Lubię ciasta bez pieczenia, to nie ulega wątpliwości:) Bananowa delicja jest jednym z nich, delikatne połączenie herbatników, delicji, kremu, bananów i galaretki stanowią pyszny deser! Składniki: Na blaszkę 35cm x 24cm: 3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g) 2.5 opakowania herbatników (200g jedno) 5 bananów 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 4 szklanki mleka 3 budynie waniliowe(...)Krem dzielimy na 3 części. Pierwszą wylewamy na delicję, układamy plasterki banana i przykrywamy warstwą herbatników. Znowu kolejna porcja kremu, banany i herbatniki. Ostatnia warstwa kremu, banany i tężejąca galaretka pomarańczowa. 5. Ciasto odkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Ja robiłam wieczorkiem więc całą noc leżało w lodówce- tam mu najlepiej
Kuchnia w czekoladzie"Mam kilka bananów, chcesz shake'a ? -Nie mam ochoty, a nie możesz zrobić czegoś innego? Oczywiście, że tak, tylko na co masz ochotę? - Na chlebek bananowy
Słodkie Przyjemnościudało mi się uchwycić na zdjęciu, że faktycznie wyszło takie jak planowałam. Jak dla mnie wystarczająco słodkie ale zdaję sobie sprawę, że dla niektórych sam banan nie wystarczy i musieliby posypać ciasto dużą warstwą cukru pudru ;) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. szklanka mąki gryczanej 0/5 szklanki mielonych migdałów 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody
Mienta blogjajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 100 ml mleka / 100 ml milk 4 dojrzałe banany / 4 ripe bananas cukier puder / powder sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 15 Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki(...)mąka, proszek do pieczenia, kakao), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Potem dodajemy zmiksowane banany i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy . Wlewamy ciasto do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około
Projekty ze smakiemsię od ciasta oderwać i zazwyczaj na jednym kawałku jego konsumpcja się nie kończy :) Moim zdaniem jest to optymalny pomysł na piknik! Składniki (na formę 25 cm x 25 cm): 100 gram margaryny Omega Optima 1 i 1/2 szklanki ulubionych płatków (użyłam jęczmiennych i owsianych) szczypta cynamonu i imbiru dwie łyżki miodu dwa banany 1 jajko(...)minut, do momentu aż odparuje płyn. Margarynę rozpuszczam. Banany rozgniatam. Mieszam płatki, mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miód, cynamon i imbir oraz rozpuszczoną margarynę i rozgniecione banany na jednolitą masę. Gotowe ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuje wierzch i nakładam przygotowaną konfiturę truskawkową. Całość posypuję płatkami migdałów. Tak przygotowane ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni
Mango Papajapszenną i proszek wymieszaj, po czym dodawaj stopniowo przesiewając do masy daktylowej. Całość możesz wymieszać mikserem. Dodaj posiekane orzechy i banana pokrojonego w półplasterki. Wymieszaj. Słoiki delikatnie wysmaruj wewnątrz olejem (zawsze to robię za pomocą ręcznika papierowego) i wypełnij ciastem maksymalnie do połowy. Piecz w temp. 175-180 C przez 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika zamknij każdy słoik pokrywką
greenscarfminusów to zdecydowanie lenistwo i niechęć do pracy, a przecież nikt za mnie pracy magisterskiej nie napisze do końca. Ale może znajdą się chętni na zjedzenie dzisiejszego ciasta? Zrobiłam je z przejrzałych bananów i ostatnich schowanych w pojemniczku orzechów. Wyszło pyszne! Składniki:5 bardzo dojrzałych bananów (średniej wielkości)150 g cukru250 g mąkijajko + białkopół łyżeczki ekstraktu cynamonowego90(...)mieszanki orzechówłyżeczka proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Banany obieramy ( jeżeli korzystamy z bardzo dojrzałych owoców, odcinamy od nich czarne kawałki) odrywamy końcówki i wrzucamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej 'paćki'. Następnie dodajemy ekstrakt, jajko i białko i ponownie mieszamy.Orzechy drobno siekamy, mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i razem z orzechami dodajemy do masy bananowej.Ciasto
Słodkie PrzyjemnościRoztrzepałam. Dosypałam przesianą przez sitko mąkę i wymieszałam łyżką na w miarę jednolite ciasto. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyłam z ciastem. Owoce opłukałam, osuszyłam i obrałam ze skórki. Banana pokroiłam w plasterki, a jabłko, po usunięciu gniazdek nasiennych, w kosteczkę. Dodałam do ciasta i wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej, łyżką nakładałam ciasto i na wolnym
Kuchenne zapiski Edytysłodki owoc, ma delikatny, maślany miąższ, wyjątkowo łagodny dla przewodu pokarmowego. Rzadko wywołuje alergię. Jest też praktyczną i pełną witamin i minerałów przekąską. Banany mogą być też pysznym składnikiem deserów i ciast, dlatego serdecznie polecam moje ciasto bananowe, które jest delikatne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Składniki:3 dojrzałe banany,1/3 szklanki oleju rzepakowego,½ szklanki cukru(...)całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (ok. 1-2 min). Cisto przelewamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (dł. 30 cm).Pieczemy ok. 55 min.Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moniki Smakołykinazwę na pokazie kulinarnym w Caffe Oranżeria w Hotelu Kossak w Krakowie, to szczerze zamarłam. O, nie .. nie brzmi, słodka .. ale ja lubię tylko banany jako banany, nie lubię chlebków bananowych, ciast… Aż przyszła chwila próbowania i odpłynęłam w tej ilości smaków, pikantności, słodyczy. Poczułam się tak jakbym była gdzieś daleko, na pięknej piaszczystej plaży, pod palmami(...)postanowiłam chociaż w części w domu ją odtworzyć :) Zupa bananowa 1,5 litra wywaru ( u mnie po prostu domowy rosół ) 0,5 litra wody 2 banany ( obrane ze skórki ) 200 gram czerwonej pasty curry 1 trawa cytrynowa 250 ml mleka kokosowego sok z 1 limonki 2 łyżki sosu ostro słodkiego chilli 2 łyżki
Kuchnia na wzgórzuczęści. Banany kroję w niezbyt grube plasterki. Pierwszą część masy wylewam na delicje, układam plasterki banana i warstwę herbatników, powtarzam czynność. Następnie wylewam pozostały krem, układam banany i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto chłodzę około 12 godzin (najlepiej pozostawić w lodówce
JejKuchniapudrem lub podać z powidłami czy konfiturą. Składniki : (na 10 sztuk średniej wielkości) 150 g przesianej mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka 4 łyżki mleka 2 banany łyżka roztopionego masła skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Dodatkowo: cukier puder lub dżem - jako dodatek olej do smażenia Wykonanie : Białka z 3 jajek ubijamy mikserem(...)ubijamy dalej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mleko, roztopione masło i mieszamy całość delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy łyżką ciasto na rozgrzany olej. Na cieście układamy po kilka plasterków banana i smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu, aby placuszki miały możliwość delikatnie urosnąć. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, w celu odsączenia z nadmiaru
Walijskie Pichceniepłaska łyżeczka cynamonu 1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z sodą oczyszczoną. Żółtka roztrzep w osobnej misce. 2. Do żółtek dodaj zmiażdżone widelcem banany i olej. Połącz, a następnie dodaj mąkę i cynamon. 3. Ciasto połącz delikatnie z ubitym białkiem. 4. Całość przelej do keksówki (9x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego
Vroblewska-fitlifecenie w jednym z niemieckich supermarketów) 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 ml solu z cytryny 100 ml mleka migdałowego Ciasto bananowo-migdałowe Przygotowanie: 1. Pokrój 1 banan w 3 cm kawałki i schowaj do zamrażarki przynajmniej na godzinę ( zamrażam banany wcześniej bo często z nich korzystam wiec(...)Całość przelej do tortownicy. 6. Piecz ok 60 minut 7. Przygotuj lody: zamrożonego banana wraz ze 100 ml mleka migdałowego zblenduj ,aż powstanie gładka lodowa masa. Lody zrób przed podaniem ciasta. Nie ma potrzeby ich zamrażania. Jeśli nie masz mleka migdałowego wystarczy kilka kropel olejku migdałowego i mleko
AZgotuj!