ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:347/901)

W jakie przepisy klikamy najczęściej? 176

cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję na oko, dorzucę jeszcze to trochę tego, trochę tamtego. Nie potrafię powstrzymać tych zapędów robiąc ciasto co niestety przy precyzyjnych przepisach nie kończy się najlepiej. 5 1736 wejść Szybki obiad bez wysiłku To kolejny przepis z serii obiad, który robi się sam. Minimum przygotowań i wysiłku, obiad pyrli się w piekarniku(...)warzywami w sosie kokosowym   Czyli kolejne starcie z kuchnią lidla i po raz kolejny absolutny zachwyt przepisami Okrasy.  Nic dodać nic ująć dlatego też kopiuję cały przepis, bez żadnych zmian.     2 3770 wejść Gotowanie z Okrasą     Postanowiłam się skusić na przepis z kuchni Lidla. Kiedyś na samym początku jak tylko się ona pojawiła podjęłam

Brzuszki Łakomczuszki
Calzone czyli pizza w kształcie pieroga :) 150

sól, pieprz, curry, papryka słodka Zaczynam od zrobienia ciasta na pizze, na które przepis znajdziesz   tutaj . W międzyczasie gdy ciasto sobie rośnie, ja przygotowuje farsz. Pieczarki i cebulę kroje w paski i wrzucam na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem i przed kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już(...)przysmażoną). Dodaję do kurczaka pieczarki z cebulą. Do miski wlewam ok 400 ml zimnej wody, mieszam z fixami i wlewam na patelnię. Całość gotuję przez około 3 minuty. Gdy ciasto już wyrośnie kroję je na kawałki, które wałkuję tworząc koła. Na połowę koła kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga.  Pierogi układam na wyłożonej

Kuchnia Viki
Sernik na kruchym spodzie 298

przepadam za sernikami – nie zawsze dobrze wychodzą. Zwykle robi się u nas sernik bez kruchego spodu, gdzie do masy serowej dodaje się m. in. budyń (postaram się wrzucić przepis w kolejnych dniach :)). Tym razem umieszczam serniczek od teściowej – ten konkretny skład na kruche ciasto sprawdza się w serniku znakomicie. Co do masy serowej w oryginalnym przepisie było

kuchcikownia
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 156

tartę czekoladową miałam ochotę od momentu kiedy obejrzałam film „Służące”, oczywiście na wersje bez dodatków (ci którzy oglądali wiedzą o czym mówię). Przepis znalazłam na blogu „From movie to the kitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni

Mania Gotowania
Ciasto z budyniem, malinami i borówkami 623

pieczenia 1 mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu) Dodatkowo 2 galaretki pomarańczowe pojemnik malin pojemnik borówek amerykańskich Przygotowanie Ciasto. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Gdy białka będą

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierniczki drożdżowe 309

razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją. Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego ciasta drożdżowego, jest to raczej ciasto jak na klasyczne pierniczki z sodą oczyszczoną, wzbogacone o dodatkowy spulchniacz, właśnie w postaci drożdży. Dzięki takiej kombinacji składników, pierniczki są wyjątkowo pulchne i miękkie, a najbardziej miękkie będą(...)wykrojenia używać foremek ze szczegółami. Po ostygnięciu pierniki można od razu polukrować lub oblać czekoladą albo pozostawić bez niczego, bo takie też są pyszne :) Z poniższego przepisu przygotujecie około 32 sztuk sporej wielkości grubych pierniczków. Pierniczki drożdżowe Składniki: CIASTO 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej 1/2 szklanki (około 100g) cukru 2 i 1/2 łyżki (50g) miodu 3 łyżki

Smakołyki Bereniki
Jabłkowa tarta tatin. 128

jajko Składniki na nadzienie; 40 g masła 60 g cukru 3- 4 jabłka ( obrane i pokrojone w krązki bez gniazd nasiennych) cynamon do smaku Mąkę przesiać na stolnicę , dodac cukier, sól, masło pokrojone w kosteczkę. Na końcu dodac jajko i zagnieść ciasto. Owinąc w folie i schładzać w lodówce około pół godz. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.  Na patelnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Jaglane babeczki na słono 168

mojprzepisna.pl | Jaglane babeczki na słono Powiem bez ogródek miały być jaglane kopytka, ale coś pokopałam no i wyszły babeczki ;-). Przepis podpatrzyłam na blogu Burczy mi w brzuchu . Jednak zbytnio się w niego nie wczytałam no i ciasto wyszło mi zbyt rzadkie. Tak czy siak, nie ma tego złego… nic się nie może zmarnować, więc są ekspresowe babeczki jaglane :). Składniki(...)sól, mąkę, masło, zmielić (można też użyć blendera ręcznego). Formę do babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać. Piekarnik nagrzać do 180 st z termoobiegiem lub 190 st bez termoobiegu. Piec 30 min. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na kratce, podawać jeszcze ciepłe polane obficie kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, posypać listkami mięty. Smacznego! Jaglane babeczki na słono Jaglane

moj przepis na
Bananowe brownie 287

kawy! Może występować w przeróżnych wersjach - od słodkiego, ciężkiego i kalorycznego (ale kto nam zabroni!) do lekkiego, zdrowego i fit ciasta ;) Dzisiejsza wersja jest idealnie po środku - a nawet troszkę bardziej po stronie FIT :)  Bananowe brownie bez cukru i masła, a z olejem kokosowym oraz bananami i z duuuuuuużą ilością czekolady i kakao! Odpowiednio słodkie i wilgotne! Zdrowo wyczaruje(...)kokosowego (mleka kokosowego lub wody kokosowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czekolada gorzka lub mleczna 2 banany To będzie chyba najkrótszy opis jak do tej pory - wykonanie ciasta zajmuje 10 minut! Banany zblendować na gładką masę. Pozostałe składniki (w temperaturze pokojowej) poza czekoladą dokładnie zmiksować i dodać mus bananowy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Najprostszy chlebek bananowy bez cukru i tłuszczu- tylko 3 składniki! 8022

które są paliwem dla organizmu, a których brakuje mu szczególnie po wysiłku fizycznym. Obojętnie więc kiedy go upieczecie- na zjedzenie każda pora będzie dobra!  Cały "bochenek" (w wersji bez miodu) to 580kcal w tym 19g białka , 7,7g tłuszczu , 110,6g węglowodanów oraz 15,7 g błonnika .  SKŁADNIKI: 215g obranych ze skórki, bardzo dojrzałych bananów- 3 małe(...)łyżki miodu- opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Banany zblendować z jajkiem na gładką masę Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy Ciasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać cynamonem Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia  Podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego

peanutbuttermonster
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 239

lepiące. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok 30x20cm. Na wierzch placka wyłożyć przestygnięte nadzienie szpinakowe,  zostawiając brzegi ok 2cm które ułatwią zlepić potem ciasto. Następnie pokruszyć na to ser feta i rozsypać na całość resztę sera żółtego. Placek zlepić zakładając do środka brzegi i tworząc podłużny bochenek. Przewrócić na druga stronę "szwem" do dołu(...)minut w 180C w opcji góra/dół na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu .  Jeść po lekkim przestudzeniu, jednak jeszcze ciepły. Przyznam szczerze, że chlebek okazał się lekkim rozczarowaniem. Podejrzewam, że lepiej komponowałoby się w nim ciasto drożdżowe, zamiast te powyższe z proszkiem do pieczenia. Zdecydowanie więcej powinno też być w nim sera fety, trochę zginął wśród

Grunt to przepis!
"SERNIK" Z MIGDAŁÓW NA SPODZIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY 137

cukier brzozowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu kilka kropel ekstraktu waniliowego masa: 300g migdałów (u mnie płatki) 320 ml mleka kokosowego domowej roboty ** 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Winiary *** 1/3 szklanki ksylitolu kilka kropel aromatu śmietankowego Migdały zalewam wrzątkiem i zostawiam na 3 godziny, by zmiękły. Następnie odcedzam je i miksuję blenderem na jednolitą, gładką masę. Dodaję(...)przyrządzam spód. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Mąkę, cukier, proszek rozcieram w palcach z masłem, zagniatam, dodając ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodać łyżkę zimnej wody. Powstałym ciastem wylepiam wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20x20cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i podpiekam przez 10 minut, aż się zarumieni.Zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Kiedy piekarnik nieco się

W kuchni Karmel-itki
Jogurtowe placuszki z miętą 209

apetyt.  Nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała z tym przepisem. Zrobiłam więc również wariant bez mięty za to z cappuccino oraz cukrem waniliowym. W tym przypadku mleko staje się już składnikiem nie opcjonalnym, a obowiązkowym, bowiem po dodaniu cappuccino ciasto staje się bardzo gęste. Wariant ten zobaczycie na blogu już jutro.  Placuszki są mega dobre i szybkie(...)gęste (tak jak w moim przypadku) rozrzedzamy je mlekiem. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe świetnie smakują posypane cukrem pudrem, podane z waniliowym serkiem homogenizowanym bądź zjedzone bez żadnych dodatków

Kuchenne aromaty
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 1031

kwadraty (o długości boku mniej więcej 5 cm). Połówki brzoskwiń dzielimy na połowę i każdą porcję kładziemy na kwadracie ciasta francuskiego, przykrywamy drugim kwadratem i sklejamy boki. Przyotowane ciasteczka możemy posmarować rozkłóconym jajkiem - na zdjęciu wersja bez - na moje oko też wygląda w porządku:) Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut(...)delektować się bezpośrednio po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem. Mniam! A jeśli nie gorąca kawka i słodkie ciasteczka to może przekąska do chłodniejszego napoju?;) Piwna przekąska Składniki: 1 opakowanie ciasto francuskie             100 gram szynka parmeńska

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Akademia CookUp - Torty 311

podgrzania białek z cukrem. Poznaliśmy najistotniejsze rzeczy odnośnie podgrzewania białek, sposobu wmieszania mąki i jak powinno wyglądać ciasto na biszkopt. Kiedy jasny biszkopt był już przygotowany zaczęliśmy przygotowywać następny, do tortu czekoladowego. Dominika pokazała w jaki sposób przygotować biszkopt bez podrzewania białek i wytłumaczyła jaki wpływ na biszkopt ma dana metoda ich przygotowania.  Kiedy biszkopty trafiły do piekarnika zaczęliśmy(...)smak, kiedy w cieście napotykało się na różnej wielkości orzechy. Pyszności! Robiliśmy dwa kremy czekoladowe - do czekoladowego tortu i do orzechowego. Następnie trzeba było przygotować polewę do tortu orzechowego - po raz pierwszy miałam styczność z polewą z wykorzystaniem żelatyny - pięknie błyszczała i była pyszna! Tort czekoladowy powinien być wykończony małymi bezikami z bezy szwajcarskiej, którą również robiliśmy na zajęciach. Tort

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania