Pyszne, chrupiące, słodziutkie i zdrowe płatki śniadaniowe, które uwielbiają wszyscy - duzi i mali! Bez zbędnych dodatków, aromatów i białego cukru. Wspaniałe do mleka, jogurtu lub jako samodzielna przekąska do schrupania między posiłkami. Nieco szybsze w przygotowaniu niż Chocolate Cookie Crisps, polecam dla zabieganych :) Składniki: 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 3-5 łyżek miodu, wg gustu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za mokre, dosypujemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy bardzo cienko - im cieńsze ciasto tym bardziej chrupkie płatki. Dla ułatwienia wałkujemy ciasto bezpośrednio
Chocolate Muffin Blogzaległości wykorzystując przypadkowo kupiony dżem agrestowo-kiwi. Fajnie sprawdził się w masie serowej, bo dzięki niemu nie tylko miała oryginalny smak ale też całość nie była zbyt słodka. Ciasto lekkie i orzeźwiające, w sam raz na upały. *foremka 23*23 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sera na sernik ( z wiaderka) słoiczek dżemu agrestowo-kiwi 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania galaretki zielonej (kiwi lub agrestowa) na wierzch: 200 g drobnych winogron bez pestek 1 opakowanie galaretki gruszkowej Upiec biszkopt: biała ubić na sztywno, następnie dosypywać cukier a później dodać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadomowego dżemy z czarnej porzeczki) cukier puder do oprószenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puder, żółtka oraz masło, siekamy wszystko nożem. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy cisto, w miarę cienko rozwałkowujemy i wykrawamy np. szklanką kółka. W połowie ciasteczek(...)wykrawamy mniejsze kółeczko. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie przekładamy marmoladą lub dżemem (ciasteczko bez dziurki smarujemy np. dżemem i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką). Wierzch oprószamy cukrem pudrem. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniapostanowiłam go potraktować blenderem, jak zamierzyłam tak zrobiłam, i od dziś maszynka do mielenia może dla mnie nie istnieć ! Ten patent działa, masa serowa jest gładka bez grudek, no i odpada zbędne mycie…ufff. Jesli chodzi o sam sernik, to jest kremowy, delikatny, na podpieczonym kruchym spodzie, pieczony w niskiej temperaturze dzięki temu jest śnieżnobiały i nieprzypieczony(...)pianka z musem z truskawek. Dla mnie idealny, jeden z lepszych serników jakich miałam okazję upiec. Żeby tylko te kalorie z niego nie szły w boczki…ach! Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru
Wanilia i Kardamonnajbardziej wskazane. Ciepłe jeszcze jagodzianki okazały się strzałem w dziesiątkę. Z pewnością zagoszczą one jeszcze nieraz w moim koszyku, gdy będziemy się wybierać na kolejny rowerowy podbój świata. Bez wątpienia takie drożdżówki podarowałabym swojemu Połówkowi na osłodę dnia. Myślę, że choć troszkę uprzyjemniałyby chwile spędzone osobno. Sprawdzą się też doskonale jako umilenie wspólnych podróży i zażegnają wszystkie kryzysy dnia codziennego(...)czerwonego światła na każdym skrzyżowaniu, przez rozładowaną komórkę podczas oczekiwania na ważny telefon, na wielkich kryzysach kończąc. Przez żołądek do serca! Składniki na 16 małych lub 8 dużych jagodzianek: Ciasto: 50g drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 500g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka pół szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta pół kostki miękkiego masła szczypta kardamonu
Wrzosowa PolanaOdkąd przekonałam się do słodkich śniadań lubię eksperymentować z różnymi kaszami lub płatkami, w szczególności w postaci zapiekanej. Ten przepis to ciekawy pomysł nie tylko na
Fabryka pomysłówTe ciastka to moja kolejna wariacja nt. rogalików trzyskładnikowych :-) Dokładnie :-) bo miały być rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał
Czary - gary w kuchnidiecie bezglutenowej. Mają lekko orzechowy posmak za sprawą mąki z ciecierzycy i słodkość migdałów. SKŁADNIKI na 30 ciasteczek 200 gr mąki z ciecierzycy 100 gr migdał ó w (bez sk ó rki) 100 gr cukru trzcinowego 60 gr oleju extra vergine 30 gr jagód goji 50 ml wody PRZYGOTOWANIE Na suchej patelni na małym ogniu(...)goji zblendować na proszek (1/4 jagód zostawić do dekoracji). W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, zblendowane jagody goji, migdały, olej i cukier. Ciasto wyrobić na jednolitą masę, stopniowo dodawając wodę. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok. pół cm i foremkami wykrawać
La grande e la piccola cuocacyklu fit-ciasteczka, czyli jak samemu zrobić coś słodkiego bez cukru :) Żytnie ciasteczka kakaowe ze śliwką Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości , Wege Porcje 20 ciasteczek Porcje 20 ciasteczek Składniki 2 szklanki mąka żytnia 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2/3 szklanki erytrol lub inne słodziwo 1/2 szklanki śliwki suszone posiekane 1/2 szklanki olej rzepakowy 50-60 ml mleko 4-5 łyżek(...)kakao Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy na zwartą masę. Ciasto powinno się lekko kruszyć, ale dać ubić w kulkę. Kawałki ciasta formujemy w małe placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w 20 minut w temp
Kucharzycamąki owsianej i kukurydzianej. Do części dodałam ser mozzarella, a część zrobiłam bez dodatków – te zjem z owocami. Scones, szybkie bułeczki Danie Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 14 bułeczek Porcje 14 bułeczek Składniki 225 g mąka ok. 1 i 1/3 szklanki 60 g masło 1 szt jajko 6 łyżek jogurt naturalny 1 łyżka proszek(...)łyżeczki sól opcjonalnie 1/2 szt ser mozzarella light 50 g słodziwa opcjonalnie Sposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło, jajko i jogurt i wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy lub ugniatamy dłonią na placek o grubości ok. 1,5 cm. Szklanką lub foremką wycinamy kółka, które układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut
KucharzycaMuszę się trochę ogarnąć i z okazji różnych świąt wrzucać przepisy z owymi świętami związane. Problem polega na tym, że my nie świętujemy. Jesteśmy zaproszeni
Gotuj z Blue Ravenłyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru demerara sok z 1/2 pomarańczy 2 średnie banany 10 daktyli bez pestek 3 łyżki oleju kokosowego Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut. Suche składniki mieszamy w misce (płatki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mielone migdały). Do blendera wyciskamy(...)pomarańczy, dodajemy obrane połamane banany, odsączone daktyle, olej kokosowy i cukier - blendujemy na gładką masę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy aż się połączą (najlepiej dłonią). Z powstałego ciasta kształtujemy kulki o średnicy około 2 cm, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 180 stopni
peggiwkuchniPiękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !ciasto nie kleiło się do palców i łatwiej było wyrównać ciasto palce maczam w oleju . Następnie górę chlebka nacinam w kilku miejscach żyletką lub ostrym nożem . Teraz blaszkę z ciastem odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia . Pieczenie chleba : Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę(...)nadal piekę W sumie piekłam chleb około 65 minut – 10 minut w temperaturze 190 stopni – i około 55 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony
Uwaga Babcia Piecze Chlebelastyczne, będzie dość luźne i może się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych 4-5 cm odstępach od siebie bo bardzo rosną, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia(...)czasie, w każdej drożdżówce zrobić wgłębienie dnem szklanki, głębokie, prawie na wylot. Nałożyć łyżkę budyniu, wyrównać, nałożyć łyżkę rabarbaru, wyrównać. Każdą drożdżówkę posmarować jajkiem, tylko tą część bez nadzienia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Piec po 20 min, każdą blachę osobno, na prawie najniższej półce, lub piec w 180 st. z termoobiegiem na najniższej półce i 3 od dołu
moj przepis na