górskich 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka płynnego miodu 2 dojrzałe banany 2 łyżki ciemnego kakao W misce mieszamy płatki owsiane i kakao. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i miód. Zagniatamy ciasto. Łyżką nabieramy małe porcje ciasta, zgniatamy w ręce i formujemy okrągłe ciasteczka. Pieczemy 15 minut w 180*C. Smacznego
Chocolate Muffin BlogNiespodziewani goście wpadają … szafki świecą pustkami … ciasteczek brak … ciasta brak … Któż z nas tego nie zna?! ;) Znam jednak doskonałe rozwiązanie na taką
Ostra na SłodkoByło już brownie banana split teraz kolej na pyszne babeczki, czy tez muffinki banana split. Pysznie bananowe ciasto, krem, owoce i czekolada i odjazd na maxa. Polecam zarówno dla mniejszych jak i większych łasuchów. Robi się szybko i prosto. Przepis na ciasto z tej strony. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikświeżość i już Was pocieszam, nie musicie piec tego ciasta w formie babki, naprawdę w każdej wyjdzie, czy to tortownicy (26 cm) czy na zwykłej, standardowej wielkości prostokątnej formie. Składniki: 400 g mąki pszennej (z czego 100 g można użyć innej np. pełnoziarnistej pszennej) 2 dosyć duże i dojrzałe banany 150 g wiórków kokosowych 180 g oleju roślinnego (użyłam kokosowego(...)może być 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Zblenduj razem banany, cukier, olej i mleko kokosowe. Użyłam po części dużych kokosowych wiórków, bo miałam za mało tych drobnych, więc lekko je zblendowałam razem z masą bananową. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość dużą łyżką. Ciasto jest gęste, ale jednolite. Przełóż ciasto do formy wysmarowanej lekko olejem
greenscarfśmietanki 30% -dwie duże łyżki śmietany 36% -duża łyżka kakao -150 gram czekolady gorzkiej -50 gram czekolady mlecznej -cukier waniliowy -skórka pomarańczy -jajko -dwa banany -garść orzechów włoskich Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto, dodajemy żółtko i formujemy kulę. Zawijamy ją w folie spożywczą i wkładamy na 1h do zamrażalnika. W następnym kroku pozostawiamy ciasto w foli(...)ognia i dodajemy skórkę pomarańczową. Jajko z cukrem waniliowym ubijamy na puszystą pianę i cały czas mieszając dodajemy ją do naszej masy czekoladowej. Banany kroimy na pół-plastry, wykładamy na podpieczone ciasto i zalewamy naszą masą czekoladowa. Rozprowadzamy po całym naczyniu. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 190 stopni na 15 minut. Po wyciągnięciu posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami
BaRepasdojrzałe banany (ja zużyłam 2,5 i kawałek do babeczek) Przesiewamy obie mąki z dodatkiem kakao. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy partiami cukier. Do żółtek wlewamy ¼ szklanki wrzątku i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Do ubitych białek dodajemy (ubijając na najniższych obrotach robota) żółtka. Następnie porcjami dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na dużą(...)smarujemy pozostałą częścią masy, posypujemy mielonymi pistacjami i ponownie chłodzimy . W środek każdej babeczki włożyłam po kawałeczku banana, ozdobiłam masą i wisienką.Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą wyszła przepyszna. Nie za słodka, w sam raz. Dodatek galaretki cytrynowej wzbogacił aromat ciasta i ustabilizował konsystencję masy, a pistacje na wierzchu dopełniły reszty. No i te 4 super babeczki… Smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkoroztopić masło i ostudzić. Banany zmiksować w blenderze. Do miski z drożdżami dodać resztę mąki i cukru, jajka, szczyptę soli, roztopione masło i puree z bananów. Dokładnie wymieszać i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do boków miski (około 5 minut). Ponownie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około(...)znowu wyrabiać, podsypując mąką (nie za dużo, ciasto ma być luźne) i formować kulki. Każdą lekko spłaszczyć dłonią, nakładać po pełnej łyżeczce dżemu i starannie zlepiać. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem i poprzyklejać jak najcieniej pokrojone plasterki banana. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez
Oryginalny smakmisce wymieszać zmiksowane uprzednio z jogurtem banany, płatki owsiane, 2 łyżki płatków migdałowych oraz 2 łyżki karmelu. Całość wyłożyć na średniej wielkości blaszkę do pieczenia. Na górę ciasta wyłożyć pokrojonego w krążki banana. Piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika posmarować karmelem i posypać łyżką płatków migdałowych. Smacznego! Migdały śmiało można zastąpić orzechami włoskimi, laskowymi, rodzynkami
mecooksktórych zapomniałam. Dojrzałe banany do zjedzenia się już nie bardzo nada ją , ale szkoda również było je wyrzucić. Takie banany najlepiej wykorzystać do wypieków, a że pojawiła się okazja to czemu nie skorzystać ;) ..... Takie słodkie wypieki jak ciasto bananowo-jogurtowe z owocami są idealne na poprawę nastroju po ciężkim dniu lub tygodniu pracy. Można nimi poczęstować przyjaciół, rodzinę, męża(...)ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia Delecta , cynamon), a mokre ze sobą (jajka, cukier wanilinowy Delecta, cukier, jogurt, banany ). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto jest gotowe wylewamy je do foremek (ciasta starcza na trzy foremki prostokątne o wymiarach: 8,5 cm x 16 cm). Po wlaniu ciasta
Projekty ze smakiemdalej... Głównym składnikiem placków jest banan, dzięki czemu można znacznie zredukować ilość użytej mąki. Przez to jednak trzeba bardziej uważać przy przewracaniu placków - są bardzo miękkie. Do ciasta nie dodaję cukru, ponieważ banany same w sobie są bardzo słodkie. Lubimy jednak połączenie bananów z czekoladą i stąd uzupełnienie sosem z gorzkiej czekolady, które nam wszystkim bardzo pasuje. Z reguły
Pełny talerzRewelacyjne ciasto bez pieczenia banoffee z bananami, masą kajmakową i bitą śmietaną na spodzie herbatnikowym, doskonałe na każdą okazję, szybkie i bajecznie proste w przygotowaniu. To bardzo słodki i smaczny deser idealny dla wszystkich łasuchów słodkości. składniki na tortownicę 23 cm 300 g herbatników 200 g masła 3 dojrzałe banany 400 g masy kajmakowej ( toffi ) przepis tutaj 500 ml śmietany(...)kajmakowej. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan- fixem a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder. Na warstwie bananów rozprowadzamy bitą śmietanę ( należy pamiętać aby spód ciasteczkowy był dobrze wystudzony). Wierzch posypujemy startą na tarce o małych oczkach gorzką czekoladą. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Smakowite Daniajest ani za dużo ani za mało, tylko tak "normalnie". Potrzebujesz: szklankę mleka 1 jajko mąkę (około 1,5 szklanki) ser biały cukier jogurt naturalny banany Co robić? 1. Miksowanie ciasta zacząć od mleka z jajkiem, potem dodawać mąkę po trochu, aż osiągnie się upragnioną "konsystencję ciasta naleśnikowego". Każdy ocenia sam czy to już ;-) 2. Rozgrzać patelnię, posmarować olejem(...)ręcznika papierowego. 3. Wylewać po 1 chochelce ciasta na 1 naleśnik, kręcąc jednocześnie patelnią w powietrzu tak, żeby ciasto pokryło cały jej spód. 4. Smażyć z obydwu stron 5. Ser biały wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem do smaku. Pokroić banany. 6. Nakładać ser i banany do naleśników. Złożone naleśniki można jeszcze raz podsmażyć, albo zjadać od razu. Dobrze
Matka ŻywicielkaWitaminowa mieszanka w postaci porcji wilgotnego ciasta bananowego.Składniki:- 50 dag bananów (waga po obraniu ze skórki )- 2 czubate szklanki mąki- 1/2 szklanki cukru- 1/3 kostki masła- 2 jajka- 1/2 szklanki mąki- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 opakowania płatków migdałowych- 1 garść suszonych moreli- 1 łyżeczka cynamonu- sok wyciśnięty z 1/2 cytrynyPrzygotowanie:Masło topimy, dodajemy cukier i odstawiamy(...)pieczenia i łączymy z wcześniej przygotowaną masą. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Morele kroimy w paseczki. Banany obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z sokiem cytrynowym, cynamonem i pokrojonymi morelami (kilka zostawiamy do dekoracji). Mieszankę porcjami dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Formę do keksówki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy
Zainspirowana w kuchniSkładniki: resztki z wyciśniętego soku: marchew 4 sztuki średnie, jabłka 3 sztuki, banan 4 sztuki, mandarynki 6 sztuk CIASTO: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople palma 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, kefir 1/2 szklanki KREM MASCARPONE: śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, cukier wanilinowy(...)zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek obrane banany i marchewki, jabłka ze skórką, cząstki mandarynek wkładać do otworu wyciskarki, resztki z pojemnika przełożyć do miseczki wsypać ryż z woreczka, kostkę rosołową, kucharka, gotować do miękkości ryżu, pod koniec wlać mleko, wsypać pieprz, paprykę CIASTO: jajka, palmę, cukier, aromat migdałowy mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych
W Mojej Kuchni Lubięsyropem klonowym, owocami, etc. Ciasto na placuszki robi się w mgnieniu oka – wystarczy wszystkie składniki wrzucić do blendera, ewentualnie len można wcześniej rozrobić z wodą. Banana trzeba oczywiście połamać na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto nakładamy łyżką stołową na patelnię i kiedy zaczną pojawiać się bąbelki (i będzie to wreszcie wykonalne) przerzucamy placuszki na drugą stronę. Zostawiamy jeszcze minutę na patelni
Bazując na smaku