wyrośnięciu ciasta : Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, aby łatwiej było mi je przenieść dłoń nawilżam olejem. Górę chlebka wyrównuję w foremce dłonią nawilżoną olejem. Foremkę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia . Pieczenie chleba : Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach(...)nadal piekę W sumie piekłam chleb około 70 minut – 10 minut w temperaturze 190 stopni – i około 60 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony
Uwaga Babcia Piecze ChlebWojtusia, następnych po Maksie, łobuzów z Palczewskiego rodu. No może najpierw należałoby opisać jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, którą przyrządziłam także u Mamy - w ten sam weekend co powstało ciasto i indyk. Ale pozwólcie, że zostawię sobie tę konfiturę na deser i stosowną chwilę. Wracając do chrzcin wyjazdowych - to choć pogoda nas nie rozpieszczała trzeba przyznać, że Adaś i Wojtuś(...)pięknej scenerii mazurskich pól i jezior, w gronie najbliższej rodziny. A sama uroczystość odbyła się w malutkiej, wiejskiej kapliczce, za sprawą przesympatycznego Księdza "dojeżdżającego". Była więc to esencja sakramentu, bez kościelnego blichtru i uroczystego zadęcia, a pełna serdecznego kontaktu z wiarą i bliskimi. Ponieważ mój telefon cały wyjazd przeleżał w pokoju, zdjęć mam mało, ale mogę Was zapewnić, że było
Kuchnia po mojemuząbki czosnku (dla tych co lubią ostre) Wykonanie Jeśli nie używamy fasolki z puszki, namaczamy ziarna na noc. Fasolę podgotowujemy, aż będzie prawie miękka. Wodę zagotowujemy z przyprawami - bez czosnku. Botwinkę dzielimy: osobno liście, osobno łodyżki, osobno buraczki. Na wrzątek wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i buraczki. Gotujemy ok 10-15 min. Dodajemy pokrojone łodygi i ziemniaki. Po kolejnych(...)miękkości. Na koniec zaprawiamy octem/sokiem z cytryny, wyciskamy czosnek. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-botwinki-mlodych-buraczkow/ BosowKuchni Artykuł Zupa z botwinki – młodych buraczków pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusię wymyślić. Mało tego - niektórym smakuje on bardziej niż ten wypiekany na drożdżach. A skoro już jesteśmy przy drożdżach - nie znajdziecie ich w składzie tego chleba gdyż ciasto rośnie w piecu dzięki dodaniu sody oczyszczonej. Biała pszenna mąką również jest zbędna gdyż chleb robimy w całości na bazie mąki pełnoziarnistej. Jeżeli jeszcze Wam mało możecie podkręcić wartość odżywczą tego cudownego(...)słusznie uznawanych za jedno z tzw. superfoods. Ten rodzaj chleba idealnie nadaje się na dni, gdy mamy naprawdę mało czasu. Wystarczy tylko połączyć składniki i wstawić chleb do pieca, bez potrzeby odstawiania go do wyrośnięcia
Milion Smakówtwarogu. Jest to propozycja na tzw. pączki last minute, dla tych wszystkich , którzy nie mają czasu lub ochoty przygotować Pączków tradycyjnych , a mimo wszystko nie wyobrażają sobie Tłustego Czwartku bez tych smakowitych kulek :) W internecie krąży mnóstwo przepisów na nie, jedni robią je na serku homogenizowanym, inni na twarogu w kostce. Ja mam swój od lat sprawdzony przepis(...)pięknie się rumienią i co najważniejsze w ogóle nie chłoną tłuszczu. Smakują wspaniale, z lekką cytrynową nutą i są idealne tak na jeden, dwa kęsy. Aby nie dosypywać do ciasta zbyt wiele mąki, odrywam jego kawałki i najpierw lekko obtaczam w mące, po czym formuję kuleczki odrobinę większe niż orzech włoski. Pączusie wychodzą idealnie okrągłe, pulchne i delikatne :) Fantastyczny
Słodko-Słony Świat IlonySzybkie placuszki z jabłkami, podobne do racuchów, tylko bez sody, której nie toleruję w potrawach. Składniki (na 6 placuszków): 4 średnie jabłka 2 jajka szklanka mąki szklanka mleka 3 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z mlekiem, następnie dodajemy(...)cukier, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, na końcu mąkę (cały czas miksując). Do ciasta dodajemy obrane, starte na tarce o grubych oczkach jabłka i mieszamy łyżką, następnie dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy składniki. Na rozgrzany olej układamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor
e-PrzepisyKulinarnelekko wysypanej mąką. Im cieńsze będzie ciasto, tym delikatniejsze wyjdą ciasteczka, ale nie należy też przesadzać, żeby się nie kruszyły nadmiernie. Ja rozwałkowuję je na 2- 3 milimetry . Z ciasta dużą foremką wyciąć kształty, a w połowie ciasteczek małą foremką wyciąć na środku otworek (warto zachować „środki” i upiec je osobno – pieką się krócej). Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem(...)być duże. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka góra-dół) około 8-10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pełne ciastka posmarować marmoladą lub powidłami (powinny być jednolite, bez kawałków owoców) i przyłożyć każde ciastkiem z otworkiem. W niewielkiej misce utrzeć białko i sok z cytryny, a następnie dodać cukier puder i ucierać, aż masa stanie się jednolita
Trzeci talerzNic nie może być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza
Kuchnia Łukaszaprzed telewizorem. Po udanym teście patelni Positano firmy Ballarini (tutaj znajdziecie produkty z tej serii) ze smażeniem w głębokim tłuszczu przyszedł czas na sprawdzenie tego modelu podczas smażenia bez użycia tłuszczu, a nachos nadają się do tego idealnie. Składniki - proporcje dla 2-4 osób 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej 120 - 140 ml gorącej wody(...)soli opcjonalnie ulubione przyprawy: chilli, słodka papryka, oregano Sprzęt patelnia o jak największej średnicy - korzystałam z 28 cm patelni Ballarini Positano stolnica silikonowa nóż silikonowy lub radełko do ciasta wałek do ciasta Przygotowanie Wszystkie sypkie składniki (w tym przyprawy) wymieszać ze sobą, dodać wodę i oliwę (lub olej) i zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszne, lekkie, bardzo łatwe w przygotowaniu dietetyczne placuszki bananowe do przygotowania, których są potrzebne tylko dwa składniki: kurze jajko i dojrzały banan! Ostatnio mam
Kuchnia ŁukaszaNajlepszy czas aby zajadać się szparagami :), co roku o tej porze część z nich ląduje w naszych obiadowych daniach, a zdecydowana większość jest marynowana, aby można
Apetyczna babeczkakruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao(...)soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około
Ciastkozercyzagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Podzielić na równe części (około 100 g każda) i uformować bułeczki (fot.1) . Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie teflonowej. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić(...)podwojenia objętości. Tuż przed pieczeniem, bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać ziarnami słonecznika (fot.2) . Lekko docisnąć. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu). Studzić na kratce. Źródło: przepis własny drukuj przepis
Świat CiastaProwadzę Dom otrzymałam formę do magdalenek. Oczywiście musiałam zrobić te małe i pyszne ciasteczka, które świetnie pasują do kawy i bardzo ładnie wyglądają polane polewą czekoladowa:) U mnie bez polewy, a i tak bardzo smaczne . Polecam!!! Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki(...)Wykonanie: Jajka, cukier wanilinowy i cukier puder ucieram do białości, dodaję make wymieszana z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone i przestudzone masło oraz sok z cytryny. Foremkę do magdalenek napełniam ciastem i piekę 15-20 min, w piekarniku nagrzanym do 190°C-200°C, aż się lekko zrumienią. Wyjmuję i studzę
Ciasteczkowy Potwórdługo, aż większość soku z pieczarek wyparuje. Na przygotowanym surowym spodzie do pizzy rozsmarować sos pomidorowy (sosem nie smarować brzegów pizzy!). Dodać pieczarki z cebulą, kukurydzę z puszki (bez zalewy), pokrojony w kostkę boczek (lub szynkę), a na sam środek wbić surowe jajko, które delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko posypać startym żółtym serem (pomijająć jajko!). Piec około 15 minut(...)przez ten czas jajko na pewno się zetnie. Podawać z sosem czosnkowym bądź keczupem. P.S. Pamiętajcie, im mniej dodatków na spodzie do pizzy - tym danie będzie smaczniejsze, a ciasto mocniej wyrośnie
Ugotować