pokojowej inaczej grozi zakalcem. Skala smaku 10/10 po dodaniu jabłek i bakalii może się wydawać, że jest ich za dużo, gdyż masa jest bardzo gęsta, jednak tak powinno być bez obaw. Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 6 jaj 1 łyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cukru waniliowego(...)oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam
Kubki smakuprofil. Kasia urodziła się z porażeniem mózgowym, ale oprócz tego ma masę innych dolegliwości, które czynią jej życie niezwykle trudnym i wręcz niemożliwym bez pomocy innych osób. Mama Kasi, Ewa, to niezwykle dzielna kobieta. Całe swoje życie podporządkowała pod potrzeby dzieci - bo Kasia ma młodszego brata, bardzo fajnego faceta :) Kiedy pierwszy(...)góry Wam dziękuję :* A teraz pora na obiecane ciacho ;) Są potrawy, które przygotowuję tylko od święta. I nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać
Codzienna kuchnia niecodziennakonieczności wykorzystania pięknego rabarbarowego bukietu. Upchnęłam go właśnie w poniżej prezentowaną babeczkę. W oryginale to babka z kominkiem, z dodatkiem soku i skórki z cytryny, bez owoców. Zapewniam jednak - moja modyfikacja jest trafiona i w pełni udana. Poza rabarbarem, dodałem również chałwę - rabarbar w jej towarzystwie czuje się naprawdę dobrze, przekonałam się(...)smakowego odnalazło się mleko w proszku. Babeczka wyrasta bardzo wysoka, mięciutka, nie zbyt wilgotna, a w smaku zaiste mleczna. W przygotowaniu nieskomplikowana, jednak jak to w ciastach ucieranych bywa - najważniejszą kwestią i gwarancją braku zakalca jest długie ubijanie piany z jajek i cukru. Zamiast rabarbaru oczywiście można wykorzystać inne owoce, truskawki, jagody - również wpasują
Kronika Piekarnikawyłączyć piekarnik i tam wstawić ciasto. Po 70 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto chwilę wyrób na stolnicy lekko podsypanej mąką. Podziel je na cztery części. Każdy kawałek podziel na pół, powstanie 8 kawałków surowego ciasta. Będziemy z nich smażyć 8 chlebków naan. Z każdego ciasta uformuj zgrabne kulki, lekko je spłaszcz. Następnie rozciągnij palcami na kształt niezbyt cienkiego(...)papryką, oregano i polać delikatnie oliwą. Udekoruj posiekaną natką, koperkiem, kolendrą.. Chlebki naan możesz także upiec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piecz je około 8 minut aż ładnie się zarumienią. Chlebki naan maczane w pysznym warzywnym ratatouille są idealnym pomysłem na obiad. RATATOUILLE Chlebki naan Smacznego. Inspiracja przepisu: AniaGotuje.pl
Zasmakuj Kuchnipyszne i wcale nie musimy go jeść jedynie na specjalne okazje. W moim domu wersja z omastą z cebulki i boczku czy kiełbaski to częste danie obiadowe, ale bez tego mięsnego wykończenia jest równie pyszne. Jednak z okazji Świąt proponują zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków to: Na farsz(...)średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu soku) duża cebula olej 50 g masła dwie łyżeczki majeranku łyżeczka lubczyku szczypta kminu rzymskiego łyżeczka czarnego pieprzu sól Na ciasto: około 400 g mąki pszennej mąki żytniej 200 ml mleka jajko 5 łyżek oleju łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 20 g drożdży dwa żółtka ziarna czarnuszki Na początek ugotujcie
Pichceniomaniazamiast zwykłej cebuli użyto szalotki, a dekorowanie talerza, by wyglądał naturalnie, zajęło tyle samo czasu co ugotowanie. Gotowanie ma pomóc nam dojść małymi kroczkami do zdrowej kuchni, ale bez ślepego podążania za trendami. Sporo jest tradycyjnych dań, bo whiteplate.com ma sentyment do czasu swojego dzieciństwa – lat ‘80, które wspomina jako idyllę. Idyllę sezonowego jedzenia, kiedy wprawdzie w kuchennych(...)był czas na wspólne drylowanie wiśni. Nie było też nadmiaru słodyczy, bo były trudniej dostępne. Mam bardzo podobne wspomnienia z tego czasu, który kojarzy mi się z babcią pieczącą ciasta w prodiżu i rodzinnymi zgromadzeniami, kiedy robiliśmy wspólnie ogórki i sok malinowy na zimę. Dlatego łatwo mi wczuć się w ten klimat i przypomnieć sobie te proste potrawy, jak gzik
Ugotowane pozamiataneBardzo prosty przepis na chlebek a'la pita dosłownie z 3 składników, bez użycia drożdży. A że zostało mi sosu meksykańskiego z poprzedniego dnia, postanowiłam zrobić pitę nadziewaną. Pyszna przekąska, której nikt się nie oprze 😋 Składniki: Pita: 1 i 2/3 szklanki mąki 50 ml oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody sól Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki wody 1 łyżka oliwy(...)tymianek Nadzienie: Sos meksykański ⇒ przepis Wykonanie: Pita: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy oliwę z oliwek, wodę, sól i wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienkie krążki o grubości 3 mm i średnicy
Kuchnia MagdaLenywaniliowego 250 g mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki oleju słoiczek konfitury jagodowej 2 łyżki kakao ponadto: kiwi, banan, figi, różowe winogrono bez pestek,jagody lub borówki amerykańskie Składniki podwajamy, jeżeli chcemy mieć wyższy tort Nadzienie serowe: 275 g białego sera 1 kubeczek serka homogenizowanego waniliowego(...)czekolady deserowej 1 łyżka miękkiego masła Śmietankę zagotować w rondlu, dodając kostki czekolady i łyżkę masła. Delikatnie mieszać. Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Odstawić na pół godzinki, następnie smażyć naleśniki. Ser rozdrobić widelcem, dokładnie wymieszać z jogurtem, serkiem homogenizowanym.Dodać cukier. Zblenderować
pieprzny smaczekSkładniki 2 kg porzeczki czarnej oczyszczonej z szypułek 1kg cukru 2 łyżki kwasku cytrynowego Wykonanie Umyte i bez szypułek porzeczki zmiksować ,zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny. I tu się zaczyna zabawa...Przecierać masę porzeczkową przez drobne sito ,aby jak najmniej pestek się dostało do czystej masy porzeczkowej. Gotową masę porzeczkową połączyć z kwaskiem,dobrze wymieszać .Nakładać(...)czystych wyparzonych słoiczków .Pasteryzować od zagotowania 8-10 minut. Wyciągnąć i nakryć kocem do ostygnięcia.Mus plus żelatyna daje nam wspaniałą masę -galaretkę do ciasta:)) ps. u mnie łyżeczka jedzą ,bo to naturalna witamina C. Czarne porzeczki mają wiele właściwości zdrowotnych . W tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane są przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie
w mojej kuchnikaszą manną – kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach w podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia(...)wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu). Gotowość chleba sprawdzać testem „suchego patyczka”. Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce, by dokładnie odparował. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://grunttoprzepis.blogspot.com/ Smacznego
Kocham Czekoladęmiędzynarodowych nazwach. Wiecie co oznacza frangipane? Masa marcepanowa! Przygotowałam prostą wersję frangipane, którą można lekko rozsmarować na kromce chleba. Do tej pory używałam marcepanowej masy jedynie do wypieków ciast, a tu proszę, można z nią przyrządzić kanapki na słodko. Upiekłam świeżutki tostowy chlebek, idealny na takie fikuśne kanapki. Kanapki, które przypominają francuskie tosty . Kanapki na słodko Składniki: 4 kanapki Frangipane(...)masła 1 jajko 50 g kokosowego cukru 2 łyżki migdałowych płatków 4 kromki chleba, u mnie tostowy z tego przepisu owoce do dekoracji Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Zmiksuj cukier z masłem. Dodaj jajko i zmielone migdały. Zmiksuj. Posmaruj kromki chleba domowym frangipane i posyp migdałowymi płatkami. Wstaw kanapki do nagrzanego piekarnik
codojedzeniasłodkich śniadań. Składniki (2 porcje): 1 duży banan 100 g płatków gryczanych 100 g daktyli 80 ml mleka kokosowego 3 rządki gorzkiej czekolady 1/3 łyżeczki agaru Przygotowanie (15 minut bez moczenia i mrożenia): - daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na godzinę - daktyle odcedzamy i mieszamy z płatkami - mieszankę zalewamy 1/6 szklanki ciepłej wody, mieszamy i blendujemy. Jeśli(...)jeżeli masa jest za rzadka dosypujemy trochę płatków. - masę wykładamy do kokilki lub dla łatwiejszego wyciągnięcia ciastka do kokilki wyłożonej sreberkiem aż po brzegi - kokilki z ciastem wkładamy do zamrażalnika - w tym czasie banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z mlekiem kokosowym. Całość gotujemy chwilę z agarem - masę przekładamy
Pora na pora i pomidorainnego.. Więc sama wykombinowałam sobie te cuda w domu! W zdrowej wersji. Składniki do środka mogą być dowolne.. od kurczaka do baraniny. Z warzywami, lub bez. Więc nic tylko zajadać się zdrowym KEBSEM! Składniki na 6 pit: 2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 20g drożdży 1 łyżeczka soli himalajskiej 2/3 szkl(...)mąki pełnoziarnistej i 1/3 szkl. ciepłej wody. Odstawić na 15 minut aż wyrośnie. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy olej, wodę i zaczyn. Wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1h. Ciasto dzielimy na 5/6 kulek, które wałkujemy na średnicę
Czarnawisienkapojawić chociaż dwoiłam się i troiłam, no trudno... ważne że jest bardzo smaczna i to już druga taka babeczka upieczona w tym tygodniu ;) Składniki na formę z kominkiem lub bez: 4 jajka 1 i 1/2 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 200 ml oleju 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego ) 1/2 bardzo płaskiej(...)buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę
Gotowanie...to proste !wystudzenia na kratce. Smacznego! Moje uwagi: Czasy wyrastania mogą się różnić w zależności od panującej na zewnątrz temperatury. Proces przygotowania rozłożyłam nieco inaczej. Zaczyn o godz 12.00, ciasto właściwe 22.00, przełożenie do foremek 8 - 10 rano. Pieczenie ok 12 - 14. Tak mi było wygodniej. Po 50 min w piekarniku i wyjęciu z foremek dopiekałam chleby jeszcze przez(...)Foremki, z lekkim niepokojem ale zgodnie z przepisem, wysmarowałam tylko masłem - niczym ich nie posypywałam. Bałam się że będzie kłopot z wyjęciem chlebków. Nic podobnego - wyskoczyły z formy bez najmniejszego problemu! chleb na blogach: Chleb z piwem i cebulą na blogach: Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Gotuj zdrowo! Guten Apetit! Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami
Stare Gary