ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:775/1217)

EKSPRESOWE PĄCZKI SEROWE 152

bez wyciągania miksera. Pamiętajcie, aby na rozgrzany olej nie wrzucać zbyt wielu pączków na raz. Powinny swobodnie pływać i mieć miejsce, aby się obracać i równomiernie smażyć z każdej strony. Jeżeli chcecie, aby pączki były równe i okrągłe uformujcie je przy pomocy małej łyżki do lodów (zamoczonej w gorącym oleju), a przed wrzuceniem na tłuszcz, wyrównajcie ciasto w łyżce

cool and minty
Orzechowy chleb 114

bez dodatków, choć z serkiem orzechowym smakuje jeszcze lepiej – np. orzechowy Tartare lub dowolny śmietankowy wymieszany z orzechami, np. pekan… przepyszne! 200 g mąki pełnoziarnistej 5 g drożdży instant 150 ml ciepłej wody lub mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka tłuszczu (miękkiego masła lub oleju) 2 solidne garści orzechów włoskich Z wszystkich składników poza orzechami zagniatamy ciasto

Kucharzyca
Domowy krem czekoladowy z suszonych daktyli 149

przełożenia ciasta przyda się bardziej zwarty, a więc dodaj mniej mleka. Do deserów w pucharkach może być rzadszy. Ja zrobiłam krem dwa razy. Stąd dwa przepisy poniżej. Lepiej posmakował mi ten drugi, bo nie był aż tak słodki, był rzadszy i nie tak kakaowy. Na kanapkę też się nadał. Zuzi bardzo smakował i jeden, i drugi. I bez wyrzutów sumienia

Anioszek w kuchni
Pełnoziarniste ciastka Pieguski z masłem orzechowym 130

kompletnie bez użycia glutaminianu monosodowego - GMO . No po prostu wiem co jem! Mix orzechowy jest przyjemnie chrupiący, ma widoczne kawałki orzechów, nie jest za słony i pachnie obłędnie. Ach, czemu ten słoik taki mały?! Pieguski już pojawiały się na blogu, ale nigdy jeszcze w pełnoziarnistej wersji . A dodatek masła orzechowego to już zupełna rozpusta ! Wcześniejsze propozycje to: Ciast ka Pieguski

Grunt to przepis!
Rogale maślane 191

być bez niczego lub posypać makiem, sezamem.. 400-450 g mąki 250 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżki soli 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 50 g masła Drożdże rozpuścić z mlekiem, cukrem i mlekiem w proszku. Dodać mąkę, roztrzepane jajko z żółtkiem , wymieszać na jednolitą masę.Zagniatać ciasto , dodając porcjami

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki z mąki razowej 224

grudek. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę wody gazowanej, zwykłej lub maślanki :) Jeśli chcemy zrobić małe placuszki z owocami, do masy dodajemy pokrojone jabłka lub śliwki. UWAGA: Nie można dać za dużo owoców, bo bardzo trudno będzie placuszki przewracać na drugą stronę. Naleśniki smażymy na małym ogniu na patelni do naleśników, bez żadnego tłuszczu

Jak gotować i nie zwariować
Jagodzianki 89

Wyrośnięte ciasto wałkować cienko , wykrawać spore krążki o śr. ok 8-9 cm. Nadziewać i sklejać w kształcie pierożków, układać na papierze do pieczenia zlepieniem w dół. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem ( ja posypałam odrobiną kruszonki takiej jak się robi do szarlotki. Mąka cukier i margaryna)  Piec ok 15 - 20 min w temp 170 st z termoobiegiem, bez termoobiegu

Gotowanie jest łatwe
Kokosanki z kleikiem ryżowym bez mąki 165

kokosanki bez mąki. Składniki: 1 kostka margaryny (250 g) szklanka cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 16 łyżek wiórek kokosowych opakowanie kleiku (170 g) Margarynę miksujemy z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodajemy 4 żółtka i proszek do pieczenia. Miksujemy. W drugiej misce ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy je do ciasta razem

Pelusiowa Kuchnia
Ciasteczka pełnoziarniste. 125

klejące ciasto.. Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm ,najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie. Wycinać szklanką lub foremką ciastka. W każdym ciastku wykałączką porobić małe dziurki. I to zadanie właśnie należało do mojej córki.Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180 ºC. Po ostudzeniu ,pędzelkiem pomalować je po stronie bez dziurek rozpuszczoną

Radość kipiąca uśmiechem.
Letni torcik owocowy 146

bez dodatku.  Na schłodzony krem jogurtowy wylać galaretkę z malinami, wstawić do lodówki do stężenia.  Następne warstwy przygotować analogicznie. Aby przygotować wierzch należy obrać kiwi, pokroić w plasterki i sparzyć je wrzątkiem, około 2 minut. Robimy to, aby pozbyć się enzymów uniemożliwiających tężenie galaretki. Na wierzchu ułożyć kiwi, zalać galaretką, włożyć do lodówki do pełnego stężenia ciasta

Cakes By Kejt
Placuszki z cukinii 115

żyć bez naleśnikarki. Składniki: Mała cukinia 1 ogórek ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 1 cebula 2 jajka Mleko Mąka Sól Wykonanie: Cukinię, obrany ogórek ścieramy na tarce do warzyw ( duże oczka ), dodajemy bardzo drobno pokrojone papryki i cebulę. Całość solimy 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby odciekł nadmiar płynu. Z mleka, jajek, mąki robimy ciasto naleśnikowe

Smaki Ewy
Chleb na zakwasie mocno szczypiorkowy z rzodkiewką 116

przekładamy ciasto (może się trochę lepić więc najlepiej zwilżyć dłonie wodą) do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. I znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - znów na godzinę, chlebek ładnie rośnie. Dobrze właśnie jest wystawić na słońce, to zakwas się przyjemnie "zakisi". Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chlebek przez 35 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce, bez zbędnej zwłoki

Marder&Marder Manufacture
Naleśniki z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą 702

gdyby ciasto było zagęste należy dolać troszeczkę mleka). Smażyc z obu stron na rumiano. 3. Gotowe naleśniki posmarować cienko nutellą, położyć banany i zwinąć w ruloniki.  4. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić - w mikrofali lub kąpieli wodnej. Ozdobić wierzch naleśników. Posypać pokruszonymi chipsami bananowymi. Naleśniki pysznie smakują również również z dżemem, owocami, jogurtem a nawet same bez nadzienia

Kto ugości moich gości?
Chleb razowy 115

ulepszaczy, bez zbędnych składników a smakuje wyśmienicie. składniki na bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju przepis Do dużej miski wkładamy rozkruszone drożdże z mąką pszenną razową i ciepłą wodą , dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy

Smakowite Dania
Drożdżówki z konfiturą 189

produkowane bez dodatkowych barwników, aromatów, czy sztucznych konserwantów czyli takie jak same przyrządzamy w domu...i stąd nazwa firmy Nasze domowe . 40 dkg mąki 3 -4 łyżki cukru 3 dkg drożdży  70 g masła 100 ml mleka 2 jajka szczypta soli konfitura morelowa Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie

Moje domowe kucharzenie