serników w moim domu. Łatwy do zrobienia deser na święta i nie tylko, który bardzo lubią zarówno domownicy, jak i moi goście. Składniki na sernik tworzą prosty przepis na ciasto. Podstawowy przepis na sernik wiedeński składa się z dużej liczby jajek i masła. Najczęściej jest 10 sztuk jajek i 200 g masła, u mnie jednak tego dobra jest mniej, gdyż(...)serze tłuszczu, tym sernik po upieczeniu jest bardziej kremowy i wilgotny. Przepis na najlepszy sernik bez spodu . Tradycyjny sernik wiedeński nie musi być z polewą, wystarczy tylko oprószyć go cukrem pudrem i będzie świetnie smakować. Składniki na sernik tworzą umiarkowanie słodkie ciasto sernik , ale jeśli ktoś lubi słodsze wypieki, to powinien dodać całą szklankę cukru
Kuchcik gotujeniż te wymienione we wstępie, ja i Mama bardzo je lubimy. Polecam zwłaszcza te z świeżego szpinaku, bo są zwyczajnie lepsze od tych zrobionych z mrożonych zapasów. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła goraca woda Składniki na farsz: 0,5 kg świeżych liści szpinaku 1 opakowanie sera feta 30% 1 cebula(...)zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodać umyte, pokrojone liście szpinaku bez łodyżek i chwilę poddusić. Dodać pokruszony ser feta, doprawić pieprzem ewentualnie solą i gałką muszkatołową. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. . W międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć
Gosia gotujeuwierzcie mi na słowo!Rytuał robienia tej tortilli jest podobny do robienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta.Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można zajadać się samą- bez żadnych dodatków (taka wersja najbardziej smakuje mojemu P.)No dobra, podaję już przepis(...)dokładnie zebrać utworzoną pianę.Całość przelać do garnuszka (bądź głębokiego talerzyka/miski).Do dużej miski wsypać mąkę, bazylię poszarpać na małe kawałki, dodać przyprawy, wymieszać i stopniowo dolewać ciepłą wodę.Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie miękkie i sprężyste.Ciasto nie powinno się kleić do rąk, ale też trzeba uważać z dosypywaniem mąki, bo za duża ilość sprawi, że placek będzie twardy.Wyrobione
Kraina Miodem Płynącadekorowałam ogród, wydawałam pieniądze których nie mam ;) i piekłam. Szczerze powiedziawszy, wszystko - bez wyjątku sprawiało mi radość. Jedynie trochę sił brakowało, a chciało się więcej i więcej. Ale dzień jest dla mnie zdecydowanie za krótki. Przynajmniej w kuchni można się wyrobić - no chyba, że mówimy o cieście drożdżowym czy ekskluzywnych tortach - przy tym czasu zawsze braknie. Dziś smaczne, owocowe ciasto
Słodkie PrzyjemnościMąki, mąki, mąki a z nich mnóstwo pomysłów na ciasto, w czasach gdy na wyciągnięcie ręki mamy tyle zdrowotnych mąk nie wypada zadowalać się mocno zmieloną pszenną tylko puścić wodzę fantazji. Tak o to powstał gryczano-wiesiołkowy murzynek bez cienia glutenu napakowany suszoną śliwką i gotowy by dać nam dobrodziejstwa gryki i wiesiołka. Gryka uraczy nas dużą zawartością aminokwasów które
Kuchnia PROzdrowotnaPleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję
Mania GotowaniaPierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze ciasto - musi być delikatne, cieniutkie jak pergamin, rozpływające się w ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być(...)zawsze, gdy tylko mamy okazję. Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej
Wypisz WymalujPrzepis zobaczyłam w programie Cook yourself thin (Gotuj i chudnij) i od razu wiedziałam, że będzie hitem! Ciasto stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek. Podany poniżej przepis zawiera wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam polewę. Pyszne, wilgotne, bez mąki i tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka i trochę słodyczy. Wyjątkowo pyszna alternatywa dla brownie :) Poziom trudności(...)pieczenia Podaj z: · pomarańczą Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Pomarańczę dokładnie myjemy/szorujemy i gotujemy w wodzie (w stawiamy do zimnej wody, bez dodatków) w garnuszku około godzinę od zagotowania, na małym ogniu. * Jeśli mamy migdały w całości, dokładnie je blendujemy na drobną mączkę. W kąpieli wodnej (w miseczce nad garnuszkiem) rozpuszczamy
Bazując na smakułyżka kakao 1 łyżka cukru 10 dag margaryny Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy na równe kwadraty. U mnie bok miał ok. 6,5 cm. Następnie dzielimy na pół, jedną część należy przenieść na brytfannę, w drugiej części robimy dziurkę, np. szklanką. Kwadraty bez dziurek należy posmarować rozmąconym białkiem, później nałożyć na niego kwadrat z dziurką
Gotuję TestujęPlacki , naleśniki , racuchy to potrawy, które nigdy się nie znudzą. Z owocami, czy bez, na słodko, czy na słono – o każdej porze roku cieszą oczy i radują nasze zmysły. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedzenie na pocieszenie. Zaspokoją apetyt, poprawią nastrój, przywołają najmilsze wspomnienia… i nie tylko. Składniki: - 4 szklanki mąki luksusowej(...)masę (będzie dosyć luźna). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, minimum na 60 minut. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w większą kostkę, dodajemy do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje ciasta i smażymy na średniej temperaturze (za wysoka spowoduje, że racuchy za szybko się zrumienią i w środku się nie dosmażą
mojewypiekiinietylkoSezōn na szpargel niy je dugi [1] i bez to [2] trza go wykorzystać, ale żeby nōm się niy zmiyrzło [3] jedzynie yno uwarzonego [4] , mogymy sie go tyż usmażić. Dołwno tymu [5] prziszoł żech [6] na taki recept [7] na szpargel w cieście ze piwym [8] . A jak już sie otworzymy take piwo do warzynia [9] , to przeca
Chop w kuchnipiszę – na jednym. Po jednego, to nawet nie warto sięgać. Trudno sobie bez nich wyobrazić karnawał, czy Tłusty Czwartek (w tym roku wypada 12 lutego). Dla jednych chrusty, dla innych faworki. A u mnie – chrusty na winie. Tym razem nie z tego „co się nawinie”, tylko z ciasta z dodatkiem wina. Wykorzystałam przepis na cannoli . Ciasto było wspaniałe
mojewypiekiinietylkorumiano (muszą być usmażone wewnątrz, a zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Bezglutenowe racuszki z twarogu można oprószyć cukrem pudrem. Bezglutenowe racuszki z twarogu podajemy według gustu. Można z cukrem pudrem, konfiturą, owocami, ze śmietaną, czy jogurtem… i nie tylko. W wersji bez użycia cukru pudru będą cieszyć również podniebienia diabetyków. Pyszne na ciepło
mojewypiekiinietylkosuche, przyjemnie słodkie i rozpływające się w ustach, przez co znika w okamgnieniu. I choć na zdjęciu kawałki ciasta z zatopionymi owocami zaaranżowałam na sposób elegancki, w rzeczywistości najlepiej smakować będzie, kiedy chwytając kawałek po kawałku napychać będziesz sobie usta bez użycia widelca, pozwalając okruchom lecieć gdzie popadnie. Sezon jagodowy jeszcze przed nami, jednak ja nie mogłam już dłużej się(...)niego sok z cytryny, zamieszaj i odczekaj 2-3 minuty, po czym dodaj skórkę otartą z cytryny oraz olej. Mokre składniki przelej do suchych i zamieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na koniec w słodką cytrynowo-kokosową masę wmieszaj owoce (jeżeli używasz truskawek, pokrój je wcześniej na mniejsze kawałki) i przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę
Roślinna - blog wegańskimożna posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem(...)jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem
Mała Cukierenka