ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:214/1217)

Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 219

Lekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i  bananów.  Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna  100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe

głodny alergik
Kluski śląskie z mięsem wołowym 68

Idealne, sprężyste kluski z dwuskładnikowego ciasta, które nawet po odgrzaniu wciąż będą miękkie. Doskonale przyprawione mięso oraz aromatyczne dodatki tworzą wraz z idealnym ciastem danie, którego każdy powinien spróbować. Kluski śląskie z mięsem i domowy sos pieczeniowy , to idealny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Tradycyjne danie według sprawdzonego przepisu na kluski śląskie bez jajka. Jeśli jesteś fanem kartaczy(...)Farsz musi bardzo dobrze doprawiony i wyraźny w smaku. Jeśli trzeba, możesz dodać jeszcze musztardy lub pieprzu. Do zimnych ziemniaków dodaj mąkę i wyrób na gładką, jednolitą masę bez grudek. Jeżeli ciasto trudno się wyrabia, mąka jest wciąż widoczna, zwilż delikatnie dłonie wodą. Kiedy mąka całkowicie się wchłonie, skończ wyrabianie. Zbyt długie spowoduje rozrzedzenie ciasta. Odrywaj porcje ciasta i formuj

Kuchnia Na Wypasie
Tarta z cebulą 131

pieczenia, solą i ziołami. Dodajemy żółtko, pokrojone masło i zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć (mąka może być bardziej sucha) dodajemy odrobinę chłodnej wody. Gotowym ciastem wykładamy foremkę do tarty (bez rozwałkowywania, po prostu równomiernie rozgniatamy ciasto dłonią), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Boczek kroimy w drobną kostkę. W sporym

peggiwkuchni
Kokosowe pączki z budyniem 220

ciepłe masełko. Z ciasta uformować kulę i umieścić ją w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ )     Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 35 równych części. Z każdej uformować okrągłego pączusia, lekko spłaszczając go dłonią. Pączki przenieść

Nastoletnie Wypiekanie
Amerykańskie donaty- pączki z dziurką 180

ciasta uformować kulę i umieścić ją w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ ) Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. Mniejszą foremką (posłużyłam się kieliszkiem) wykrawać dziurki. Pączki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem

Nastoletnie Wypiekanie
Pączki pieczone 132

mleka lub mąki). Uformować z ciasta kulę i umieścić ją w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ )   Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 równych części. Uformować z nich okrągłe pączusie, przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto kruche z brzoskwiniami. 122

mieszamy łyżką lub dłonią, aż otrzymamy kruszonkę. 3/4 ciasta przekładamy do tortownicy, ugniatamy dokładnie palcami, grzbietem łyżki lub małym wałkiem. Ciasto ma być tylko na spodzie, bez rantów. Na tak przygotowane ciasto rozkładamy pokruszone biszkopty, na nich równomiernie rozkładamy nektarynki. Do pozostałej kruszonki dodajemy cynamon, dobrze mieszamy i posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut

Rozpustne gotowanie
Orkiszowe chlebki pita 179

łyżeczki drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużej misce mieszamy obie mąki, sól oraz drożdże. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy elaastyczne ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez problemu odchodzić od ręki. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i i odstawiamy na 1h do podwojenia objętości. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8-10 równych części. Każdą

DefinicjaSmaku
Naleśniki z jagodami 168

soli 150 ml mleka 150 - 200 ml gazowanej wody mineralnej Do miski przesiać mąkę z kakao, wymieszać z solą. Do mąki wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając. Ciasto powinno być gęste, ale bez grudek. Dodać jaja, dokładnie wymieszać. Ciasto będzie już rzadsze. Odstawić na 15-20 minut (jeżeli nie macie czasu, można pominąć ten krok). Na koniec dodać wodę gazowaną

Pełny talerz
Pizza kebab 318

Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować bardzo nietypową pizzę, a mianowicie pizzę kebab. Ciasto przygotowuje się jak w tradycyjnej pizzy, ale farsz już nie koniecznie:). Stanowi  go mięso z kurczaka w przyprawie kebab, sałata pekińska, ogórek, pomidor (lub inne ulubione warzywa)  i ubóstwiany sosik np. czosnkowy. W piekarniku(...)zapiekamy sam spód z sosem pomidorowym, a resztę składników układamy dopiero po upieczeniu. Efektem jest bardzo smaczne, całkiem zdrowe (jak na pizzę:) i wyśmienite danie, które można zajadać bez końca :) Składniki: Ciasto na pizzę: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody,  szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos pomidorowy: Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka  wody 2 łyżki ketchupu Oregano, bazylia

Kolizje Smaków
Bułki drożdżowe z serem i brzoskwiniami 152

Niedawno na FB w akcji " Wypiekanie na śniadanie " blogerzy piekli bułki drożdżowe. Zaciekawiło mnie to ciasto bo jest bez jajek. Muszę przyznać, że jest ono super i świetnie się z nim pracuje. Upiekłam więc bułki z serem i brzoskwiniami. Na pewno nie raz jeszcze skorzystam z przepisu na to ciasto bo jest naprawdę smaczne

Ewa w kuchni
Sernik wiedeński 80

Sobieskim, który to przywiózł go spod Wiednia. Stąd nazwa „wiedeński”. Podobno w Krakowie udekorowano go kratką z ciasta kruchego na wierzchu i tak powstał sernik krakowski. Odkąd pamiętam sernik wiedeński był na kruchym spodzie, a ostatnio usłyszałam, że wiedeński jest bez spodu i bardzo się zdziwiłam. Postanowiłam poszukać w starych, przedwojennych książkach przepisu na sernik wiedeński. I bardzo się zdziwiłam(...)spodzie. W Recepturach i przepisach ciastkarskich Heleny Lipińskiej z 1978 roku, również jest ciasto kruche. Owszem w powojennych książkach można już spotkać sernik wiedeński bez spodu, chociażby w książce Jana Czernikowskiego z 1957 roku Ciasta, ciastka, ciasteczka wypiek domowy, jednak do wyboru jest sernik wiedeński bez spodu i ze spodem. Czy zaczęto rezygnować ze spodu z powodu trudności ze zdobyciem

królestwo garów
Ciasto bananowe z amarantusem i mascarpone 171

Mela z bloga Pierwsze primopoprosiła mnie o upieczenie tortu dla swojej córeczki na roczek.Był tylko jeden warunek - tort miał być bez białek.I jak tu upiec biszkopt bez białek??? Jakie ciasto wymyślić?Doświadczenia z alergiami pokarmowymi nie mam żadnego, poprosiłam więc o radę Patyskę, autorkę Smakołyków Alergika. A ona poleciła mi właśnie ciasto bananowe...I od tej pory

bistro mama
Pychotka lub Pani Walewska 483

Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam krótko, potem tylko zagniotłam w kulę, którą podzieliłam na pół. Obie połówki ciasta rozwałkowałam i włożyłam do blaszek na papier do pieczenia, którym wyłożyłam blachy. Wstawiłam do lodówki i zabrałam  się za bezę. Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej  szczypta soli Białka ze szczyptą soli(...)beza szybko łapie kolor powinniście odrobinę zmniejszyć temperaturę (każdy piekarnik piecze inaczej przecież). Jeśli pieczecie placki po jednej blaszce, składniki bezy podzielcie na połowę i ubijajcie bezę tuz przed włożeniem ciasta do piekarnika, bo ubita piana nie poczeka 40 minut na swoja kolej, ale to oczywiste przecież. Po upieczeniu placki należy wystudzić. Masa kremowa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki

Blondynka Gotuje
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 283

trzcinowego, dodać ok. 1/4 szklanki letniego mleka i 2-3 łyżki mąki. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników(bez jabłek) i dokładnie wyrobić. Można mikserem jak i ręcznie. Ciasto nie powinno być zbyt gęste ale nie może też być za rzadkie. Ja dodałam ok. 1/4 szklanki mleka więcej ze względu na to iż użyłam(...)też mąki pełnoziarnistej. Obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić i dodać do ciasta na racuchy. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1-1.5 godziny, do podwojenia objętości(moje wyrastały niecałą godzinę). Nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką maczaną w ciepłej wodzie. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo racuchy będą się przypalać i nie dosmażą się w środku. Smażyć

Smaczne Zdrowe