zamiast mąki jest....fasola! Nie dodałam ani grama mąki, ani grama cukru, ani grama margaryny! Za to jest fasola, miód i banany oraz olej kokosowy :) Zdrowo, smacznie i przepysznie! Zapraszam na czekoladowo kokosową fasolinkę! :) Składniki na ciasto ciemne: 2 małe puszki "na raz" czerwonej fasoli gotowanej na parze Bonduelle (razem 250 g) 1 duży dojrzały banan 1 czubata łyżka miodu(...)małe jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka kakao Składniki na ciasto jasne: 2 małe puszki "na raz" białej fasoli gotowanej na parze Bonduelle (razem 250 g) 1 duży dojrzały banan 1 czubata łyżka miodu 2 małe jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 80 g wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego 100 ml mleka
Zdrowie na języku :PSkładniki: 75 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1,5 szklanki mąki 4 dojrzałe banany 1 jajko Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta. Do miski wsypujemy produkty suche: cukier, cukier z wanilią, sodę(...)obieramy i rozgniatamy widelcem. Najlepiej zrobić to w większej misce. Do rozgniecionych bananów wlewamy rozpuszczone masło i całość mieszamy widelcem. Dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Wsypujemy produkty suche i ponownie mieszamy widelcem. Ważne, aby mieszać w jedną stronę i jak najkrócej, czyli tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Moja blacha ma wymiary
Smak mojego domuświeżych drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru Farsz: 4 parówki z indyka Kilka plasterków salami Cebula prażona 400g żółtego sera Puszka groszku Ketchup lub sos pomidorowy 2 banany Przygotowanie potrawy zaczynamy od wyrobienia ciasta. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy na jednolitą masę. By ciasto nie lepiło się do rąk warto je posmarować delikatnie oliwą. Ciasto musi być lekko ciągnące(...)który mamy ochotę. Groszek odsączamy z wody. Żółty ser trzemy na tarce. Po upłynięciu 30 minut odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go na okrągły placek. Smarujemy ketchupem lub sosem i na połowę placka nakładamy farsz: parówkę, groszek, cebulę, banan i żółty ser. Składniki farszu można oczywiście samodzielnie komponować według własnych lub gości upodobań. Placek zamykamy na pół i zawijamy brzegi
Kolizje Smakówzgasł. Zgasło wszystko. Szukam po szafkach w kuchni jakiegoś poprawiacza nastroju. Nic tak wspaniale nie działa, jak czekolada, jak banany, kakao i bita śmietana. Nic więcej, zakasam rękawy. I relaksuję się, miksując, mieszając, przyglądając się, jak ciasto nabiera odpowiedniej formy. Chwilowe zapomnienie. Wyjmuję oczekiwany efekt. Kroję(...)małe kawałki... Ciepłota i słodycz daje ukojenie. Zamykam oczy i myślę.. jakby to było, gdyby wszystko potoczyło się zupełnie inaczej. O cieście: Powstało zupełnie spontanicznie. Pomyślałam, że skoro do murzynka dodajemy dżem, czemu nie dodać bananów? Co prawda, nie wyszło piękne puszyste - powstało ciężkie, lepkie i mocno czekoladowo-bananowe ciasto, przypominające swoją formą brownie. BANANOWY MURZYNEK
W kuchni Karmel-itkikrupczatki 1 banan 50 g cukru 100 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na idealnie gładką masę zblenduj buraka, banana, cukier i olej. Do powstałej masy dodaj mąki i proszej do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 32-35 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180C. Po upieczeniu przełóż ciasto(...)banan 50 g cukru 100 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Na gładką masę zblenduj upieczoną dynię, banana, cukier, cynamon i olej. Do masy dodaj mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25-30 minut na środkowej półce piekarnia w temp. 180C. 4 warstwa (zielona) szpinakowa
greenscarfokazji Pierwszego Dnia Jesieni mam dla Was typowo jesienne ciasto. Chyba nic tak się nie kojarzy z tą porą roku jak właśnie ciasto marchewkowe i krem z dyni. Ciasto w dzisiejszej wersji ma tę wadę, że znika szybciej niż się je piecze… No cóż, udało mi się jednak je spróbować i mogę Wam zaświadczyć, iż jest naprawdę wyśmienite. Jego(...)sobie typowych składników uczulających – glutenu i laktozy. W przepisie pojawiają się jednak jajka, ale bez problemu można je zamienić na kleik z siemienia lnianego lub banana Mam nadzieję, że ciasto Wam posmakuje Bezglutenowe ciasto marchewkowe przepis na keksówkę o długości 16 cm 200 g mąki gryczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 g mąki kokosowej 4 łyżki miodu
365 dni dookoła kuchniChlebki bananowe to nic innego niż pyszne bananowe ciasto. Robi się szybko i prosto. Można zrobić samo lub z dowolnymi dodatkami. Ja lubię z żurawiną lub z orzechami włoskimi. Co nam trzeba? 4 dojrzałe banany 4 jajka 150g cukru 200 g masła 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 220ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)miksujemy jajka dodając cukier, roztopione masło i zblendowane banany (można rozgnieść dokładnie widelcem) W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do miski z suchymi dodajemy naszą masę z bananami. Mieszamy całość dodając mleko. Dzielimy masę na 2 części. Do jednej dajemy żurawinę do drugiej orzechy. Ciasto wylewamy do blaszek aluminiowych jednorazowych (keksówek
Latosiowydomupiekłam jabłecznik i rozszedł się w tempie ekspresowym. Miśka była tak zła, że nie dostała drugiej porcji, że dosłownie od razu zabrałam się za ukręcenie kolejnego ciasta. Jedyne owoce jakie miałam poza bananami to były resztki winogron, więc połączyłam je z wiórkami kokosowymi i wyszło fajne wilgotne ciasto. Tym razem dosłownie koczowała obok stolika gdzie stało na czas „sesji(...)brak cukru Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 300 g winogrona (to było z mojego ogrodu, pieruńsko słodkie, więc bardzo ograniczyłam cukier dodany) 250 g mąki pszennej 2 banany 100 g wiórków kokosowych + 3 łyżki na wierzch 150 ml jogurtu naturalnego (wegańskiego, cały czas rozmnażam ten kupny) 50-100 g cukru 150 g roślinnej margaryny (wegańskiej) lub delikatnego oleju
greenscarfmaślanego, ale zmusiłam się i zrobiłam mu domowe takie na wypasie. Po napełnieniu brzuszków rundka rowerem 17 km po mieście. Croissanty Składniki: gotowe ciasta francuskie - wyjdzie z tego 6 croissantów 2 banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady cukier puder 1 jajko- do glazury Przygotowanie: Ciasto należny dobrze schłodzić. Powrót ze sklepu do domu niemalże zniszczył mi ciasto w tejże(...)afrykańskiej temperaturze. także na kilka chwil ciasto ląduje w zamrażarce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z opcją góra i dół. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 6 części (6 kwadratów). Na każdej części na środku układamy pokrojone w kostkę banany lub zgniecione na papkę, na to dodajemy pokruszoną gorzka czekoladę. Zawijamy w dowolny i wygodny sposób. Croissanty przekładamy na blaszkę wyłożona
ClauditteMissCookingMocno czekoladowe.... ;-) Dla Wszystkich Miłośników czekolady. Ciasto jest obłędnie pyszne, mocno czekoladowe, mocno aromatyczne. Sczerze polecam! Składniki: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,5 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej - 50 g czekolady gorzkiej - 3 banany - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - przyprawa do piernika - łyżeczka przyprawy do piernika Macie ochotę(...)ubita, czyli sztywna, delikatnie za pomocą łyżki mieszamy masę. Na sam koniec dodajemy posiekaną na drobne kawałeczki czekoaldę, i pokrojone w kosktę banany. Masę wylewamy na tortownice. Pieczemy 50 minut w temp 200 stopni C. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą jaką wcześniej odlaliśmy do szklanki. Ciasto po upieczeniu jest wilgotne, rozpływa się w ustach! Polecam też inne "czekoladowe
SMYKWKUCHNIłyżkę wody i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatyna ma być letnia. 7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej). 8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać dwie łyżki kremu i rozmieszać(...)lodówki na parę godzin, aż stężeje polewa, najlepiej na całą noc. 10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem ciasto od brzegów tortownicy (nóż maczać w gorącej wodzie). Wierzch ozdobić rozetkami bitej śmietany i plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na końcu posypałam tort kakao. Udanych wypieków
Mała Cukierenkajakieś innej - na pewno dobrze sprawdzi się pełnoziarnista lub orkiszowa. C iasto nie zawiera również cukru ani innego słodzika - w końcu dojrzałe banany i czekolada w zupełności wystarczą, żeby było ono słodkie, ale przy tym nie przesłodzone. Ciasto jest też wegańskie - nie ma w nich jajek oraz krowiego mleka. Takie blondie będzie idealne jako deser do kawy, ale też świetnie(...)wyszło ono niezbyt dużego rozmiaru, ale wysokie - jednym niewielkim kawałkiem blondie można się porządnie najeść. Jeśli ma się większą formę to ciasto wyjdzie zdecydowanie niższe, chyba że podwoi się ilość składników ;) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 3 średnie banany 1/3 szklanki mleka roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1/2 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady (u mnie
Healthy food explorerłyżka cynamonu płaska łyżka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do pierników papier do pieczenia Przygotowanie przedstawię Wam dokładnie w sposób jaki ja robiłam, czyli najpierw ciasto. Utrzeć cukier puder razem z masłem i bananem na gładką, puszystą masę. Ja użyłam blendera ręcznego. Do powstałej masy dodać 1/3 przesianej mąki wraz z przyprawami i z sodą Przemieszać delikatnie, następnie 1/3 jogurtu(...)jeden na drugim przykrywając papierem do pieczenia i obciążając talerzem, tak aby się nie odkształcały, Odcięte skrawki ciasta odłożyć, będą służyły do wykończenia tortu. Przygotowanie kremu: Składniki: 900 ml mleka roślinnegi 250 g masła kokosowego rafinowanego 250 g cukru pudru 1 średni banan 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej Moje dwie warstwy to był krem z kasztanów (kupiłam
greenscarfJest to zdecydowanie moje ulubione śniadanie na słodko. Pieczona owsianka smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Dzisiaj zrobiłam wersję z bananami. Pieczoną owsiankę nazywam zamiennie ciastem owsianym, bo to zdrowsze wersja ciasta, zdecydowanie fit. Z miodem, jogurtem greckim, bez dodatku mąki i zbędnych składników. Pieczona owsianka z bananami jest wilgotna i naprawdę pyszna. Koniecznie musicie wypróbować na śniadanie
Moja smaczna kuchniasię dokładnie rozdrobniły. Następnie dodajemy płatki owsiane, kakao i banana pokrojonego w plasterki i miksujemy. Jeśli całość jest sucha i się nie klei, dodajemy więcej plasterków banana. Gdy tworzy nam się kula ciasta w blenderze, to znak, że można je wyciągnąć na papier do pieczenia i przy pomocy szpatułki uformować blok dokładnie dociskając ciasto, aby było gęsto upakowane (lepiej się
Lamarida.pl