemu zjeść zarówno w szkole jak i w pracy. Dzieci często biorą je jako dodatek do drugiego śniadania. Po drugie porcja ciasta jest w sam raz, nawet dla tych, którzy dbają o linię. Ponieważ chciałam, żeby było nie tylko smacznie

Wiem co jem
chrupiące śliwki w ucieranym cieście... 226

Składniki: 3/4 kg śliwki, 1 łyżka masło, 4 łyżki cukier, 1 szklanka płatki kukurydziane zmiksowane CIASTO: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia śliwki bez pestek z łyżką masła, 4 łyżkami cukru mieszając w garnku zagotować wody nie dodawać bo śliwki puszczą swój sok do garnka

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z agrestem i kokosem 215

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 100 g jogurtu naturalnego bez cukru 350 g agrestu   Składniki posypki kokosowej: 25 g wiórków kokosowych 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego 1 łyżka roztopionego masła (około 10 g)   Przygotowanie ciasta z agrestem i kokosem: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół) lub 140°C (termoobieg

Moja Delicja
Ciasto Kruszynka / Niebo 12514

tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5. Można też pominąć warstwę herbatników

Kuchnia domowa Ani
Zdrowe święta - razowe pierogi ze śliwkami 189

śliwek bez pestek (użyłam mrożonych) 1/3 szklanki wody 3 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek 2 czubate łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 0,5 cm startego imbiru 1. Mąkę zagnieć z wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów. Owiń ciasto folią spożywczą

Powiedz dietom nie
Pierogi z kapustą i grzybami 255

podczas duszenia warzyw. Natomiast w każdym przypadku smak farszu powinien być dość wyrazisty, gdyż łączymy do z łagodnym w smaku ciastem pierogowym. Jeśli farsz nie jest kwaśny, wówczas tę wyrazistość najłatwiej nadać odpowiednią ilością soli, pieprzu czy kminku. Oczywiście bez przesady, ale powinno ich być więcej niż gdybyśmy chcieli spożyć naszą kapustę z grzybami ot tak po prostu. Pierogi(...)słodkiej kapusty 15g suszonych leśnych grzybów 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi wg naszego przepisu Instrukcje Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w kubku ciepłej wody, przy okazji je płucząc. Wodę pozostawiamy do użycia później, a namokłe grzyby kroimy

Kulinarna Pokusa
popękane ciasteczka czekoladowe 218

Biję pianę, moje dziecię wspina się po mojej nodze. Kiedy zauważa, że nie przynosi to oczekiwanych rezultatów zaczyna się piąć jeszcze intensywniej. Odpuszczam, bo czuję, że za moment zostanę bez spodni Biorę Sz. na ręce i pędzę do telewizora licząc, że Luluś załatwi sprawę. Nie załatwił. A do tego masło się spaliło… No, ale cóż. I tak mój(...)turbo”, czyli 2 h w zamrażalniku. Ciasto ma być twarde. Po schłodzeniu formować z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Następnie obtoczyć każdą w cukrze pudrze. Musimy zrobić to dokładnie i tuż przed włożeniem do piekarnika. Mają być idealnie białe, bez prześwitów. Piec 12 min. w rozgrzanym do 170º piekarniku. PORCJE

zabawa smakiem
Cebulowa focaccia 176

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub różne zioła. Focaccia może także przypominać nieco pizzę bez sosu, a z suszonymi pomidorkami, prosciutto czy parmezanem. Jednak warto nie przesadzać z dodatkami, by nie zdominowały smaku samego chlebka, który jest naprawdę wyjątkowy. Focaccia(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli, a także spienione drożdże i oliwę. Całość mieszamy i wyrabiamy ok. 10 min. Po tym czasie powinniśmy uzyskać jędrne i dość gładkie ciasto, powracające do swojego pierwotnego kształtu po uciśnięciu dłonią. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. Najlepiej włożyć je do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i postawić przy

Ratunku obiad