ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:764/1217)

Tort Podwójnie Czekoladowy z Bitą Śmietaną i Truskawkami 305

ziaren kakaowca, więc traktują ją jako owoc, a tort przejawia mocne działanie antydepresyjne, bo po jednym kawałku poziom serotoniny osiąga nieprawdopodobnie wysoki poziom, ale to normalne, skoro w to ciasto wpakowałam pół kilograma czekolady :) BROWNIE: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej Sposób przygotowania: Na początku przygotowuję(...)jednej misce porządnie zmiksowałam żółtka ze 100 g cukru, a w drugiej misce ubiłam białka na pianę, po czym partiami dosypywałam 100 g cukru, pina powinna być sztywna bez wyczuwalnych grudek cukru, ale to wiecie przecież :) Kiedy rozpuszczona masło z czekoladą osiągnęło temperaturę pokojową miksując żółtka cienkim strumieniem wlewałam do nich masło z czekoladą cały czas miksując. Potem wsypałam przesianą

Blondynka Gotuje
Jagodowa subtelność na spodzie z otrębami...Chwila zapomnienia ;-) 192

zdrowe! ;-) Jest to idealna kompozycja na deser w tak upalne dni, nie za słodki, zimny, lekko kwaskowaty, rozpływający się w ustach. Wystarczy kawałeczek a człowiek zakochuje się w nim bez pamięci... Serdecznie Zapraszam! SKŁADNIKI: na spód: - opakowanie otrębów granulowanych o smaku żurawiny - 4 czubate łyżki masła lub oleju kokosowego Wykonanie spodu: W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Tortownicę wyłóż(...)dodaj ziarenka wanilii i rozpuszczone galaretki. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Wierzch: - bita śmietana roślinna - maliny -cukier puder Ciasto zachwyci smakiem i wyglądem. Powiem Wam kochani, że je się go oczami ;-))))! Polecam Wam serdecznie! Życzę Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu z marką KUPIEC

SMYKWKUCHNI
Puszyste gofry 166

chodziły mi po głowie. Podjęłam kilka eksperymentalnych prób, które spoczęły na niczym; a chyba najgorszą klapą okazały się gofry marchewkowe, w zamierzeniu zdrowe (tak, miałam dobre intencje), ale których ciasto mogłabym określić jako najbardziej beznadziejne, jakie kiedykolwiek zrobiłam i prędzej oderwałabym gofrownicę od kontaktu niż gofry od gorfownicy. No cóż, tak to już jest, trzeba przywyknąć do faktu, że niektóre(...)znoszę marnować jedzenia, to jednak uczy, których błędów w przyszłości nie popełniać. No, już dosyć użalania się nad sobą, teraz do rzeczy. Poniższy przepis to najprostsza kombinacja, bez specjalnych udziwnień; według mnie godny polecenia, dlatego z czystym sumieniem ląduje na blogu. Co prawda nie mam pojęcia, jakie gofry Tobie odpowiadają – lekkie i chrupiące czy też te w stylu belgijskim, bardziej

Roślinna - blog wegański
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 239

zmiksowane namoczone daktyle lub suszone śliwki). Dodać orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni(...)pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania

głodny alergik
Szybki biszkopt z truskawkami i czekoladą na każdą imprezę 186

polski... I tutaj przechodzę do nowinki- od przyszłego tygodnia będę znów mieszkanką Wysp Kanaryjskich i będę pisać dla Was posty ze słonecznej Fuerteventury:) Ktoś chce dołączyć?  Wracając do ciasta, myślę, a nawet ośmielę się założyć, że zakochacie się w nim tak jak ja. Ten przepis to tylko nagięta do moich zachcianek wersja Marthy Stewart, która, jak każdy wie, jest(...)duże jajo 1/2 szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 mleczna czekolada dobrej jakości, posiekana  pół szklanki wiórków kokosowych + do posypania około pół kilo/kilo truskawek, bez szypułek, przekrojonych na pół Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce połącz masło, jogurt i cukier, utrzyj, aż masa

Gotowanie to kochanie
Faworki 126

Każda potrawa ma swoją historię - faworki również. Pierwsze faworki rzekomo pochodzą z piekarni „Fawor” w Poznaniu. Powstały zupełnie przez przypadek. Młody cukiernik przez nieuwagę upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Pasek utworzył warkocz, a przestraszony cukiernik chcąc uniknąć kary, posypał go cukrem - co dało nowy przysmak. Na początku faworki były ciężkie i tłuste tak jak pączki, ale lata praktyk domowych(...)Chorwaci mają krostole, Duńczycy klejner, a Słowacy fańkę. Chrupiące ciastka są znane również w Szwecji, Białorusi, w Niemczech, w Rumunii czy na Ukrainie. Obecnie nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku bez faworków. Są to tak popularne smakołyki, że z łatwością znajdziemy na nie przepis w każdej książce kucharskiej, zatem do dzieła! Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas

Wędrówki po kuchni
Kostka Sernikowa Na Biszkopcie Z Dżemem I Galaretką 69

Udało mi się przygotować ostatni przepis przed świętami na pyszne, lekkie ciasto, które na pewno posmakuje większości osób :) Od razu też chciałam Wam życzyć Wesołych i Radosnych Świąt Wielkiej Nocy, abyście je mile spędzili w gronie rodzinnym :) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru(...)Masa sernikowa: 350 g sera twarogowego użyłam Mój Ulubiony 1/2 szkl cukru 60 g masła 2 jajka kl M 50 ml mleka 3 łyżki budyniu w proszku bez cukru Dodatkowo: 1/2 opakowania galaretki lemoniadowej lub cytrynowej 200 ml wody dżem morelowy lub z czarnej/czerwonej porzeczki Biszkopt 1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy

Gotowanie...to proste !
jajka faszerowane wędzoną makrelą 215

*składniki 5 jajek 1 mała makrela wędzona 2 łyżki majonezu pierz szczypiorek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż. Delikatnie

Domowy Smak Jedzenia
Kopytka 140

Przepis na kopytka zna chyba większość ludzi mających do czynienia z polską, tradycyjną kuchnią. Jest to uniwersalna propozycja na obiad. Możemy je jako samodzielne danie z

W kuchni bez szafek
Ser smażony z kminkiem 307

Dzisiaj przepis na ser smażony z kminkiem, który robiła moja babcia. No, może nie do końca… bo babcia robiła go z prawdziwego wiejskiego twarogu, który

Oryginalny smak
Kotlet schabowy tradycyjny 125

A oto odsłona najpopularniejszego kotleta, co oznacza, że bardzo lubianego, ale prawda, że mimo popularności, zawsze mamy na niego apetyt? na takiego prosto z patelni, chrupkiego

kgwjanczewo
Budyń amarantusowy z bananem 216

Witajcie! Mam dla Was świetny prosty i bardzo odżywczy deser :). Ugotowany amarantus połączę z bananem i śmietanką. Będzie bez CUKRU!, bez MĄKI a zarazem deser będzie

Kuchnia PROzdrowotna
SZYBKIE CURRY Z TOFU. 158

Spoglądam z niedowierzaniem za okno. Świat szary, bury, tak smutnie ponury... Aż żal opuszczaćswoich czterech ukochanych, ciepłych kątów.Listopad dobiega końca, a mnie dopada jesienna chandra

W kuchni Karmel-itki
Zapiekane jajka z jogurtem 159

Smaczne i szybkie śniadanie jest podstawą udanego dnia.  Dzisiaj serwujemy zapiekane jajka z jogurtem. Nie ma co się rozpisywać po prostu trzeba spróbować :)Składniki:3

Niezły Młynek