ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:761/1217)

Truskawkowy przekładaniec 193

Nareszcie są! Pyszne, polskie truskawki. Najlepsze na świecie. Od momentu kiedy pojawia się na rynkach więcej owoców mogę żyć wyłącznie nimi. Truskawek po prostu muszę się

Cakes By Kejt
domowy syrop z mniszka lekarskiego 142

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki : 400 szt. kwiatów mniszka lekarskiego sok z 2 cytryn 1000 ml dobrej wody źródlanej 1000 g cukru wykonanie: Kwiatki z mniszka lekarskiego

Domowy Smak Jedzenia
W domu: babcine pierogi 224

Pierogi to kolejne danie, które uwielbiam! Moja babcia robi najwspanialsze pierogi na świecie, nigdzie nie jadłam lepszych. Od dawna obiecywałam sobie, że zrobię pierogi według przepisu

Kuchnia w biegu
Karaibska zupa z owocami morza 159

Dzisiejsza propozycja zupy jest bardzo męska. Została przygotowana przez mojego męża i naszego kolegę Wojtka. To danie ich męskiego wieczoru spędzonego przy piwie. Konsystencja mnie trochę

Niezły Młynek
Kalafiorowy spód do pizzy 145

  Lubicie pizzę? My lubimy, ale zwyczajna pizza jest dla mnie za ciężka. Przeważnie za tłusta, zbyt dużo sera no i jak dla mnie zbyt sycąca

Szybko Tanio Smacznie
Aksamitny sernik z chałwą 232

Aksamitny sernik z chałwą. Kolejny przepis z wykorzystaniem domowej chałwy . Tym razem sernik, aksamitny, przepyszny, mocno kremowy, ze spodem wykonanym z chałwy, lekko słodką warstwą serową

moj przepis na
Mini pizze bez ciasta 1671

Pierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja

My Chcemy Jeść
Pączki serowe z czekoladą i kremem jagodowym (bez drożdży) 131

Składniki: ( na około 15-20 sztuk) 500 g białego sera 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe cukru 2 łyżki

KreatywnePiny
Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą 115

Dzisiejsza słoneczna pogoda zainspirowała mnie śródziemnomorskim zapachem i smakiem. W okresie wakacyjnym przygotowywałem grecką musakę. A dzisiejsze promienie słoneczne zachęciły mnie do zaserwowania dania, które chodź

kulinarnyJa
Zimowa zupa owocowa z żytnim makaronem 211

Witajcie!, moja dzisiejsza propozycja dla Was to świetna super witaminowa zupa owocowa która postawi Was na nogi i doda słuszną porcję energii. Połączymy egzotyczne owoce takie

Kuchnia PROzdrowotna
Uszka z kapustą i grzybami 167

Moje drugie samodzielnie ulepione uszka gotowe na Wigilię. W tamtym roku lepiłam po raz pierwszy z grzybami a w tym roku zrobiłam z kapustką

Monia miesza i gotuje
Rafaello z białą czekoladą i wafelkami 349

Jak wiecie należę do grona wielbicieli wszystkiego co kokosowe i waniliowe – ciastka , ciacha , kawy … kosmetyki , świeczki … a nawet zapachy do samochodu – nigdy

Ostra na Słodko
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 342

Uwielbiam muszle makaronowe, można je przyrządzać na 1000 sposobów i za każdym razem są pyszne. Dzisiaj mam dla was bardzo prosty przepis, praktycznie samo się robi

Niezły Młynek
Amerykańskie placuszki śniadaniowe ze złotym syropem 226

Te pulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem, który jest świetnym dodatkiem

Apetyczna babeczka
Domowa mielonka ze słoika 157

Słoików na ciężkie czasy nigdy nie za wiele :) Ostatnio staram się przerzucać na jedzenie, które sama robię, a ponieważ konserwy turystyczne to jedne z moich ulubionych

Niezły Młynek
Co kupić na święta kulinarnemu freakowi – czyli 12 pomysłów na prezent świąteczny dla pasjonata (zdrowego) jedzenia! 185

radość – jest dokładnie na odwrót! Uwielbiam szperać po internecie w poszukiwaniu prezentów dla bliskich i cały rok czekam na to by móc zaszyć się w kuchni i gotować świąteczne ciasta i wegańskie pasztety. W zeszłym roku się nie udało – Święta spędziłam z dala od rodziny (i kuchni!), za to na Venice Beach w Californii. Fajnie? Może i tak, ale temperatura(...)Extraordinary Gluten-Free Recipes Made from Real, All-Natural Ingredients (książka po angielsku) Dla: Pasjonata bezglutenowych wypieków, Alergika (osoby chorej na celiakie, uczulonej na gluten), który chce zacząć piec bez gotowych, bezglutenowych mieszanek mąk. To najwspanialsza książka kulinarna jaka wpadła ostatnio w moje ręcę! Urzekł mnie już wstęp, czyli wprowadzenie do bezglutenowego pieczenia, gdzie autorka książki (i właścicielka bezglutenowej piekarni

Fill The Bowl
Prosta szarlotka na biszkopcie 236

się z piekarnika. Najczęściej połowa znika jeszcze ciepła. Idealna do gorącej, owocowej herbaty. Taki jabłecznik będzie świetnie smakował z dodatkiem rodzynków czy orzechów – u mnie najczęściej jest jednak bez dodatków. Prosta szarlotka na biszkopcie: 5 średnich jabłek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 duże jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodajemy mąkę. Wlewamy cienką strużką olej i jeśli używamy – wrzucamy rodzynki lub orzechy. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciut więcej niż połowę ciasta i rozsmarowujemy po dnie. Do pozostałego ciasta dodajemy jabłka, cynamon i mieszamy. Równomiernie układamy na wierzchu ciasta w tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około

Poezja smaku
O bułkach, które stały się chlebem 161

drobnych oczkach, dodać do ciasta razem z oliwą. Dobrze wyrobić - ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać wyrośnięte ciasto, odstawić na 30 minut.Wierzch chleba skropić wodą.Piec w 220 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze przez 30-35 minut.Ostudzi(...)dwa.Za to kuchennie stoimy przed ciekawym wyzwaniem - obiad dla dwunastu osób, z czego jedna jest uczulona na laktozę, gluten, cebulę i czosnek. W formie bardzo, bardzo wrażliwej. Lody bez laktozy...? Czego się nie robi dla siostry ukochanego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 173

lubię i zawsze, kiedy je przygotowuję, przypominają mi się te godziny spędzone w szpitalnej kuchni ze wspaniałą ekipą :)Moje dzisiejsze zrazy są w wersji lżejszej, bo bez słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :)Składniki:wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony,marchewka,dymka,cienka parówka,delikatna musztarda (np. kremska),grubo mielony(...)podobne słupki. Dolną część dymki przyciąć na podobną jak pozostałe składniki długość.Rozbite mięso przyprawić pieprzem i cienko posmarować musztardą. Układać kawałki dodatków i zwijać ciasto roladki. Żeby nie rozwinęły się podczas duszenia, można je zawinąć bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami czy szpilkami. Ja użyłam szpilek:Po spięciu, oprószyć lekko mąką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szarlotka jaglana 168

grudek i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 15 do 20 minut. Po tym czasie zawinąć przykryty garnek w ręcznik i włożyć pod kołdrę na pół godziny, bez dostępu powietrza. Tak robiła moja babcia i mama z ryżem :) Gdy kasza dochodzi, należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie wymieszać je z cynamonem(...)sposób zapobiega wyciekaniu soku. Na spód wyłożyć 2/3 jej objętości kaszy jaglanej. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy brązowym cukrem cukru. Tak przygotowane ciasto zapiec na złoty kolor przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym

Czerwień i błękit
Prozioki z białym serem – kuchnia podkarpacka 60

bez, z cukrem lub bez. A każdy niuansik wpływa na smak, tak jak wpływa na smak pieczenie na blasze kuchennej w porównaniu z pieczeniem na suchej patelni. Jeszcze inaczej będą smakowały proziaki smażone na oleju. Naprawdę jest co testować i jest z czego wybierać. Dzisiaj proponuję Wam przepis na proziaki (w lokalnej gwarze „prozioki”), w których do ciasta dodaje się

Trzeci talerz
Waniliowe muffinki z dżemem brzoskwiniowym 162

wykładamy pozostałe ciasto. Papilotki będą wypełnione do około 3/4 wysokości. Na koniec każdą muffinkę posypujemy odrobiną brązowego cukru. Cukier da efekt chrupiącego wierzchu. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 33 minuty w 175 stopniach (do uzyskania efektu suchego patyczka). Muffinki powinny się ładnie zarumienić. Ja piekę w temperaturze 175 stopni, grzałka dół + góra, bez termoobiegu. Smacznego

Smak mojego domu
Chleb bez wyrabiania, przygotowanie ciasta w 5 minut. Super 146

chleb zrobi każdy, bez względu na umiejętności kulinarne. Nic prostszego już nie można wymyśleć. Chlebek jest bardzo pyszny. Do miski wsypać mąkę, siemię lniane, otręby, nasiona słonecznika i dyni, cukier, sól. Drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody i wlać do suchych składników, dolać jeszcze 1 szklankę ciepłej wody. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, nie wyrabiać nie ugniatać ciasta. Blaszkę o wymiarach

Kuchnia Pokoleń
Ryba w cieście z curry 116

ryby (filet bez ości). Podawać można z ziemniakami, ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami. Do obiadu podałam surówkę z pora z marchewką  Na piątek idealne smaczne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki 700 g filetów z dorsza sól pieprz szczypta sumaku Rybę pokroić na kawałki i oprószyć solą, pieprzem i delikatnie sumakiem. Odstawić na 20 min w chłodne miejsce. Ciasto 1 jajko

O kuchni z uczuciem
przepisy z truskawkami 161

bez dużych kawałków owoców  Przepis znajduje się tu  KLIK Wspaniały truskawkowy deser z galaretką, bitą śmietaną oraz kaszą manną Przepis znajduje się tu  KLIK Jogurtowiec zebra z truskawkami, lekki, pyszny :-)  Przepis znajduje się tu  KLIK Puszysty śmietankowo-kakaowy sernik na zimno z truskawkami i czekoladą  Przepis znajduje się tu  KLIK Lekkie, pulchne ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Biszkopt orkiszowy idealny - metoda 1-2-3 304

był puszysty piec bez termoobiegu, na środkowej szynie. Nie ustawiać tortownicy na blaszce, a najlepiej na kratce z piekarnika. Zapewni to równomierne pieczenie biszkoptu dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boku nie smarować tłuszczem. Biszkopt podczas pieczenia będzie ładnie się "wspinał" i nie opadnie boki biszkoptu odzielić ostrym nożem od boków foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta możliwe modyfikacje: biszkopt

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki ze śliwkami i czekoladą 131

Śliwki (umyte, bez pestek) pokroić na około 8 części - tak, aby każdy kawałek wielkością przypominał drobne owoce. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i posiekaną czekoladę, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać śliwki

Di gotuje
sernik na zimno z musem truskawkowo różanym na czekoladowym spodzie 195

najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę serową: 700 g sera białego 60 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 1 galaretka truskawkowa 150 ml ciepłej wody dodatkowo: ok. 500 g świeżych truskawek, bez szypułek wykonanie: Ser mielimy

Domowy Smak Jedzenia
(Wypij mnie) Browar Port Gdynia. 203

likieru - ok. "Pospiesznie, bez sensu tak z mało smacznym piwkiem startować..." - twierdzili ze smutnymi minami,dodając: "Chmielowa goryczka zabiła niemalże wszystkie pozostałe nuty składające się na aromat złotego trunku..." Rozczarowane chłopy. Cóż. Skuszenie się na litrowe kufle nie było najlepszym wyborem. Ale facet widzący litrowy kufel jest jak kobieta mająca w zasięgu ręki lody i kawałek ciasta. Nigdy nie odmawia

Fiolka w kuchni
Angielskie bułeczki śniadaniowe 142

odsączyć i odcisnąć. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Wycinać okrągła, wysoką foremką okrągłe bułeczki - u mnie szklanka o średnicy 5 cm . Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować z góry pozostawioną masą jajeczno-mleczną. Piec we wcześniej rozgrzanym do 220C piekarniku - grzałka góra-dół; bez termoobiegu; środk owy poziom

Grunt to przepis!
Rurki z kremem 108

już bez moich ulubionych smaków. Postanowiłam zrobić sama. Warto! Żródło mojewypieki.com Składniki 500 g mąki 250 g masła 250 g śmietany Krem 600 ml śmietany kremówki cukier puder  do smaku 250 g serka mascarpone Mąkę przesiać na stolnicę dodać zimne masło, które najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek

O kuchni z uczuciem
Batoniki Snickers w wersji fit 140

jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Moja propozycja na jutrzejszy Tłusty Czwartek :) Spód: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki ksylitolu lub miodu   Karmel: 1 szklanka daktyli 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki orzeszków ziemnych Dodatkowo: pół tabliczki gorzkiej czekolady   Składniki na ciasto dokładnie wymieszać

Chocolate Muffin Blog
Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą 171

mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy krążki. Ponownie odkładamy na blat obsypany mąką, przykrywamy i czekamy ok. 25 minut aż pączki ładnie nam podrosną.  Pączki najlepiej smaży się na smalcu. W szerszym garnku powoli rozgrzewamy tłuszcz. Według babcinych przepisów optymalna temperatura smażenia to 175*C. Aby sprawdzić, bez termometru czy temperatura

VioletoweKucharzenie
Pieczone pączki z granatem i polewą pomarańczowo-buraczaną. 129

miękkości i wilgotności. Ciasto po upieczeniu trochę przypomina murzynka i nie jest tak pulchne jak tradycyjne, ale mimo to jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Powinno się je piec w specjalnej formie na donaty, ale jeśli tak jak ja nie posiadacie, użyjcie po prostu zwykłej foremki na muffiny. Masa jest dość rzadka, dlatego bez foremki się

Powiedz dietom nie
Orkiszowe pierniczki 153

Święta bez chemii”. Standardowo zmieniłam ilość cukru i dodałam go dużo mniej. 200 g miękkiego masła 50 g cukru pudru trzcinowego 500 g mąki jasnej orkiszowej 5 żółtek 150 g miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka kakao (użyłam surowego) 0/5 łyżeczki sody oczyszczonej Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Wałkujemy na grubość

Mienta blog
Bezglutenowy chleb amarantusowy 124

niż się spodziewaliśmy :) Bez problemu moglibyśmy się takie pieczywo przerzucić, gdybyśmy musieli. Potrzebujemy: 110 g mąki z amarantusa 210 g mąki ryżowej 140 g mąki gryczanej 130 g mąki ziemniaczanej 500 ml wody 9 g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 łyżka czarnuszki Wykonanie: Łączymy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie mieć konsystencję

Marder&Marder Manufacture
Tarta z advocaatem, białą czekoladą i czarną porzeczką 267

dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Nadzienie : 250 g serka mascarpone 100 ml advocatu 150 g białej czekolady, rozpuszczonej  Składniki zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodatkowo: 1/2 słoiczka

Chocolate Muffin Blog
Pierniczki II 121

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki.  Po wyjęciu z lodówki cienko rozwałkować (będzie ładnie rosło w piekarniku) i wycinać kształty za pomocą foremek.   Kłaść na oprószoną mąką blachę lub na papier do pieczenia.  Piec ok. 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzić i dekorować lub zostawić bez dekoracji - też

Mania Wypiekania
Cannoli Siciliani czyli chrupiące rurki z kremem 267

jedną stronę ciasta, przykryć drugą i docisnąć.  5. Wrzucać rurki na rozgrzany olej i smażyć jak faworki - do zrumienienia. 6. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na ręcznik papierowy - do odsączenia. Zanim całkowicie ostygną usunąć metalowe rurki. 7. Rurki nadziewać kremem po ich całkowitym ostudzeniu, tuż przed podaniem - wtedy zachowają swoją chrupkość. 8. Kruche rurki (bez nadzienia) można przechowywać

Domowa Cookierenka Agi
Kurczak z selerem w tempurze i surówką marchewkową 193

olej do smażenia bez wyraźnego smaku (ja dałam rzepakowy) Wypłukane listki selera opłukać i osuszyć. Posypać mąką. Jajko rozbełtać z wodą. Dodać mąkę i roztrzepać, wykonując 3-4 ruchy widelcem. To ważne, by w masie zostały grudki mąki, bo dają dodatkową chrupkość tempurze. Z mąki ryżowej otrzymuje się jasną i bardzo chrupką tempurę. Seler obtaczać w cieście i smażyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Burger z kaszy jęczmiennej i ciecierzycy 128

ucierania ciasta ;)  Cebulę kroimy w kostkę , marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach , czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko razem podsmażamy na oliwie do miękkości.  Następnie marchewkę , cebule i czosnek dodajemy do jeszcze ciepłej kaszy mieszamy i dodajemy ciecierzyce oraz pietruszkę.  Obficie przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Dodajemy jajko, aby całą masę scalić. Formujemy kotlety. Grillujemy bez tłuszczu

Cukier&Puder
Gryczane placuszki z jogurtem naturalnym i bananem 155

odżywcze* placuszków bez miodu i dodatków Składniki: 3 łyżki mąki gryczanej (lub kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo : jogurt naturalny, plasterki banana Rozgrzewamy patelnię. Zmieloną kaszę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek

Chocolate Muffin Blog
Ciasto otrębowe, pełnoziarniste "na bogato" (ok. 344 kcal/100g) 233

cukrem (jak do bez). 4. Do białek dodajemy żółtka, chwilkę miksujemy na wolnych obrotach, tylko żeby się połączyły. 5. Dodajemy otręby, przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, mleko i chwilkę miksujemy. 6. Dodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy. 7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką. 8. Do ciasta dodajemy pozostałe dodatki

Malowane smakiem
Kruche ciasteczka maślane - przepis idealny! 240

zamrażarki). 4. Schłodzone ciasto wałkować na grubość ok 0,5 cm (podsypując bardzo małą ilością mąki, żeby ciasteczka nie były twarde). Wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciastka na papierze do pieczenia i piec w 175°C ok 10 min (w zależności od wielkości i grubości ciasteczek). Można ozdabiać lukrem, polewą itp ale nam najbardziej smakowały takie bez niczego. Przepis pochodzi

Kto ugości moich gości?
Pizza pełnoziarnista ze szpinakiem 175

sosu.Po wyrosnieciu zagniesc ciasto jeszcze raz.Podzielic na 2 czesci.Rozwalkowac 2 kola o srednicy okolo 28 cm podsypujac delikatnie, w miare potrzeby maka.Wczesniej oczywiscie wlaczyc juz piekarnik na 250 °C.Rozwalkowane placki od razu ukladac na pergaminie.Pomarowac je oliwa,a potem  przygotowanym sosem.Teraz ulozyc szpinak w barylkach (wczesniej rozmrozony) na plackach.Druga pizze oblozylam tunczykiem z puszki ( bez oleju) i krazkami cebuli.Przykryc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hamburger bardzo domowy 132

już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Ja z takiej porcji robię około 8-9 bułek. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły.Górę przed pieczeniem można posmarować rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków.Kiedy bułki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Malinowy smak lata 144

mało na ciasto, w sam raz na jakiś deser, ale słodkiego w domu pod dostatkiem... A czekać maleństwa już zdecydowanie nie mogły.Wyjęłam więc z zamrażarki lody, waniliowo-brzoskwiniowe, bo akurat takie ostatnio nabyłam, z lodówki - mleko, i zmiksowałam sobie błyskawiczny, pyszny koktajl. Lekko słodki, lekko kwaskowaty od malin, które jeszcze przecież przed sezonem. Bez zbędnych dodatków i udziwnień. Pycha

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zaskoczyłam samą siebie. I bułeczki z marchewką 115

łyżka oleju100 g marchewki (bez skórki)1 łyżka nasion kminkudodatkowo:1 łyżka mąkiDo miski pokruszyć drożdże. Wlać nieco wody, rozpuścić w niej drożdże. Wlać pozostałą wodę, połączyć. Wsypać 300 g przesianej mąki i sól, wyrabiać przez kilka minut. Dodać płatki owsiane i olej, połączyć. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, kminek i resztę mąki, zagnieść ciasto - będzie się lepić.Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z serem 182

takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności.Przepis znalazłam na Moich wypiekach; zaciekawił mnie water roux. Nigdy nie przygotowywałam bułek tą metodą. Nie ma w tym jednak żadnej filozofii, choć brzmi z francuska. Wystarczy zagotować mąkę z wodą, ostudzić, i taką papkę dodać do ciasta chlebowego. Dzięki temu bułeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb litewski 180

mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne. Sól rozpuszczamy w odrobinie wody i też dodajemy do ciasta.Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy je ciastem chlebowym do połowy wysokości. Powierzchnię wygładzamy łyżką umoczoną  w wodzie. Chleb odstawiamy na 4-5 godzin do wyrośnięcia. Powinien podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ponownie(...)Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.Wkładamy chleby i pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 stopni bez termoobiegu. Na koniec zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut.Chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Do jedzenia nadaje się dopiero następnego dnia.Razem

Kulinarne przygody Gatity
Ciastka z orzechami w miodzie przekładane kremem wanilowym 191

ognia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kwadratową foremką wykrawać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowę ciastek  wyłożyć masę orzechową. Piec na lekko złoty kolor 15-20 minut w 175oC.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać porcjami budyń, dobrze łącząc ze sobą. Przekładać ciastka, nakładając krem na ciastko bez orzechów, przykrywając ciastkiem

Czerwień i błękit