ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:340/901)

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI ( WIŚNIAMI, BORÓWKAMI I PORZECZKAMI ) 321

łyżeczki MASA: * białka – 5 szt * śmietana 18% kwaśna – 400 g * budyń śmietankowy bez cukru – 2 op * grysik/kasza manna – 120 g * wiśnie – ok.200 g * borówki – ok. 100 g * porzeczki czerwone – ok. 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO CZEKOLADOWE : Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptą

Ostra na Słodko
Tarta jabłkowa z budyniem 270

przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru łyżka śmietany 18% 250 g mąki pszennej 1 jajko * na nadzienie: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 5 średnich jabłek łyżeczka cynamonu * dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie

Kulinarny Pamiętnik
Tarta z nadzieniem z białego maku i bakalii 163

szklanki cukru trzcinowego 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 gram marcepanu 150 gram orzechów włoskich 200 gram migdałów bez skórki 250 gram białego maku 100 gram orzechów laskowych 100 gram suszonej żurawiny 2 jajka Dekoracja: 50 gram marcepanu Ciasto kruche Składniki na ciasto kruche szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut. Nadzienie z białego

Mango Papaja
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 655

galerników.Natomiast maku gotowego w puszce w ogóle nie polecam.Tam nawet zamiast cukru jest sam syrop glukozowo-fruktozowy.Przepis,z małymi modyfikcjami pochodzi z "Przysmaków polskiego stolu" Marka Lebkowskiego.Polecam!Składniki na ciasto:500 g mąki250 g mleka70 g masła70 g cukruszczypta soli1 łyżka cukru waniliowego1 paczuszka suchych drożdży lub 40 g świeżych2 żółtka L1 białko do posmarowania ciastaSkładniki na masę makową(...)umieścić w misie robota.Gdy korzystamy ze świeżych drożdży zrobić rozczyn.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem (bez masła !).Dodać 100 g mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przy pomocy haka do ciasta drożdżowego,do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta.Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości.°Gdy ciasto rośnie, przygotować mak.Rodzynki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cycki murzynki 432

łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 6 żółtek 1 budyń waniliowy bez cukru 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 250 g. masła czekolada mleczna paczka okrągłych biszkoptów espresso (do namoczenia biszkoptów) posypka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto orzechowo-czekoladowe 290

mianowicie: jego   rozmiaru. To, że jest nieduże sprawia, że będę mogła przygotować parę innych słodkości bez obaw, że czegoś będzie za dużo. Mam nadzieję, że takie argumenty do Was trafiają i że może właśnie ktoś z Was skusi się i moje orzechowe ciasto przygotuje na te wyjątkowe Święta. Ciasto orzechowo-czekoladowe Składniki: 120 g mielonych orzechów 100 g drobno

Przysmaki Karolki
Lunchbox #1 194

łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól.  Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki

Czerwona Porzeczka
Placuszki bananowo- jogurtowe (bezglutenowe) 201

sztuki jogurt naturalny 150 ml sól 1 szczypta proszek do pieczenia 1  łyżeczka płaska olej do smażenia lub patelnia do smażenia bez tłuszczu  Banana rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki na średnio rozgrzanej patelni (łatwo się przypalają z powodu zawartości cukru z banana

AZgotuj!
BAGIETKI Z PŁASKURKI I ORKISZU 234

dzięki temu bagietki nie są suche). Po kilku złożeniach ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części formujemy wałek, skręcamy go i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok.15 minut do napuszenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy ok.20 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu, następnie możemy przełączyć na termoobieg i dopiec jeszcze

Smaczne Zdrowe
Pancakes z Nuttelą 236

masę wlewamy do sypkiej i mieszamy. Ja włączam mikser i miksuje wszystko pod koniec na najniższych obrotach niedługo, około 1 minuty. Odstawiam ciasto na 10 minut, przed smażeniem Placki smażę na teflonowej płaskiej patelni do naleśników, bez dodatków tłuszczu. Smażę około 30 sekund i obracam placki. Można podawać nie tylko z nuttelą :) polecam też miód czy dżem :) Należy pamiętać

W Moim Magicznym Domu
Naleśniki gryczane z jabłkiem i bakaliami - zdrowe i bezglutenowe 208

odcedzamy wodę i płuczemy wodę. Blendujemy ze szklanką mleka i jajkiem na gładką masę. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolewamy jeszcze mleka, ciasto ma mieć konsystencję zbliżoną do tradycyjnych naleśników. Ja smażyłam na patelni ceramicznej całkowicie bez tłuszczu. Nadzienie: 2 jabłka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka rodzynek 1 łyżka miodu Masło roztapiamy

Cynamonowe szczęście
Lane pączki z anyżem, pycha 167

Jest to dość mała porcja, więc radzę zrobić podwójną. Bardzo nam smakowały. Thermomix – przepis na dole. Jajko, mleko, cukier, anyż , szczyptę soli wymieszać za pomocą

Kuchnia Pokoleń
Czekośliwka 190

chyba zachęcać dalej nie trzeba :) A czekośliwkę warto mieć w swojej spiżarni, bo ma wiele zastosowań: smarowidło do kanapek, naleśników, do przekładania ciast, tortów i…. do wyjadania ze słoika :D Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga bez pestek) 1 kg cukru 100 g gorzkiego kakao 2 łyżki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Umyte, wypestkowane śliwki wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem

MyCookBook.pl
Kukurydziano-dyniowe scones czyli ekspresowe bułeczki 223

powstrzymać przed ich wykorzystaniem? :D Tak więc postanowiłam poszperać coś niecoś w internecie i  poszukać jakichś inspiracji... znajdowałam przepisy na różnorakie ciasta, muffinki, placuszki i inne cuda, aż w końcu... tak, to jest to! Dyniowe bułeczki - bez użycia drożdży i bez zakwasu. W wersji ekspresowej. To scones - okrągłe ,,ciastka" z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. W oryginalnym(...)szklanki takiego purée. Resztę można zawekować w słoikach i wykorzystać później.  Do naczynia przesiać mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Wkroić zimne masło i wyrobić ciasto między palcami, aż do połączenia składników.  W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną jajka, p ur é e  i mleko. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić ciasto. Będzie

Kuchnia Ellie
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 246

wody  2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w misce i wymieszać na gładką, jednolitą masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Wystudzić

Krakowskie smaki Ani