ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:347/901)

Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 162

tartę czekoladową miałam ochotę od momentu kiedy obejrzałam film „Służące”, oczywiście na wersje bez dodatków (ci którzy oglądali wiedzą o czym mówię). Przepis znalazłam na blogu „From movie to the kitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni

Mania Gotowania
Ciasto z budyniem, malinami i borówkami 626

pieczenia 1 mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu) Dodatkowo 2 galaretki pomarańczowe pojemnik malin pojemnik borówek amerykańskich Przygotowanie Ciasto. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Gdy białka będą

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierniczki drożdżowe 315

razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją. Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego ciasta drożdżowego, jest to raczej ciasto jak na klasyczne pierniczki z sodą oczyszczoną, wzbogacone o dodatkowy spulchniacz, właśnie w postaci drożdży. Dzięki takiej kombinacji składników, pierniczki są wyjątkowo pulchne i miękkie, a najbardziej miękkie będą(...)wykrojenia używać foremek ze szczegółami. Po ostygnięciu pierniki można od razu polukrować lub oblać czekoladą albo pozostawić bez niczego, bo takie też są pyszne :) Z poniższego przepisu przygotujecie około 32 sztuk sporej wielkości grubych pierniczków. Pierniczki drożdżowe Składniki: CIASTO 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej 1/2 szklanki (około 100g) cukru 2 i 1/2 łyżki (50g) miodu 3 łyżki

Smakołyki Bereniki
Jabłkowa tarta tatin. 131

jajko Składniki na nadzienie; 40 g masła 60 g cukru 3- 4 jabłka ( obrane i pokrojone w krązki bez gniazd nasiennych) cynamon do smaku Mąkę przesiać na stolnicę , dodac cukier, sól, masło pokrojone w kosteczkę. Na końcu dodac jajko i zagnieść ciasto. Owinąc w folie i schładzać w lodówce około pół godz. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.  Na patelnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Jaglane babeczki na słono 170

mojprzepisna.pl | Jaglane babeczki na słono Powiem bez ogródek miały być jaglane kopytka, ale coś pokopałam no i wyszły babeczki ;-). Przepis podpatrzyłam na blogu Burczy mi w brzuchu . Jednak zbytnio się w niego nie wczytałam no i ciasto wyszło mi zbyt rzadkie. Tak czy siak, nie ma tego złego… nic się nie może zmarnować, więc są ekspresowe babeczki jaglane :). Składniki(...)sól, mąkę, masło, zmielić (można też użyć blendera ręcznego). Formę do babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać. Piekarnik nagrzać do 180 st z termoobiegiem lub 190 st bez termoobiegu. Piec 30 min. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na kratce, podawać jeszcze ciepłe polane obficie kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, posypać listkami mięty. Smacznego! Jaglane babeczki na słono Jaglane

moj przepis na
Bananowe brownie 289

kawy! Może występować w przeróżnych wersjach - od słodkiego, ciężkiego i kalorycznego (ale kto nam zabroni!) do lekkiego, zdrowego i fit ciasta ;) Dzisiejsza wersja jest idealnie po środku - a nawet troszkę bardziej po stronie FIT :)  Bananowe brownie bez cukru i masła, a z olejem kokosowym oraz bananami i z duuuuuuużą ilością czekolady i kakao! Odpowiednio słodkie i wilgotne! Zdrowo wyczaruje(...)kokosowego (mleka kokosowego lub wody kokosowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czekolada gorzka lub mleczna 2 banany To będzie chyba najkrótszy opis jak do tej pory - wykonanie ciasta zajmuje 10 minut! Banany zblendować na gładką masę. Pozostałe składniki (w temperaturze pokojowej) poza czekoladą dokładnie zmiksować i dodać mus bananowy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Najprostszy chlebek bananowy bez cukru i tłuszczu- tylko 3 składniki! 8032

które są paliwem dla organizmu, a których brakuje mu szczególnie po wysiłku fizycznym. Obojętnie więc kiedy go upieczecie- na zjedzenie każda pora będzie dobra!  Cały "bochenek" (w wersji bez miodu) to 580kcal w tym 19g białka , 7,7g tłuszczu , 110,6g węglowodanów oraz 15,7 g błonnika .  SKŁADNIKI: 215g obranych ze skórki, bardzo dojrzałych bananów- 3 małe(...)łyżki miodu- opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Banany zblendować z jajkiem na gładką masę Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy Ciasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać cynamonem Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia  Podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego

peanutbuttermonster
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 243

lepiące. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok 30x20cm. Na wierzch placka wyłożyć przestygnięte nadzienie szpinakowe,  zostawiając brzegi ok 2cm które ułatwią zlepić potem ciasto. Następnie pokruszyć na to ser feta i rozsypać na całość resztę sera żółtego. Placek zlepić zakładając do środka brzegi i tworząc podłużny bochenek. Przewrócić na druga stronę "szwem" do dołu(...)minut w 180C w opcji góra/dół na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu .  Jeść po lekkim przestudzeniu, jednak jeszcze ciepły. Przyznam szczerze, że chlebek okazał się lekkim rozczarowaniem. Podejrzewam, że lepiej komponowałoby się w nim ciasto drożdżowe, zamiast te powyższe z proszkiem do pieczenia. Zdecydowanie więcej powinno też być w nim sera fety, trochę zginął wśród

Grunt to przepis!
"SERNIK" Z MIGDAŁÓW NA SPODZIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY 144

cukier brzozowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu kilka kropel ekstraktu waniliowego masa: 300g migdałów (u mnie płatki) 320 ml mleka kokosowego domowej roboty ** 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Winiary *** 1/3 szklanki ksylitolu kilka kropel aromatu śmietankowego Migdały zalewam wrzątkiem i zostawiam na 3 godziny, by zmiękły. Następnie odcedzam je i miksuję blenderem na jednolitą, gładką masę. Dodaję(...)przyrządzam spód. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Mąkę, cukier, proszek rozcieram w palcach z masłem, zagniatam, dodając ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodać łyżkę zimnej wody. Powstałym ciastem wylepiam wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20x20cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i podpiekam przez 10 minut, aż się zarumieni.Zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Kiedy piekarnik nieco się

W kuchni Karmel-itki
Jogurtowe placuszki z miętą 211

apetyt.  Nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała z tym przepisem. Zrobiłam więc również wariant bez mięty za to z cappuccino oraz cukrem waniliowym. W tym przypadku mleko staje się już składnikiem nie opcjonalnym, a obowiązkowym, bowiem po dodaniu cappuccino ciasto staje się bardzo gęste. Wariant ten zobaczycie na blogu już jutro.  Placuszki są mega dobre i szybkie(...)gęste (tak jak w moim przypadku) rozrzedzamy je mlekiem. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe świetnie smakują posypane cukrem pudrem, podane z waniliowym serkiem homogenizowanym bądź zjedzone bez żadnych dodatków

Kuchenne aromaty
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 1039

kwadraty (o długości boku mniej więcej 5 cm). Połówki brzoskwiń dzielimy na połowę i każdą porcję kładziemy na kwadracie ciasta francuskiego, przykrywamy drugim kwadratem i sklejamy boki. Przyotowane ciasteczka możemy posmarować rozkłóconym jajkiem - na zdjęciu wersja bez - na moje oko też wygląda w porządku:) Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut(...)delektować się bezpośrednio po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem. Mniam! A jeśli nie gorąca kawka i słodkie ciasteczka to może przekąska do chłodniejszego napoju?;) Piwna przekąska Składniki: 1 opakowanie ciasto francuskie             100 gram szynka parmeńska

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Akademia CookUp - Torty 315

podgrzania białek z cukrem. Poznaliśmy najistotniejsze rzeczy odnośnie podgrzewania białek, sposobu wmieszania mąki i jak powinno wyglądać ciasto na biszkopt. Kiedy jasny biszkopt był już przygotowany zaczęliśmy przygotowywać następny, do tortu czekoladowego. Dominika pokazała w jaki sposób przygotować biszkopt bez podrzewania białek i wytłumaczyła jaki wpływ na biszkopt ma dana metoda ich przygotowania.  Kiedy biszkopty trafiły do piekarnika zaczęliśmy(...)smak, kiedy w cieście napotykało się na różnej wielkości orzechy. Pyszności! Robiliśmy dwa kremy czekoladowe - do czekoladowego tortu i do orzechowego. Następnie trzeba było przygotować polewę do tortu orzechowego - po raz pierwszy miałam styczność z polewą z wykorzystaniem żelatyny - pięknie błyszczała i była pyszna! Tort czekoladowy powinien być wykończony małymi bezikami z bezy szwajcarskiej, którą również robiliśmy na zajęciach. Tort

Plate of Joy
Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze 175

suszonych śliwek bez pestek,   50 g suszonych jabłek,   500 ml cydru,   500 g boczniaków,   2 cebule,   2 garści suszonych borowików,   2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,   1 łyżeczka lubczyku,   2 liście laurowe,   5 ziaren ziela angielskiego,   pieprz i sól do smaku,   olej do smażenia .   Ciasto (na ok. 40 pierogów(...)dnia. Jeśli nie masz czasu pomiń ten etap i  kontynuuj  gotowanie już bez przykrycia.   Na oleju podsmaż najpierw posiekaną cebulę, później  posiekane boczniaki, przełóż do kapusty, dodaj przyprawy, wymieszaj  duś 40-60 minut, dopraw do smaku, wystudź.     Ciasto   W dużym rondlu zagotuj wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju.   Do mąki

SzczyptaSmaQ
Tarta z owocami 171

świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki), świeże zioła (bazylia, tymianek) Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a ciasto obciążyć kuleczkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok. 15 minut. Po tym czasie ściągnąć z tarty obciążenie z papierem i dopiekać kolejne 20 minut(...)kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, jeśli zależy nam na delikatniejszym kremie dajmy więcej śmietanki kremówki, albo ubijmy tylko śmietankę bez mascarpone. Na koniec do kremu dodajemy drobno posiekane zioła i skórkę startą z cytryny. Na ostudzone ciasto wykładamy krem, następnie dekorujemy owocami i posypujemy pokruszonymi pistacjami. Podajemy natychmiast. Smacznego

Plate of Joy
Kruche ciasto z delikatną pianką i owocami leśnymi 168

pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 190 ° C i pieczemy przez 20 minut. Ciasto studzimy. Pianka budyniowa: 5 białek, 220 g drobnego cukru do wypieków, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( razem 80 g ), 1/2 szklanki oleju. Dodatkowo: 1/2 kg owoców malin (jeśli używamy mrożonych to nie odmrażamy ich wcześniej, ja użyłam(...)dosypujemy cukier, potem powoli wsypujemy proszek budyniowy, a następnie wlewamy olej. Miksujemy do momentu połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony i wystudzony spód, układamy owoce oraz ścieramy resztę mrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C i pieczemy 30-40 minut.Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem

Delicious Titbits