lubię, bo nie mam w domu wagi kuchennej :) Zależało mi na dużej, podzielnej blaszce, ale nie za słodkiej, dlatego nie stosowałam się do podanych proporcji szczegółowo - ciasto brownie przygotowałam bez zwiększania ilości składników, ale już masę serową przygotowałam z 2 kg sera. Dlatego też warstwy nie są prawie równej wielkości jak u Dorotki. W przepisie podaję proporcje, jakie ja zastosowałam(...)szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru Dodatkowo: świeże truskawki lub inne owoce Sposób przygotowania: Brownie: Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać łyżką. Dodać mleko, olej, całe jajka, zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 36x25 cm (ciasto jest rzadkie). Wstawić do piekarnika nagrzanego
Kolorowy Przepisownikfigom :) Biszkopt przygotowujemy według przepisu , przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy czy na pewno jest upieczony drewnianym patyczkiem – wkłuwamy w środek, po wyciągnięciu powinien być czysty i suchy bez śladów surowego ciasta. Gotowy biszkopt odstawiamy na kratkę do zupełnego ostudzenia, będzie łatwiej go pokroić na spody, kiedy będzie zimny. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody – około 3 łyżki, powinna
Ciastkozercymleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki pomidorów z bazylią,100 g sera gouda1/2 czerwonej papryki,1/2 pomarańczowej paprykikilkanaście plasterków salami5 oliwek czarnych bez pestki. Przygotowanie:Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, oliwę
Aga w kuchnimazurkiem bez którego nie ma świąt, to mazurek kajmakowy. Inne mogą nie istnieć ! Swego czasu robiłam swój własny kajmak, odparowując prze kilka godzin mleko wymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka w puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto
Kulinarne przygody Gatityciasto Pasikonik? Również ma niesamowity smak. Delikatne piankowe nadzienie z wyraźnie miętową nutą i kruchy, mocno czekoladowy spód. Genialne połączenie świeżości mięty i czekolady. Grasshopper to ciasto dla tych co chcą efekt "Wow!" bez pieczenia :-) Za spód służą bowiem pokruszone czekoladowe ciasteczka. Po raz pierwszy składniki na nadzienie ciasta podaję w dwóch wersjach. Obie są pyszne i nie do odróżnienia
maniapieczeniakorzystałam od ćwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST PYSZNA (mimo, że bez kremu)! TARTA BAKEWELL GORDONA RAMSAYA Składniki na spód: - 125 gram
Życie zamknięte w smakubezą Składniki : 120g masła 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 op. cukru waniliowego 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka śmietany Beza: 5 białek 80g cukru 150g orzechów 200g gęstej konfitury porzeczkowej (najlepiej domowej, niezbyt słodkiej) 40g rodzynków 40g żurawiny 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 100g gorzkiej czekolady do dekoracji: płatki migdałowe, czekoladowe jajeczka, bakalie Ciasto: obie(...)wodę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć od lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu 3/4 ciasta rozwałkować cienko na papierze do pieczenia na wielkość blaszki 22x33cm. Ciasto nakłuć widelcem, odstawić do lodówki na ok godzinę. Piekarnik nagrzać do 200stC. Ciasto wstawić do piekarnika, piec 10 minut. W tym czasie przygotować bezę. Orzechy zmielić (ja zmiksowałam
Obiad gotowyPyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem – Zapraszam na nowe, wspaniałe ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, kremowe, na kakaowym, puszystym biszkopcie. Wygląda apetycznie posypane pokruszonymi bezami i uprażonymi płatkami migdałowymi. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony zjemto.blog ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc. 10. Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię i postawić na małym ogniu, mieszając ( patrz FILM ). Prażyć, aż ładnie się przyrumienią i zaczną pachnieć, zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do ostudzenia. 11. Dobrze schłodzone ciasto posypać uprażonymi płatkami i posypać pokruszonymi bezami. Udanych wypieków :) Przypominam
Mała Cukierenkaciastem, zawijając lekko brzegi do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie umieścić w lodówce na przynajmniej pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec ciasto do lekkiego zrumienienia. Upieczone przestudzić bez wyjmowania z formy. Farsz: 1 średni pęczek botwinki , 1 średnia cukinia lub 2 mniejsze, 1/3 opakowania sera feta , 1 jajko , 5 łyżek kwaśnej śmietany(...)Wylać to na warzywa. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Tartę piec w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno zamiast tradycyjnej kanapki. Ciasto jest bardzo kruche i kroi się bez problemu. Tarta jest tak samo smaczna na gorąco, jak i na zimno. Pomysł na tę tartę to połączenie inspiracji przepisów Listki z bloga WhitePlate (botwinka
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotować jeszcze raz, tym razem w formie nadzienia do makowca, zamiast maku! Tak, tak wiem że brzmi to dość groteskowo, bo co to za makowiec bez maku. Ale zapewniam Was, że gdybyście jedli to ciasto z zawiązanymi oczami to bylibyście przekonani, że to właśnie strucla makowa. Powoli myślami zbliżam się to okresu świątecznego, chociaż tak wiem, że to jeszcze ponad(...)zapach cynamonu, jodły, pierników w puszcze i ukrywanych prezentów po szafach ;-) Oj tak! zdecydowanie nie mogę się już doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA
SMYKWKUCHNIprzepis na Naszym blogu. Zapraszam na szarlotkę, którą ja osobiście jestem zachwycona. Gdy usłyszałam o tym przepisie nie bardzo wierzyłam, że coś w ogóle z tego wyjdzie. Bez mieszania, zagniatania ciasta ani miksowania hmm czy to możliwe? A jednak! Sprawdźcie sami, bo to najprostsza szarlotka jaką do tej pory robiłam, jest pyszna!! Najprostsza szarlotka SKŁADNIKI: 1 szklanka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinatknęłam się na Calzone, które po prostu uwielbiam, na blogu mojewypieki.com . Od razu czułam, że muszę je zrobić. Jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała. Ciasto oczywiście pozostało bez zmian, lecz farsz trochę urozmaiciłam. Zresztą tak jak Pani Dorota napisała, do farszu dodać można różne składniki. Także dodajemy, to co lubimy najbardziej. Ja się tak rozpędziłam, że później
W kuchni u Monikiochotą na coś słodkiego? Ale niestety zaglądamy do lodówki.. a tam pustka, nawet nie ma jednego jajka! W takiej sytuacji ten przepis niejednokrotnie mnie uratował :) to ciasto na szybko, bez wyszukanych składników, które zapewne każdy ma w swojej szafce. Idealne na niedzielną chandrę ! :) Składniki: ½ kg mąki tortowej, 1 margaryna, ¾ szklanki cukru, 3 łyżki śmietany, ½ łyżki octu, ½ łyżeczki proszku
Tradycyjna Kuchniakolców.Normalnie do końca października lądują w kompotach,owsiankach i ciastach owocowych.Tego roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie.Drożdżówki sa bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe: ciasto i owoce,bez dodatku serka cyz budyniu.Składniki:400 g mąki( 200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)190 g mleka2 zółtka50 g masła50 g cukru1 op,suchych drożdży1/3
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!