ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:212/1217)

Pizza z gyrosem 185

dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne i w ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką.  Następnie ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Kolejno układamy pokrojone pieczarki i paprykę. Dodajemy kukurydzę. Kurczaka kroimy i posypujemy przyprawą do gyrosa. Smażymy razem z pokrojoną cebulką. Układamy

Aga w kuchni
Croissanty 145

folii spożywczej na prostokąt o grubości 1 cm i o 1 cm mniejszy z każdej strony niż powierzchnia ciasta. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, układamy na nim masło (bez folii) i składamy ciasto na 3 (jak urzędowy list). Ciasto wałkujemy na prostokąt, ponownie składamy na 3, obracamy o 90 stopni i ponownie wałkujemy na prostokąt. Czynność wałkowania i składania należy powtórzyć

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto w wydmuszce 137

kompletować już kilka dni przed Świętami. Sparzonym, nic się nie stanie do chwili, gdy nadejdzie pora pieczenia. Reszta to już banał - przygotowałam zwykłe ciasto muffinkowe (wszystkim bardzo smakowało) na wodzie - można użyć mleka, moje miały być bez laktozy. Napełnianie skorupek jest proste, a później wystarczy bezpiecznie ułożyć je w gniazdkach i upiec. Jedna ważna rzecz - nie wlewajcie za dużo ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto jabłkowo-jogurtowe z patelni 140

Kochani! Koniec z wymówkami typu "nie piekę ciast, bo nie mam piekarnika". Piekarnik w tym przypadku wcale nie jest potrzebny, ale bez kuchenki min. jednopalnikowej i patelni się nie obędzie :) Początkowo wątpiłam w powodzenie tego przepisu, ale ciasto wyszło :) Co prawda wyglądem nie powala, bo z jednej strony troszkę za bardzo się przypiekło, ale w końcu spędziło na patelni

Domowa Cookierenka Agi
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 225

dostarczają dużej porcji energii Ø       korzystnie wpływają na wygląd skóry Jak przechowywać orzechy włoskie? Łuskane orzechy włoskie mogą być smaczne przez długie miesiące bez ryzyka zjełczenia, o ile przechowywane są we właściwy sposób. Jeśli orzechy wyłuskane zostały na świeżo, czyli w krótkim czasie od zebrania ich, muszą zostać uprzednio wysuszone. Wystarczy wysypać je do dużego(...)orzechowo-czekoladowych, v      połówki orzechów wykorzystywane są jako dekoracja wierzchu tortów i ciast, v      posiekane orzechy rozsypane na bezie stanowią ostatnią warstwę słynnego ciasta Pani Walewska (pychotka), v      posiekane orzechy z miodem to ostatnia warstwa wielu polskich ciast, w szczególności ciasta miodowego, v      posiekane

Trzeci talerz
Ciasto borówkowa chmurka 509

kolejne w tym sezonie ciasto z borówkami. To składa się z kilku warstw. Zaczynamy doznania smakowe z góry od delikatnej bezy z migdałami następnie puszysta śmietana z mascarpone, galaretka ze sporą ilością borówek i biszkopt. Mówię wam, kubki smakowe szaleją. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki(...)dnie papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie białka i posypać z wierzchu płatkami migdałów. Piec z termoobiegiem w 140 stopniach około 50 minut. Beza powinna być sucha. Zimną bezę położyć na bitej śmietanie. Ciasto włożyć minimum na całą noc do lodówki by beza trochę zmiękła i zbyt mocno nie pękała w trakcie krojenia

Ala piecze i gotuje
Tarta z agrestem i bezą włoską 120

tych owoców, to śmiało wykorzystajcie porzeczki lub jeżyny. Również idealnie się nadadzą. * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru ¼ łyżeczki soli morskiej Beza włoska: 3 białka 210 g cukru 50 ml wody Nadzienie: 1 kg agrestu ¾ szklanki cukru sok z ½ cytryny 4 łyżeczki(...)minutach zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz jeszcze przez kwadrans. Następnie tartę wyjmij, a bezę przypiecz przy pomocy palnika do crème brûlée. Jeśli go nie posiadasz, wykorzystaj górną grzałkę piekarnika nastawioną na 200°C. Przez cały czas podpiekania ciasto bacznie obserwuj, aby go nie spalić. Tartę podawaj od razu lub przechowuj w lodówce

Food Square
Kwitnący tulipan wg Siostry Anastazji 227

pianę z białek. Ciasto podzielić na 4 części: - do I dodać kisiel czerwony - do II dodać 2 łyżki kakao - do III dodać 4 łyżki kokosu - IV cześć zostaje bez dodatków Układać ciasto porcjami na blaszce (łyżką na przemian) i piec w temperaturze 108 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu przekroić tak aby powstały 2 blaty i przełożyć masą serową. Masę

Pychotkaaa
Ciasto z pianką 102

wizytę niespodziewanych gości. Ciasto można upiec wcześniej (lub w ostateczności kupić gotowe, czego nie polecam) i zostaje nam tylko zrobić wiśniową piankę. W biszkopcie zastosowano tylko mąkę ziemniaczaną, bez pszennej więc ciasto jest bezglutenowe

Milion Smaków
Ciasto herbaciane 248

leniwych. Ciasto proste w wykonaniu i jak najbardziej nadaje się do modyfikacji wg własnej fantazji (przekładania np. kremem, powidłem itp.)   Składniki:1 szklanka mocnej herbaty (też bez przesady bo ciasto wyjdzie gorzkawe)1 szklanka sztucznego miodu1 szklanka oleju1 szklanka cukru pudru3 szklanki mąki1,5 łyżeczki sody4 jajkacukier waniliowy Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, miód, stopniowo wystudzoną i przecedzoną

Praktyczna pl
Murzynek bez jajek 204

Znów deficyt składników.. jak to u mnie :) Brakło proszku do pieczenia, margaryny to już standardowo nie ma. Dziś murzynek na sodzie oczyszczonej, oleju i occie bez jajek.  Trochę oryginalnie nie sądzicie? A i tak szybko i prosto :) Pierwsza pozycja z Googli i mamy przepis od Kristi, który poleca sporo osób . Składniki: 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej(...)Mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy. Wlej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy. Piecz przez ok. 50-60 min (do tzw. suchego patyczka, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta). Mam piekarnik gazowy i u mnie czas pieczenia z reguły jest dłuższy niż w elektrycznych. Nie mam też termoobiegu. Jeśli nie chcecie zakalca typu brownie to za każdym

W kuchni bez szafek
Pleśniak z wiśniami 150

Pleśniak to ciasto popisowe mojej babci, które zrobione przez nią smakuje wyśmienicie. Babcia uciera idealne ciasto kruche, przekłada je kwaśną konfiturą a na wierzchu kładzie chrupiącą i słodką bezę. Mój przepis jest inny, zdaję sobie sprawę, że nigdy nie dorównam babcinemu pleśniakowi i dobrze, zawsze będzie dla mnie wyjątkowy. Nie mniej jednak moja wersja została zaakceptowana przez mistrzyni słowami: "Umiesz(...)zamrażarki większą część ciasta i ścieramy na tarce do formy, rozprowadzając równomiernie. Następnie posypujemy bułką tartą, układamy równomiernie wiśnie i ścieramy na tarce ciemną część ciasta równomiernie pokrywając wiśnie. Następnie nakładamy bezę a na końcu ścieramy na tarce jasną część ciasta przykrywając równomiernie ubite białka. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut. Studzimy

Mango Papaja
Sernik z rosą 185

waniliowy bez cukru 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka- dużę 4 żółtka Na pianę 6 białek 1 szklanka cukru Wykonanie: Robimy ciasto. Przesiej mąkę, ja bez pośrednio do misy robota.  Dodaj pokrojone na małe kawłki masło i resztę składników. Zagnieć na jednolite ciasto. Blachę ow ymiarach 32 x 20 wyłożyłam papierem do pieczenia

Z Kuchni Do Kuchni
Wiśniowy sero jabłecznik, czyli sernikowy jabłecznik z wiśniami 138

masy. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut w 170 o C. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 o C i piecz jeszcze przez 30 minut (bez termoobiegu) . Upieczone ciasto pozostaw w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostudzenia. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce. SMACZNEGO

Kulinarna (nie)codzienność
Won-ton-ki z grzy-ba-mi w so-sie ze szpi-na-ku i czo-snku 275

swoim zamrażalniku ciasto na wontonki, moje serce zaczęło bić szybciej. A twórcza energia przyszła sama. Pamiętajcie, że dobry posiłek wcale nie musi być praco i czasochłonny. Myślę, że bez przygotowywania samego ciasta, całość zajęła mi mniej niż 30 minut. Satysfakcja po posiłku była dużo większa, niż gdybym zakończyła jedząc kromkę chleba z „czymś tam”. Takiej energii „kuchennej

Jem więc Jestem

Proponowane wyszukiwania