bez którego nie obędzie się żadne Wielkanocne Śniadanie. Stanowił on kiedyś obok kolorowych pisanek swoistego rodzaju rewanż za mokry dyngus. Jego smak trudno sobie wyobrazić, jeśli nigdy się go nie próbowało. Jest to bardzo efektowne danie, mimo iż nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Podaje się go głównie na zimno. Choć prosto z piekarnika jest równie dobry! Składniki na ciasto
Kuchnia Pani Wiosnydokładnie mieszamy. Oba ciasta wykładamy naprzemiennie na blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm, tak by uzyskać coś na kształt szachownicy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 st.C. Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkl. mleka 4 czubate łyżki cukru 1 kostka masła (250 g) Z podanej ilości mleka i cukru gotujemy(...)galaretki czerwone ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej) Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto kroimy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu układamy zamoczone w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty zalewamy mocno tężejącą galaretką i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta można oblać polewą
Cynamonowe szczęścieMałe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i ciaprania ;) Dzisiejsze torciki są także w wersji mini. Duży tort to zawsze duże wyzwanie, więc jeśli nie czujemy się jeszcze na tyle pewnie (ja się chyba nie czuję) lepiej spróbować zacząć od mniejszego - łatwiej(...)przepisu na murzynka (a jakże! nie każdy tort musi być biszkoptowy), z kremem budyniowym, Nutellą i borówkami. Składniki na murzynka Składniki na krem +Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówki Ciasto na murzynka przygotowujemy według przepisu . Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około 1 cm (ciasto nie musi być wysokie, bo nie trzeba będzie
Ciastkozercypozbyć się sztucznego wosku) i aromat cytrynowy i ponownie wymieszać. Blachę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić. Lukier: Do soku z cytryny wlać wodę, a potem, porcjami, dodawać cukier puder
W SMAKpora.Sa w naprawde w przystepnej cenie.Takze sie nie zastanawiajcie tylko wrzuccie je do koszyka.Mozliwosci ich wykorzystania jest bez liku.Nawet pokrojone w plasterki z kropla miodu na kanapce z twarozkiem sa zachwycajace.U mnie propozycja na blyskawiczne torciki z gotowego ciasta francuskiego.Polecam,bo wygladaja cudownie i tak samo smakuja!Skladniki na 4 osoby:250 g ciasta francuskiego (gotowy produkt z lady chlodniczej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać (ale już bez siekania). Odstawić na 20 min aby siemię namokło. Piekarnik nastawić na 175 st z termoobiegiem. Mokrą ręką brać garść ciasta, formować w kulkę o wielkości około 5 cm. Rozpłaszczać na blaszce na grubość około 1 cm. Piec na złoty kolor
moj przepis naPyszne ciasto, które często gości na naszym stole. Wilgotne, miękkie, proste w przygotowaniu. Nasza wersja jest bez orzechów i rodzynek, ale spokojnie można je dodać, wtedy będzie smaczniejsze. Zapraszamy do degustacji! 4 jajka 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody(...)proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon (ja przesiewam wszystko razem) i olej. Na koniec dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki (opcjonalnie). Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Pyszne ciasto zapowiadające sezon jesienny Zamiast cukru pudru można polać polewą i ozdobić orzechami Ktoś już nie mógł się doczekać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedzieje w moim życiu prywatnym - emocjonalnie bywa ciężko, niemniej przepraszam za tę nieobecność. A w kuchni ostatnio bywałam rzadko. Przyznaję bez bicia - nie było na to czasu, ochoty, ale każdy ma chyba takie momenty? Udało mi się zrobić ciasto z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto zwane również salcesonem, gdyż ilość jabłek i gruszek w nim zawartych daje po przekrojeniu wrażenie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!żółtka - 2 łyżki śmietany - szczypta soli - 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej na krem - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 i 2/3 szklanki mleka - 2 łyżki cukru - 100 g masła oraz - 500 g poziomek - 1 galaretka poziomkowa Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy
Zainspirowana w kuchniDlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam zaproponować ciasto ze śliwkami wg przepisu mojej mamy :) Składniki 1kg śliwek węgierek Ciasto: 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki margaryna Beza: białka z 4 jaj 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Wpierw do osobnych misek rozdzielamy białka
Taste Of My DayKolejne kruszonkowe ciasto. Cóż ja poradzę, że kruszonkę ubóstwiam wręcz? Przepis wypatrzyłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Nie obyło się bez smakowitych modyfikacji, w końcu o to w gotowaniu chodzi by dodawać coś od siebie i zmieniać wg własnych upodobań :) Zazwyczaj crumble robiłam na zasadzie owoców zasypanych kruszonką i upieczonych
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki na piankę waniliową:5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x40 g)1/2 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo:500 g malincukier puder do posypaniaDzisiaj zaprezentuję ciasto - w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia :) kiedy zobaczyłam zdjęcia na blogu majanaboxing.blox.pl. Jest naprawdę hitem. Puszyste, mięciutkie, aromatyczne... Po prostu rozpływa
Świat Ciastawyłóż papierem do pieczenia). Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 min do 1 h. Sprawdź, czy patyczek wetknięty w ciasto jest suchy, wtedy biszkopt jest gotowy. Ostudź kilka minut w foremce, później odstaw do całkowitego ostygnięcia bez foremki. Na średnim gazie, w rondelku, podgrzej śmietankę, aż zacznie delikatnie bąbelkować przy brzegach garnka. Do miseczki włóż połamaną
Gotowanie to kochaniemoją stronkę. Naprawdę rewelacja. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 5 żółtek 1/2 kostki masła 3-4 łyżki śmietany 12% Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru kryształu, można użyć cukier puder, ale mniej 1 szklanka wiórek kokosowych Wykonanie: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszam razem w misce. Wbijam żółtka, ucieram(...)sztywną pianę dodając po trochu cukier. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe i wszystko mieszam delikatnie łyżką. Po 15 min pieczenia wyjmuję ciasto i wykładam na nie masę białkową. Ponownie wkładam do piekarnika na 10-15 min, aż beza się zrumieni. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 110'C, uchylam drzwiczki piekarnika blokując je drewnianą łyżką i piekę a właściwie
Ciasteczkowy Potwórpieczenia 50 ml napoju roślinnego, u mnie ryżowo-kokosowe (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki. Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie nerkowce i borówki
Zdrowie na języku :Pmasz postępować dalej, jak się żywić i jaki mieć stosunek do cukru. Zwieńczeniem całej trzytygodniowej pracy są przepyszne, słodkie desery - na koktajl, ciasto i lody. Napiszę tak - warto się troszkę przemęczyć, żeby później móc skosztować bez wyrzutów sumienia choć jeden z prezentowanych tam pomysłów na słodkie dania :) Bardzo, ale to bardzo polecam Wam tę książkę. "Detoks cukrowy" to propozycja
Zdrowie na języku :Pzaproszę Was dzisiaj? na bułeczki! lekko słodkie, pachnące, łączące w sobie mnóstwo smaków. Przepis znalazłam u Lo , podaję z moimi modyfikacjami bez których obejść się nie mogło. Drożdżówki z czarną porzeczką, marcepanem i makiem ciasto: 220 ml mleka 70 g masła 450 g mąki pszennej (typu 550) 15 g świeżych drożdży 50 g cukru szczypta soli 2 łyżki maku
Dzieje kuchennej Wiewióryteraz foremki są lekkie, rozpinane, pokryte nie przywieralną powłoką. Baranka w takiej foremce pieczemy do góry nogami, jeśli upiecze się nierówno to nadmiar ciasta ścinamy do równa, żeby prosto stał. Taką foremkę jak moja możecie kupić bez wychodzenia z domu, w sklepie SterfaUlubiona.pl, dokładnie pod tym linkiem: klik
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacurd - aksamitny, delikatny, soczyście cytrusowy i bardzo słodki :) Uwielbiam tego rodzaju smarowidła, które oprócz tego, że można bez opamiętania wyjadać łyżeczką wprost ze słoika, to jeszcze doskonale pasują do wielu ciast, ciasteczek, tortów czy deserów... Na Blogu podawałam Wam już dawno temu przepis na jego cytrynową wersję - lemon curd , która
Słodko-Słony Świat IlonyPiekąc świąteczne ciasta a przede wszystkim sernik chciałam nadać mu inny smak ale przy tym bez zbędnych kombinacji. Poszperałam w szafkach i znalazłam gotową mieszankę mix keksowy. Do masy serowej dodałam do i sernik w smaku wyszedł bardzo ciekawy. Na polewę użyłam cukru do polew od Diamantu, jeśli nie mieliście jeszcze z tym cukrem do czynienia to polecam bo jest
Ewa w kuchnikremówka:) Niestety tym razem to sernik ale obiecuję, że wkrótce pojawi się tu kremówka. Tymczasem zapraszam na tradycyjny sernik na kruchym spodzie, bez zbędnych dodatków tylko oprószony cukrem pudrem . *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 180 g masła 4 żółtka 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę serową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki i bez masła, za to z dużą ilością jabłek i zmielonych migdałów - takie jest ciasto znalezione w którejś z książek Nigelli Lawson. Ja swoim zwyczajem zmniejszyłam ilość dodanego cukru co okazało się świetnym pomysłem bo ciasto i tak było słodkie dzięki jabłkom i migdałom. To ciasto możecie traktować jako zdrową przekąskę gdyż daleko mu do tradycyjnych, tuczących słodyczy
Milion SmakówŻurawinę jemy często do mięsa, smażonego sera jak i dodajemy ją do herbaty. Można ją również używać do ciast i ciasteczek. Ma po prostu całą masę zastosowań. Jeszcze cieplutką zjadamy łyżeczką bez niczego. Składniki: 0,5 kg świeżej żurawiny 1 cytryna (sok) 1 pomarańczo (sok) 1 starte jabłko 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wody Przygotowanie: Żurawinę myjemy
Lili w kuchnisprzyja zachowaniu dobrej sylwetki aczkolwiek jestem jej za to bardzo wdzięczna gdyż zawsze jest pysznie gdy przyniosła ten pasztet myślałam, że to jakieś ciasto pochłonęłam go kilka kawałków i na drugi dzień upiekłam swój oczywiście nie bez drobnych zmian w przepisie - pasztet ten jest naprawdę świetnym polem do kulinarnego kombinatorstwa PASZTET Z CUKINII Składniki 3 szklanki cukinii startej
sierotka maRysia w kuchniniż kawa, kawiarnia przygotowała w swej ofercie romaite herbaty, świeży sok z pomarańczy czy po prostu wodę mineralną. A czym byłaby kawiarnia bez czegoś do jedzenia. W Hecy można spróbować croissanty, muffiny, tarty i przeróżne ciasta, ciasteczka (w tym moje ulubione ciastko czekoladowe z migdałami). Przyzwoite ceny zachęcają do powrotu do kawiarni aby delektować się pyszną kawą i jednocześnie
Right Behind The Kitchenmaki ziemniaczanej ok 700 g śliwek 80 g czekolady Jajka ubić z cukrami , dodać rozpuszczoną margaryną i stopniowo mąkę i proszek do pieczenia . Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. na wierzchu ułożyć połówki śliwek bez pestek . Składniki na masę serową włożyć do blendera i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Zalać śliwki masą serową. Piec w temp
Gotowanie jest łatwedłuższego czasu przygotowuje piekąc ją na kamieniu w piekarniku. Taka jest zdecydowanie lepsza. Do przygotowania pizzy najważniejsza jest mąka. Mąka musi być włoska, bez problemu możecie taką dostać już w większości sklepów, to mąka typu 00. Ciasto z niej jest idealne a smak nierównany. Polecam szczerze! SKŁADNIKI: NA CIASTO NA PIZZE: - 500 g maki - 300 ml letniej wody do stopniowego
SMYKWKUCHNIŚwięta bez pierogów to nie święta. W domu, to zawsze ja jestem pierogatorem. Robię ciasto, i farsz, i pierogi radośnie zaklejam. Czasami ktoś się przyłączy do pierogów lepienia. I jest fajnie, i miło, i tak świątecznie. ;) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta
Życie zamknięte w smakuTrudno wyobrazić sobie wizytę w indyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki, wyrabiane z drożdżowego ciasta, tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić
Smakowity Blog KulinarnyNiedziela bez czegoś słodkiego na deser to w naszym domu nie do pomyślenia! Kawałek ciasta albo inny smakołyk musi być do popołudniowej herbaty. Lato oferuje już teraz tyle świeżych, soczystych owoców że oczywiście musiały się pojawić w deserze. Dzisiejsze babeczki to moja kolejna propozycja na wykorzystania serka Almette Fruit i przy ich pomocy znowu zachęcam Was do udziału w konkursie
Smaczna Pyzamąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą mas ę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser już mocno protestował . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać łyżką. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego
Grunt to przepis!duże garstki świeżych jagód/ borówki amerykańskiej w zależności od pojemności kokilek łyżeczka cukru dekoracja: 2 łyżeczki śmietany 18% bądź 36% ubitej bez dodatku cukru listki mięty kilka świeżych jagód Przygotowanie: 1.Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Nie ugniatamy na gładkie ciasto. 2. Jagody umyć i przełożyć do kokilek, posypać po pół łyżeczki cukru na jagody
KreatywnePinyMoja ulubiona wigilijna potrawa. Idealna w swej prostocie, bez zbędnych dodatków (np. rodzynek, za którymi nie przepadam) i z własnoręcznie zrobionym ciastem na kluski. Masa makowa również nie może być gotowa z puszki, ale tutaj można sobie ułatwić pracę przy pomocy urządzenia Thermomix (nie musimy kilkakrotnie przepuszczać maku przez maszynkę i wyrobienie samej masy trwa o wiele krócej
Milion Smakówotrębami, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Dodać kefir i starte na tarce o grubych oczkach. Smażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do ciasta można dodać również rodzynki lub żurawinę, ale ja nie przepadam, więc zrobiłam bez :) Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Tłusty Czwartek nie może obejść się bez pączków. Dziś przygotowałam więc dla Was mini pączuszki w egzotycznej odsłonie. Kawowe ciasto z dodatkiem imbiru i skórki pomarańczowej otulone cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu. Mniam! Potrzebne nam: - 250 ml mleka - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - szczypta soli - skórka starta z jednej pomarańczy - 1,5 łyżeczki imbiru mielonego - 1,25 szklanki mąki pszennej
W poszukiwaniu inspiracjiulubionych przypraw niezmiennie wprowadza mnie w dobry nastrój . Dziś mój pomysł na zupę z czerwonej soczewicy. Robię ją w kilku wersjach, dziś podaję bez mleka kokosowego. Proporcje są bardziej "na oko", bo w przeciwieństwie do pieczenia ciast, gotując zwykle używam wyłącznie takiej "naocznej" miary . SKŁADNIKI 3-4 PORCJE 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-2 marchewki
KUCHARNIAcukrem i zalać połową mleka (ciepłego). Pozostawić zaczyn na 15-20 minut. Dolać pozostałe ciepłe mleko i jajko, dobrze wymieszać i pozwolić aby ciasto podwoiło swoją objętość (30 minut do godziny). Dodać pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i borówkę. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Usmażone racuchy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem
Kuchnia w opałachJeżeli ktoś nie lubi szpinaku lub po prostu akurat go nie ma to tartę można zrobić bez szpinaku, jednak należy wtedy dodać więcej jajek 6-7. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/4 paczki mrożonego szpinaku 1 łyżeczka śmietany 1 ząbek czosnku 30 dkg boczku wędzonego 1 czerwona cebula (może też być zwykła) 4 jajka 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej
IMPRESJA SMAKUsuchych i mieszamy niezbyt dokładnie. Formę wyłożyć papilotkami, wlewamy do połowy ciasto, a następnie dodajemy po łyżeczce pasty daktylowej i znów zalewamy resztą ciasta. Pieczemy ok.25 minut w temp. 200 stopni. Pasta daktylowa SKŁADNIKI suszone daktyle bez pestek woda WYKONANIE Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Potem blendujemy na gładką masę. Znacie pastę daktylową? Lubicie
Zofianarazem bez przepisu fotorelacja z poczynań młodego adepta sztuki kulinarnej. Po obiadowych pierogach zostało ciasto więc aby go nie marnować postanowiliśmy zrobić pierogi z truskawkami. Pałeczkę w kuchni przejęło dzieci:) No i usze powiedzieć, że całkiem nieźle mu poszło....Na pomoc zawezwano magiczna maszynkę. A maszynka jak to maszynka wymaga dokładnego ułożenia ciasta:)Truskawki również starannie musza byc dopasowane
Magiczna kuchnia Dariiwolnym ogniu przez ok. 3 min, zestawić z ognia dodać 2 łyżki masła/margaryny, wymieszać i polać jeszcze ciepłą polewą ciasto). Ciasto wstawić do lodówki na noc do lodówki. Przechowywać w lodówce i jeść bez ograniczeń ....... ;-))))Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comŚwięta niebawem a Wielkanoc bez "mazurków" nie może się obejść. Proponujemy mazurek jabłkowo-orzechowy. Składniki na ciasto miodowe: -2 szklanki mąki -1/4 kostki margaryny -1 jajko -1/2 szklanki cukru -1 łyżka płynnego miodu -1 łyżka kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -aromat rumowy Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki. Potrzebne
Maminek kulinarnyproste , nr 3/2009. Mi odpowiadały wyjątkowo - w aktualnym zabieganiu zrobiłam je sama nie wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły. Polecam - albo w następnym rabarbarowym sezonie, albo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeboczkiem - wyłożyć na ciasto. Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem. Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu. Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje dip czosnkowy :) Smacznego
Niezły MłynekPrzed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce. Przepis z bloga Pieczarka mySia
Ala piecze i gotujekakao. Dokładnie połączyć. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wlać średnią łyżkę wazową trochę jasnego ciasta, na to cienkim strumieniem (lub łyżką) wlewamy kakaowe ciasto w formie wąskich pasków. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Stronę bez pasków smarujemy naszym serkiem i zwijamy w rulon
Walijskie Pichceniebardzo małym ogniu, dodajemy vegete i przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak się rozmrozi, do składników wsypujemy rozdrobnione papryczki chilli i koperek. Na podpieczone ciasto rozkładamy szczypior lub cebulę, jeśli chcecie również wędlinę (ja użyłam salami, ale bez tego dodatku quiche też jest pyszny), a następnie wcześniej wykonany szpinak. Na szpinak układamy plastry sera lub ścieramy go do śmietany wymieszanej
Taste Of My Daymango 1 śliwka 100 gram twarogu chudego 2 łyżki miodu Mąkę, jaja, sól, stewię i mleko mieszamy dokładnie aż uzyskamy gładką masę, bez grudek. Jeśli jest taka potrzeba należy dolać więcej mleka lub wody, gdyż ciasto nie powinno być zbyt gęste. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cienkie naleśniki (z przepisu powinno wyjść 5 dużych naleśników). Mango
Mango Papajaostudzić. Na krem-ubić masło z cukrem na puszystą masę, dodać kawę. Ubić śmietanę i ostrożnie wymieszać ją z kremem kawowym. Płaty ciasta posmarować kremem i układać jeden na drugim po 5 prostokątów. Przykryć kawałkiem bez kremu. Smacznego
Kulinarny karnet Christopherarobią." Andrew Carnegie Komentarze nudniejszy 2011/10/20 15:52:11 Kaiserschmarren to właściwie puszysty naleśnik ( niemiecka Wikipedia też tak to określa): Ciasto jak na naleśniki, tyle że białko trzeba ubić. Robię podobny , ale przeważnie bez jabłek. sowa_nie_sowa 2011/10/20 16:02:10 No widzisz, ja nawet nie sprawdzałam w czym rzecz z tą nazwą;) Założyłam
Zdrowa Kuchnia SowyOdstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobienie takiego syropu..tym razem pomysł na dodanie wanilii podpatrzyłam tutaj. Polecam..miodek pięknie pachnie i smakuje wyśmienicie..taki miodek można używać do ciast, na kanapki ..a zimą jako lekarstwo .. 350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek) 1 litr wody 2 cytryny ziarenka z laski wanilii 1 kg cukru Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni
Moje domowe kucharzenie