ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:553/1217)

Prezentacja produktów firm: Brześć i Mispol 163

naturalnym chili - o którym dowiedziałam się pierwszy raz podejmując współpracę. Producent zapewnia o tym, że jest to całkowicie drobiowy pasztet bez dodatku składników wieprzowych, barwników i konserwantów. Całkiem niezły, zwłaszcza przy cenie, lekko przekraczającej 1 zł. Produkty firmy Brześć: Ciasto też długo nie mogło czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło i rodzynki - brzmiało tak swojsko i domowo. Otworzyłam - ale zapach! Może

Pasja Smaku
Malzenstwo doskonale... 148

bylo czuc, ze cos z nim nie tak.To chyba zasluga tego genialnego kremu z czekolady, mascaropne i kremowki. Nie bez znaczenia pozostal tez olejek pomaranczowy i swieza pomarancza, bo wydaje mi sie, ze to wlasnie one dodawaly temu ciastu calego aromatu i charakteru.Mimo paru niedoskonalosci moge powiedziec, ze to najlepszy tort jaki zrobilam w ostatnim czasie. Moi goscie byly zachwyceni

Przysmaki Karolki
Babeczki cytrynowe z limoncello 138

Trochę pijane są te moje babeczki  bo nasączyłam je słodkim syropem z procentami w postaci pysznego limoncello. Delikatne ciasto mocno pachnące cytryną rozpływa się w ustach, ale nie jest to deser dla dzieci. No chyba zrobicie poncz bez alkoholu, ale to już zupełnie inna bajka. U nas wszyscy pełnoletni więc babeczki mogły się napić czegoś mocniejszego :DLubisz cytrynowe desery ? Koniecznie

Smaczna Pyza
Ciasto mleczna kanapka 368

Dziś przedstawiam bardzo popularne ciasto - mleczna kanapka. Jest tak samo smaczne jak odpowiadająca jego nazwie kupna przekąska. Tak samo mleczne. Tak samo słodkie. A co ważne - bez dodatku chemii i konserwantów. :-) Dość ciężkie, bardzo kremowe, słodkie. Zaspokoi apetyt na słodycze na cały dzień. ;-) Widywałam je na różnych blogach i z tych przepisów powstała moja wersja. Słodki, intensywny, mleczny smak przełamałam(...)ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy proszek do pieczenia, kakao, mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy wzdłuż na 2 części.  3. Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym gotujemy

Szefowa kuchni
Tarta z brokułami 139

Tarta brokułami Składniki na ciasto :  25 dkg mąki  pół kostki zimnego masła  3 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 żółtko  Składniki farszu : 30 dkg brokułów - same koronki , bez ogonków  posiekany por bez liści lub 1 cebula pokrojona w piórka 2 świeże pomidory  świeża natka pietruszki(...)soli  1 łyżeczka cukru  1 łyżeczka gałki muszkatołowej  odrobinę soku z cytryny  30 dkg utartego sera żółtego  Wykonanie :  Na stolnicy zagnieść wszystkie składniki ciasta (masło powinno być pokrojone w paseczki ). Kruche ciasto przenieść do foremki tarty uprzednio posmarowanej tłuszczem.  Następnie brokuły blanszujemy i kładziemy na ciasto, dodajemy posiekany por lub cebulę oraz pokrojone

Aromatyczne Podróże
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 163

Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) około 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej świerze truskawki cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Zimne masło kroimy

Qchnia po prostu
Chleb owsiany, przypadkowy 200

letniej wody 10 g świeżych drożdży10 g soli morskiej8 g słodu pszenicznego (opcjonalnie) Przygotowanie ciasta: Do dużej miski rozkrusz drożdże, dolej letnią wodę i wymieszaj tak, aby drożdże się rozpuściły.Dodaj przesianą makę owsianą i rozmieszaj, aż do otrzymania masy o jednolitej konsystencji, całkowicie bez grudek. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 4 godziny. Dodaj 250 g przesianej mąki pszenną

Grahamka, weka i kajzerka
Biszkopt truskawki pianką 172

dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.   Pianka: Na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być

cucinare
Ciasto- biszkopt, truskawki i pianka 194

cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. pianka:   na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne

Aga w kuchni
Kruche ciasto waniliowe z pianką malinową i owocami 88

cukier puder 1/2 szkl. olej 1/2 szkl. budyń malinowy bez cukru 2 opakowania Dodatkowo: maliny 400 gram truskawki kilkanaście szt. cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, aromat i posiekane masło.  Zagnieść ciasto. Podzielić na pół wsadzić do osobnych woreczków

Kuchnia Paulettes
Szybkie batony energetyczne 147

naszych pociech do szkoły jako słodką przekąskę. Składniki: 400 g suszonych daktyli bez pestek 75 g preparowanego amarantusa Wiele innych pyszności znajdziecie  tutaj Przygotowanie: Daktyle umieszczamy w naczyniu miksującym i mielimy na gładką masę. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy amarantus i wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy do formy 20x30 cm i dociskamy tak aby powstał placek

Niezły Młynek
Podkówki orzechowe- świąteczne wspomnienia 168

gościły u nas na rodzinnym stole. Nie bez znaczenia ma kształt tych słodkości- świąteczna, noworoczna wróżba na szczęśliwy nadchodzący rok! Składniki: 40 dag mąki 1 margaryna 1 łyżka śmietany 15 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Cukier puder do posypki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka dokładnie wymieszać i wyrobić kruche ciasto. Rozwałkować, pociąć na paski i formować paluszki

Tradycyjna Kuchnia
Pączuszki super bomba 166

miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk

prawdziwe jedzenie
Pączuszki na karnawał w Rio 161

miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk

prawdziwe jedzenie
Gofry z kaszy jaglanej 133

niego wychodziły cudowne (a może to jednak zasługa mamy, że były takie dobre?). Postanowiłam poeksperymentować troszkę i tak powstały gofry z ugotowanej kaszy jaglanej. Nie mogę się ostatnio bez niej obejść, z tego powodu powstała też nowa kategoria na blogu , w której niebawem znajdzie się sporo przepisów. Obawiałam się, czy w wyniku mojego eksperymentu powstanie coś jadalnego. Niesłusznie, bo gofry(...)dodatkiem soli. Po ubiciu łączymy z mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy białko z żółtkiem i kaszą. Wylewamy porcjami ciasto do gofrownicy. Pieczemy, aż ładnie się zarumieni. Jeśli po otwarciu gofrownicy gofry się rozlatują, to znaczy, że trzeba je jeszcze trochę podpiec. Upieczone gofry bez problemu dają się wyciągać w jednym kawałku. Wyśmienicie smakują z pudrem i owocami. PS. Gofry się piecze

Wrzosowa Polana