instant)500 g mąki (typ 450)180 g miękkiego masła20 g miękkiego smalcu wieprzowego (lub masła – ja dałam masło)80 g cukru2 średnie jajka1 łyżeczka solikilkanaście całych migdałów bez skórki (ja pominęłam)ew. cukier puder do posypania babkiRodzynki namoczyć w rumie- najlepiej na noc. Jeśli nie używamy alkoholu w małym rondelku zalać rodzynki niewielką ilością wody zagotować i odstawić(...)ciepłe miejsce, pod przykryciem, aby podrosły.Masło (i ewentualnie smalec) utrzeć z cukrem. Po kolei dodawać jajka i resztę mleka. Na koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne 7-8 minut. Jeśli metodą ręczną to po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około
UgotujmyTo.plbazie mąki pszennej, jak było w oryginale. Inspiracją był przepis znaleziony na stronie Ania gotuje . Do tego ulubione dodatki i pyszny, zdrowy obiad gotowy👌😋 Świetne również do schrupania, bez żadnych dodatków. Z poniższych składników wyszło mi 12 tortilli, śr.16-18cm Składniki: - 320g mąki orkiszowej tortowej typ450 (w oryginale było 400g mąki(...)wrzątku - płaska łyżeczka soli Mąki wsypać do miski, dodać sól, zamieszać. Masło stopić w kubeczku, dodać wrzątek. Wlać zawartość kubka do mąki i zamieszać łyżką. Po chwili wyrabiać ciasto ręcznie lub wspomóc się hakiem miksera. Mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej, elastycznej, dość gęstej masy. Z ciasta uformować kulkę, przykryć folią spożywczą, odstawić do wystudzenia, na ok. 20 minut. Następnie ciasto
Smaczne Zdrowecebulę, następnie dodajemy pieczarki i doprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Jajko i suszone pomidory drobno siekamy, dodajemy do uduszonych pieczarek, mieszamy do połączenia i podgrzewamy już bez przykrycia, by soki z pieczarek odparowały. Ser kroimy na osiem równych kawałków, po dwa kawałki wsadzamy do woreczka foliowego i szczelnie zamykamy. Woreczki umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą, wstawiamy(...)wrzenia. Wyłączamy ogień, zostawiamy na 5 minut. Na stolnicę silikonową lub na papier do pieczenia wyciągamy woreczki z serem, rozpakowujemy roztopiony ser i zagniatamy ser w kulę – jak kruche ciasto. Serową kulę rozpłaszczamy, wałkujemy na grubość wg uznania. Na rozwałkowany ser nakładamy przygotowany farsz – nie musi być ostudzony – zwijamy ser jak roladę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki
Gotowanie i blogowaniepieprz, curry 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 10 dag startego żółtego sera np. mozzarelli kilka plasterków szynki 10 dag papryki konserwowej 10 oliwek pomidor mała puszka kukurydzy Wykonanie: 1.Kalafior kroimy (bez twardych części) i rozdrabniamy w blenderze na kształt sypkiego ryżu. W garnku zagotowujemy około ¾ szklanki wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Odstawiamy(...)sitko a później przez gazę. 2. Odciśnięty kalafior przekładamy do misko, dodajemy jajko i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki. 3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. 4. Podpiekamy spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki, posypujemy serem i ponownie pieczemy przez około 10 minut. Gotowe! Smacznego! Przepis inspirowany http://poprostupycha.com.pl/fit-pizza-z-kalafiora/
Mama z miastapraskę. Jeśli mamy z poprzedniego dnia, to przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. • Do ostudzonych dodać, mąkę, sól i jajko. • Zagnieść, aż masa uzyska konsystencję ciasta. • Uformować wałek i przeciąć go na 12 plastrów. • Z każdego kawałka zrobić placuszek w rękach, kłaść morelę i zlepiać kulę. • Knedle wkładać do posolonego(...)ciepłe ze słodką śmietanką. Zamiast nadzienia proponowanego przeze mnie można do środka włożyć kostkę cukru, ewentualnie namoczoną w rumie. Śmietankę można tylko wymieszać z cukrem bez ubijania i polać knedle
To co kochamKochani, życzę Wam wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku, szampańskiej zabawy sylwestrowej, samych sukcesów, realizacji marzeń, optymizmu...a przede wszystkim zdrowia, bo bez niego nic się nie może udać :) Szczęśliwego Nowego Roku! Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową podana z kantalupą, borówkami, serkiem waniliowym* i cynamonem *serek stracił na widoczności przez posypkę z cynamonu :( Poczwórnie(...)masą makową /przepis własny/ 40 g mąki pszennej graham 30 g bio mąki kokosowej szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150 g jogurtu greckiego mleko do rozrzedzenia ciasta duże jajko łyżka bio syropu z kwiatu kokosa łyżeczka oleju kokosowego bio łyżka bio wiórek kokosowych 3 łyżki masy makowej Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski
Poranek na słodkoocet balsamiczny Wykonanie: paprykę upiec w piekarniku. Papryki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200`C 20 minut. Paprykę ułożyć w miseczce i przykryć. Gdy ostygnie, bez trudu zdejmiesz skórkę. Oczyścić papryki z pestek jarmuż ułożyć na rozgrzanej patelni i rozmrozić. Poddusić go przez 10-15 minut, aż odparuje woda, a jarmuż zmięknie. Jeśli po rozmrożeniu jarmuż(...)szklanki bulionu warzywnego. Jarmuż intensywnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. wystudzić, następnie dodać zółtka i zblendować na gładki krem białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z jarmużem. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160`C 20 minut. Uważać, by nie przesuszyć rolady, ponieważ popęka przy zwijaniu. Odstawić upieczoną roladę do przestygnięcia. Delikatnie z rolady usunąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wystudzone masło. Wyrabiamy przy użyciu haków. Gdy ciasto będzie lśniące, a wszystkie składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na stolnicę (stół), jeśli jest klejące - podsypujemy lekko mąką. Rozwałkowujemy na dość gruby (ok 1.5 cm) placek. Kieliszkiem od wódki wykrawamy małe kółeczka. Układamy(...)stopni. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy drożdżówe kółeczka i smażymy z obu stron na złoty kolor. Pączusie są małe, więc nie musimy się obawiać o ich środek. Bez problemu dość szybko są przesmażone w środku. Po wyjęciu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku (lub serwetce). Wystudzone lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem
Walijskie Pichceniemozzarellą i pieczarkami Na początek muszę Was przeprosić za naprawdę dość sporą nieobecność... Pierwsze święta jako Żona i Pani Domu, pierwsza rocznica naszego ślubu i sylwestrowe szaleństwo pochłonęły mnie bez reszty! Ale już wracam i zapraszam na noworoczny przepis! :) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 mozzarella 500 g pieczarek 2 jajka 2-3 łyżki mąki przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek(...)miseczce roztrzepujemy widelcem dwa jajka, po czym dodajemy do nich mąkę i przyprawy (szczypta soli i pieprzu; pozostałych przypraw po 1-2 łyżeczki). Marynatę dokładnie mieszamy. Ma ona konsystencję ciasta, dzięki czemu możliwe będzie łatwe usmażenie kotlecików :) Umytego i ususzonego kurczaka kroimy w drobną kostkę - bardzo ważne, jest, aby kostka była drobna, gdyż ułatwia to utrzymanie pożądanego kształtu kotlecika
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!okienka Ciasto: W rondelku rozpuścić miód, cukier, margarynę, kakao i przyprawę do piernika. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie podzielić na kilka części i rozwałkowywać na ok. 3-5 mm. Wykrawać poszczególne części domku. W miejsce okien wsypujemy pokruszone(...)piekarniku nagrzanym do 180st. Ostudzić. Wymiary ścianek: Front i tylna ściana: Podstawa 10cm, wysokość 15cm. Okienka 2x2cm. Drzwi 4x2cm- wycinamy 2 takie ścianki, z tym, że drugą bez drzwi. Ścianki boczne: 10x7cm. Okna 2x3cm- wycinamy 2 takie ścianki. Dach: 11x11cm-wycinamy 2 części. Podstawa domku: 15x21cm. Lukier: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać cukier puder
Smakołyki Asimój drugi wpis na blogu w listopadzie. Brak czasu bardzo mnie frustruje- pierwsze trzy dni tygodnia jestem jak tykająca bomba, potem zaczyna mi brakować energii i pełzam jak zombie bez nóg. I wiecie co? Zaczyna mnie pociągać filozofia "walimnietoizmu". Bo ja się staram, gonię i rezygnuję ze wszystkiego, żeby nie było popeliny. I nikt tego nie docenia. I mogłabym(...)razy wymazywałam gotowe pół akapitu. I z tego pisania nic nie będzie- ponakręcam się tylko i potem nawet melisa (moja kolejna BFF) mnie nie uśpi Zanim przejdę do terapii ciastem z czekoladą, wyjaśnię jeszcze jedną kwestię. Jak mam na to czas, to naprawdę lubię swoją pracę. I rozumiem trudną sytuację, i to jakie są priorytety. Tylko po prostu
les mirabellesodwiedziłyśmy dobrze zaopiniowaną wrocławska knajpę "Przyjaciele i znajomi". Restauracja znajduje się w naszym rodzinnym mieście Wrocławiu, przy ulicy Grunwaldzkiej 98. Przybyłyśmy, zjadłyśmy i wystawiamy Wam opinię. Nie bez powodu wzięłyśmy pod nóż kreślarski tą restaurację. Jak nie trudno zauważyć znamy się od parunastu lat, miedzy nami aktualnie jest szczera przyjaźń, ale jak to w życiu bywa, przeszłyśmy burzliwy okres(...)określenie Nas samych. Dlatego oto tak knajpa. Zaczynamy... Menu sięga do tradycji kuchni polskiej, w szczególności dolnego śląska, czyli? między innymi kluski i zrazy śląskie, żurek śląski, karp czy ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką. Czy takie potrawy można zamówić w tej knajpie? Przekonajmy się. Zacznijmy może od wystroju lokalu, wg nas jest surowy, mało przytulny a jednocześnie, idealnie pasujący
Bike By Lifea.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Jakie zalety ma domowy chleb na zakwasie? Jest pyszny, bez środków chemicznych oraz bardzo długo utrzymuje świeżość. CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które odpowiednio wzmocnią(...)gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki żytniej z pełnego przemiału - 300 mililitrów ciepłej wody - 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Składniki łączymy i zagniatamy z nich zwarte, acz elastyczne ciasto. Umieszczamy pod ściereczką, a potem w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrastać przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka
Życie zamknięte w smakustabilnie trzyma się w ręce i nie rozpada. Umoczona w dipie jogurtowo ziołowym smakuje wyśmienicie. Można ją dodatkowo przybrać oliwkami i pomidorami. Kalafior zmiksowany na drobne kawałeczki wielkości ryżu "Ciasto" ułożone na blaszce Składniki (12-14 kawałków jak na zdjęciu): 1 średni kalafior 1 mała marchewka 125 g mozzarelli (ja użyłam light) 80 g wege parmezanu 1 jajko(...)tymianku 1/2 łyżeczki chilli 2 szczypty soli świeży cząber do posypania ozdobienia Dip jogurtowy : kilka łyżek jogurtu greckiego tymianek, chilli i świeży cząber do posypania Przygotowanie (25 minut bez pieczenia) : - od kalafiora odkrawamy twarde części pozostawiając tylko różyczki. Różyczki wkładamy do robota kuchennego (ważne żeby robot nie zrobił z kalafiora papki, tylko drobinki wielkości ryżu jak na jednym
Pora na pora i pomidora