ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:347/901)

Wielkanocne babeczki 145

Tradycyjnym wielkanocnym ciastem jest baba wielkanocna. Dzisiaj zrobiłam jej miniaturki, małe biszkoptowe babeczki , które przełożyłam bitą śmietaną z truskawkami. Jedną bez przełożenia zostawiłam do święconki. Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 cukier wanilinowy Delecta Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żótka i mąkę

Salonik smaków
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 278

orzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto ma fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka nie za twarda, tuż po upieczeniu i ostygnięciu chleba fajnie chrupiąca. Takiemu chlebowi niewiele trzeba(...)letniej wody Do zakwasu, który został 12 godzin wcześniej odświeżony, dodaj wodę i mąkę. Dokładnie wszystko wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy bez żadnych grudek. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze ok.21 °C. Ciasto chlebowe (2 duże foremki 23x13x6 cm): 310 g zaczynu 320 g mąki pszennej chlebowej 450 g mąki pszennej razowej 450 g wody

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto jogurtowe z owocami 350

wiele razy, ale jakoś nam po drodze nie było ;) Dostałam przepis, który przeleżał baaaaardzo długo w oczekiwaniu na swoja porę. Ciasto bardzo lekkie, puszyste, ale nie suche. Żałuję, ze nie piekłam go wcześniej, no ale nadrobimy to, bez obaw :DSkładniki:3 jajka,1 szklanka jogurtu naturalnego,3 szklanki mąki,1 szklanka cukru,1/2 szklanki oleju,2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dokładnie połączyć. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników. Wymieszać (ale nie miksować już) i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem.  Wierzch ciasta delikatnie obsypać mąką - można zrobić to używając sitka. Na wierzchu ułożyć owoce. Dzięki mące nie opadną na dno. Ja wykorzystałam słoiczek zeszłorocznych jagód w cukrze. Piec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort wiśniowy wyborny 260

robienia samego tortu. Nie chciałam żeby było to ciasto ociekające alkoholem, bo szwagierka jest w ciąży, ja po operacji, a goście wracający samochodem do domu też niechętnie sięgają po ciasta "wysoko procentowe". Ostateczna zmiana planów nastąpiła też dlatego, że z odmrożonych wiśni wyciekło bardzo dużo soku. Za dużo na nasączenie, a szkoda byłoby go wylać. I tak też powstała cienka(...)cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix  100 g gorzkiej czekolady MASA WIŚNIOWA I NASĄCZENIE 700 g mrożonych wiśni bez pestek 100 g cukru 2 opakowania galaretki wiśniowej 1 kieliszek wódki (25 ml) PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i ubijać

Passions hobbies life
136. Kruche ciasto z puszystą bezą waniliową i owocami 304

spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy na cienko i wkładamy do formy, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut.  Składniki na piankę: 4 białka 1  szklanka drobnego cukru 2 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Wykonanie(...)przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, łyżka po łyżce cukier i cukier wanilinowy. Powinniśmy otrzymać ubitą pianę jak na bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy, układamy gęsto owoce lekko wpychając w pianę.  Pieczemy w temperaturze

Jadło i czytadło
Francuskie ślimaki z szynką i serem 190

łyżki śmietany 18% 1 jajko sól pieprz Cebulę i szynkę kroimy w małą kosteczkę i lekko obsmażamy. Możemy dodać bez podsmażania. Ser ścieramy na tarce i wszystko mieszamy ze śmietaną. Dodajemy białko i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na ciasto i smarujemy. Pozostawiamy brzegi do sklejenia. Zawijamy jak roladę, kroimy plastry  2-3 cm i układamy na blasze

Olikowa kuchnia
Śląski chlebek pszenno – żytni 122

piernika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 180°C i chlebek w foremkach pieczemy jeszcze około 55 minut. Chlebek pieczony bez formy upiecze się szybciej, bo za około 40 minut.   Czas pieczenia zależy od tego jak grube mamy ciasto, więc jeśli nie jesteście pewni czy ciasto jest już gotowe, najlepiej je sprawdzić wbijając wykałaczkę. Jeśli ciasto lepi się

Smakowy Raj
Biszkopt pełen jagód 178

białek a pod koniec ubijania dodaję po trosze cukru pudru. Na biszkopcie rozkładam gęsto jagody i przykrywam pianą. Suszymy bezę w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. W temperaturze 110-120 stopni trwa to ok. 20 minut.  Wystudzone ciasto wyjmuję z formy i posypuję świeżymi jagodami

prawdziwe jedzenie
Slodkie kibicowanie 159

odstawiamy do lodówki. Jeśli jest taka możliwość najlepiej zostawić je tam na noc, jeśli nie to wystarczy 1 godzina. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tart lub tortownice. składniki na masę: 400g czereśni bez pestek 80g brązowego cukru 100g mielonych migdałów 60g miękkiego masła 2 łyżki śmietany 2 jajka Masło i cukier ubijamy mikserem na pulchna

Przysmaki Karolki
Chlebek bananowy 119

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Jest to wersja podstawowa, bez dodatków. Dla urozmaicenia można dodać ulubione bakalie czy owoce. Chlebek jest mięciutki, pachnący i bardzo szybki w przygotowaniu. (Duża keksówka) 2 banany 2 jajka (duże) 50g masła (roztopionego) 1/3 szklanki oleju   3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli(...)Obrane banany zmiksować blenderem i wymieszać z jajkami, masłem i olejem. Dodać cukier, mąkę sól, sodę i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Sypana szarlotka z kardamonem i cynamonem, z dodatkiem kaszy kukurydzianej 153

jest nieporównywalny z niczym :) W sobotni wieczór postanowiłam upiec szarlotkę, czy też jabłecznik, jak wolą inni. Najprostszy sposób, szybko i bez zbędnych ceregieli: sypana. Przepis na wcześniejszą wersję znajdziecie tam klik Dzisiaj kaszkę mannę zastąpiłam kaszką kukurydzianą. Ciasto wyszło bardziej zwarte i lekko chrupiące. Co najważniejsze, na drugi dzień ta delikatna chrupkość zniknęła, ale ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 172

cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję na oko, dorzucę jeszcze to trochę tego, trochę tamtego. Nie potrafię powstrzymać tych zapędów robiąc ciasto co niestety przy precyzyjnych przepisach nie kończy się najlepiej. 5 1736 wejść Szybki obiad bez wysiłku To kolejny przepis z serii obiad, który robi się sam. Minimum przygotowań i wysiłku, obiad pyrli się w piekarniku(...)warzywami w sosie kokosowym   Czyli kolejne starcie z kuchnią lidla i po raz kolejny absolutny zachwyt przepisami Okrasy.  Nic dodać nic ująć dlatego też kopiuję cały przepis, bez żadnych zmian.     2 3770 wejść Gotowanie z Okrasą     Postanowiłam się skusić na przepis z kuchni Lidla. Kiedyś na samym początku jak tylko się ona pojawiła podjęłam

Brzuszki Łakomczuszki
Calzone czyli pizza w kształcie pieroga :) 146

sól, pieprz, curry, papryka słodka Zaczynam od zrobienia ciasta na pizze, na które przepis znajdziesz   tutaj . W międzyczasie gdy ciasto sobie rośnie, ja przygotowuje farsz. Pieczarki i cebulę kroje w paski i wrzucam na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem i przed kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już(...)przysmażoną). Dodaję do kurczaka pieczarki z cebulą. Do miski wlewam ok 400 ml zimnej wody, mieszam z fixami i wlewam na patelnię. Całość gotuję przez około 3 minuty. Gdy ciasto już wyrośnie kroję je na kawałki, które wałkuję tworząc koła. Na połowę koła kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga.  Pierogi układam na wyłożonej

Kuchnia Viki
Sernik na kruchym spodzie 282

przepadam za sernikami – nie zawsze dobrze wychodzą. Zwykle robi się u nas sernik bez kruchego spodu, gdzie do masy serowej dodaje się m. in. budyń (postaram się wrzucić przepis w kolejnych dniach :)). Tym razem umieszczam serniczek od teściowej – ten konkretny skład na kruche ciasto sprawdza się w serniku znakomicie. Co do masy serowej w oryginalnym przepisie było

kuchcikownia
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 153

tartę czekoladową miałam ochotę od momentu kiedy obejrzałam film „Służące”, oczywiście na wersje bez dodatków (ci którzy oglądali wiedzą o czym mówię). Przepis znalazłam na blogu „From movie to the kitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania