łyżeczka masła, garść mrożonych owoców leśnych. Sposób przygotowania Najpierw jogurt grecki, jajka, banana, aromat waniliowy oraz sodę oczyszczoną zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj płatki owsiane i wmieszaj je łyżką. Później powstałą masę wlej do naczynia delikatnie wysmarowanego masłem. Na koniec na wierzch wsyp mrożone owoce leśne. Ciasto wstaw do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół
Natka PietruszkiMuffiny w moim domu zniknęły w mgnieniu oka 😀 Mega czekoladowe z dodatkiem bananów i cukini, która nie jest wyczuwalna, a dzięki niej muffinki są bardzo wilgotne. Przygotowanie jest tak proste, że oprócz starcia cukini to zrobił je mój 3 latek 🙂 Składniki na 12 muffinek: banany mocno dojrzałe 2 szt, olej 1/3 szklanki, mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki(...)łyżeczki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, Sposób przygotowania: Banany rozgnieść widelcem, dodać jajko, olej i cukier, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Przesiać mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia, kakao i ponownie wymieszać. Na koniec dodać lekko odciśniętą startą na grubych oczkach cukinię i wymieszać. Ciasto wylać do foremek na babeczki. Piec w 170 st. C przez
kulinarne odsłony patiwegańskie, nie zawierają też dużo cukru, bo słodyczy nadaje banan i czekolada :) Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki to opcjonalnie można je dosłodzić np. syropem z agawy/klonowym lub innym słodzikiem. Ciasteczka można też urozmaicić o inne dodatki np. wiórki kokosowe, czy orzechy. Składniki (8-10 ciastek): 1 duży dojrzały banan 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka płynnego miodu/syropu(...)szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki. Banana rozgnieść, przełożyć do miski, dodać olej oraz miód i wszystko wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przesypać suche składniki do mokrych, wrzucić kawałki czekolady i dokładnie wymieszać (ciasto wyjdzie mokre i kleiste). Ciasto wsadzić do lodówki na około
Healthy food explorerposiekanej gorzkiej albo deserowej czekolady 1. Składniki oprócz czekolady, umieszczamy w misce (banana kroimy w plasterki i miksujemy całość) można w malakserze. Na koniec dosypujemy pokrojoną czekoladę w kawałeczki. Odstawiamy całość na około 5-10 minut. 2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy porcje ciasta formując ciasteczka. Pieczemy w 170 stop (grzanie góra dół i termoobieg) przez
Gotowanie...to proste !łyżeczka proszku do pieczenia – 170g mąki pszennej (u mnie tortowa) Banana rozgnieść widelcem, dodać cukier, sok z cytryny, olej i miód i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Powinno wyjść miękkie, klejące się ciasto. Dłonie posmarować olejem, łyżką nabierać porcję ciasta i formować małe kulki wielkości orzecha
Smaki Arminemąkę gryczaną i mąkę ryżową, następnie dodaj cynamon i proszek do pieczenia. Banany rozgnieć na mus. Dodaj je do mąki. W kubku wymieszaj jajka z jogurtem lub mlekiem i rozpuszczonym olejem kokosowym. Mieszankę dodaj do mąki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, następnie dodaj do nich posiekaną, gorzką czekoladę. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Potem piecz ok. 40 minut
365 dni dookoła kuchniJedno z moim ulubionych ciast. Bardzo wilgotne, a za sprawą sezonowych owoców jest jeszcze lepsze! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 2 łyżki kakao 1 banan 5-6 śliwek Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Dodajemy olej, rozgniecionego banana, mąkę, proszek do pieczenia
Truskawkowa Fiestaproszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon - przesiewamy. Mieszamy. W drugiej misce rozgniatamy banana, dodajemy cukier, mieszamy. Do składników suchych dodajemy składniki mokre, mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę (odkładamy dwie łyżki czekolady), mieszamy. Powoli dodajemy olej. Do składników suchych dodajemy składniki mokre, mieszamy. Do formy wyłożonej papilotkami, wykładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 oC (do suchego patyczka). Studzimy
Słodkości na talerzułyżki cukru pudru + cukier puder do posypania * owoce (jabłka, ananas, kiwi, banan...) * 1 łyżka oliwy * olej do smażenia * szczypta soli Sposób wykonania Mąkę przesiać do pojemnika, dodać szczyptę soli, 3 łyżki cukru pudru , roztrzepane jajka. Następnie mieszając składniki dolewać piwo i na koniec łyżkę oleju Wymieszane ciasto odstawić na 2 godziny. Obrane owoce pokroić na niezbyt duże kawałki. Kawałki owoców
Mix smakuskładniki (mąka , kakao, cukier , proszek , sól , migdały). Dodajemy do nich pokrojonego banana. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i roztopionym masłem. Dodajemy olejek migdałowy. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! )wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ). Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut
Ostra na Słodkoubijać stopniowo dodajemy najpierw jajka, a następnie jogurt naturalny i rozgniecione banany. Całość dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz solą i łyżką (lub szpatułką) kilkoma energicznymi ruchami mieszamy składniki - nie ucieramy - masa powinna pozostać grudkowata. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy przygotowanym ciastem do wysokości ok. 2 cm od brzegu. Orzechy włoskie drobno siekamy
Słodka Stronasezon na dynię ! Ja cieszę się ogromnie, gdyż dynię uwielbiam w każdej postaci. To takie wdzięczne warzywo, co to dobre jest w daniu wytrawnym, jak i słodkim. Zupy, sosy, ciasta, desery... pieczona, gotowana, w postaci pure... Lubię każdą wersję. Dziś przygotowałam dla Was przepis na śniadaniowe placuszki z dyni . Dyniowe pancakes wprost krzyczą: "zjedz mnie". Ich optymistyczny kolor sprawia(...)olej kokosowy do smażenia miód banan lub inne owoce Przygotowanie dyniowych pancakes 1. Do miski wlać maślankę, dodać jajka i pure z dyni - wymieszać. 2. Mąkę jaglaną połączyć z proszkiem do pieczenia. 3. Sypkie składniki dodać do mokrych - dokładnie wymieszać lub zmiksować. 4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Kłaść porcję ( 1 łyżka ) ciasta, formując kształtny placuszek. Smażyć na małym
kolorowotorcikowoWykorzystałam je, by przygotować fantastyczne, jogurtowe ciasto. Jogurtowe ciasto połączone z bakaliowo-proteinowym dodatkiem tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! A tym bardziej Ci z z Was, którzy liczą kalorie. Z oferty miałam okazję wypróbować kilka różnych, m.in.: Baton SUPER POWER FREEYU z dodatkiem kawy, orzechów ziemnych, amarantusa, daktyli, banana Baton JUST RELAX FREEYU z dodatkiem orzechów(...)minut. Sprawdzamy patyczkiem. W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. Ps. Zobaczcie też inne pyszności dostępne w zdrowej ofercie FreeYu. The post BŁYSKAWICZNE CIASTO JOGURTOWE first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkokasztanów, nutellą i bananami, konfiturami i dżemami ... na samą myśl cieknie mi ślinka! Naleśniki francuskie są pyszne same w sobie jak i z ulubionymi dodatkami. Zobaczcie, jak je zrobić, a potem przygotujcie sobie śniadanie po francusku! Crepes, czyli cienkie francuskie naleśniki Czym właściwie crepes różnią się od naszych tradycyjnych polskich naleśników? Ciasto do naleśników francuskich ma nieco inny(...)przewróć naleśnika na drugą stronę. 8. Smaż naleśnika do zrumienienia, następnie przełóż na talerz. Przy smażeniu pierwszych 3-4 naleśników lekko natłuszczaj patelnię masłem lub oliwą. Jednak w cieście jest sporo masła, dlatego potem powinieneś być w stanie smażyć je już bez dodatkowego tłuszczu. 9. Kolejne usmażone naleśniki układaj na stosik i trzymaj pod przykryciem. Na podstawie przepisu
Chilli Czosnek i OliwaKoktajl z jarmużem i jabłkiem Pożywne smoothie jarmużowe. Koktajl z jarmużem i jabłkiem dostarcza mi rano porcję zdrowej energii, witamin i minerałów. Jarmuż, jabłka i banan
Cztery Fajery