podaniem ułożyć świeże listki bazylii, lub oprószyć suszoną. Podawać od razu. Smacznego! * najlepiej użyć blachy do której nic nie przywiera, jeśli takiej nie macie, użyjcie więcej oliwy, ale bez przesady, bo ciasto francuskie, podczas pieczenia, również odda swój tłuszcz
CookYourselfżółtka lemon curd 3 jajka 130g drobnego cukru sok z 2 cytryn 100g miękkiego masła skórka otarta z jednej cytryny beza 2 białka mała szczypta soli 50ml białego wina 100g drobnego cukru Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta oprócz jajek siekamy lub miksujemy w malakserze do konsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka, siekamy dalej i zagniatamy gładką kulę. Wkładamy do lodówki(...)widelcem i pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach z termoobiegiem (180 stopni bez). Studzimy po wyjęciu z piekarnika. Musi być dobrze upieczone. Na ostudzone ciasto wkładamy ostudzony lemon curd. Tartę dekorujemy małym stożkami bezy za pomocą rękawa cukierniczego. Bezy możemy wstawić jeszcze na 2-3 minuty pod górną grzałkę w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. UWAGA! 2-3 minuty
W kuchni wieczoremponownie uzyskamy aromatyczny ekstrakt - do ciast i wypieków dodaje się zazwyczaj 1 łyżeczkę lub 1 łyżkę ekstraktu, w ciastach pieczonych alkohol wyparuje, pozostawiając jedynie aromat wanilii; do ciast i deserów bez pieczenia polecam dodawać domowy cukier waniliowy lub ziarenka wyskrobane ze świeżej laski wanilii
Smakołyki Berenikifilo, tak jak było pokazane w przepisie na stronie Proud Italian Cook , ale jak czytałam, taką masę ryżowo - serową możemy również piec używając dowolnego rodzaju ciasta, a nawet zapiec ją samą , bez spodu. Jeżeli ugotujemy ryż dzień wcześniej, przygotowanie ciasta nie zajmie dużo czasu. A jest naprawdę warte zrobienia - nie za słodkie, delikatne. Warto je upiec nawet bez specjalnej(...)szklanki rodzynek 1/2 szklanki rumu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 1 i 1/2 łyżki startej skórki pomarańczowej 5 lub 6 arkuszy ciasta filo (moje miały ok 35x 40 cm) roztopione masło do smarowania ciasta forma do ciasta o średnicy ok 24 cm i wys 4 cm przygotowanie Szklankę ryżu zalać litrem mleka, ugotować
Stare Garytygodnie bez żadnego przepisu? Skandal! Niestety ostatnio brakuje mi czasu dosłownie na wszystko. Dni mijają w zastraszającym tempie, a ja staram się łapać każdą wolną minutę, by trochę odpocząć. Na szczęście dziś mam nieco więcej czasu dla siebie (chyba po raz pierwszy od właśnie 2 tyg.) i nie muszę wybierać pomiędzy dodaniem przepisu na bloga, a np. wyjściem na rower(...)ciasta francuskiego może być super pomysłem na leniwy weekend, ale nie, gdy mam tylko jeden dzień względnego spokoju. Przyznaję, że w zamrażalniku często mam porcję tego ciasta. Korzystam z niego chętnie i bez wyrzutów sumienia, ale pod warunkiem, że jest dobrej jakości. Przede wszystkim wybieram takie, które w składzie ma prawdziwe masło. Jeśli macie ochotę, oczywiście możecie przygotować je samodzielnie
Ratunku obiadformujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej małym paluszkiem wykonujemy dziurkę :) Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku, od wypłynięcia 3-4 minuty. Nie zostawiajmy zrobionych klusek na długi czas bez gotowania, gdyż ciasto na bazie ziemniaków ma to do siebie, że "rzednie" długo nie poddawane obróbce termicznej. Z około 60 dag ziemniaków wychodzi około 40 sztuk kluseczek. Zdjęcia potraw są mojego
kawawszklancecukru do owoców, zamiast 3/4 szklanki, dać np.1 szklankę. Dla mnie taka słodycz niezbyt słodka jest idealna. Ja przygotowywałam moje ciasto na blaszce o wym.33x22,5cm. Gdy użyjemy większej blaszki warstwa owocowa będzie troszkę niższa. biszkopt można pozostawić bez zmian lub przygotować go np.z 8 jajek. Przy biszkopcie mam zawsze zasadę, że na każde jajko daję: 1 łyżkę cukru (ksylitolu(...)równą płaszczyznę ciasta. Ci co pieką biszkopty wiedzą iż stygnąc lubią się one kurczyć, "szok" po zrzuceniu powoduje, że ciasto jest równiutkie. Sprawdzone wielokrotnie. Składniki masy owocowej: - 1,5kg dowolnych owoców - 0,5l wody - 2 proszki budyniowe (bez cukru) - 3 galaretki owocowe (najlepiej bez cukru, dajemy wówczas więcej ksylitolu), dałam z owoców leśnych - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) lub więcej
Smaczne Zdrowesztywną pianę. Ubijając, stopniowo dosypywać cukier. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Stale miksując, do białek dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm.Piec około 35-40 minut w temp. 180st.Ostudzić i przekroić na 3 części.Poncz: 1/2 szklanki soku z malin(...)miękką margaryną na puszystą masę (około 10 minut). Dodawać po łyżce budyniu. pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin i posypać połową pokruszonej bezy. Przykryć drugim blatem ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch oraz boki dokładnie posmarować kremem. Masa plastyczna: 1kg cukru pudru, 200g glukozy, 8 łyżeczek żelatyny, 3 krople gliceryny
Z miłości do słodkościtartę. Oboje z mężem musieliśmy sięgnąć po dokładkę;) Inspirowałam się przepisem Doroty, jednak sporo w nim zmieniłam:) Pyszny krem z białej czekolady, masa jagód i bezy... koniecznie musicie ją zrobić!! Nie pożałujecie;) Ciasto:175g mąki pszennej, 130g masła lub margaryny, żółtko, 35ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru pudru. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, żółtko i posiekane(...)ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce serka mascarpone. Dodać przestudzoną czekoladę i likier jajeczny. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Posypać jagodami. Na wierzchu rozkruszyć bezy
Z miłości do słodkościJest to najlepszy przepis na ciasto pierogowe pełnoziarniste, a wypróbowałam już kilka przepisów, ale bez powodzenia. Z tego ciasta pierogi bardzo dobrze lepią się. Jednak należy pamiętać, aby po wycięciu kółek ciasta już nie rozciągać. Po prostu nałożyć farsz i zlepić. Farsz też niczego sobie. Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić podwójną porcję
Kuchnia Paulettesoprósz bułką tartą. Wlej do formy najpierw ciasto białe, a następnie równo wylewając na środku wlej ciasto czekoladowe, wiśnie obtocz w mące i wrzuć nieregularnie do ciasta (jeżeli wrzucisz wiśnie bez mąki to opadną pod wpływem ciężaru na dno) Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C najpierw 20 minut sam dół, następnie 25-35 minut góra
Niezły MłynekCalzone to włoskie chlebowe ciasto przypominające to, z którego robi się pizze, ale jest zwijane na kształt pieroga. Przyznam że w mojej kuchni ciasta drożdżowe są
vaniliowoczekoladowaProsta i pyszna pizza bianca. W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi. Idealnie chrupiąca, gdyż ciasto jest odpowiednio cienkie. Bez sosu, bez nadzienia, wszystko skupione jest tutaj na idealnie wypieczonym cieście. Sekret udanej pizzy bianca tkwi w użyciu semoliny lub mąki wysokoglutenowej, dzięki której ciasto jest idealnie sprężyste i plastyczne. Podstawowym przepisem na pizza bianca jest upieczenie chrupiącego ciasta
Mango PapajaDzisiaj przedstawiam przepis na znakomity tort bez pieczenia, które jest świetną alternatywą dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Do wykonania go nie użyłam żadnych produktów zawierających gluten, dlatego osoby cierpiące na jego nietolerancję nie muszą odmawiać sobie kawałka :). Tort nadaje się także dla wegetarian i wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Do wykonania go użyła jedynie
Smiling Shrimp